Capsule wardrobe: een beginnetje gemaakt

2017 is volgens mij het eerste jaar dat ik mijn voornemens bloedserieus neem. Normaal denk ik: ‘ah joh, ik heb nog een heel jaar, dat komt allemaal wel’. Zo ga ik deze week naar een masterclass voor ondernemers voor meer focus, ja echt! En was ik gisteren bezig met een ander voornemen van me: het maken van een duurzame, minimalistische gardrobe. Ook wel een ‘capsule wardrobe’ genoemd door hippe Amerikaanse Youtubers.

Capsule wardrobe

Waarom een capsule wardrobe?

 • Mijn kledingsituatie was één en al ellende. Kleding lag overal en nergens en omdat ik de was niet vaak doe, droeg ik 90% van de tijd de kleding die achterbleef in mijn kast waar ik me helemaal niet mooi in voel. Omdat het niet lekker zit of omdat het oud en versleten is. Bleh.
 • ’s Ochtend begon ik de dag gelijk met stress omdat ik dan werd geconfronteerd met de duizend wasjes op mijn to do list voordat ik iets leuks aan zou kunnen doen. (Resultaat: oke laat maar ik blijf nog wel een uur in bed liggen treuzelen.)
 • Met minder kleding in mijn kast móet ik wel vaker de was doen en hoef ik er hopelijk voor mijn gevoel niet meer als een zwerver bij te lopen, heuj!
 • Ik vind winkelen stom, als je een capsule wardrobe hebt, kan je uiteindelijk gerichter gaan winkelen en weet je ook beter wat wel en niet bij je stijl past.

Okay, let’s do this!

Gisteren nam ik me eindelijk voor om het goed aan te pakken. Ik had me de afgelopen tijd al goed voorbereid door veel blogs te lezen en videos te bekijken van minimalisme-pro’s. Omdat ik verschillende regels voor een capsule wardrobe online vond, bedacht ik mijn eigen regels (zie hieronder). Ik pleurde alles op bed en begon met dingen uit te zoeken. In totaal was ik er anderhalf uur mee bezig. En zo eindigde ik met 31 (!) kledingstukken voor mijn eerste capsule wardrobe, inclusief twee paar schoenen en mijn winterjas. Vooral de afgelopen jaren heb ik maar weinig gewinkeld, sommige kleding in mijn kast was al wel tien jaar oud. Daardoor was het best makkelijk voor me om dingen weg te doen. Want als ik er objectief naar keek, was veel gewoon niet mooi meer en had het zijn beste tijd nu echt wel gehad.

Tip van Iris: Gisteren heb ik hier een video van gemaakt en op Patreon gezet voor de supporters daar! Oóit maak ik er een openbare video over. Ik durf nu nog niet met filmpjes op de grote enge interwebz dus Patreon is een fijne middenweg om het me meer eigen te maken.

Capsule wardrobe

Waar mijn capsule wardrobe aan voldoet:

 1. Tussen de 30 en 40 kledingstukken. Dit is inclusief jas(sen) en schoenen. En exclusief sport- en loungekleding, ondergoed, sokken en accessoires.
 2. Mijn gardrobe stel ik samen voor de herfst/winter. Straks voor de lente/zomer maak ik weer een nieuwe. Ik maak dus niet voor èlk seizoen een nieuwe capsule wardrobe zoals meestal wordt geadviseerd.
 3. Alle kleding die ik heb moet extreem comfortabel zitten, bijna als een pyjama. En moet mooi zijn. Dus als ik het aan heb, voel ik me blij!
 4. Bonusregel: als ik iets nieuws koop, wil ik dat het zo duurzaam mogelijk is en/of tweedehands. Dat probeer ik sowieso al een aantal jaren zo goed mogelijk te doen (al lukt het niet altijd) en hier blijf ik dus gewoon mee doorgaan.

