Mezelf serieus nemen als ondernemer

Alleen als ik de titel al typ denk ik ‘jeetje, ondernemer, dat klinkt gelijk weer zo groots, ik heb gewoon een blog..’. NEE HO STOP. Kijk, daar gaat het dus al mis hè. Natúúrlijk ben ik gewoon een ondernemer. Ik heb zelf iets opgezet vanaf nul, iets waar ik veel uren in steek en waar ik nu geld mee verdien. Afgelopen vrijdag volgde ik een masterclass voor ondernemers en toen kreeg ik dat inzicht ineens. Over dat ik mijzelf niet serieus neem als ondernemer. En dat dat het probleem was van alles waar ik tegenaan loop op het moment. 

ga voor groei - jezelf serieus nemen als ondernemer

Doelen stellen

De masterclass die ik deed, was gericht op het opstellen van doelen voor 2017, het maken van een plan en het krijgen van focus. Iets dat ik goed kon gebruiken omdat ik honderd dingen leuk vind en het lastig vind om mijn focus te bepalen. Als je maar een paar doelen uit de honderd pikt, vallen er veel af. Dus blijf ik met honderd ideeën en doelen in mijn hoofd lopen waarvan alles maar half wordt uitgewerkt. O ja, ik wilde mijn onderzoek nog laten publiceren. En een boek schrijven. En tien blogposts vooruit schrijven. Een YouTubekanaal! Meer recepten bedenken. Adviseren over bloggen. Man, zo kan ik wel even doorgaan. Ik zie nu in dat ik keuzes moet maken. Ik kan niet àlles dus ik moet er een paar dingen uitpikken om concreet mee aan de slag te gaan. Dit kost me de grootste moeite om toe te geven; ik ben eigenwijs en wil alles op mijn eigen manier doen. Maar blijkbaar werkt dat niet goed. Want waar is dat boek dan? En die publicatie? En dat fantastische blogschema waar ik me aan wilde houden? Het blijft allemaal maar in de lucht zweven. Dus het moet anders.

Doel 1: genoeg geld

Wat voor mij het allerallerallerbelangrijkste is op dit moment is dat ik financieel goed kan rondkomen. Toen ik net was afgestudeerd zei ik: “ach, ik zie het wel, ik probeer om fulltime te bloggen en als het niet wat wordt, kan ik altijd nog solliciteren voor een bijbaantje.” In tijden als deze, waarbij veel van mijn ambitieuze leeftijdsgenoten een burnout oplopen, is dat niet per se een verkeerde gedachte. Maar veel hiervan komt voort uit passieve faalangst. Zolang ik niet zeg dat ik dit écht ga doen, kan ik ook niet falen. En dat is niet goed, bedacht ik mij gisteren. Ik heb een duidelijk doel nodig om gefocust te kunnen blijven. Dus bij deze wil ik jullie gelijk laten weten dat 2017 mijn beste jaar ooit wordt en dat ik er àlles aan ga doen om een succesvolle ondernemer te worden zijn. Niks geen bijbaantjes. Ik doe iets waar ik goed in ben en dit gaat mij lukken. (Ik krijg serieus klamme handjes terwijl ik dit typ, brrrr..)

Actie!

Hoeveel wil ik dan precies verdienen, wat is genoeg? Welke acties moet ik ondernemen om dit doel te kunnen bereiken? En wanneer ga ik dit doen? Mijn hoofd duizelde van al deze vragen. Elke keer kwam ik toch weer tot dezelfde conclusie: ik neem mijzelf niet serieus genoeg. Ik werk veeeel te vaak voor noppes, gratis en niks. Wat niet altijd erg is, maar wel als je nog niet zeker weet of je die maand wel genoeg gaat verdienen. Als mensen of bedrijven advies van me willen, denk ik: “wie ben ik om daar over te adviseren, zo’n expert ben ik nu ook weer niet”. Dat zijn slechts een paar voorbeelden. Jakkes, ik ben allergisch voor onzeker gedoe bij anderen, maar ik doe het zelf dus net zo erg. Zonder dat ik het door had. Dus daar ga ik aan werken. Of daar ben ik al aan begonnen, door gisteren naar die masterclass te gaan.

Tips voor als je mijn struggles herkent

  • De masterclass die ik bijwoonde, was enorm waardevol voor me. Vooral doordat ik andere ondernemers sprak en we ideeën konden uitwisselen. Ik denk dat dit de belangrijkste tip is om verder te komen. Hop, uit je bubbel en anderen spreken.
  • Marloes de Vries schreef een duidelijke blogpost over gratis werken, hoe je dat het beste aanpakt en wanneer je er beter voor kan kiezen om nee te zeggen.
  • Schrijf! Ik houd van mijn blog, door te schrijven kan ik dingen voor mezelf op een rijtje zetten en krijg ik weer overzicht. Als je geen blog hebt, kan dit ook prima ouderwets met pen en papier.

Wellicht komt dit op je over als een stukje ongestructureerde woordenkots (kijk, daar ga ik alweer), als je maar weet dat ik hier met een denkbeeldig, zwevend gloeilampje boven mijn hoofd zit en een flinke dosis motivatie. En dat wilde ik graag even delen.

Back to Top