Mezelf serieus nemen als ondernemer

Alleen als ik de titel al typ denk ik ‘jeetje, ondernemer, dat klinkt gelijk weer zo groots, ik heb gewoon een blog..’. NEE HO STOP. Kijk, daar gaat het dus al mis hè. Natúúrlijk ben ik gewoon een ondernemer. Ik heb zelf iets opgezet vanaf nul, iets waar ik veel uren in steek en waar ik nu geld mee verdien. Afgelopen vrijdag volgde ik een masterclass voor ondernemers en toen kreeg ik dat inzicht ineens. Over dat ik mijzelf niet serieus neem als ondernemer. En dat dat het probleem was van alles waar ik tegenaan loop op het moment. 

ga voor groei - jezelf serieus nemen als ondernemer

Doelen stellen

De masterclass die ik deed, was gericht op het opstellen van doelen voor 2017, het maken van een plan en het krijgen van focus. Iets dat ik goed kon gebruiken omdat ik honderd dingen leuk vind en het lastig vind om mijn focus te bepalen. Als je maar een paar doelen uit de honderd pikt, vallen er veel af. Dus blijf ik met honderd ideeën en doelen in mijn hoofd lopen waarvan alles maar half wordt uitgewerkt. O ja, ik wilde mijn onderzoek nog laten publiceren. En een boek schrijven. En tien blogposts vooruit schrijven. Een YouTubekanaal! Meer recepten bedenken. Adviseren over bloggen. Man, zo kan ik wel even doorgaan. Ik zie nu in dat ik keuzes moet maken. Ik kan niet àlles dus ik moet er een paar dingen uitpikken om concreet mee aan de slag te gaan. Dit kost me de grootste moeite om toe te geven; ik ben eigenwijs en wil alles op mijn eigen manier doen. Maar blijkbaar werkt dat niet goed. Want waar is dat boek dan? En die publicatie? En dat fantastische blogschema waar ik me aan wilde houden? Het blijft allemaal maar in de lucht zweven. Dus het moet anders.

Doel 1: genoeg geld

Wat voor mij het allerallerallerbelangrijkste is op dit moment is dat ik financieel goed kan rondkomen. Toen ik net was afgestudeerd zei ik: “ach, ik zie het wel, ik probeer om fulltime te bloggen en als het niet wat wordt, kan ik altijd nog solliciteren voor een bijbaantje.” In tijden als deze, waarbij veel van mijn ambitieuze leeftijdsgenoten een burnout oplopen, is dat niet per se een verkeerde gedachte. Maar veel hiervan komt voort uit passieve faalangst. Zolang ik niet zeg dat ik dit écht ga doen, kan ik ook niet falen. En dat is niet goed, bedacht ik mij gisteren. Ik heb een duidelijk doel nodig om gefocust te kunnen blijven. Dus bij deze wil ik jullie gelijk laten weten dat 2017 mijn beste jaar ooit wordt en dat ik er àlles aan ga doen om een succesvolle ondernemer te worden zijn. Niks geen bijbaantjes. Ik doe iets waar ik goed in ben en dit gaat mij lukken. (Ik krijg serieus klamme handjes terwijl ik dit typ, brrrr..)

Actie!

Hoeveel wil ik dan precies verdienen, wat is genoeg? Welke acties moet ik ondernemen om dit doel te kunnen bereiken? En wanneer ga ik dit doen? Mijn hoofd duizelde van al deze vragen. Elke keer kwam ik toch weer tot dezelfde conclusie: ik neem mijzelf niet serieus genoeg. Ik werk veeeel te vaak voor noppes, gratis en niks. Wat niet altijd erg is, maar wel als je nog niet zeker weet of je die maand wel genoeg gaat verdienen. Als mensen of bedrijven advies van me willen, denk ik: “wie ben ik om daar over te adviseren, zo’n expert ben ik nu ook weer niet”. Dat zijn slechts een paar voorbeelden. Jakkes, ik ben allergisch voor onzeker gedoe bij anderen, maar ik doe het zelf dus net zo erg. Zonder dat ik het door had. Dus daar ga ik aan werken. Of daar ben ik al aan begonnen, door gisteren naar die masterclass te gaan.

