Over dat Patreon account van mij

Mijn eerste baantje was een krantenwijk waarbij ik zes dagen per week om vijf uur ’s ochtends op moest staan. Mijn tweede baantje was in de horeca, niet aan te raden als je zo vergeetachtig bent als ik overigens. Desalniettemin hield ik dat laatste baantje maar liefst zes jaar vol. Soms heb ik nog nachtmerries dat klanten tegen me schreeuwen omdat ze na drie keer vragen nog steeds hun koffie niet hebben gekregen. En toen werd ik blogger, freelancer, tekstschrijver, ondernemer; hoe je het ook wil noemen. Ik heb nog nooit zo veel gewerkt, maar alles wat ik doe is leuk en ik hoop dit nog hééél lang te mogen doen! Daarom maakte ik dus een Patreon-account aan vorige week.
Patreon account

Wat is Patreon?

Patreon is een platform om creatieve mensen die mooie dingen maken te steunen zodat ze nòg meer mooie dingen kunnen maken. Als creatieve freelancer is het vaak lastig om te rekenen op een stabiel inkomen. Patreon probeert dit op te lossen door een platform te bieden waarbij trouwe fans rechtstreeks financiële steun kunnen bieden én er leuke, exclusieve goodies voor terug kunnen krijgen. Win-win! In Amerika is Patreon al heel bekend; misschien heb je het wel eens voorbij zien komen in video’s van Amerikaanse Youtubers. Er zijn Youtubers, game developers en artiesten die een fulltime inkomen uit Patreon halen! Nu verwacht ik niet dat mij dat ook gaat lukken. Ik zie het meer als extraatje om hopelijk uiteindelijk minder bezig te kunnen zijn met het commerciële gedoe achter de schermen zodat ik die aandacht in mijn blog kan steken. We zien wel hoe het loopt! Het lijkt me in ieder geval heel leuk als ook meer Nederlanders er gebruik van gaan maken. Ik support nu zelf Maartje Leah (blogger) en Marloes de Vries (illustrator), maar verder zitten er geloof ik nog maar weinig Nederlanders op Patreon.

Waarom Patreon?

 • Om minder afhankelijk zijn van bedrijven en om meer tijd in leuke content te steken. Zoals ik al in mijn filmpje uitlegde!
 • Ik wilde al heel lang beginnen met het maken van video’s, maar vond het een eng idee dat gelijk veel mensen het zouden zien. Dit is de ideale oplossing, alleen supporters (vanaf $1 per maand) kunnen mijn video’s zien!
 • Ik mis soms een klein, knus plekje online waar ik bijvoorbeeld sneak peeks kan delen als ik enthousiast ben over iets. Denk aan een preview van mijn nieuwe logo of mijn ideeën voor mijn potentiële bestseller. Patreon kan dit gat opvullen.
 • Het geeft me nieuwe energie! Ik ben de hele week al zo blij en mijn hoofd zit vol ideeën met dingen die ik op mijn Patreon pagina zou kunnen delen. Ik zie het echt als een nieuwe uitdaging.
 • En omdat het me intens sip zou maken als ik stomme advertorials aan zou moeten nemen óf een bijbaantje in de horeca zou moeten zoeken. (Dat laatste is eigenlijk al geen optie meer omdat ik al honderd keer op mijn blog heb geschreven hoe slecht ik was in mijn vorige horecabaan, dan word ik natuurlijk nooit aangenomen.)

Hoe werkt Patreon?

Mij steunen via Patreon kan met Paypal of creditcard. Je kan kiezen voor één van de drie beloningen ($1 voor video’s, $5 voor video’s en een bedankje per post of $10 voor video’s, een bedankje per post en een Q&A). Alle beloningen vind je op mijn pagina. Je kan ook zelf een willekeurig bedrag kiezen. Dit bedrag zal maandelijks rond de 1e van de maand worden afgeschreven. Op elk moment kan je het bedrag aanpassen of helemaal stopzetten. Je zit dus nergens aan vast! Ik heb de afgelopen week al twee video’s gemaakt speciaal voor de supporters. (Dat zijn er al 11 trouwens, whoa!!) Deze kan je gelijk al bekijken als je mij besluit te steunen! En ik ben uiteraard van plan om hier nog veeel meer video’s aan toe te voegen. Want ik vind het wel belangrijk dat jullie er ook echt iets voor terug krijgen. Anders zou ik deze hele om-geld-vragen-kwestie véééél te ongemakkelijk vinden.

“Sorry, ik ben net zo blut als jij”

Géén probleem. Dat jij mijn blog leest is voor mij al support genoeg! Duizendmaal dank. Echt. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen.

Mijn Patreon account vind je hierrr.