De bètaversie van mijn capsule wardrobe

Ik heb gigantisch veel weggedaan (om te doneren, voor de textielcontainer of om te verkopen) dus ik denk dat ik nog wel tegen items aan ga lopen die ik mis. Zo bedacht ik me vandaag dat ik naast nette schoenen en sneakers ook schoenen nodig heb voor de wandelingen met Ollie. Nu gebruikte ik daar mijn sneakers voor, maar die zijn nu dus hartstikke vies van alle modder en regen. Ik hoop dat ze nog te redden zijn. Dus voor nu wil ik gewoon even kijken hoe het gaat met mijn kast en als ik merk dat ik iets mis, schrijf ik het op. Zie het als de bètaversie van mijn eerste capsule wardrobe. Als ik helemaal tevreden ben met hoe mijn kast is (en het op magische wijze alll mijn kledingstruggles heeft opgelost, uiteraard) zal ik er meer over laten zien.

capsule wardrobe

To be continued!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

72 reacties op “Capsule wardrobe: een beginnetje gemaakt

 1. Anneke schreef:

  Dan heb ik blijkbaar al jaren een capsule wardrobe, want ik heb echt heel weinig kleding. Ik heb jaren heel weinig verdiend en toen is mijn kast echt uitgedund. Nu heb ik gewoon geen zin en tijd om te winkelen, koop er liever andere dingen voor.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wat goed! Dat snap ik wel, ik vind geld uitgeven aan kleding ook helemaal niet leuk. Maar goed, daardoor zat ik dus met een kast vol met oude zooi haha. Ik hoop dat ik er nu een beetje een middenweg in kan vinden!

   | Reageer op deze reactie
 2. Claire schreef:

  Gaaf! Ik zie dit inderdaad heel veel bij hippe bloggers. Ik herken trouwens het niet-wassen van kleding. Dan denk ik: ah joh een dagje uithangen is ook prima (aka op de stoel gooien). Mijn droom is ook om zo’n capsule wardrobe te hebben maar dan denk ik dat ik beter kan investeren in mooie kleding. Mijn garderobe bestaat nu vooral uit goedkope H&M kleding en ik denk niet dat die het de hele winter uithouden. Ben benieuwd hoe dit gaat 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja dat is sowieso een goede eerste stap! En dat kost ook gewoon veel tijd (tenzij je een dikke geldboom in je tuin hebt staan haha).

   | Reageer op deze reactie
 3. Tarinda schreef:

  Ik ga er toevallig dit weekend mee aan de slag! Ben echt klaar met die bergen kleding waarvan ik de helft niet draag of wat helemaal niet lekker zit (soms snap ik achteraf écht niet dat ik het gekocht hebt). Leuk om te zien wat jouw ‘regels’ zijn en grappig dat jij ook vooral neutrale kleuren overhoudt. Dat zie ik echt bij zoveel capsule wardrobes. Ik draag sowieso alleen maar neutrale kleuren, dus bij mij zal het niet veel anders zijn haha.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Dat viel mij inderdaad ook op! Ik draag het liefst zwart en grijs. Ik had een paar gekleurde kledingstukken die ik door de jaren heen soms kocht onder het mom van ‘ik moet ook eens iets anders dragen dan alleen maar zwart!’. En vervolgens nooit droeg. Maar dat is ook wel handig om van te leren, ik weet nu veel beter wat ik écht mooi vind.

   | Reageer op deze reactie
 4. Mariëlle schreef:

  Oooh super leuk!! Ik heb geen idee hoeveel items ik heb, ik tel ze niet bewust, maar ik heb het ook echt denk ik verminderd tot 1/3! Dat voelt goed, ik heb inderdaad ook minder kledingstress en vind het belangrijk dat het lekker én mooi zit. Nu ben ik dus wel even voorzien en ik wil ik nog even geen kleding kopen. Maar als ik wél kleding koop, wil ik het ook fair fashion doen!

  | Reageer op deze reactie
 5. Iris schreef:

  Ik ben het echt hélemaal eens met de pyjama-regel. en in mijn geval: lang leve de yoga pants haha!

  | Reageer op deze reactie
 6. Iris schreef:

  Jaaa, super goed dit! Ik heb zelf ook al een heleboel weggedaan, maar ik weet niet of ik echt een capsule wil. Wie weet ben ik daar ooit wel aan toe, het gaat wel steeds meer die kant op namelijk. Ik koop nu ook bijna nooit meer iets, ik heb namelijk genoeg en als ik echt iets mis koop ik het nu ook inderdaad zo veel mogelijk fair of tweedehands.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wat goed! Ik denk ook niet dat het voor iedereen dè oplossing is. Ik vind het zelf wel fijn als houvast, omdat ik door de bomen het bos niet meer zag haha. Dan heb je een set regels in je hoofd en dat maakt het minimaliseren toch makkelijker.

