Recept: Geroosterde bloemkool & yoghurt-sinaasappelsaus
Weet je nog die keer dat ik geroosterde aubergine met granaatappelpitjes wilde maken, maar alles op was in de supermarkt en ik in paniek maar een bloemkool meenam? Ik lust geen eens bloemkool. Ik verdronk het in kruiden en roosterde het samen met zoete cherrytomaatjes in de oven. Tot mijn verbazing werd het nog lekker ook! Dus óók als je nu denkt ‘jakkes bloemkool iewl’, is dit recept met geroosterde bloemkool zeker het proberen waard. Laat je me weten wat je ervan vond?
Recept voor geroosterde bloemkool en yoghurtsaus
Hoeveelheid: 2 personen (ik vind dit altijd moeilijk om te bepalen, ik weet toch niet hoeveel jullie eten!)
Ingrediënten
Voor de geroosterde bloemkool:
- 1 bloemkool
- ik gebruikte een eetlepel van deze kruidenmix i.c.m. wat extra kerriepoeder. Mocht je dit niet in huis hebben, kijk dan gewoon even af bij de ingrediënten en maak je eigen mix!*
- peper & zout
- plantaardige olie
- 1 hand cherrytomaatjes
*Als je hier van in paniek raakt, gebruik dan gewoon alleen kerrie met een snufje kaneel, wordt ook vast lekker.
Voor de bulgur:
- 150 gram bulgur
- 225 ml water
- 1/2 groentebouillonblokje
- 1 stengel lenteui
- 1 handje verse peterselie
Voor de yoghurt-sinaasappelsaus:
- 1 kommetje biologische yoghurt of ongezoete sojayoghurt
- geraspte schil van ongeveer de helft van een sinaasappel
- 1 eetlepel sap van de sinaasappel
- peper & zout
- chilivlokken
- olijfolie van goede kwaliteit
Serveer erbij:
- een vleesvervanger zoals vega balletjes.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de bloemkool en snij in roosjes.
- Meng in een schaal de bloemkool met de kruiden, wat peper en zout, een scheutje olie en de cherrytomaatjes. Hussel goed door elkaar zodat de olie en kruidenmix goed verdeeld is.
- Verdeel het bloemkoolmengsel over een bakplaat, zorg ervoor dat alles mooi ruim verdeeld ligt en dat de bloemkool niet te veel in hoopjes op elkaar ligt. Rooster 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.
- Bereid ondertussen de bulgur volgens de bereidingswijze op de verpakking. Kook een half bouillonblokje mee voor extra smaak. Als de bulgur klaar is, meng er dan in ringetjes gesneden lenteui door en wat fijngehakte peterselie.
- Maak de yoghurtsaus door yoghurt in een kommetje te gieten, roer er de geraspte sinaasappelschil en wat sinaasappelsap door. Breng op smaak met peper en zout. Garneer met chilivlokken en een scheut olijfolie van goede kwaliteit.
- Serveer de geroosterde bloemkool met de bulgur, de vleesvervanger en de yoghurtsaus.
- Voor extra Instagrampunten: leg er wat schijfjes sinaasappel bij, want dat staat mooi.
Eet smakelijk! Deel je jouw creatie met de #ikbenirisniet hashtag op Instagram? Ik vind het superleuk om jullie versies van mijn recepten te zien!
Op zoek naar meer vegetarische en veganistische recepten? Zie mijn receptenindex!