Groene Tip #29: Lege batterijen inleveren

Lege batterijen gooi je niet in de prullenbak. Dat weten we allemaal wel, toch? Mijn batterijen bewaar ik in een mini-afvalbakje dat ik bestickerde met een plakletter B. Maar van Stichting Stibat (stichting batterijen) kreeg ik ook iets leuks: een batterijbewaarbox met vrolijke print die je zelf in elkaar kan vouwen. 

lege batterijen inleveren

Wat is het?

Stichting Stibat zorgt voor de inzameling en recycling van lege batterijen. In veel winkels staan inleverpunten. Elke winkel in Nederland die (producten met) batterijen verkoopt, is wettelijk verplicht om lege batterijen van consumenten in te nemen. Deze batterijen worden opgehaald door vrachtwagens van Stibat en gaan naar  het sorteercentrum in Lelystad. Hier worden alle batterijen gesorteerd op chemische samenstelling. Daarna worden ze aangeboden aan recyclers binnen Europa. De batterijen worden verhit en materialen uit de batterijen worden teruggewonnen.

Waarom?

Batterijen kunnen stoffen bevatten die schadelijk zijn voor het milieu, daarom kan je ze beter niet in de prullenbak gooien. En als je ze inlevert bij een verzamelpunt, zullen de metalen (staal, lood, zink en mangaan) in de batterijen gerecycled worden. Deze worden dan weer gebruikt voor in een kaasschaaf of ander gebruiksvoorwerp. En dit motiveert je misschien nog meer: je kunt er ook prijzen mee winnen! Per zakje met tien lege batterijen dat je inlevert, maak je kans op een prijs. Elke maand worden er 103 prijzen door Stichting Stibat verloot onder de mensen die één of meerdere zakjes batterijen hebben ingeleverd. Deze prijzen zijn drie reischeques (twee van 500 en één hoofdprijs van 1000 euro) en honderd Rode Pluimen (waardebonnen voor arrangementen, goede doelen en cadeaus).

Hoe dan?

De lege batterijen bewaar je in een doosje of in dat rommellaatje in de keuken (herkenbaar?). Òf houd de Facebookpagina van Stibat in de gaten. Vanaf volgende week zullen zij de kartonnen batterijbewaarboxen met verschillende prints uitdelen als onderdeel van hun campagne om mensen te stimuleren hun batterijen te recyclen. Als je genoeg lege batterijen bij elkaar hebt verzameld, doe je ze per tien in een zakje en daar voeg je een briefje met daarop je naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer aan toe. De batterijen kan je op veel plekken inleveren, de meeste supermarkten, bouwmarkten en veel winkels hebben een inleverpunt. Op de locator kan je alle inleverplekken in Nederland vinden. Natuurlijk kan je de batterijen ook los inleveren, of zonder briefje met je gegevens. Dan maak je geen kans op de prijzen, maar draag je wel net zo goed bij aan een schoner milieu. Meer info en de actievoorwaarden kan je vinden op legebatterijen.nl.

Lees ook de Groene Tip die ik schreef over het gebruik van oplaadbare batterijen

 • Moeilijkheidsgraad: 2/10
 • Kosten: Gratis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 reacties op “Groene Tip #29: Lege batterijen inleveren

 1. Dina schreef:

  Goede tip! Ik lever mijn batterijtjes ook altijd in, maar heb er echt altijd maar een paar per jaar.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wat goed! Sinds ik hier woon heb ik de batterijen volgens mij nog nooit weggebracht dus nu heb ik er al behoorlijk wat verzameld haha. Ik ga snel zakjes maken en ze inleveren 😀

   | Reageer op deze reactie
 2. Sarah schreef:

  In Genk gaat elk jaar het Absolutely Free Festival (AFF) door waar je gratis binnen kan als je minimum 3 lege batterijen afgeeft. Een heel leuk en groen festival!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wat een tof idee! Daar had ik nog niet eerder van gehoord 😀

   | Reageer op deze reactie
   1. Linda schreef:

    Ik dacht in eerste instantie dat ze Gent bedoelde en een spelfoutje had gemaakt, maar Genk is zelfs nog hartstikke groot! Haha.
    Wat een gaaf initiatief inderdaad 🙂

    | Reageer op deze reactie
 3. Sarah schreef:

  Haha, dicht bij Maastricht voor de Nederlanders 😉 neem zeker een kijkje op onze website voor meer info http://www.absolutelyfree.be
  Het festival gaat elk jaar door in het eerste weekend van augustus. We doen ons best om een zo ecologisch mogelijk festival te zijn. Zo gebruiken we ook herbruikbare bekers zodat er geen afval op de wei is.

  | Reageer op deze reactie
 4. Brechtje schreef:

  Wat een leuke actie! Ja, erg herkenbaar dat lege batterijen ergens in het rommellaatje liggen. 😉

  | Reageer op deze reactie
 5. Godelieve schreef:

  Wij verzamelen de lege batterijtjes in zo’n tafelprullenbakje en brengen ze regelmatig weg. Wel hebben we het gebruik van batterijen drastisch verminderd.
  Leuke actie en leuke bewaarboxjes! Die tien ga ik voorlopig niet halen 🙂

  | Reageer op deze reactie
 6. Mariet schreef:

  Goed initiatief! Bestaat al jaren meen ik, maar lijkt toch een beetje in de vergetelheid te raken… inclusief bij mezelf. Ik ga de facebookpagina in de gaten houden!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja klopt, bestaat al heel lang! Ik wist vaag ergens wel dat je er iets mee kon winnen, maar als ik batterijen inleverde deed ik er eigenlijk nooit een briefje bij. Nu wel gedaan 😀

   | Reageer op deze reactie
 7. Daphne schreef:

  Wij hebben ook zo’n speciaal batterijen-verzamelbakje, maar we vergeten ‘m altijd in te leveren. Goed dat ik deze post lees, ik ga het morgen meteen eens doen ^^

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik vergeet het zelf ook altijd hihi. Gisteren heb ik allemaal zakjes gemaakt met briefjes erin en ingeleverd. Ik had wel zes zakjes wow!

   | Reageer op deze reactie
 8. Rianne schreef:

  Wat een schattig bewaardoosje! Ik lever altijd al lege batterijen in, al heb ik het idee dat batterijen steeds minder ‘in’ zijn omdat veel tegenwoordig met opladers werkt. Vroeger hadden wij thuis altijd heul veel batterijen namelijk en nu bijna niet meer haha! 😀

  | Reageer op deze reactie
 9. Maxine schreef:

  Allereerst Iris ik vind de site tof!
  Ik ben erg VOOR dit soort groene initiatieven, echter moet ik jullie iets bekennen.
  Sinds 3 jaar twijfel ik ontzettend aan de batterij acties. Ik hoop echt dat ik fout zit!!

  3 jaar geleden hebben we een aantal vuilstort plaatsen in Gambia bezocht.
  In het kort is ons daar uitgelegd dat, wij (de westerlingen) die alles netjes gescheiden houden en verzamelen het gevoel hebben dat we goed bezig zijn voor de planeet. Echter worden bijvoorbeeld de batterijen voor een kleine vergoeding verkocht aan een land als Gambia. Op papier staat dan dat ze geld hebben ontvangen voor deze “vervuilende troep” alleen blijkt na even doorvragen dat het land de middelen niet eens beschikbaar heeft om de batterijen uit elkaar te halen en onschadelijk te maken.

  Een paar dagen later op het strand vond ik jutte zakken vol met westerse batterijen sommigen zelfs met Nederlandse tekst erop.
  Ik was zo teleurgesteld en verdrietig dat ik bij thuiskomst heb besloten “mijn eigen land” maar te vervuilen met mijn eigen
  batterijen. Dit is de reden dat bij mij de batterijen in de vuilniszak gaan.

  Ben benieuwd naar wat jullie ervan vinden.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wow, dat is inderdaad heel naar! Hier heb ik nog nooit eerder over gehoord. Ik ga er meteen navraag naar doen en kijken of ik er meer info over kan vinden. Bedankt voor je reactie in ieder geval! Altijd goed om kritisch te blijven. Als ik meer info heb zal ik nog van me laten horen 🙂

   | Reageer op deze reactie
Back to Top