   | Reageer op deze reactie
 7. homeofdaisies schreef:

  Holy Moly dát is weinig… zo knap! Ik ken dat wel ja, de stress voor de kast en uiteindelijk trek ik toch weer hetzelfde aan als elke dag. Zou graag een fashion chick willen zijn, maar ga toch vaker voor comfi jeans, sweater & jeans. Hoe zou je jouw garderobe willen omschrijven? Oh en heb je nu je lente/zomer items op een andere plek? Want bij mij hangt alles in dezelfde kast. xo Daisy

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik had ook alles in dezelfde kast hangen inderdaad! Nu heb ik alle echte zomeritems (zomerjurkjes, hemdjes, shorts) in een doos opgeborgen onderin mijn kast, zodat het wat rustiger oogt. Want soms als ik de was echht heeeeeel lang uitstelde moest ik wel over op zomerkleren met duizend laagjes eroverheen, wat dan weer totaal geen gezicht was hahaha. Dat hoop ik hiermee te voorkomen!

   Ik zou ook wel graag een super uitgesproken fashionstyle willen hebben, maar helaas. Het is gewoon niet voor mij weggelegd vrees ik 😛 Ik houd heel erg van basic kledingstukken zonder al te veel poespas in donkere kleuren. Ik wil uiteindelijk een beetje de ‘casual chic’ kant op met mijn garderobe!

   | Reageer op deze reactie
 8. Lilian schreef:

  Dertig kledingstukken, dat lukt mij niet eens. Ik heb vorig jaar mijn kast uitgemest met Marie Kondo en toen had ik bijna niks meer over en moest ik inderdaad ook veel nieuwe dingen kopen. Mijn voornemen voor 2017 is om elk kwartaal nieuwe kleren te kopen. En dan ook af en toe wat opvallende dingen.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wat een goed voornemen! Dat klinkt inderdaad wel een beetje als een capsule wardrobe principe. Dat gerichte winkelen lijkt me heel fijn.

   | Reageer op deze reactie
 9. Josianne schreef:

  Wat goed dat je dit doet! Ik moet je Patreon filmpjes erover nog steeds even bekijken, ga ik snel doen.

  | Reageer op deze reactie
 10. Lorain schreef:

  Leuk zeg! Ik ben heel benieuwd hoe het je bevalt. Het zou voor mij ook wel goed zijn.

  | Reageer op deze reactie
 11. Iris schreef:

  Oei, ik durf haast niet te tellen hoe oneindig veel kledingstukken ik in mijn kledingkasten (!) heb liggen. Daar ga ik ook maar eens verandering in aanbrengen!

  | Reageer op deze reactie
 12. Hanneke schreef:

  Wat ik me afvroeg: het aantal kledingstukken van 30-40 is dat per seizoensperiode of voor een heel jaar?
  En jij hangt alles op of heb je ook nog een legplank?
  Ziet er mooi en gestructureerd uit zo Iris! Complimenten

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Dat is per seizoensperiode! Alle zomerkleding (zomerjurkjes en hemdjes die ik niet in de herst/winter draag) heb ik in een doos opgeborgen die onderin mijn kast staat. Zodat het wat rustiger oogt. Ik heb aan de zijkant van mijn kast wat legplankjes, hier liggen al mijn ‘extra’ kledingstukken zoals sokken, pyjama’s, sportkleding. Het meeste hangt in mijn kast (shirts, truien, vesten en jurkjes) en dan heb ik nog een paar dingen op de plank er boven liggen (twee broeken, een kokerrok en wat shirts).

   Dit vond ik wel een fijn artikel waar alles heel duidelijk wordt uitgelegd. Al houd ik me niet 100% aan die regels.
   http://bemorewithless.com/project-333/

   | Reageer op deze reactie
   1. Hanneke schreef:

    Ah…duidelijk zo Iris. Die website gaat me vast helpen. Ik ga binnenkort eens een paar uur reserveren voor het uitzoekwerk van mijn kast denk ik. Ik heb afgelopen week een mooie aanvulling met duurzame items gedaan, maar dat betekent dat er ook best wat weg kan naar kledingbank oid. Bedankt voor de inspiratie.

    | Reageer op deze reactie
 13. gerhilde maakt schreef:

  Dat ziet er al een heel mooi begin uit alleszins! Wij wonen momenteel in een verbouwing, dus kasten zijn even niet aan de orde. Met het vele interne verhuizen kozen we voor curverboxen. Bijgevolg draag ik heel vaak dezelfde kleding. Wat bovenaan komt, draag ik opnieuw, andere stukken vergeet ik gewoon omdat ik ze niet zie. Als de verbouwingen hier gedaan zijn en ik opnieuw een kleerkast heb, wil ik wel werk maken van een degelijke inhoud, misschien zelfs van een capsule wardrobe. Blijf er dus zeker over schrijven. 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh wat goed! Dan kan je straks al heel makkelijk categorieën maken met kledingstukken die je veel draagt en kledingstukken die je eigenlijk nooit aan hebt en misschien best weg zouden kunnen!

   | Reageer op deze reactie
 14. Daphne schreef:

  Hé Iris, lekker bezig! Ik vind het idee van een capsule wardrobe heel tof, maar het lijkt mij zelf heel moeilijk: want ik heb niet echt één stijl. Dan draag ik weer een zwierig romantische bloemenjurk, de volgende dag rock ik jeans en studs, en dan heb ik weer een hipsterbui. En dat vind ik eigenlijk wel fijn.
  Of hoef je voor een capsule wardrobe niet één stijl te hebben? Ik ben wel benieuwd naar de linkjes naar die blogs en video’s van minimalisme-pro’s! (Besef me net, ik ben denk ik gewoon niet zo van het minimalisme… Ik vind het fijn om, wat betreft kleding, veel keuze te hebben…)

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik denk dat dat het wel lastiger maakt, ja! Ik denk ook zeker dat een capsule wardrobe niet voor iedereen is weggelegd. Voor mij is het ideaal omdat kleding voor mij niet zo belangrijk is. Of nouja, ik wil graag dat het belangrijker voor me wordt (bijv. door echt mijn best te gaan doen om mooie dingen te kopen waar ik me fijn in voel ipv lekker makkelijk een oude, versleten trui aan doen alleen omdat ‘ie lekker zit). Mijn garderobe bestaat vooral uit basic, casual kledingstukken omdat ik dat zelf het mooist vindt. Maar volgens mij is het idee van een capsule wardrobe vooral dat je er ook een aantal uitgesproken items (signature pieces?) in terug laat komen, dat zouden voor jou dan de dingen kunnen zijn waar je verschillende stijlen in tot uiting komen, denk ik. Maar goed, ik ben echt een sukkel op mode-gebied hoor haha.

   Hieronder wat linkjes naar blogs en video’s die ik zelf inspirerend vond, misschien dat je daar ook wat meer uit kan halen of het iets voor jou is 😀
   http://bemorewithless.com/project-333/
   https://lightbycoco.com/what-about-color/
   http://www.teamconfetti.nl/mijn-eerste-capsule-wardrobe-part-one/ (de video’s in deze blogpost vind ik heel leuk!)

   | Reageer op deze reactie
   1. Daphne schreef:

    Dankdankdank voor de linkjes! Ik ga ze gauw s doorspitten en kijken of een capsule wardrobe misschien tóch iets voor mij is. Want laten we wel zijn: hoe fijn is het om ’s ochtends niet langer gefrustreerd voor de kledingkast te staan, maar juist met een grote grijns omdat alles past en fantastisch is!

    | Reageer op deze reactie
 15. Sofie schreef:

  Niet te vaak wassen is ook lekker groen, toch? 😉
  Ik vind het best knap om zoveel weg te doen. Eigenlijk draag ik ook maar een klein deel van m’n kleding maar het dan wegdoen durf ik toch nog niet. Net als jij heb ik wel dingen die al tien jaar oud zijn, ik dacht dat ik alleen was!

  | Reageer op deze reactie
 16. Geertruurzaam schreef:

  Ik ben er ook mee bezig gegaan een paar weken geleden. Ik had al niet veel, maar nu helemaal maar weinig. Het nadeel van dingen wegdoen is dat er dan ook nieuwe dingen moeten komen, want nu heb ik écht te weinig (lees: 1 broek). Ik heb er alleen heel veel moeite mee om geld aan mezelf uit te geven… dus nieuwe kleren, uh….