Nu mensen steeds kritischer worden over reclame op blogs, denk ik dat een platform als Patreon echt veel potentie kan hebben. Maartje Leah schreef hier een goede blogpost over. Haar blogpost was voor mij het laatste duwtje in de rug om daadwerkelijk een account aan te maken. Ik twijfelde in eerste instantie heel erg namelijk (zouden mensen het niet heel stom vinden?) maar nu ben ik blij dat ik het heb gedaan. Ik ben heel benieuwd of jullie er ook zo enthousiast over zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

44 reacties op “Over dat Patreon account van mij

 1. Michelle schreef:

  Ha wat cool zeg, nog nooit van gehoord! Maar ik ben een ‘proud patron’ geworden hoor! <3 Die filmpjes wil ik niet missen!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik vind dit ZO LEUK 😀 Ik zit de hele tijd al te stuiteren op mijn stoel hahaha <3

   | Reageer op deze reactie
 2. Linda schreef:

  Ik duim nu gewoon nóg wat harder dat ik aanstaande vrijdag wordt aangenomen voor de functie waarvoor ik een sollicitatiegesprek heb en dan wil ik je gaan steunen 🙂 Moet ik wel een Paypal-account aanmaken, maar dat overleef ik vast ook wel weer. Ik vind dit echt een goede manier om geld te verdienen met je blog. Lezers mogen best wel eens wat terugdoen namelijk als je een blog superleuk vind (vind ik tenminste). Ik kan het nu eigenlijk niet missen, maar hopelijk binnenkort dus wel 🙂 Ik hoop dat heel veel mensen je gaan steunen! Beter dan die vet grote advertorials inderdaad, want dan gebruik ik dus een adblocker. Bij jou doe ik dat dus niet, omdat ik ze advertenties díe er zijn helemaal niet storend vind 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh wat lief van jou! Voel je echt niet verplicht hoor, ik zie het gewoon als leuk extraatje, ook om de supporters leuke extra’s te kunnen bieden naast mijn blog 😀 Heel erg bedankt voor je lieve berichtje en ik ga heel hard voor je duimen dat je sollicitatiegesprek goed gaat. Succes!

   | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   OMG, een EIGEN HASHTAG. Hahaha. Ik zag het, zo lief van jou. Heel erg bedankt! Ik ga mijn best doen om heeel veel toffe dingen te maken 😀

   | Reageer op deze reactie
   1. Harriët schreef:

    Hahaha! Daar heb ik alle vertrouwen in. Moest nu al erg lachen om je filmpje, maar vond hem ook al erg goed. Benieuwd naar het volgende 🙂

    | Reageer op deze reactie
 3. Christien schreef:

  Wat tof! Die virtuele knuffels van Ollie, daar doe ik het voor! Mijn support heb je zeker 🙂

  | Reageer op deze reactie
 4. Josianne schreef:

  Zoals ik al eerder zei: heel tof! En je filmpje is echt superleuk geworden! Ik denk dat dit een hele toffe manier is om je lezers nog nét wat extra’s te bieden zonder dat je er heel commercieel voor moet worden en continu de hashtag #spon moet gebruiken enzo. Dit past ook veel meer bij jou!

  | Reageer op deze reactie
 5. Jantine schreef:

  Wat een tof iets! Tegen de tijd dat wij uit de schuldsanering zijn, ga ik wat mij betreft zeker een stukje karma doorgeven naar jou toe 😉 Moet je alleen wel ruim twee jaar wachten, maar dat komt vast goed met de supporters die je al hebt!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wat lief! Zorg jij eerst maar eens even goed voor jezelf inderdaad 😀

   | Reageer op deze reactie
 6. Jennifer schreef:

  Ik heb me een tijdje geleden ook aangemeld, maar snap er niet zo veel van. Betalen mensen je maandelijk om ‘iets’ te doen? en post je dat dan alleen op je Patreon profiel of mag je het ook op je blog plaatsen? Opzich lijkt het mij ook wel wat, maar niet in combinatie met.. nja mijn situatie.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ze betalen in principe gewoon voor wat je al doet. Dus in mijn geval gewoon dat ik blijf posten op mijn blog! Je kan er extra ‘rewards’ aan toevoegen, bijvoorbeeld extra video’s of updates over achter de schermen dingetjes., dat kan je dan op je Patreon profiel plaatsen. Dan kan je ook selecteren of iedereen het mag zien of bijvoorbeeld alleen de mensen die $1 of meer geven, etc. Je moet het meer als extra platform zien zodat trouwe volgers je financieel kunnen steunen omdat ze graag je blog lezen of je video’s bekijken 🙂

   | Reageer op deze reactie
 7. Sarah schreef:

  Ik had er de laatste tijd al wel vaker was over gelezen, maar wist nog steeds niet wat Patreon precies was. Na het lezen van dit artikel is er dus heel wat duidelijk geworden 🙂 Ik ga meteen ook even doorklikken naar de website zelf.

  | Reageer op deze reactie
 8. Iris schreef:

  Gek eigenlijk dat Patreon in bv. de VS heel bekend is en hier juist niet, terwijl het wel een slim plan is.

  | Reageer op deze reactie
 9. Sanne schreef:

  Ja, ik support je ook! ^^ Ik vind jouw blog juist zo fijn omdat ik weet dat alles wat ik lees oprecht is! Ik vind het ook echt super knap dat je zo voor je idealen staat. Ik kan me voorstellen dat het verleidelijk is om allerlei opdrachten voor het geld aan te nemen. Yay voor geen geforceerde spon!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Heeeeeel soms breekt het mijn hart wel een beetje als ik weer de zoveelste opdracht af moet slaan en dan naar mijn zielige bankrekening kijk inderdaad hahaha. Maar ik denk ook dat het op de lange termijn mijn blog alleen maar waardevoller gaat maken voor samenwerkingen, ik hoop dat bedrijven dat ook eens gaan inzien 😀

   | Reageer op deze reactie
 10. Paula schreef:

  Leuk initiatief! Helaas behoor ik tot de categorie “ik ben net zo blut als jij”, ik studeer nog 🙈 Dus ik blijf ontzettend trouw je artikelen lezen totdat ik een rijke stinkerd ben :p

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Hahaha dat maakt hélemaal niet uit! Ik vind het alleen maar leuk om te horen dat je trouw mijn artikelen leest 😀 <3

   | Reageer op deze reactie
 11. Paul schreef:

  Leuk Iris, ik ga dit weekend je daar volgen! En ik overweeg om zelf ook een account aan te maken. Misschien kan ik dan een keertje een nieuw theme kopen van het geld dat ik daarmee verdien…

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Jaaa wat leuk! Ik hoop dat steeds meer mensen het gaan gebruiken. Het is zo’n goed platform! Je kan er echt leuke dingen mee.

   | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Jaaaa doe! Ik probeer iedereen enthousiast te maken zodat Patreon in Nederland steeds bekender wordt haha. Dan word ik sowieso je eerste supporter hoor 😀

   | Reageer op deze reactie
 12. Kim schreef:

  Wat een slim concept zeg! Kunnen mensen hier ook reageren? Kortom; is het een soort van community?

  | Reageer op deze reactie
 13. Marieke schreef:

  Wat een gaaf concept!! Ook wat je zegt over reclame op blogs, dit is een super mooi alternatief. Laten we hopen dat het ook in Nederland gaat werken 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Goed hè 😀 Ik hoop het ook echt, zou zo mooi zijn! Ik denk dat als er nog wat meer NL/BE bloggers op te vinden zijn dat het ook wel steeds populairder hier gaat worden. Dan kan je een paar van je favoriete bloggers steunen en krijg je een leuke feed aan exclusieve dingetjes van ze op je scherm! Ik zie het al helemaal voor me 😀

   | Reageer op deze reactie
 14. Judith schreef:

  Wat leuk zeg! Ik las hier laatst voor het eerst over bij een Amerikaanse blog die er een fulltime inkomen uithaalde. Goed dat er een alternatief is voor advertorials, dan hoeven blogs ook niet zoveel te veranderen zodra het werk wordt.
  Ik moet eens mijn PayPal proberen te resetten zodat ik hieraan mee kan doen, ik weet het wachtwoord én de antwoorden op de controle vragen niet meer :s Je zou denken dat er bij iets als ‘moeders meisjesnaam ‘ of ‘eerstw basisschool’ weinig fout kan gaan..

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Whoa echt zo bizar (en goed!) als mensen er een volledig inkomen uit kunnen halen. Ik denk dat dat echt de beste manier van geld verdienen is, toch een stabiel inkomen en je wordt betaald door mensen die je werk echt waarderen. Zo leuk! En eh ja, heel herkenbaar. Mijn Paypal account heeft ook ooit eens een jaar stil gelegen door hetzelfde probleem hahaha. Dankjewel!

   | Reageer op deze reactie
 15. Claire schreef:

  Echt onwijs tof Iris! Ik kende Patreon al van Amerikaanse ASMR artists (fluister/relaxfilmpjes). Ik vind het dan ook een goede om creatieve mensen te steunen. Het liefst geef ik je elke maand heel veel centjes, IK WIL OOK VIDEOS, maar ik ben nóg armer dan jij. Dus ik blijf lekker je blog lezen en je stalken op sociale media.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ohh wat bijzonder! Ja ik kan mij voorstellen dat fluisterfilmpjes maar weinig opleveren maar dat er wel veel tijd in zit. Dan is Patreon zo’n handig platform! En nooo worries, als je ooit een rijke girlboss bent en me nog zou willen supporten kan je àlle video’s bingewatchen die op mijn Patreon account staan haha 😀

   | Reageer op deze reactie
 16. Vivian schreef:

  Ik heb hier echt nog nooit van gehoord, maar supertof dat het bestaat! Lijkt me inderdaad perfect voor jonge ondernemers en girlbosses 🙂

  | Reageer op deze reactie
 17. Pingback: Random best of 2016 | IKBENIRISNIET
 18. Pingback: World of Bliss kijkt terug op het jaar 2016 - world of bliss
 19. Pingback: Patreon | een supergaaf idee! |
 20. Pingback: Waarom ik een Patreon account ben begonnen - Mesa Verde blog
 21. Pingback: Patreon | een supergaaf idee! - EccentricLady
 22. Pingback: Weekoverzicht: IKEA, Huis aan Huis & het sufste kerstpakket ooit | IKBENIRISNIET
 23. Lize schreef:

  Ik lees steeds vaker over Patreon en het lijkt me wel interessant maar ik wil er toch nog eerst meer over lezen.

  | Reageer op deze reactie
Back to Top