Boeken luisteren met Storytel

Vorige week heb ik mijn account aangemaakt bij Storytel en ik heb sinds een lange tijd niet zo ontspannen en veel achter elkaar kunnen ‘lezen’ in een boek. Storytel is een app met een groot aanbod aan boeken, niet om te lezen, maar om te luisteren! In deze blogpost lees je hoe het precies werkt, wat ik ervan van vind en kan je het zelf 30 dagen gratis proberen omdat ik ook erg benieuwd ben wat jíj ervan vindt.

storytel

Audioboeken

Je hebt me er wel eens vaker over horen klagen: ik heb de grootste moeite om me te concentreren bij het lezen van een boek. Met als gevolg dat mijn boekenkast volstaat met boeken waar ergens op de helft een boekenlegger tussen de bladzijden zit gedrukt. Met podcasts of audioboeken had ik tot nu toe geen ervaring. Tot Storytel vroeg of ik hun app wilde proberen. Ik maakte gelijk een account aan en koos een boek dat al een lange tijd op mijn verlanglijstje stond omdat ik er veel goede dingen over heb gehoord, namelijk Het Rosie effect van Graeme Simsion, voorgelezen door Sander de Heer. Wat dat betreft was ik gelijk te spreken over het aanbod; ik zag een hoop boeken staan die mij leuk leken. Toen ik je zag, The Curious Incident of the Dog in the Night Time en Up gingen gelijk op mijn virtuele ‘boekenplank’, zoals dat in de app heet. Naar Het Rosie Effect luister ik regelmatig, tijdens het doen van de afwas, op de fiets, of als ik op de bank lig terwijl Steve aan het gamen is. Ik heb al veel voordelen van het luisteren van boeken gemerkt. Allereerst het feit dat je er iets anders naast kan doen, zoals hardlopen of het huis poetsen. En ten tweede omdat je helemaal met je hoofd in het boek zit en geen last hebt van geluiden van buitenaf (in ieder geval met mijn Bose koptelefoon). Normaal zou ik mij niet kunnen concentreren op het lezen van een boek als Steve aan het gamen zou zijn bijvoorbeeld. O, en nòg een handig voordeel: als ik niet kan slapen terwijl ik in bed lig, kan ik luisteren naar mijn boek zonder dat Steve er last van heeft omdat ik geen lampje aan hoef te doen! Ik denk dat het luisteren van boeken iets is dat je moet liggen, misschien dat jij het fijner vindt om te lezen, of je vindt het beide even fijn. Voor mij is het in ieder geval ideaal en heeft het wat betreft romans en literatuur zeker mijn voorkeur als ik moet kiezen tussen een leesboek of een audioboek. Ik moet nog steeds weleens terugspoelen, want je bent een dagdromer of je bent het niet, maar ik vind het veel meer ontspannen dan lezen.

storytel storytel

Storytel

Maar wat houdt deze app nu precies in? Storytel is een digitale abonnementsdienst voor audioboeken. Je kan het zien als Netflix of Spotify, alleen dan voor audioboeken! Op de website maak je een account aan en je gebruikt de app op je smartphone of tablet (iPhone, iPad of Android) om de boeken te luisteren. Je kan de boeken ook op je computer via de website luisteren. Momenteel heeft Storytel meer dan duizend boeken in alle genres: van literatuur tot kinderboeken. De app heeft een zoekfunctie als je een specifieke titel zoekt, maar je kan ook bladeren door categorieën of kijken welke boeken populair zijn of worden aanbevolen. Een abonnement bij Storytel kost 9,99 euro per maand, hiermee kan je onbeperkt luisteren naar zoveel boeken als je maar wil. (Maar ga nog niet gelijk naar de website om een abonnement af te sluiten, onderaan mijn blogpost vind je namelijk een leuke kennismakingsactie!)

storytel storytel

Hoe werkt het?