Tips voor als je mijn struggles herkent

 • De masterclass die ik bijwoonde, was enorm waardevol voor me. Vooral doordat ik andere ondernemers sprak en we ideeën konden uitwisselen. Ik denk dat dit de belangrijkste tip is om verder te komen. Hop, uit je bubbel en anderen spreken.
 • Marloes de Vries schreef een duidelijke blogpost over gratis werken, hoe je dat het beste aanpakt en wanneer je er beter voor kan kiezen om nee te zeggen.
 • Schrijf! Ik houd van mijn blog, door te schrijven kan ik dingen voor mezelf op een rijtje zetten en krijg ik weer overzicht. Als je geen blog hebt, kan dit ook prima ouderwets met pen en papier.

Wellicht komt dit op je over als een stukje ongestructureerde woordenkots (kijk, daar ga ik alweer), als je maar weet dat ik hier met een denkbeeldig, zwevend gloeilampje boven mijn hoofd zit en een flinke dosis motivatie. En dat wilde ik graag even delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

57 reacties op “Mezelf serieus nemen als ondernemer

 1. Maartje schreef:

  Goede inzichten! Ik herken wel wat je zegt. Ik denk dat ik ook mezelf vaak te laag inschat, want dan kan het alleen maar meevallen. Ik zal er ook op gaan letten!

  | Reageer op deze reactie
 2. Marloes De Vries schreef:

  Ondernemer zijn begint inderdaad met jezelf serieus nemen. Als jij jezelf niet op waarde schat, kun je niet verwachten dat een opdrachtgever of potentiële klant dat wel doet. Dat is dus het begin! 🙂
  Ja, je bent ondernemer en ja, je doet je werk goed. Daar mag waardering (ook in geld) tegenover staan!
  Op mijn blog staat een prachtige uitspraak van illustrator Bjorn Nelissen. Lees die maar eens goed, die verwoordt het perfect! “Professionaliteit is een attitude…”

  | Reageer op deze reactie
 3. Anna Maria schreef:

  Ik kan me heel goed voorstellen dat je je met een blog niet zo snel een ondernemer voelt, maar dat ben je natuurlijk wel!!! Moet je kijken wat voor geweldige blog je hebt gecreëerd met allemaal leuke tips, recepten en persoonlijke blogjes!!! Je bent hoe dan ook gewoon een Girlboss 😉

  | Reageer op deze reactie
 4. Debby schreef:

  Wat goed! Werd gisteren door mijn psycholoog ook met m’n neus op de feiten gedrukt. Ik kan niet ALLES. En inderdaad, vind zelf het moeilijkst om een stabiel inkomen te creëren als ondernemer. Ik ga ook maar eens wat doelen opstellen!

  | Reageer op deze reactie
 5. Marlous schreef:

  Fijn stuk, ik herken die ‘bescheidenheid’ wel. Ik denk dat dat deels gewoon vanuit het calvinisme komt, waarmee elke Nederlander onbewust mee opgroeit. Maar daarnaast is het ook zeker die passieve faalangst. Zodra mensen geld bieden voor je diensten moet je ook presteren, ik vind dat soms nog best eng. Dan is het veilig als je het niet al te serieus neemt. Maargoed, dan komt er ook nooit iets van. Ik vind het knap dat je nu deze stap maakt en ga je goed volgen want ik denk dat ik er misschien ook nog wel wat aan heb!

  | Reageer op deze reactie
 6. Mariëlle schreef:

  Heel begrijpelijk hoor 😉 Het is ook mijn droom om van mijn blog te kunnen leven, maar daar ben ik nu nog veel te klein voor. Ik werk ook als freelancer en die combinatie wil ik graag full time doen, maar ik nam/neem mezelf ook nog niet serieus genoeg denk ik 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja wat goed! Is volgens mij ook alleen maar leuk als je daar een combinatie van kan maken, dat is mijn doel ook 😀

   | Reageer op deze reactie
 7. Veerlez schreef:

  Ik herken je helemaal met wat je zegt, ik heb precies hetzelfde. Ik heb allerlei plannen voor dit jaar, maar durf me niet teveel te focussen uit angst dat het mislukt. Zonde toch? Laten we er een kick ass jaar van maken, waarin we volledig op onszelf vertrouwen!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Echt heel zonde! Je probeert jezelf daarmee te beschermen zodat je niet faalt maar daardoor komt er heeeelemaal niets van terecht (en dat is toch 100x erger dan iets proberen en zien dat het mislukt!). Zo logisch als ik het zo schrijf, maar in praktijk toch vaak best lastig haha. Dat we ons er bewust van zijn is al supergoed. Dit gaat wel lukken!