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah ja ik herken dat wel een beetje. Maar dan vooral dat ik dan vind dat ik geen geld uit mag geven aan nieuwe kleding omdat ik het liefst zo veel mogelijk spaar. Omdat ik nog maar net voor mijzelf ben begonnen en het belangrijker vindt dat ik een buffer heb zodat ik zeker weet dat ik elke maand de huur kan betalen haha. Maar goed, ook daar kan je te ver in doorslaan. Ik hoop er een beetje een middenweg in te vinden, hopelijk lukt jou dat ook 🙂

   | Reageer op deze reactie
 17. Natasja schreef:

  Hoppa! Goed bezig, zeg! Ik heb ook al heel veel kleding weggedaan, omdat we er straks in het tiny house simpelweg de ruimte niet voor hebben. En ik mis nog niets. Er kan volgens mij nog wel wat meer uit, vooral shirtjes en hemdjes heb ik veel, maar ik denk ze allemaal ‘nodig’ te hebben. Ahum…

  Nieuw projectje hier: het samenvoegen van mijn vriends kledingkast met die van mij. Zodat we nog maar één kast hebben en alvast kunnen wennen aan onze kleding in een kleine kast…

  | Reageer op deze reactie
 18. Marjan schreef:

  Mooi! Knap!
  Ik durf niet goed… Ik heb aan het eind van de zomer alles wat ik niet gedragen had aan zomerkleding uit de kast gehaald en eens kritisch bekeken… Dingen die m’n moeder ZO LEUK vind maar ik me niet happy in voelde, gingen weg. Dingen die gewoon op waren, of niet lekker zaten, gingen ook weg. En toch heb ik nog veel te veel.
  Dit wil ik aan het eind van de winter ook met mn winterspullen gaan doen (eng!) maar ik probeer nu al dingen aan te trekken die ik een tijdje niet gedragen heb en dan denk ik ohja… Daarom droeg ik het niet… Of dingen die vroeger heel lekker zaten, maar nu ik een beetje aangekomen ben gewoon niet goed meer passen… Moeilijk hoor, om dat dan allemaal weg te doen.
  Zeker aangezien ik vroeger gepest ben met te kleine kleding (een moeder die vond dat het nog best kon, maar op school uitgelachen te worden) maakt dat ik kleding die nog wel past maar ik niet zo heel leuk vind, moelijk vind om weg te doen… Maar toch draag ik het meeste niet 😉 Ik moet gewoon even zo’n bui hebben om te willen opruimen en dan komt het wel goed 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah ja ik begrijp dat heel goed! Dat maakt het gewoon moeilijker omdat kleding dan ook een bepaalde soort emotionele waarde voor je heeft (of dat nou positief of negatief is). Ik vond dit wel een fijn artikel over het opruimen trouwens, misschien dat jij daar ook iets aan hebt: http://bemorewithless.com/goodcloset/

   | Reageer op deze reactie
 19. Linda schreef:

  Superknap! Ik koop zo nu en dan wel eens nieuwe kleding, maar eigenlijk nooit een hele stapel in één keer, dus het is steeds iets wat erbij komt. Daardoor heb ik inmiddels wel redelijk veel kleding (Vooral veel shirtjes) maar liggen er ook wel wat dingen die ik eigenlijk nooit meer draag… Misschien weer eens tijd om het goed uit te zoeken, want inderdaad: meestal trek je iedere keer toch dezelfde dingen aan 🙂
  Met schoenen heb ik de regel ‘één paar erin = één paar eruit’, dus dat zorgt er bij mij voor dat ik alleen schoenen koop als er een ander paar versleten/kapot is. Werkt erg goed moet ik zeggen; ik draag meestal toch alleen maar sneakers/gympen dus ik mag alsnog ieder jaar wel schoenen kopen bijna haha!

  | Reageer op deze reactie
 20. Maartje schreef:

  Je bent al héél goed op weg. Ik vroeg me af: wat doe jij met tassen? Ik twijfel zelf namelijk een beetje of die bij m’n capsule wardrobe horen of niet!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik las daar ook verschillende regels over, sommigen nemen tassen er wel in mee en anderen juist weer niet. Ik heb er zelf voor gekozen om het er niet in mee te nemen want ik heb maar één echt mooie tas van Oh My Bag en verder wat simpele canvastasjes die aan de kapstok hangen. Dus dat is voor mij niet echt boeiend om daar veel aandacht aan te besteden haha. Als je een hele kast vol met designerbags hebt, is het denk ik wel handig om die er ook bij te betrekken!