Ik gebruik zelf de app op mijn telefoon en die vind ik erg gebruiksvriendelijk. Nadat je je account hebt aangemaakt, download je de app en log je in. Via het navigatiemenu kan je boeken zoeken via aanbevelingen, categorieën, series (denk aan Divergent, De Hongerspelen, Game of Thrones) en de zoekfunctie. Ook vind je hier je boekenplank (je lijst van favoriete boeken om te lezen) en instellingen. Wanneer je een boek hebt uitgezocht kan je gelijk beginnen met luisteren door op ‘luister het boek’ te klikken. Dit gaat via streaming, je hebt er dus een internetverbinding voor nodig. Als je het boek wil luisteren wanneer je geen internetverbinding (of wifi) hebt, kan je het boek ook downloaden om offline te bewaren. Bij het luisteren van het boek kan je kiezen voor een paar extra handige functies, zoals het instellen van een slaaptimer, het plaatsen van bookmarks en het versnellen van de leessnelheid. Wanneer je stopt met luisteren onthoudt de app voor je waar je bent gebleven in het boek. De volgende keer dat je de app weer opent kan je verder waar je gebleven bent, maar je kan natuurlijk ook meerdere boeken afwisselen. Via de computer werkt het ongeveer hetzelfde, alleen gebruik je dan de website in plaats van een app en heb je een internetverbinding bij het luisteren nodig omdat je de boeken niet offline kunt opslaan. Voor meer details over de app en het abonnement is de Support pagina handig, hier worden de meest gestelde vragen beantwoord.

hoe werkt storytel

30 dagen gratis luisteren

Ik hoop dat ik je inmiddels enthousiast heb kunnen maken, want Storytel heeft speciaal voor jullie de onderstaande link in het leven geroepen zodat je het 30 dagen gratis kan gebruiken:

www.storytel.nl/ikbenirisniet

Zo kun je vrijblijvend proberen of audioboeken jouw ding zijn en het aanbod van de verschillende titels bekijken. Je abonnement wordt na de proefperiode automatisch verlengd naar een betaald abonnement van 9,99 euro per maand indien je het niet stopzet. Via de website kan je je abonnement op elk moment stopzetten.

geel_hartje Deze blogpost heb ik in samenwerking met Storytel geschreven geel_hartje

Was je al bekend met Storytel? Ik vind het in ieder geval een hele fijne aanvulling op mijn abonnementen bij Netflix en Spotify. En ik ben benieuwd wat jij ervan vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

56 reacties op “Boeken luisteren met Storytel

  1. Deisy schreef:

   Ja ik had al eerder van Syotytell gehoord en vind het echt heel handig. Ik ben zelf verslaafd aan podcast en voorleesboeken (juist omdat je vervelende klusjes op die manier wat aangenamer kunt maken haha) dus dit ligt helemaal in mijn straatje hoor. Ik ga snel even kijken.

   | Reageer op deze reactie
  2. Just-a-Name schreef:

   Hoi Rosanne misschien is Audiolozen ook iets voor je broertje.
   Dit is gericht op mensen met een leesbeperking.

   | Reageer op deze reactie
  3. Ron schreef:

   @Deisy: je blinde broertje kan gratis luisterboeken krijgen bij de gewone plaatselijke bieb. Doet een visueel gehandicapte kennis van mij ook.

   | Reageer op deze reactie
 1. Lauriëtte schreef:

  Toevallig zag ik hier vorige week een advertentie van! Heb nog helemaal geen ervaring met audioboeken, maar het lijkt me leuk om het eens uit te proberen! Het Rosie Effect is super leuk! <3

  | Reageer op deze reactie
 2. Kelly schreef:

  Zijn ze allemaal enkel in het Nederlands-Nederlands beschikbaar? Of ook Belgisch-Nederlands en/of Engels? Ik heb ooit een Nederlands audioboek beluisterd, maar die ervaring was niet zo fijn want ik ergerde me nogal aan het Nederlands-Nederlandse accent van de voorlezer (sorry!). Ik was ook aan een Engels begonnen maar daarmee ben ik gestopt omdat ik me er maar niet op kon concentreren. Ik weet dus niet of het wel iets voor mij is, maar ik wil het wel nog wat proberen vooraleer ik mijn ultieme oordeel vel. 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah ja dat kan ik me voorstellen, ik denk dat ik ook erg zou moeten wennen aan het luisteren van Belgisch-Nederlands, dus ik snap het wel! Het boek dat ik nu luister staat er ook in het Engels op in ieder geval. Zo staan er wel meer Engelstalige boeken op. Belgisch-Nederlands durf ik niet te zeggen, daar ben ik nog niets van tegengekomen in ieder geval.