   | Reageer op deze reactie
 8. gerhilde maakt schreef:

  Passieve faalangst, ik denk dat ik daar ook last van heb. Ik ga het eens verder onderzoeken en zien of ik eraan kan werken. Blijf je inzichten hier dus zeker delen!

  | Reageer op deze reactie
 9. Charelle schreef:

  Je hebt helemaal gelijk Iris! Want zo is het, als je niet in je zelf geloofd en dan kunnen anderen mensen jou ook niet serieus nemen. In de #girlboss modes en op je strepen staan, you can do it! <3

  | Reageer op deze reactie
 10. Ayla schreef:

  Goed zo Iris, that’s the spirit! Hoeveel unieke bezoekers had je ook alweer vorig jaar? Probeer die eens even te bekijken, volgens mij kan je daar een stadion mee vullen. Stel je dan eens voor je dat je een restaurantje hebt en je al die mensen tegelijk zou moeten bedienen. Best lastig lijkt me. Zo goed ben jij dus al als ondernemer, dat je ons allemaal tegelijkertijd als tevreden klanten kan behouden én iedereen ook nog eens dolenthousiast over je is. Hoe cool is dat?!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   OHH DIT IS ZO FIJN. Dit had ik echt even nodig haha. Mijn hele buik krijgt allemaal blije kriebels, dankjewel <3

   | Reageer op deze reactie
 11. Robin schreef:

  Ik herken mezelf heel erg in het niet durven maken van de keuzes en ook denken van ‘ik ben geen expert’. Heel fijn om dit te lezen. Je bent goed bezig!

  | Reageer op deze reactie
 12. Lianne schreef:

  I a 1000% approve of this message! Niet dat dat belangrijk is, maar vind het superleuk om te lezen hoe eerlijk en sympathiek jij je ambities kunt delen!

  Ik vind getbullish.com een hele leuke website met tips over inkomen, ondernemen en (feministische) lady/girl boss zijn, misschien vind je die ook leuk! Jen Dziura schrijft ijzersterke stukken en is super no-nonsense, hou ik van en jij denk ik ook!

  | Reageer op deze reactie
 13. Amy schreef:

  Ik herken dit echt heel erg. Ik ben zelf ook een ondernemer maar zolang mensen mijn werk niet serieus nemen vind ik het ook heel lastig om mijzelf serieus te nemen. Ik ben een freelance make-up artist maar mensen schrijven het altijd af als “och, ze make-upt maar gewoon tot ze een échte job gevonden heeft”. Hierdoor twijfel ik altijd zo erg maar eigenlijk zou dat niet moeten want dit IS gewoon een echte job. Ik ga dit jaar zeker proberen om sterker in mijn schoenen te staan zodat ik mijn doelen kan behalen en oprecht trots kan zijn op mijzelf.

  | Reageer op deze reactie
 14. High five en een AMEN van mij 😘
  Je doet het fantastisch! Ik check een paar keer per jaar hoe mijn plannen ervoor staan en of ik van koers moet wiizigen. Herkenbaar wat je zegt dat je zooooooveel wilt doen, dat er uiteindelijk van alles juist niets afgemaakt wordt. Maar die chaos en impulsiviteit heb ik juist ook weer nodig (zo ontstaan de beste ideeën), dus het is een beetje dubbel 😬

  | Reageer op deze reactie
 15. Agneta schreef:

  Eigenlijk best wel herkenbaar, niet zo zeer op gebied van ondernemen, maar wel in mijn eigen vakgebied. Altijd mijzelf neerzetten als degene met de minste kennis en dat het weinig voorstelt wat ik doe. Vorig jaar kreeg ik een nieuwe uitdaging waarin ik tegen mijzelf zei en nu ga je zijn wie je bent en laat je zien dat je wel degelijk kennis hebt. De reacties van mijn nieuwe collega’s waren echt super en eindelijk kreeg ik ook het gevoel van waardering in wat ik deed. Terwijl ik eigenlijk nu eindelijk mijzelf serieus nam in mijn werk. Ik ben van mening hoe serieuzer jij jezelf neemt, hoe meer je zult zien dat anderen dit ook doen. Het is zeker een stap, maar doe ze rustig aan en idd niet alles ineens willen. Heel fijn artikel die prima ook door te zetten is naar andere vakgebieden.