   | Reageer op deze reactie
 21. Nathalie schreef:

  Inspirerend artikel! Ik heb ook wel eens over de capsule wardrobe gelezen maar vond het te daunting ofzo want ben er nooit aan begonnen. Jouw regels vind ik wel heel gaaf 🙂

  | Reageer op deze reactie
 22. Kaya-Quintana schreef:

  Leuk artikel! Zoiets heb ik vorig jaar gedaan, maar dan in het kader van minimalisme. Ik heb uiteindelijk toch niet zoveel nodig.

  | Reageer op deze reactie
 23. Stella schreef:

  Jeei, go Iris! Ik vind dit echt zo’n fijn idee, lijkt me heerlijk! Ik ben helaas echt zo’n miep die ontzettend lastig dingen weg kan doen, maar ik denk dat ik komende zomer gewoon voordat ik kleding wil gaan kopen, eerst eens kijk naar wat ik heb, wat weg kan en wat ik nog ‘nodig heb’. Zo kan ik dan op mijn manier een beginnetje aan zo’n capsule wardrobe! Ik hoop dat je je sneakers nog weet te redden (: Liefs!

  | Reageer op deze reactie
 24. Mascha schreef:

  Oh dat lijkt me zo gaaf. Maar ik vind het zo moeilijk om kleren weg te gooien. Sommige hebben echt een emotionele waarde. (die ik soms gewoon verzin).
  Dus heb ik toevallig vorige week een lege plank gefixt in mijn kast en alles wat uit de was komt ( behalve die dingen die bij jou ook uitzonderingen zijn. Ondergoed is van te groot belang, haha) leg ik op die plank. En daar mag ik niks van pakken zolang het kan. Als ik dan op een moment denk: ik heb niks om aan te trekken, kan alles wat niet op ”die ene” plank ligt weg. Want daarbij heb ik blijkbaar het gevoel dat ik niks heb om aan te trekken.
  hopelijk werkt het 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wat goed dat je een manier hebt gevonden om het uitzoeken wat makkelijker te maken! Ik ben benieuwd 😀

   | Reageer op deze reactie
 25. Saskia schreef:

  Hartstikke leuk! Ik ben afgelopen zomer begonnen met eigenlijk soortgelijke zelfbedachte regels. Ik winkel nu inderdaad veel gerichter, minder en ben veel blijer met mijn kledingstukken. Ik ga dit zeker met plezier volgen!

  | Reageer op deze reactie
 26. Saar schreef:

  Dat is echt een super idee! Ik heb – door de zwangerschap – tijdelijk veel minder kleren en schoenen te beschikking en ik merk dat het probleem ‘wat trek ik aan’ zich gewoon niet meer voordoet. En wat kan je veel met combineren en laagjes! Ik ga dit doortrekken geloof ik, ook na de zwangerschap. Alleen met iets meer kledingstukken dan 15 😛

  | Reageer op deze reactie
 27. Miranda schreef:

  Ik vind dit een heel interessant onderwerp. Ik vind het zelf heel erg zonde om kleding weg te doen, ookal draag ik meestal hetzelfde. Mijn regel is nu, als ik iets nieuws koop moet er ook iets weg. Ik ben erg benieuwd hoe het verder met je capsule wardrobe gaat!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Dat is ook een slimme regel! Maakt het ook gelijk iets makkelijker om dingen weg te doen, of niet? 🙂

   | Reageer op deze reactie
 28. Goeie actie! Volgens mij heb ik trouwens al een capsule kast. In een Marie Kondo bui heb ik alle kleding waar ik niet blij van werd weg gedaan. 2/3 ging weg. Alles wat in mijn kast ligt past en is fijn en heel. Twee keer per jaar loop ik alles na. Alles wat niet mooi meer is, of wat ik niet meer draag gaat weg. Bij de aanschaf van nieuwe spullen (af en toe) wordt er net zo kritisch gekeken.