   | Reageer op deze reactie
 3. Charelle schreef:

  Ik ben ook echt gek op audio boeken! Zo handig om naar te luisteren tijdens een work-out, of tijdens het kleuren van kleurplaten. (A) Zó rustgevend maar ook vermakelijk.

  | Reageer op deze reactie
 4. Sytse schreef:

  Oh, leuk!! Ik lees heel veel en als ik in de auto rijd kan io niet lezen. Kost me toch zo’n 6 hoofdstukken per dag. Ik ga me hoer eens in verdiepen. Thanks!

  | Reageer op deze reactie
 5. Veerlez schreef:

  Hoelang is de 30 dagen gratis aanbieding geldig? Ik zit momenteel echt heel erg krap bij kas dus weet dat ik het nu sowieso niet kan betalen, maar ik heb wel interesse om het te proberen. Maar als ik er dan een maand aan vast zit, kan ik het dus niet betalen. Maar hopelijk zit ik binnenkort iets beter in mijn geld 🙂 Het lijkt me echt ideaal! Storytel heeft ook zoveel boeken erop staan! 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Marion schreef:

   Hoi, ik heb onlangs een proefabonnement gehad en je als je voor het einde van de 30 dagen weer opzegt, zit je nergens aan vast. Kan je dus rustig doen.

   | Reageer op deze reactie
   1. Veerlez schreef:

    Ooohw, ik heb het (al bij verschillende bloggers) gelezen als dat je door het nemen van het proefabonnement vast zat aan de eerste maand. Dat je het daarna zou kunnen opzeggen!
    Dat zou ideaal zijn 🙂

    | Reageer op deze reactie
    1. Marion schreef:

     Oké. Check nog maar even goed dan. Misschien had ik een ander proefabbo. Is wel een paar maanden terug namelijk. Hoop dat het kan!

     | Reageer op deze reactie
    2. Iris schreef:

     Ik heb het voor je nagevraagd en als je het binnen de 30 dagen stopzet zit je inderdaad nergens aan vast 🙂

     | Reageer op deze reactie
     1. Veerlez schreef:

      Thx! Dan ga ik denk ik vanavond even mijn proefabonnement afsluiten, want het lijkt me zo heerlijk om op deze manier een boek te ‘lezen’ 🙂 (zal je zien dat ik het daarna zo chill vind dat ik mijn abonnement wel wil aanhouden haha)

      | Reageer op deze reactie
 6. Marion schreef:

  Ik zei het hierboven al: ik heb onlangs een abonnement gehad en het is echt superfijn! Ik kon de leesflow maar niet te pakken krijgen en dit was de ideale oplossing. Uiteindelijk heb ik geen vast abonnement genomen omdat ik toch te weinig luisterde, maar in de toekomst ga ik het zeker weer af en toe een maandje nemen. Net als Spotify en Netflix. Ik wissel ze af, want alledrie is me te duur.

  | Reageer op deze reactie
 7. Gwendolyn schreef:

  Zo heb ik tijdens mijn zwangerschap megaveel boeken geluisters terwijl ik mij gezellig andere dingen aan het doen was, in bed lag terwijl mijn bovenbuurmeisje pleurisveel herrie maakte of ik laveloos over een emmer hing. GEWELDIG! Vind het nu een beetje lastig, omdat ik altijd die kleine wil horen en iemand mijn oordopjes heeft gejat grr. Misschien toch maar even nieuwe dopjes kopen hahha

  | Reageer op deze reactie
 8. Melle schreef:

  Hoeraaaa wat leuk! Ik heb me vanmorgen aangemeld en direct op de fiets een boek geluisterd. Die bloggers helpen wel haha 🙂 Ben heel benieuwd hoe het me gaat bevallen maar tot nu toe is het precies wat ik ervan had verwacht. Lekker therapeutisch op de fiets luisteren.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah wat leuk! Op de fiets luisteren vind ik ook het allerfijnst 😀 Welk boek luister je nu?

