Groene tip #35: 6 maanden geen nieuwe kleren kopen

Zoek je nog een goed voornemen voor het nieuwe jaar? Joy, fashionblogger op Everyday Escapism, heeft een leuke challenge bedacht! Vanaf 1 januari gaat zij zes maanden lang geen nieuwe kleding kopen. Met de 6 Months No New Clothes Challenge daagt ze anderen uit om ook met haar mee te doen. In deze Groene Tip vertelt Joy er meer over.

geen nieuwe kleren kopen

Gastblog door Joy – De textiel- en modeindustrie is de op één na meest vervuilende industrieën ter wereld. Van jongs af aan hou ik al heel erg – soms zelfs een beetje téveel – van mode. In groep 8 heb ik mijn klasgenoten verveeld met een ellenlange spreekbeurt over Coco Chanel. Jaren daarvoor was mijn ietwat desperate moeder al gestopt met het klaarleggen van outfits, aangezien ik toch weigerde iets aan te doen wat ik zelf niet leuk vond. En zoals vrijwel elk modemeisje kocht ik tot voor kort ook wel eens iets bij Primark, H&M of Zara. Nu ben ik daarmee gestopt en dat voelt echt supergoed. In het begin was het een beetje onwennig, maar nu zou ik niet meer terug willen!

Wat is de challenge?

Voor de 6 Months No New Clothes Challenge daag ik je uit 6 maanden geen nieuw-geproduceerde kleren meer te kopen. Wat mag wel? Do It Yourself (DIY), ruilen of tweedehands en vintage! Het is vooral een challenge, geen wedstrijd. Ga op avontuur in de wondere wereld van “niet-nieuwe” kleren. Misschien vind je wel een te gekke kringloopwinkel bij jou in de buurt? Of besluit je die DIY-tutorial, die je laatst voorbij zag komen op Facebook, uit te proberen op je oude shirt? Op mijn blog Everyday Escapism post ik geregeld updates en tips rondom de challenge. Denk aan stylingtips specifiek voor tweedehands kleding. Of problematische items waar ik zelf tegenaan loop tijdens de challenge. (Ik kwam er net bijvoorbeeld achter dat ik geen dikke panties meer in mijn kast heb liggen, HELP!)

Waarom?

Liefde voor mode en milieuvervuiling hoeven niet hand in hand te gaan. Er zijn ook hartstikke veel manieren om creatief bezig te zijn met fashion zonder dat mensen in andere landen daarvoor hoeven te werken voor een hongerloon in erbarmelijke omstandigheden. Het kopen van fast-fashion is vaak gewenning: “Even snel de Kalverstraat doorlopen”. Met de 6 Months No New Clothes Challenge hoop ik jullie te inspireren dat patroon te doorbreken en vooral heel veel andere manieren van fashion te ontdekken. Change the world, one outfit at a time!

Hoe dan?

Creatief met mode bezig zijn kan ook hartstikke goed zonder het milieu al teveel pijn te doen. Shop een keertje bij je lokale vintage- kringloopwinkel of organiseer een kledingruilavond met vrienden! Ook online zijn er veel mogelijkheden om tweedehands kleding te kopen. Denk bijvoorbeeld aan Marktplaats, de app Depop of Facebookgroepen zoals Kleding aangeboden/gezocht en Bohemian Marketplace. Zo komt jij deze 6 maanden wel door!

Laat op social media zien dat je meedoet door #6MONTHSNONEWCLOTHES te gebruiken. De challenge gaat officieel van start vanaf 1 januari maar later of eerder inspringen kan natuurlijk ook! Misschien vindt je het ook leuk om lid te worden van de Facebookgroep. Hier kan je vragen stellen, ideeën delen of bijvoorbeeld events onder de aandacht brengen. Ik hoop dat jullie allemaal meedoen met dit groene fashion avontuur!