  Ik draag die fijne kleding dus ook graag meerdere dagen achter elkaar. Als het niet lekker meer ruikt of als ik het niet meer aan wil gaat het in de was. En meerdere wasjes… waarom niet gewoon 40 graden en een 30 graden was? Alles wat niet wit is gaat hier bij ‘gekleurd’. En is het nauwelijks vies, dan zet ik de wasmachine op ‘extra kort’. Werkt als een speer en ik heb altijd schone kleding in de kast liggen (moet ook wel, want zoveel kleding heb ik niet ;-))

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Volgens mij ben ik een hele slechte huisvrouw maar ik gooi sowieso altijd alles bij elkaar op 30 graden haha. Oké, behalve handdoeken en beddengoed, die doe ik als aparte was op 60 graden. Superleuk dat je onbewust al een capsule wardrobe hebt!

   | Reageer op deze reactie
 29. Rose schreef:

  Oh wauw dit is echt heel inspirerend! Bij mij wordt dat helaas heel erg lastig met kleding die varieert van maat 36 tot maat 44 met bijbehorend fluctuerend gewicht. Mijn goede voornemen: stabiel (gezond) gewicht vinden zodat ik ook eens over een capsule garderobe kan gaan nadenken. Goed bezig Iris, dit soort artikelen vind ik echt leuk 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wat een goed voornemen! Ik vind het heel interessant om over de achterliggende redenen van mensen te horen. Voor mij is het bijvoorbeeld vooral omdat ik meer focus wil en minder rommel. Ik denk dat een capsule wardrobe echt kan helpen als middel bij zo’n groots/breed doel, het helpt in ieder geval goed als motivatie bij mijn doel, voor jou hopelijk ook 😀

   | Reageer op deze reactie
 30. Jessica J. schreef:

  Ik vind dit een ontzettend fijn concept! Ook echt iets voor mij, want uiteindelijk draag ik lang niet alle items die ik heb en zitten sommige broeken ronduit oncomfortabel. :’) Misschien moet ik maar eens beginnen met het uitmesten van m’n kledingkast, al heb ik gelukkig niet zo overdreven veel kleding in vergelijking met sommige anderen! 😀 By the way, onze wasmand puilt ook altijd uit, hoor. Ik doe de was pas wanneer ik kleding náást de wasmand moet leggen. :’)

  | Reageer op deze reactie
 31. Ise schreef:

  Ik zie er de voordelen ook wel van in! Maar voor nu bevat mijn kast toch nog een hoop kleding..

  | Reageer op deze reactie
 32. Angélica schreef:

  Ah goed bezig! Dit is ook zo’n project wat ik wel wil doen… maar ergens wil ik ook niet afscheid nemen van zoveel kleren. Maar ik draag zoveel niet meer! *zucht* Moeilijk…

  | Reageer op deze reactie
 33. Nadia schreef:

  Zo goed om er meteen in te vliegen met je goede voornemens!! Een kleur-en stijladvies is ook interessant, tenzij je je
  al super voelt bij je stijl natuurlijk. Hier nu nog werk maken van het shoppen in winkels met duurzame kledij. Dat klinkt simpel, maar dat is niet zo simpel, vind ik om gewoon te worden. Maar gewoon er aan beginnen, zoals jij, winkels zoeken en merken uitproberen! Bedankt voor de inspiratie en succes gewenst!

  | Reageer op deze reactie
 34. Wat een goed plan! Mijn kleerkast heeft na mijn erasmus (ondertussen toch alweer een jaar of 4 geleden) een grondige transformatie ondergaan: door echt selectief te zijn in waar ik een half jaar mee moest toekomen, werd snel duidelijk wat ik echt vaak droeg, wat ik nog miste en wat ik niet droeg. De kledij die ik thuis had achtergelaten en waarvan ik vergeten was dat ik het had, heb ik dus allemaal weg gedaan, wat best veel was. Toen had ik dus best een kleine kleerkast, die ondertussen wel weer wat gegroeid is, maar ik wil net zoals jij enkel nog items die ik héél mooi vind en echt comfortabel zitten. Ik probeer ook heel trendy dingen te vermijden en in de plaats daarvan voor kwaliteit te gaan, zodat ik mijn kleding niet te snel beu raak en lang kan blijven dragen. En zo heb ik dus ondertussen een kleerkast met enkel dingen die ik heel graag draag en is het ondertussen heel duidelijk wat écht mijn ding is, dus het zijn allemaal items in dezelfde stijl, die dus ook nog eens allemaal bij elkaar passen 😉 Zo kan ik wat langer blijven liggen ’s ochtends, geef ik minder geld uit en gooi ik minder weg. Al moet ik nu ik er over nadenk nog wel eens een kleine opruimronde houden, maar de spirit is er! 😉 Heel verhaal om je eigenlijk gewoon veel succes te wensen haha!