   | Reageer op deze reactie
 9. Nathalie schreef:

  Ik heb nog nooit audioboeken geprobeerd. Ik lees erg graag en probeer het ook zoveel mogelijk te doen maar het ontbreekt me vaak aan vrije tijd waarin ik me echt met een boek kan neerzetten. Audioboeken hebben natuurlijk het voordeel dat ik zou kunnen luisteren tijdens het autorijden of tijdens huishoudelijke taakjes en zo wat meer tijd heb om te lezen. Ik ga het uitproberen want ik weet niet of ik luisterboeken mij liggen. Leuk dat je dit met ons deelt! Trouwens, goodreads is een hele leuke app/website om bij te houden welke boeken je zoals gelezen of beluisterd hebt en handig om nieuwe boeken te ontdekken.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh ja daar hoor ik vaak goede dingen over inderdaad, het is er nog steeds niet van gekomen om er een account aan te maken omdat ik normaal niet zo’n lezer ben. Maar daar is nu natuurlijk verandering in gekomen 😀 Ik ben benieuwd wat je van de audioboeken vindt in ieder geval!

   | Reageer op deze reactie
 10. Jenn schreef:

  Ik had nog nooit gehoord van Storytel, maar wie weet probeer ik het. Maar ik weet niet of het echt mijn ding is. Ik ben juist gek op lezen, en tijdens het hardlopen of wandelen luister ik liever naar muziek of de geluiden om me heen. Maar aan de andere kant, ik vond het als kind altijd heerlijk om voorgelezen te worden, misschien als ik op bed lig.

  | Reageer op deze reactie
 11. Stella schreef:

  Dit lijkt me ZO fijn. Helaas ben ik student en heb ik al ietsie te veel abonnementen om te betalen ): Ik ga de gratis versie ook maar niet proberen, want voor het zelfde geld ben ik er he-le-maal weg van en dan stopt het en dan ben ik extra verdrietig. Nu weet ik nog niet ‘echt’ wat ik mis, zeg maar. Maar het lijkt me echt heel erg leuk! Wie weet als ik zelf mijn eigen centjes ga verdienen, dat ik het dan alsnog aanschaf! Liefs!

  | Reageer op deze reactie
 12. Wendy schreef:

  Hmmm, ik ben hier al een tijd razend nieuwsgierig naar. Ik kan mij de laatste tijd door mijn fibromyalgie zo slecht concentreren op lezen (of wat dan ook, het is vreselijk), wellicht dat dit een uitkomst is. Super leuk dat ik het kan proberen met je kennismakingsactie, thanks!

  | Reageer op deze reactie
 13. Malu schreef:

  Ik vind het zo knap hoe jij uitgebreid maar toch kordaat samenvattend een review kan schrijven over een product. Het leest altijd heel fijn én alles staat er in wat je moet weten. Complimenten (en ik ben zó verliefd op Ollie! Wat een ontzettend leuk en mooi hondje!).

  | Reageer op deze reactie
 14. Petra schreef:

  Ha, dit ga ik ook eens proberen!
  10 jaar terug las ik enorm veel. De laatste 10 jaar wel mijn boekenkast gevuld maar een concentratie van niks. Maar gezien ik het ‘lezen’ wel mis… Lijkt me dit best leuk.

  | Reageer op deze reactie
 15. Just-a-Name schreef:

  Storytel kende ik nog niet. Maar ik vind dit concept super leuk!. zelf ben ik al een poos lid bij Audiolezen maar dit is echt gericht op mensen met een leesbeperking (ik zelf heb dyslexie ). En ik moet zeggen ik vind het geweldig!
  Wel moet je eerst kunnen aantonen dat je echt een leesbeperking hebt.