Dankjewel Joy voor het delen van jouw Groene Tip! Leuk om te zien dat je als groot modeliefhebber ook duurzaam hiermee bezig kan zijn als je een beetje creatief bent. Mocht je meer achtergrondinformatie willen over wat er nu precies zo schadelijk is aan de textiel- en modeindustrie, dan kan ik de documentaire The True Cost aanraden. Deze is te zien op Netflix.

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

39 reacties op “Groene tip #35: 6 maanden geen nieuwe kleren kopen

 1. Inge

  Interessante challenge! Ik hoef hier eigenlijk niet aan mee te doen, want ik koop nauwelijks nieuwe kleding. Heel af en toe een keertje of als ik écht iets nodig heb. Bovendien is winkelen niet mijn favoriete bezigheid, dat helpt natuurlijk ook 😉

  • Iris

   Ik snap je helemaal! Ik heb zelf ook een hekel aan winkelen, dus geen nieuwe kleren kopen gaat mij over het algemeen heel goed af. (Daarom wilde ik ook heel graag dat Joy als kledingliefhebber hier over ging schrijven want als ik dat doe voelt dat een beetje oneerlijk ofzo :P)

 2. Wat een ontzettend gave challenge! Ik studeer duurzaam ondernemen en ik weet dat de mode industrie inderdaad heel veel vraagt van onze aarde. Ik ben erover na aan het denken om mijn bachelor eindproject over dit onderwerp te doen! Ik ga in ieder geval mee doen met de challenge :)!

  • Iris

   Whoa ik ben heel benieuwd naar je eindproject als het zo ver is. Wat goed! Ik vind het ook een heel interessant onderwerp omdat het zo complex is, als in dat het op veel verschillende niveaus mis gaat.

  • Joy

   Thanks Catherine! Wat gaaf dat je je bachelor project hierover gaat doen. Ik ben ook erg benieuwd!

   Leuk om te horen dat je meedoet <3

 3. Leuk en zeer interessant.
  Ik wens je veel succes!

  Hele fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar Xoxo

 4. Heel goed dat ze dit doet! Ik heb het afgelopen jaar al een 3 maanden lange no-buy challenge gedaan, maar daarna toch weer flink wat kleding gekocht. Nu wil ik me in 2017 wel meer gaan verdiepen in fair fashion; dus niet meer bij H&M of Zara oid shoppen, maar alleen nog maar eerlijke mode! Die is vaak ook wat duurder waardoor er minder gekocht wordt. Kleine stapjes toch?

  • Joy

   Thanks! oeh, 3 maanden een no-buy challenge lijkt me ook behoorlijk pittig! Goed voornemen dat je in 2017 meer met eerlijke fashion bezig gaat houden. Ik ga me na deze 6 maanden ook even verdiepen in eerlijke, nieuwe kledingmerken!

  • helga

   Als ik het zo lees doe ik dit eigenlijk al, af en toe een uitzondering. Maar om een voorbeeld te geven ik heb dit jaar maar €40,- uitgegeven aan kleding en schoenen, dus wat ik koop is hoofdzakelijk tweedehands of ondergoed dat heb ik toch wel graag nieuw.

   • Joy

    Haha ja idd 2e hands ondergoed en sokken is behoorlijk tricky 😉
    Goed bezig iig Helga!

 5. Frances

  Ik denk dat als de meeste vrouwen hun kledingkast eens goed zouden bekijken ze waarschijnlijk wel een paar jaar vooruit zouden kunnen zonder iets te moeten kopen. En ze dan nog steeds voldoende kunnen variëren. Ik wel in ieder geval 😉 De laatste 2 jaar ben ik steeds minder kleding gaan kopen en als ik iets kocht moest het duurzaam zijn en van maximaal 3 verschillende merken (in mijn geval Miss Green, Armed Angels en Gudrun Sjoden).. Voordeel is dat je dan altijd goede combinaties kunt maken want ieder merk gebruikt zijn eigen stoffen en kleuren die goed mixen en matchen. Het afgelopen half jaar heb ik helemaal niets meer gekocht en dat ga ik heel 2017 vol houden. Althans dat is mijn streven 😉

