Capsule wardrobe: een beginnetje gemaakt

2017 is volgens mij het eerste jaar dat ik mijn voornemens bloedserieus neem. Normaal denk ik: ‘ah joh, ik heb nog een heel jaar, dat komt allemaal wel’. Zo ga ik deze week naar een masterclass voor ondernemers voor meer focus, ja echt! En was ik gisteren bezig met een ander voornemen van me: het maken van een duurzame, minimalistische gardrobe. Ook wel een ‘capsule wardrobe’ genoemd door hippe Amerikaanse Youtubers.

Capsule wardrobe

Waarom een capsule wardrobe?

  • Mijn kledingsituatie was één en al ellende. Kleding lag overal en nergens en omdat ik de was niet vaak doe, droeg ik 90% van de tijd de kleding die achterbleef in mijn kast waar ik me helemaal niet mooi in voel. Omdat het niet lekker zit of omdat het oud en versleten is. Bleh.
  • ’s Ochtend begon ik de dag gelijk met stress omdat ik dan werd geconfronteerd met de duizend wasjes op mijn to do list voordat ik iets leuks aan zou kunnen doen. (Resultaat: oke laat maar ik blijf nog wel een uur in bed liggen treuzelen.)
  • Met minder kleding in mijn kast móet ik wel vaker de was doen en hoef ik er hopelijk voor mijn gevoel niet meer als een zwerver bij te lopen, heuj!
  • Ik vind winkelen stom, als je een capsule wardrobe hebt, kan je uiteindelijk gerichter gaan winkelen en weet je ook beter wat wel en niet bij je stijl past.

Okay, let’s do this!

Gisteren nam ik me eindelijk voor om het goed aan te pakken. Ik had me de afgelopen tijd al goed voorbereid door veel blogs te lezen en videos te bekijken van minimalisme-pro’s. Omdat ik verschillende regels voor een capsule wardrobe online vond, bedacht ik mijn eigen regels (zie hieronder). Ik pleurde alles op bed en begon met dingen uit te zoeken. In totaal was ik er anderhalf uur mee bezig. En zo eindigde ik met 31 (!) kledingstukken voor mijn eerste capsule wardrobe, inclusief twee paar schoenen en mijn winterjas. Vooral de afgelopen jaren heb ik maar weinig gewinkeld, sommige kleding in mijn kast was al wel tien jaar oud. Daardoor was het best makkelijk voor me om dingen weg te doen. Want als ik er objectief naar keek, was veel gewoon niet mooi meer en had het zijn beste tijd nu echt wel gehad.

Tip van Iris: Gisteren heb ik hier een video van gemaakt en op Patreon gezet voor de supporters daar! Oóit maak ik er een openbare video over. Ik durf nu nog niet met filmpjes op de grote enge interwebz dus Patreon is een fijne middenweg om het me meer eigen te maken.

Capsule wardrobe

Waar mijn capsule wardrobe aan voldoet:

  1. Tussen de 30 en 40 kledingstukken. Dit is inclusief jas(sen) en schoenen. En exclusief sport- en loungekleding, ondergoed, sokken en accessoires.
  2. Mijn gardrobe stel ik samen voor de herfst/winter. Straks voor de lente/zomer maak ik weer een nieuwe. Ik maak dus niet voor èlk seizoen een nieuwe capsule wardrobe zoals meestal wordt geadviseerd.
  3. Alle kleding die ik heb moet extreem comfortabel zitten, bijna als een pyjama. En moet mooi zijn. Dus als ik het aan heb, voel ik me blij!
  4. Bonusregel: als ik iets nieuws koop, wil ik dat het zo duurzaam mogelijk is en/of tweedehands. Dat probeer ik sowieso al een aantal jaren zo goed mogelijk te doen (al lukt het niet altijd) en hier blijf ik dus gewoon mee doorgaan.

De bètaversie van mijn capsule wardrobe

Ik heb gigantisch veel weggedaan (om te doneren, voor de textielcontainer of om te verkopen) dus ik denk dat ik nog wel tegen items aan ga lopen die ik mis. Zo bedacht ik me vandaag dat ik naast nette schoenen en sneakers ook schoenen nodig heb voor de wandelingen met Ollie. Nu gebruikte ik daar mijn sneakers voor, maar die zijn nu dus hartstikke vies van alle modder en regen. Ik hoop dat ze nog te redden zijn. Dus voor nu wil ik gewoon even kijken hoe het gaat met mijn kast en als ik merk dat ik iets mis, schrijf ik het op. Zie het als de bètaversie van mijn eerste capsule wardrobe. Als ik helemaal tevreden ben met hoe mijn kast is (en het op magische wijze alll mijn kledingstruggles heeft opgelost, uiteraard) zal ik er meer over laten zien.

capsule wardrobe

To be continued!

Back to Top