Groene tip #35: 6 maanden geen nieuwe kleren kopen

Zoek je nog een goed voornemen voor het nieuwe jaar? Joy, fashionblogger op Everyday Escapism, heeft een leuke challenge bedacht! Vanaf 1 januari gaat zij zes maanden lang geen nieuwe kleding kopen. Met de 6 Months No New Clothes Challenge daagt ze anderen uit om ook met haar mee te doen. In deze Groene Tip vertelt Joy er meer over.

geen nieuwe kleren kopen

Gastblog door Joy – De textiel- en modeindustrie is de op één na meest vervuilende industrieën ter wereld. Van jongs af aan hou ik al heel erg – soms zelfs een beetje téveel – van mode. In groep 8 heb ik mijn klasgenoten verveeld met een ellenlange spreekbeurt over Coco Chanel. Jaren daarvoor was mijn ietwat desperate moeder al gestopt met het klaarleggen van outfits, aangezien ik toch weigerde iets aan te doen wat ik zelf niet leuk vond. En zoals vrijwel elk modemeisje kocht ik tot voor kort ook wel eens iets bij Primark, H&M of Zara. Nu ben ik daarmee gestopt en dat voelt echt supergoed. In het begin was het een beetje onwennig, maar nu zou ik niet meer terug willen!

Wat is de challenge?

Voor de 6 Months No New Clothes Challenge daag ik je uit 6 maanden geen nieuw-geproduceerde kleren meer te kopen. Wat mag wel? Do It Yourself (DIY), ruilen of tweedehands en vintage! Het is vooral een challenge, geen wedstrijd. Ga op avontuur in de wondere wereld van “niet-nieuwe” kleren. Misschien vind je wel een te gekke kringloopwinkel bij jou in de buurt? Of besluit je die DIY-tutorial, die je laatst voorbij zag komen op Facebook, uit te proberen op je oude shirt? Op mijn blog Everyday Escapism post ik geregeld updates en tips rondom de challenge. Denk aan stylingtips specifiek voor tweedehands kleding. Of problematische items waar ik zelf tegenaan loop tijdens de challenge. (Ik kwam er net bijvoorbeeld achter dat ik geen dikke panties meer in mijn kast heb liggen, HELP!)

Waarom?

Liefde voor mode en milieuvervuiling hoeven niet hand in hand te gaan. Er zijn ook hartstikke veel manieren om creatief bezig te zijn met fashion zonder dat mensen in andere landen daarvoor hoeven te werken voor een hongerloon in erbarmelijke omstandigheden. Het kopen van fast-fashion is vaak gewenning: “Even snel de Kalverstraat doorlopen”. Met de 6 Months No New Clothes Challenge hoop ik jullie te inspireren dat patroon te doorbreken en vooral heel veel andere manieren van fashion te ontdekken. Change the world, one outfit at a time!

Hoe dan?

Creatief met mode bezig zijn kan ook hartstikke goed zonder het milieu al teveel pijn te doen. Shop een keertje bij je lokale vintage- kringloopwinkel of organiseer een kledingruilavond met vrienden! Ook online zijn er veel mogelijkheden om tweedehands kleding te kopen. Denk bijvoorbeeld aan Marktplaats, de app Depop of Facebookgroepen zoals Kleding aangeboden/gezocht en Bohemian Marketplace. Zo komt jij deze 6 maanden wel door!

Laat op social media zien dat je meedoet door #6MONTHSNONEWCLOTHES te gebruiken. De challenge gaat officieel van start vanaf 1 januari maar later of eerder inspringen kan natuurlijk ook! Misschien vindt je het ook leuk om lid te worden van de Facebookgroep. Hier kan je vragen stellen, ideeën delen of bijvoorbeeld events onder de aandacht brengen. Ik hoop dat jullie allemaal meedoen met dit groene fashion avontuur!

Dankjewel Joy voor het delen van jouw Groene Tip! Leuk om te zien dat je als groot modeliefhebber ook duurzaam hiermee bezig kan zijn als je een beetje creatief bent. Mocht je meer achtergrondinformatie willen over wat er nu precies zo schadelijk is aan de textiel- en modeindustrie, dan kan ik de documentaire The True Cost aanraden. Deze is te zien op Netflix.

Back to Top