  | Reageer op deze reactie
 35. Mieke schreef:

  OMG 2 paar schoenen!! ik heb er voor najaar/winter 10! Moet zeggen over de afgelopen jaren verzamelt, en ik draag ze allemaal met veeel liefde…

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Haha dat is toch alleen maar mooi! Ik heb bijna 50 kookboeken en zou daar ook niet snel in gaan minimaliseren 😄 Maar schoenen interesseren me veel minder haha.

   | Reageer op deze reactie
 36. Judith schreef:

  Leuk dat je hierover schrijft! Ik ben nu bezig met het boek The curated closet, van into-mind.com, echt een aanrader voor zowel kledingkast uitzoeken als je eigen stijl vinden of verfijnen! En hele mooie vormgeving, ik word er wel blij van 🙂 Ik kijk alvast uit naar je verdere ervaringen!

  | Reageer op deze reactie
 37. Kim schreef:

  Wat leuk om hierover een update te lezen Iris! Ik herken je punt heel erg. Mijn tip is echt investeren in mooie duurzame items. Die je echt wilt. Daar ga je weer jaren mee doen 🙂

  | Reageer op deze reactie
 38. Sabine schreef:

  Heel tof! Mijn kledingkast verduurzamen is ook een van mijn doelen van dit jaar. Een echte capsule wardrobe durf ik nog niet echt aan, maar ik ben al wel veel kritischer gaan kijken naar wat ik heb en wat ik koop. Een groot opruimfestijn zoals je aan het begin van het vormen van je capsule wardrobe doet lijkt me ook hoe dan ook een goed idee om nog te gaan doen.

  | Reageer op deze reactie
 39. Anna Maria schreef:

  Mijn kast voldoet al een tijdje hieraan. Zelfs dan heb ik nog mijn favorieten!!! Maar helaas moeten mijn kledingstukken nu plaats maken voor grotere kleren, wat ik super vervelend vind. Want vond juist wel fijn om niks te hoeven kopen!

  | Reageer op deze reactie
 40. Als ik niet meer in een kleding-& schoenenwinkel werk, wil ik dit ook gaan doen. Voor nu is het nogal moeilijk 😉 haha. Vind het wel goed dat je je eigen regels maakt! Dat zou ik ook doen. Vind het voorlopig nog een beetje een eng idee om ineens heel erg veel minder kleren te hebben. Ik heb nu best wel veel en ik denk dat ik maar 1/4 draag. Maar het idee dat ik alleen dat ene vierde in m’n kast heb hangen, schrikt me nog een beetje af :p

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Je hoeft het ook niet gelijk weg te doen hè 😀 Ze geven vaak als tip om de dingen waar je over twijfelt in een doos te bewaren. Als je het na een paar maanden niet mist, kan je het wat makkelijker weg doen. Maar ik snap het heel goed, hoor. Voor mij is kleding niet zo belangrijk, maar als ik bijvoorbeeld mijn keuken moest minimaliseren qua pannen, keukenapparaten, kruidenpotjes, etc. zou ik dat ook héél moeilijk vinden. Ook al gebruik ik lang niet alles.

   | Reageer op deze reactie
 41. Zo leuk! Ik ben er ook mee bezig een ook met een artikel erover. Ik ben geïnspireerd door Marie Kondo en houd het bij een jaar i.p.v. verschillende seizoenen. Hierover komt volgende week een artikel online. Leuk dat je er ook zo mee bezig bent!

  | Reageer op deze reactie
 42. Pingback: OOTD: Zwart met glitters van watMooi (+ kortingscode!) | IKBENIRISNIET
 43. Pingback: VerzamelaarsJaarbeurs: Vintage & tweedehands vondsten | IKBENIRISNIET
 44. Pingback: Minimaliseren: uitdagingen & successen tot nu toe | IKBENIRISNIET
 45. Pingback: Sunshine goes green #4: Duurzame kleding - Little Bit of Sunshine
 46. Pingback: Sunshine goes green #5: Duurzame kleding - Little Bit of Sunshine
Back to Top