  Liefs Agneta

  | Reageer op deze reactie
 16. Iris schreef:

  Wat goed dat je jezelf zo onder de loep neemt en eerlijk bent tegen jezelf. Natuurlijk ben jij een ondernemer en het gaat je zeker lukken 💪🏼! Zo’n masterclass klinkt trouwens niet verkeerd! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 17. Lea schreef:

  Ik herken je struggles echt een voor een. Ik heb ook zo veel leuke ideeen en plannen dat alles gewoon in de lucht hangt, maar vaak word ik erg gemotiveerd als ik je blog lees. Je blog is echt mijn lievelings (en ollie mjn lievelingsonlinehondje), dus #girlboss gewoon verder.
  Ik zou heel benieuwd zijn om meer over je masterclass te horen. 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik vind het heel fijn om te horen dat het herkenbaar is en dat ik dus niet de enige ben met deze struggles! Dank je wel voor je lieve reactie 🙂

   Over de masterclass kan je trouwens meer lezen op de website van Puurst, via hen volgde ik de training, ze doen ook aan coaching en organiseren verschillende soorten masterclasses. Ik vind het heel leuk en interessant in ieder geval!

   | Reageer op deze reactie
 18. Sophie schreef:

  Het is zo waar: zolang je een backup hebt (“ik kan altijd nog een bijbaantje nemen”) dan ga je dus niet 100% voor wat je echt wilt. Dat realiseerde ik me ook laatst en sindsdien spreek ik niet meer over een bijbaantje of werk buiten Naoki om. Ik wil namelijk helemaal geen stressvol bijbaantje terwijl ik al 40-50 uur in de week aan mijn blog werk!

  Het klinkt als een goede masterclass die je nu al op weg heeft geholpen 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja, precies dat! Aan de ene kant voelt het lekker veilig, maar het moet ook niet te veilig voelen zodat het je tegenhoudt om te groeien. En ik merkte dat dat bij mij wel heel erg het geval is/was inderdaad. We komen er wel 😀

   | Reageer op deze reactie
 19. Linda schreef:

  Klinkt als een toffe masterclass en een huge stap in de richting van nog-meer-toffe-dingen! Je doet het namelijk al hartstikke super! Ik sluit me maar aan bij de reacties die al zijn gegeven – en dan helemaal bovenaan die van Ayla! – want ik heb eigenlijk hetzelfde te zeggen. Ik vind je een topper!

  | Reageer op deze reactie
 20. Iris schreef:

  Kijk gewoon eens naar je statistieken: dat heb jíj mooi even voor elkaar gekregen! Hoezo zou je geen echte ondernemer zijn, toch?

  | Reageer op deze reactie
 21. Saar schreef:

  Dit komt op mij niet over als woordenkots, maar als een hersenspinsel van iemand die een droom heeft, maar zichzelf alleen nog even moet overtuigen van het feit dat die droom de moeite waard is en dat ze het kan.
  Dus lieve Iris, ga er gewoon voor. Als ik zie hoeveel mensen hier komen lezen dan heb je echt wel iets interessants te vertellen! Ik geloof ook dat alleen jij dit op een eigen, unieke manier kan doen. Mensen komen naar hier omdat je Iris bent en ze jou willen lezen. Je bent geen dertien in een dozijn.
  Dus zeg ik: go kick some asses, girlboss! 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wat lief van jou, dank je wel, dit is een hele fijne peptalk!

   | Reageer op deze reactie
 22. britt schreef:

  Precies dit! Zo denk ik er ook over, maar weet je, ik zit nog niet echt in het vak. Ik doe het voor de lol. (Oh daar ga ik weer, zie je wat ik bedoel?) Ik maak geen planning, ik heb geen vasta blogdagen en ik doe letterlijk maar wat. Ik schrijf wanneer het me uitkomt, maar dan heb ik vaak ook het probleem dat ik niet meteen op nieuwe ideetjes kom en dergelijke.. Dit wordt jouw jaar! ((:

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Dat maakt toch helemaal niet uit, voor mijn gevoel doe ik ook maar wat, haha! Ik heb voor mijn blog nog nooit met een planning of (succesvol) met vaste dagen gewerkt, en het gaat toch best lekker 😀 Maar het zou inderdaad wel fijn zijn als hier iieeetsje meer structuur in komt, voor mijn eigen gevoel. Dank je wel!

   | Reageer op deze reactie
 23. Heeeeeeeeel herkenbaar dit! Oef, mezelf serieus nemen als ondernemer is hier ook nogal een thema wat me bezighoudt de laatste tijd. Maar hé, gelukkig kunnen we ook daarin leren. Ik denk dat er niks mis is met klein en misschien een beetje aftastend te beginnen. Maar inderdaad, af en toe moet je jezelf ook gewoon een schop onder je kont geven, vertrouwen op je talent/ervaring/skills en stappen zetten.

  Maar kneiters Iris, je bent keigoed bezig! Eerst vond ik je al superinspirerend als nuchter, chaotisch, groen persoon, maar nu weet je de wereld gewoon ook nog even extra te inspireren met al je girlboss-artikelen! En met je Patreonaccount en gewoon hoe open je over al je struggles bent, en tegelijkertijd met wijze raad strooit. Dus ga lekker op jouw manier verder, dan ga je als een raketje 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ahhh jouw reactie betekent zo veel voor mij. Heel erg bedankt! Ik moet er gewoon bijna een beetje van huilen (oké ben een beetje moe vandaag dan huil ik sowieso heel snel haha, maar toch!! Zó lief!)

   | Reageer op deze reactie
 24. Yvette schreef:

  Hi Iris, herkenbaar :-). Dit gaat helemaal goedkomen, for sure! Vrijdag de 20e is er een workshop over geldzaken voor ondernemers. Lijkt me super interessant, ik ga er naartoe. Als je meer wil weten dan geef maar n gil!

  | Reageer op deze reactie
 25. Geertruurzaam schreef:

  Go go go Iris!
  En ik herken het wel. Niet dat ik ooit iets verdiend heb met mijn blog of wat heb gekregen, maar ik mag wél voor de 3de ergens een lezing gaan geven n.a.v. mijn blog. Gratis, uiteraard :-), maar ik vind het vooral een enorme eer.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wauw dat is echt heel goed! Ik zou dat echt niet zo snel durven, hoor. Mooie prestaties zijn dat 😀

   | Reageer op deze reactie
 26. Ise schreef:

  Ik vind dat júist heel leuk om te lezen! Laat zien dat je flink aan het groeien bent 😀

  | Reageer op deze reactie
 27. Lenneke schreef:

  Dank je wel voor dit! Ik wil mezelf ook serieuzer nemen, niet alleen als ondernemer, haha. Heb de blogpost van Marloes ook even gedeeld. Aanrader voor iedereen om te lezen. Maarre, ik heb alle vertrouwen in je, hoor! Je doet het goed en ik ben blij dat je het allemaal doet. Keep up the good work!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Dat is zo fijn om te horen! Ik hoop dat ik er in de loop van dit jaar ook net zo veel vertrouwen in krijg haha.

   | Reageer op deze reactie
 28. Galina schreef:

  Niks aan toe te voegen, buiten dat het herkenbaar en geruststellend is dat de struggle bij anderen ook real is 😉

  | Reageer op deze reactie
 29. Iris schreef:

  Ik vind dit echt een hele goede boodschap, niks geen woordenkots hoor. Ik moet mijzelf ook echt meer serieus nemen. Ik ben een fotograaf en ik mag best trots zijn op wat ik doe. Ik merkte inderdaad op een geven moment dat ik mijzelf een bedrijfje noemde ipv een bedrijf, ik niet echt laat blijken dat ik het best druk heb en goed mijn best doe, want ik wimpel het een beetje af. Dit komt ook deels omdat ik nog studeer daarnaast, maar hallo ik heb ook gewoon echt wel een eigen bedrijf. Toen laatst iemand aan mij vroeg of ik mij al verveelde (ik heb een half jaar tussenstop gehad van studie) werd ik eigenlijk een beetje chagrijnig op mijzelf. Niet meer mijzelf wegstoppen en mijzelf meer serieus gaan nemen. Zo weer een heel verhaal, hahaha. Maar ik vind dit echt een goede blogpost, dank je wel hiervoor!

