Over dat Patreon account van mij

Mijn eerste baantje was een krantenwijk waarbij ik zes dagen per week om vijf uur ’s ochtends op moest staan. Mijn tweede baantje was in de horeca, niet aan te raden als je zo vergeetachtig bent als ik overigens. Desalniettemin hield ik dat laatste baantje maar liefst zes jaar vol. Soms heb ik nog nachtmerries dat klanten tegen me schreeuwen omdat ze na drie keer vragen nog steeds hun koffie niet hebben gekregen. En toen werd ik blogger, freelancer, tekstschrijver, ondernemer; hoe je het ook wil noemen. Ik heb nog nooit zo veel gewerkt, maar alles wat ik doe is leuk en ik hoop dit nog hééél lang te mogen doen! Daarom maakte ik dus een Patreon-account aan vorige week.
Patreon account

Wat is Patreon?

Patreon is een platform om creatieve mensen die mooie dingen maken te steunen zodat ze nòg meer mooie dingen kunnen maken. Als creatieve freelancer is het vaak lastig om te rekenen op een stabiel inkomen. Patreon probeert dit op te lossen door een platform te bieden waarbij trouwe fans rechtstreeks financiële steun kunnen bieden én er leuke, exclusieve goodies voor terug kunnen krijgen. Win-win! In Amerika is Patreon al heel bekend; misschien heb je het wel eens voorbij zien komen in video’s van Amerikaanse Youtubers. Er zijn Youtubers, game developers en artiesten die een fulltime inkomen uit Patreon halen! Nu verwacht ik niet dat mij dat ook gaat lukken. Ik zie het meer als extraatje om hopelijk uiteindelijk minder bezig te kunnen zijn met het commerciële gedoe achter de schermen zodat ik die aandacht in mijn blog kan steken. We zien wel hoe het loopt! Het lijkt me in ieder geval heel leuk als ook meer Nederlanders er gebruik van gaan maken. Ik support nu zelf Maartje Leah (blogger) en Marloes de Vries (illustrator), maar verder zitten er geloof ik nog maar weinig Nederlanders op Patreon.

Waarom Patreon?

  • Om minder afhankelijk zijn van bedrijven en om meer tijd in leuke content te steken. Zoals ik al in mijn filmpje uitlegde!
  • Ik wilde al heel lang beginnen met het maken van video’s, maar vond het een eng idee dat gelijk veel mensen het zouden zien. Dit is de ideale oplossing, alleen supporters (vanaf $1 per maand) kunnen mijn video’s zien!
  • Ik mis soms een klein, knus plekje online waar ik bijvoorbeeld sneak peeks kan delen als ik enthousiast ben over iets. Denk aan een preview van mijn nieuwe logo of mijn ideeën voor mijn potentiële bestseller. Patreon kan dit gat opvullen.
  • Het geeft me nieuwe energie! Ik ben de hele week al zo blij en mijn hoofd zit vol ideeën met dingen die ik op mijn Patreon pagina zou kunnen delen. Ik zie het echt als een nieuwe uitdaging.
  • En omdat het me intens sip zou maken als ik stomme advertorials aan zou moeten nemen óf een bijbaantje in de horeca zou moeten zoeken. (Dat laatste is eigenlijk al geen optie meer omdat ik al honderd keer op mijn blog heb geschreven hoe slecht ik was in mijn vorige horecabaan, dan word ik natuurlijk nooit aangenomen.)

Hoe werkt Patreon?

Mij steunen via Patreon kan met Paypal of creditcard. Je kan kiezen voor één van de drie beloningen ($1 voor video’s, $5 voor video’s en een bedankje per post of $10 voor video’s, een bedankje per post en een Q&A). Alle beloningen vind je op mijn pagina. Je kan ook zelf een willekeurig bedrag kiezen. Dit bedrag zal maandelijks rond de 1e van de maand worden afgeschreven. Op elk moment kan je het bedrag aanpassen of helemaal stopzetten. Je zit dus nergens aan vast! Ik heb de afgelopen week al twee video’s gemaakt speciaal voor de supporters. (Dat zijn er al 11 trouwens, whoa!!) Deze kan je gelijk al bekijken als je mij besluit te steunen! En ik ben uiteraard van plan om hier nog veeel meer video’s aan toe te voegen. Want ik vind het wel belangrijk dat jullie er ook echt iets voor terug krijgen. Anders zou ik deze hele om-geld-vragen-kwestie véééél te ongemakkelijk vinden.

“Sorry, ik ben net zo blut als jij”

Géén probleem. Dat jij mijn blog leest is voor mij al support genoeg! Duizendmaal dank. Echt. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen.

Mijn Patreon account vind je hierrr.

Nu mensen steeds kritischer worden over reclame op blogs, denk ik dat een platform als Patreon echt veel potentie kan hebben. Maartje Leah schreef hier een goede blogpost over. Haar blogpost was voor mij het laatste duwtje in de rug om daadwerkelijk een account aan te maken. Ik twijfelde in eerste instantie heel erg namelijk (zouden mensen het niet heel stom vinden?) maar nu ben ik blij dat ik het heb gedaan. Ik ben heel benieuwd of jullie er ook zo enthousiast over zijn!

Back to Top