 6. Malu

  Dit gaat zo’n moeilijke challenge voor mij worden. Ik houd van kleding en ik houd van mode. Ik koop zeker élke maand wel een nieuw kledingstuk. Helaas ben ik in 1 jaar 17 kilo aangekomen door de medicijnen die ik moet slikken. Ik ga nu op dieet en begin met twee nieuwe sporten om weer slank de zomer in te gaan. Ik mocht van mezelf daarom ook geen kleding kopen tot ik ben afgevallen. Komt er net een nieuwe Monki in Eindhoven. Dag voornemen. Gelukkig is het nog geen 1 januari en kan ik het in laten gaan op deze dag. Het lijkt mij een uitdaging om juist kleding te mixen die ik al heb (en ik heb veel geloof me!) en er toch leuk uit te zien!

 7. Iris

  Het lijkt me wel erg lastig om bijvoorbeeld geen broeken te kopen. Oude broeken gaan bij mij altijd onherstelbaar stuk en bij tweedehandswinkels hangt er niet zoveel.

  • Joy

   Grappig bijna alle broeken die ik heb zijn juist 2e hands! Maar ik ben heel lastig met broeken dus draag eigelijk alleen highwaisted jeans zoals Levis 501 etc.

 8. Tamarah

  Ik doe vrij lang met mijn kleding en heb dus eigenlijk niet zo last van fast-fashion. Ik heb dan ook maar weinig in de kast hangen wat ik nooit aan heb. En als ik dat opmerk dat ik toch iets niet vaak aan heb (miskoop of zo) dan gaat het in de kledingcontainer van het Leger des Heils of naar familie! Ik vind dat ik vrij weinig kleding koop, maar ik ken ook wel mensen in mijn omgeving die een beetje shopverslaafd zijn 😉 of uitgepuilde kasten hebben waarvan ik de helft nooit aan heb gezien of waar de kaartjes nog aanhangen. Wat ik wel graag zou willen is bewuster kleding kopen, want ik ga gerust bij de Primark of H&M kopen omdat ik het zonde vind om veel geld aan kleding te besteden. Het is maar kleding denk ik dan. Maar ja het is geen ‘eerlijke’ kleding. Daarin kan ik wel bewuster zijn!

 9. H*

  Tof! Ik kocht altijd veel tweedehands, maar sinds ik alleen nog maar eerlijk (en liefst ok duurzaam) wil kopen, ben ik er budgettair gezien nog iets meer op aangewezen. Heb laatst mijn kledingkast weer grondig onder de loep genomen en ook gekeken wat ik nog miste om ‘m optimaal te benutten. Heb zelfs de effen kokerrok die ik nog zocht nu tweedehands gevonden, ook nog eens in precies mijn kleur donkergroen. Dat zijn ultieme overwinningsmomentjes.

  • Joy

   Haha yes I feel you! Ik heb ook altijd wat kledingitems op mijn wishlist en wanneer je die dan eindelijk vindt in een obscuur 2e hands kleding zaakje… Dat is pure euforie.

 10. Nienke

  Interessant! Al vraag ik me af of meteen zes maanden voor mij niet wat ambitieus is. Ik heb bijvoorbeeld maar 1 broek, haha. Maar misschien kijk ik wel gewoon hoe lang ik het volhoud. (En die broek komt trouwens van de kringloop, dus misschien lukt het ook wel.)

 11. Leuk artikel! 🙂 Ik heb in 2016 veel fast kleding gekocht, ik heb nu eindelijk mijn stijl gevonden… Maar dat het fast fashion is vind ik dus niet zo leuk. Ik probeer me nu te verdiepen in fair fashion en als ik iets ga vervangen, dan wil ik het dus fair fashion gaan doen. Maar ik weet er nu nog niet zoveel vanaf. Op het moment heb ik niet zoveel nodig qua kleding, ik heb meer dan de helft weg gedaan onder het mom van minimalisme. Ik hoop dat ik vanaf aankomend jaar mijn kast stukje bij beetje kan verduurzamen! Helemaal geen kleding kopen zal mij niet lukken, maar ik wil het dan dus wel fair fashion gaan doen 😉 Maar uiteindelijk zal ik wel veeeeel minder kopen dan ik normaal deed!

