Boeken luisteren met Storytel

Deze blogpost publiceerde ik in 2016, en heb ik in januari 2025 ge-update. De link om Storytel 30 dagen gratis te proberen (normaal 14 dagen), vind je op mijn Instagram @ikbenirisniet en onderaan dit artikel.

Vorige week heb ik mijn account aangemaakt bij Storytel en ik heb sinds een lange tijd niet zo ontspannen en veel achter elkaar kunnen ‘lezen’ in een boek. Storytel is een app met een groot aanbod aan boeken, niet om te lezen, maar om te luisteren! In deze blogpost lees je hoe het precies werkt, wat ik ervan van vind en kan je het zelf 30 dagen gratis proberen omdat ik ook erg benieuwd ben wat jíj ervan vindt.

Het Rosie Effect luisteren als audioboek

Audioboeken op Storytel

Je hebt me er wel eens vaker over horen klagen: ik heb de grootste moeite om me te concentreren bij het lezen van een boek. Met als gevolg dat mijn boekenkast volstaat met boeken waar ergens op de helft een boekenlegger tussen de bladzijden zit gedrukt. Met podcasts of audioboeken had ik tot nu toe geen ervaring. Tot Storytel vroeg of ik hun app wilde proberen. Ik maakte gelijk een account aan en koos een boek dat al een lange tijd op mijn verlanglijstje stond omdat ik er veel goede dingen over heb gehoord. Namelijk Het Rosie effect van Graeme Simsion, voorgelezen door Sander de Heer. Wat dat betreft was ik gelijk te spreken over het aanbod. Ik zag een hoop boeken staan die mij leuk lijken. Toen ik je zag, The Curious Incident of the Dog in the Night Time en Up gingen gelijk op mijn virtuele ‘boekenplank’, zoals dat in de app heet.

Naar Het Rosie Effect luister ik regelmatig, tijdens het doen van de afwas, op de fiets, of als ik op de bank lig terwijl Steve aan het gamen is. Ik heb al veel voordelen van het luisteren van boeken gemerkt. Allereerst het feit dat je er iets anders naast kan doen, zoals hardlopen of het huis poetsen. En ten tweede omdat je helemaal met je hoofd in het boek zit en geen last hebt van geluiden van buitenaf (in ieder geval met mijn noise canceling koptelefoon). Normaal zou ik mij niet kunnen concentreren op het lezen van een boek als Steve aan het gamen zou zijn bijvoorbeeld.

O, en nóg een handig voordeel: als ik niet kan slapen terwijl ik in bed lig, kan ik luisteren naar mijn boek zonder dat Steve er last van heeft omdat ik geen lampje aan hoef te doen! Ik denk dat het luisteren van boeken iets is dat je moet liggen, misschien dat jij het fijner vindt om te lezen, of je vindt het beide even fijn. Voor mij is het in ieder geval ideaal en heeft het wat betreft romans en literatuur zeker mijn voorkeur als ik moet kiezen tussen een leesboek of een audioboek. Ik moet nog steeds weleens terugspoelen, want je bent een dagdromer of je bent het niet, maar ik vind het veel meer ontspannen dan lezen.

Young adult luisterboeken op Storytel
Populaire boeken in het genre Young Adult
Alle genres op Storytel
Scrollen door de genres in de app

Hoe Storytel werkt

Maar wat houdt deze app nu precies in? Storytel is een digitale abonnementsdienst voor audioboeken. Je kan het zien als Netflix of Spotify, alleen dan voor audioboeken! Op de website maak je een account aan en je gebruikt de app op je smartphone of tablet (iPhone, iPad of Android) om de boeken te luisteren. Je kan de boeken ook op je computer via de website luisteren.

Momenteel heeft Storytel meer dan duizend boeken in alle genres: van literatuur tot kinderboeken. De app heeft een zoekfunctie als je een specifieke titel zoekt, maar je kan ook bladeren door categorieën of kijken welke boeken populair zijn of worden aanbevolen.

Een abonnement bij Storytel kost 12,99 euro per 30 dagen, hiermee kan je onbeperkt luisteren naar zoveel boeken als je maar wil. (Maar ga nog niet gelijk naar de website om een abonnement af te sluiten, onderaan mijn blogpost vind je namelijk een leuke kennismakingsactie!)

storytelstorytel

Hoe werkt het?

Ik gebruik zelf de app op mijn telefoon en die vind ik erg gebruiksvriendelijk. Nadat je je account hebt aangemaakt, download je de app en log je in. Via het navigatiemenu kan je boeken zoeken via aanbevelingen, categorieën, series (denk aan Divergent, De Hongerspelen, Game of Thrones) en de zoekfunctie.

Ook vind je hier je boekenplank (je lijst van favoriete boeken om te lezen) en instellingen. Wanneer je een boek hebt uitgezocht kan je gelijk beginnen met luisteren door op ‘luister het boek’ te klikken. Dit gaat via streaming, je hebt er dus een internetverbinding voor nodig. Als je het boek wil luisteren wanneer je geen internetverbinding (of wifi) hebt, kan je het boek ook downloaden om offline te bewaren.

Bij het luisteren van het boek kan je kiezen voor een paar extra handige functies, zoals het instellen van een slaaptimer, het plaatsen van bookmarks en het versnellen van de leessnelheid. Wanneer je stopt met luisteren onthoudt de app voor je waar je bent gebleven in het boek. De volgende keer dat je de app weer opent kan je verder waar je gebleven bent, maar je kan natuurlijk ook meerdere boeken afwisselen.

Via de computer werkt het ongeveer hetzelfde, alleen gebruik je dan de website in plaats van een app en heb je een internetverbinding bij het luisteren nodig omdat je de boeken niet offline kunt opslaan. Voor meer details over de app en het abonnement is de Support pagina handig, hier worden de meest gestelde vragen beantwoord.

Leessnelheid aanpassen op Storytel
Een paar handige functies die Storytel heeft: de leessnelheid aanpassen, een slaaptimer instellen en een bookmark plaatsen.

30 dagen gratis luisteren

Ik hoop dat ik je inmiddels enthousiast heb kunnen maken, want Storytel heeft speciaal voor jullie een link in het leven geroepen zodat je het 30 dagen gratis kan gebruiken. Je vindt deze op mijn Instagram in de highlight ‘Storytel tips’.

Ga direct naar mijn highlight voor de actielink

Zo kun je vrijblijvend proberen of audioboeken jouw ding zijn en het aanbod van de verschillende titels bekijken. Je abonnement wordt na de proefperiode automatisch verlengd naar een betaald abonnement van 12,99 euro per maand indien je het niet stopzet. Via de website kan je je abonnement op elk moment stopzetten.

geel_hartje Deze blogpost heb ik in samenwerking met Storytel geschreven geel_hartje

Was je al bekend met Storytel? Ik vind het in ieder geval een hele fijne aanvulling op mijn abonnementen bij Netflix en Spotify. En ik ben benieuwd wat jij ervan vindt!

Back to Top