  | Reageer op deze reactie
 30. mariimma schreef:

  Mag ik je een kleine tip geven, als ondernemers onder elkaar? 😉

  Maak je doel SMART….
  Dus:

  – wat is voor jou “voldoende geld'”. Druk dat uit in euro’s. Maak daarbij twee streefbedragen: het minimaal noodzakelijke en een streefbedrag waar je Echt Blij van wordt en waardoor je bijvoorbeeld kan sparen en een vette vakantie kunt bekostigen. Houd rekening met kosten, dus denk ik het verschil tussen omzet en winst.
  – zorg voor een goed marketing / acquisitieplan door terug te kijken: waar heb je je opdrachten van het afgelopen jaar vandaan? Waarom hebben ze voor jou gekozen? Etc etc.

  Groetjes en heel veel succes dit jaar!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Bedankt voor de tip, mooie aanvulling voor anderen die hier ook mee strugglen! Heb dat zelf overigens al wel gedaan hoor (8 jaar psychologie gestudeerd dus helemaal doodgegooid met dingen als SMART haha), maar dat heb ik niet in de blogpost geschreven omdat dat niet zo relevant was. Ik ben nu bezig met mijn jaarplan nog concreter te maken, dus wat je zegt over terug kijken is ook een goede tip!

   | Reageer op deze reactie
 31. Jantine schreef:

  Je doet het echt zo supergoed! Zeker als je kijkt naar wat je allemaal al bereikt hebt (en dat kan alleen nog maar meer worden).

  Het is helaas ook herkenbaar. Toen ik mijn Etsy-shop had, kwam dat niet van de grond. Achteraf heb ik er veel te weinig (tijd/energie, maar ook geld) in geïnvesteerd, omdat ik niet durfde. Iedereen maakte zulke gave dingen, en dat kon ik allemaal niet, en de dingen die ik goed kon maken waren lang niet zo gaaf, en en en … Achteraf waren ze dat natuurlijk wel, en had ik gewoon wat meer door moeten durven pakken. Hetzelfde met mijn blog: ‘iedereen’ doet het beter dan ik (weer: valt best mee, ik moet alleen wat meer durven investeren).

  | Reageer op deze reactie
 32. Renate schreef:

  Dit is zo herkenbaar! Vooral ook wat je zegt “zolang ik niet zeg dat ik er echt voor ga, kan ik ook niet falen” dat is echt exact wat ik ook denk en doe. Wat super stom is natuurlijk! want net als wat je zegt moet je jezelf als ondernemer serieus nemen, maar ik vind dat ook best wel lastig. Vooral omdat ik dit jaar gezegd heb dat ik de komende 1,5 jaar eerst mijn onderneming van de grond wil krijgen en dan weer ga studeren, maar eigenlijk heb ik de afgelopen maanden helemaal nog niet zoveel gedaan.. oeps, vooral omdat ik mezelf als ondernemer dus niet serieus neem haha. Dus dit artikel is voor mij echt een wake-up call. Ik herken trouwens ook dat je 100e dingen wilt doen en alles half doet en vervolgens niet meer weet wat nu het belangrijkste/leukste is, dat is denk ik mijn grootste struggle. Daarbij mag je als ondernemer absoluut trots zijn op je onderneming en het heel serieus nemen, want je hebt al veel bereikt met het bloggen!

  | Reageer op deze reactie
 33. Mylene schreef:

  Dit is zooo goed Iris! Ik ga dit opslaan zodat ik hier het komend jaar nog vaker naar terug kan kijken. En ik ben heel benieuwd wat je straks over elf maanden kunt zeggen over 2017! You can do it girlbosssss

  | Reageer op deze reactie
 34. Pingback: 7 dingen die ik leerde van 7 jaar bloggen (+ 7 cadeautjes!) | IKBENIRISNIET
 35. Pingback: Terugblik: Mijn eerste jaar als fulltime ondernemer | IKBENIRISNIET
 36. Pingback: Weekoverzicht: moederdag, zomergarderobe & en een nieuw hoedje | IKBENIRISNIET
Back to Top