  Liefs,

  | Reageer op deze reactie
 16. Eva schreef:

  Ik lees zelf heel graag maar mijn zusje heeft nooit het geduld gehad om boeken te lezen. Ze is dol op muziek en erg auditief ingesteld. Dit is echt een top actie om haar ook de geweldige wereld der boeken te laten ontdekken. Topper!

  | Reageer op deze reactie
 17. Simone schreef:

  Ik heb via jouw link net een Storytel account aangemaakt en ben begonnen met luisteren naar Het Rosie Project. Leuk boek! Het Rosie Effect ga ik zeker ook luisteren. Bedankt voor de tip! Vooraf dacht ik dat luisteren naar een boek niet echt iets voor mij zou zijn, maar het is juist heel fijn! Ik heb door een chronische ziekte snel zenuwpijn in mijn handen en armen en het is heerlijk om nu geen boek te hoeven vasthouden. En ik kan al liggend genieten van een boek op deze manier!
  Bedankt voor je review en de link naar 30 dagen gratis luisteren 🙂

  En oh, ik ben nu al verliefd op Ollie <3
  Wat ontzettend leuk dat hij nu in jullie leven is! En fijn dat het ook wat beter gaat met Steve!
  Succes met je scriptie, een interessant onderwerp heb je gekozen!

  | Reageer op deze reactie
 18. Paul schreef:

  Ik ben dol op luisterboeken en koop deze geregeld online. Dus dit is helemaal mijn ding. Ik ga het absoluut proberen!

  | Reageer op deze reactie
 19. Gwendolyn schreef:

  Even tip van flip: Ik betaalde met IDEAL dus 1 cent om mijn bankrekening te verifiëren en hoewel het er niet duidelijk bijstond op de site, die krijg je dus terug! (Deze scepticus dacht namelijk ‘ha, gratis, mijn poepertje’, maar het is dus écht 30 dagen gratis haha)

  | Reageer op deze reactie
 20. Marilyn schreef:

  Wat een leuke app! Enkel ben ik wel al tot de ontdekking gekomen dat ik dit niet buitenshuis moet doen, iets met maar één ding tegelijk kunnen :’)

  | Reageer op deze reactie
 21. Linda schreef:

  Ik ben ook helemaal weg van luisterboeken, ik leesluister mijn boeken via de site aangepast lezen, vanwege mijn handicaps, daar hebben ze ook een gigantisch aanbod aan boeken. Super leuk dat jij ook aan het leesluisteren bent gegaan. Geniet ervan 🙂

  | Reageer op deze reactie
 22. Miriam schreef:

  Wat leuk zeg! Al zou ik er denk ik echt geen geduld ofzo voor hebben haha. Misschien moet ik het gewoon een keertje proberen 😉

  | Reageer op deze reactie
 23. Kim schreef:

  Wat een interessant concept! Luisteren lijkt mij ook veel handiger. Niet alleen omdat ik ook altijd last van mijn arm krijg omdat ik in rare posities zit/ lig te lezen haha. Handig artikel dus!

  | Reageer op deze reactie
 24. Pingback: Weekoverzicht: vierkante ogen | IKBENIRISNIET
 25. Pingback: Mijn abonnement bij Storytel -
 26. Pingback: Weekoverzicht: Extra lange editie! | IKBENIRISNIET
 27. Pingback: Inspirerende boeken | IKBENIRISNIET
 28. Pingback: Fitbit Alta: bevalt 'ie nog steeds? | IKBENIRISNIET
 29. Pingback: Weekoverzicht: Stemwijzer, vreten & een haiku | IKBENIRISNIET
 30. Jim Meijer schreef:

  Hallo,

  Is het ook mogelijk om boeken te beluisteren op mijn gewone appelcomputer?

  Gr. Jim

  | Reageer op deze reactie
 31. Pingback: Mooie boeken die ik de laatste tijd las | IKBENIRISNIET
 32. Ineke schreef:

  Helaas werkt de link niet meer 😢. Zou Storytell heel graag willen uitproberen…

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Hoi Ineke, dit is al een oude actie (van 2016). Je kan Storytel sowieso 2 weken gratis proberen als nieuwe klant 🙂

   | Reageer op deze reactie
 33. Linda schreef:

  Weet je of er ook een gezinsabonnement bestaat? Alvast dank!

  | Reageer op deze reactie
Back to Top