  • Joy

   Kijk, dan ben je ook al heel goed bezig natuurlijk! Succes met je nieuwe fair fashion avontuur dit jaar <3

 12. Liz

  Een goed idee, ik ga proberen mee te doen. Voor mij is het moeilijk; ik ben weliswaar geen shopaholic maar als ik toevallig toch in de stad ben word ik erg blij van ook nog even iets nieuws passen en kopen

 13. Inge

  Leuk artikel! Ik koop zelf eigenlijk alleen maar tweedehands kleding, omdat ik simpelweg niet veel te besteden heb en ook gewoon blij word van het ‘redden’ van toffe kleding. Het echte probleem is schoenen, omdat ik een lastige pasvorm heb. In gewone winkels kan ik nooit wat vinden, laat staan in kringloopwinkels, zo balen altijd! Zonder schoenen ga ik voor de 6 maanden, lijkt me heel leuk 🙂

 14. Goed initiatief! Ik kocht enkele jaren geleden een jaar lang amper kleding. Ik ‘mocht’ van mezelf vijf kledingstukken kopen, het werden er uiteindelijk vier. Het deed me ook echt stilstaan bij koopgedrag, dus ik kan het alleen maar aanmoedigen als anderen soortgelijke uitdagingen aangaan. Succes Joy!

 15. Sofie

  Mooie challenge en best een lange! Ik hoop dat je er veel mensen mee kan inspireren! Zelf koop ik zelden nieuwe kledij. Enkel als ik écht iets nodig heb.

 16. Evelien

  Toffe gastblog. Denk dat het je creativiteit echt naar boven brengt & dat je uiteindelijk supertoffe nieuwe combinaties gaat maken. Nevertheless: ZES MAANDEN NIKS KOPEN?! Never.

  • Joy

   Thanks! Gelukkig kunnen we af en toe nog losgaan in de 2ehands winkels om onze innerlijke fashionista’s te bekoren 😉

 17. Ik heb vorige week voor het eerst sinds 2 jaar weer meer dan 2 kledingstukken gekocht in een daadwerkelijke winkel, haha. Ik ben al mijn kleding aan het vervangen door goede basics en dingen die ík echt leuk vind. Van kwaliteit, die wel meer dan 3 keer meegaat. Veel via marktplaats, bijv Kuyichi en studio Jux. Hele toffe challenge wel! Als ik de mensen uit de Primark zie lopen met 3 volle tassen denk ik altijd ‘ik snap dat je misschien niet veel te besteden hebt, maar zoveel heb je écht niet nodig!’. Einde onsamenhangende comment.

 18. Kelly

  Veel succes, Joy! Ik doe niet mee want ik heb al jaren mijn eigenste project ‘100% groene kleerkast’ en deed al eens van ‘stoppen met shoppen’ gedurende een paar maanden. Als ik iets nieuws koop, is het eco en/of fair trade. Het is perfect doenbaar, dus komt goed! (y)

 19. pien

  Wat een goede challenge! Ik heb mezelf ook een keer uitgedaagd een jaar lang alleen fair trade producten en tweedehands kleding te kopen. Sommige mensen van winkels vonden het best bijzonder dat ik er op zo’n jonge leeftijd al zo erg mee bezig was. (Toen ik dat een jaar lang deed was ik 13 jaar en ik ben er sindsdien nog steeds mee bezig.) Mij lijkt het ook wel een goed idee om ook jongeren wat meer hierover te vertellen. Een goed idee die challenge dus. Ik koop ook wel vaak kleding van United Wardrobe dat is ook wel een aanrader om daar tweedehands kleding van te kopen!

 20. Pingback: 2017…ja, en nu?! |

 21. Iris

  Oei 😮 hihi als ik in 6 maand al iets koop is het al veel 😮 shop ik zo weinig?