Groene Tip #29: Lege batterijen inleveren

Lege batterijen gooi je niet in de prullenbak. Dat weten we allemaal wel, toch? Mijn batterijen bewaar ik in een mini-afvalbakje dat ik bestickerde met een plakletter B. Maar van Stichting Stibat (stichting batterijen) kreeg ik ook iets leuks: een batterijbewaarbox met vrolijke print die je zelf in elkaar kan vouwen. 

lege batterijen inleveren

Wat is het?

Stichting Stibat zorgt voor de inzameling en recycling van lege batterijen. In veel winkels staan inleverpunten. Elke winkel in Nederland die (producten met) batterijen verkoopt, is wettelijk verplicht om lege batterijen van consumenten in te nemen. Deze batterijen worden opgehaald door vrachtwagens van Stibat en gaan naar  het sorteercentrum in Lelystad. Hier worden alle batterijen gesorteerd op chemische samenstelling. Daarna worden ze aangeboden aan recyclers binnen Europa. De batterijen worden verhit en materialen uit de batterijen worden teruggewonnen.

Waarom?

Batterijen kunnen stoffen bevatten die schadelijk zijn voor het milieu, daarom kan je ze beter niet in de prullenbak gooien. En als je ze inlevert bij een verzamelpunt, zullen de metalen (staal, lood, zink en mangaan) in de batterijen gerecycled worden. Deze worden dan weer gebruikt voor in een kaasschaaf of ander gebruiksvoorwerp. En dit motiveert je misschien nog meer: je kunt er ook prijzen mee winnen! Per zakje met tien lege batterijen dat je inlevert, maak je kans op een prijs. Elke maand worden er 103 prijzen door Stichting Stibat verloot onder de mensen die één of meerdere zakjes batterijen hebben ingeleverd. Deze prijzen zijn drie reischeques (twee van 500 en één hoofdprijs van 1000 euro) en honderd Rode Pluimen (waardebonnen voor arrangementen, goede doelen en cadeaus).

Hoe dan?

De lege batterijen bewaar je in een doosje of in dat rommellaatje in de keuken (herkenbaar?). Òf houd de Facebookpagina van Stibat in de gaten. Vanaf volgende week zullen zij de kartonnen batterijbewaarboxen met verschillende prints uitdelen als onderdeel van hun campagne om mensen te stimuleren hun batterijen te recyclen. Als je genoeg lege batterijen bij elkaar hebt verzameld, doe je ze per tien in een zakje en daar voeg je een briefje met daarop je naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer aan toe. De batterijen kan je op veel plekken inleveren, de meeste supermarkten, bouwmarkten en veel winkels hebben een inleverpunt. Op de locator kan je alle inleverplekken in Nederland vinden. Natuurlijk kan je de batterijen ook los inleveren, of zonder briefje met je gegevens. Dan maak je geen kans op de prijzen, maar draag je wel net zo goed bij aan een schoner milieu. Meer info en de actievoorwaarden kan je vinden op legebatterijen.nl.

Lees ook de Groene Tip die ik schreef over het gebruik van oplaadbare batterijen

  • Moeilijkheidsgraad: 2/10
  • Kosten: Gratis
Back to Top