Recept: IJskoffie met sojamelk

Zonder mijn kop koffie functioneer ik ’s ochtends niet. Maar met deze hete temperaturen is de koffie-ervaring in de ochtend toch een stuk minder prettig. Ik ben namelijk een mietje wat betreft hete zomers. Ik háát het. (Hé, ik zeur nooit over sneeuw, hagel, regen, vrieskou, dus ik heb al het recht om een hittehater te zijn. Laat me.) Gelukkig is het in de keuken lekker koel, dus daar was ik veel bezig gisteren. Het was mijn doel van de dag om een lekkere ijskoffie te maken. Ik had nog nooit het perfecte recept gevonden. Vaak vond ik het te romig en dan krijg je zo’n vol gevoel in je buik, bleh. Of vergde het te veel voorbereiding omdat de koffie eerst ingevroren moest worden in een ijsblokvorm. Nobody’s got time for that. Met dit recept maak je heel snel een ijskoffie, mits je ijsblokjes in de vriezer hebt liggen natuurlijk. Maar ik neem aan dat jullie vriezers volgepropt liggen met ijsblokjes met dit weer. Hier wel in ieder geval!

ijskoffie

Ingrediënten voor één ijskoffie:

 • 4 ijsklonten
 • 1 kop extra sterke koffie*
 • 1/3 kop (soja)melk
 • 1/2 tl vanille extract
 • 1 tl suiker

*De ijskoffie wordt verdund door de ijsblokjes, zet dus sterkere koffie dan dat je gewend bent.

Bereiding:

 1. Crush de ijsblokjes in een blender.
 2. Voeg de koffie toe. De koffie hoeft niet per se afgekoeld te zijn, maar als je een echte íjskoude ijskoffie wil, is dat wel aan te raden.
 3. Giet er ook de (soja)melk bij en eventueel het vanille extract of andere smaakmakers, wat jij wil. En suiker! Want suiker is lekker en jij ziet er sowieso al fantastisch uit in een bikini.
 4. Mix dit in de blender voor 10 – 20 seconden.
 5. Schenk in een groot glas, neem plaats in het zonnetje – of huilend in een hoekje in de schaduw als je ook een hittehater bent – en enjoy!

ijskoffie ijskoffie ijskoffie

Ik ben benieuwd wat jullie van deze ijskoffie vinden. Het is hier in huis al een groot succes in ieder geval!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

42 reacties op “Recept: IJskoffie met sojamelk

 1. Nina schreef:

  Ohh dit ga ik zeker uitproberen! Ziet er heerlijk uit!
  En.. I feel your pain. Ik ben ook een hitte-hater. Het geeft me koppijn en ik heb het gevoel dat de Niagara Falls uit mij komen. Ik ga me zo verstoppen in de altijd koude universiteit. Gelieve met een ijskoffie.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   JA precies dat. Ik krijg er ook altijd hoofdpijn van. Al valt het vandaag gelukkig mee. *even afkloppen*

   | Reageer op deze reactie
 2. Desi schreef:

  Lekker, veganistisch en makkelijk! Daar hou ik van. Ik probeer mijn cafeïne inname te beperken, maar ijskoffie is zo ontzettend lekker.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Heel lekker inderdaad! Ik denk dat ik het nog lekkerder vind dan normale koffie. Of dat komt gewoon omdat het nu zo snikheet is haha.

   | Reageer op deze reactie
 3. Inge schreef:

  Klinkt echt super lekker! Ik zal er alleen wel gewone melk in doen, want van sojamelk ben ik (helaas!) geen fan! 🙁

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Dat kan ook! Ik heb zelf nooit melk in huis, maar volgens mij gaat dat net zo goed met dezelfde verhoudingen. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt 😀

   | Reageer op deze reactie
 4. Danielle schreef:

  Ik ga deze NU maken, maar dan met hazelnoot siroop. Ik moest zo hard lachen om je “Want suiker is lekker en jij ziet er sowieso al fantastisch uit in een bikini.” HULDE!

  | Reageer op deze reactie
 5. Marin schreef:

  aaaa, hier heb ik zin in!
  koffie is gezet en staat in de koelkast.
  ik ben benieuwd! 😀 dankudanku

  | Reageer op deze reactie
   1. Marin schreef:

    Jaaa, hij was lekker!
    (eerste keer teveeeeel koffie, tweede keer teveel vanille extract waardoor het naar alcohol ging smaken, derde keer: lekkerrrr!)

    | Reageer op deze reactie
 6. Gwendolyn schreef:

  Ik leer dus net hoe schadelijk (ongefermenteerde) soja is voor het lichaam, dat ik het verban uit mijn leven. En het is net tarwe: HET IS OVERAL ARGGGG. Ongezoete amandel en kokosmelk zijn wel goedgekeurd voor gezonde chemische reacties in ons wonderlijke lijf, dat vind ik gelukkig veel lekkerder in mijn chai latte hehehe.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja dat kan ook inderdaad! Ik vind notenmelk qua vaak het lekkerst (vooral hazelnoot!) maar het is meestal te waterig voor de dingen zoals dit. Dan wordt het niet zo creamy. Maar goed, ik gooi er vervolgens ook een halve kilo suiker in, dus voor mij maakt het sowieso niet zoveel uit wat voor een troep er in mijn wonderlijke lijf terecht komt :p

   | Reageer op deze reactie
 7. oo ik denk heel vaak, had ik maar een blender, maar nu denk ik het echt heel hard en met uitroeptekens! Want onze staafmixer wordt een chragrijntje van bevroren dingen. En ik heb zo’n zin in ijskoffie. Muw.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh ja herkenbaar hoor, ik heb heel lang alleen een goedkope staafmixer gehad en die raakte al heel snel oververhit. Zo irritant! Ik heb nu een food processor met blender-opzetstuk, ideaal! Maar daar heb je nu niet zoveel aan haha. Als ik een teleporteermachine had, had ik je een ijskoffie opgestuurd!

   | Reageer op deze reactie
 8. Puck schreef:

  Klinkt goed. Ik heb het perfecte recept ook nog niet gevonden, dus ik ga deze eens proberen.

  | Reageer op deze reactie
 9. Benthe schreef:

  Ik heb hem vandaag geprobeerd en vond hem meh. Ga verder op zoek naar het ideale recept!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh wat jammer! Ik maak hem nu as we speak voor de vierde keer in twee dagen haha. Wat vond je er niet lekker aan?

   | Reageer op deze reactie
 10. Sharon schreef:

  jaa superlekker!
  Alleen vervang ik zelf altijd de vanille en suiker door wat ahoornsiroop, geeft ook een goede smaak.

  | Reageer op deze reactie
 11. The Woodcricket schreef:

  Oh zo herkenbaar (hitte haten en kou eigenlijk wel fijn vinden). Jouw recept klinkt als een goede manier om de dag te starten 🙂

  | Reageer op deze reactie
 12. Livia schreef:

  Ijskoffie is everything! Ik vind alleen sojamelk niet zo lekker, dus gebruik ik gewoon normale melk

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Dat kan ook! Er zit ook wel een typische smaak aan. Ik ben er zelf inmiddels wel aan gewend gelukkig, maar nog liever drink ik amandelmelk, jummm. Dat schuimt alleen niet zo mooi, dat is dan wel weer jammer. Ik ga er ook weer even eentje maken 😀

   | Reageer op deze reactie
 13. Marlies schreef:

  Iris, dat van die bikinibody vind ik echt hilarisch, In dat geval neem ik nog een extra schep suiker 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Hahaha goed zo! En met dit warme weer voelt elke beweging toch al als een heftige work out, dus dat kan allemaal prima 😉

   | Reageer op deze reactie
 14. Linda schreef:

  Ohhh perfect voor dit weer! Lijkt me heel makkelijk om te maken ook. Wie weet vanmiddag… 🙂

  | Reageer op deze reactie
 15. Lotte schreef:

  Hmm lekker! Ik was al benieuwd naar je ijskoffierecept:) Ik ga ‘m snel maken, ik kan ook absoluut niet zonder koffie in de ochtend. En tijdens deze hittegolf lijkt een ijskoffie me echt perfect. Ik ben een zomerlover..maar mijn huis is de hel! Hoe is het bij jou in huis op het moment? Bij mij koelt het niet verder af dan 30 (!!!!) graden, dus ik ben gevlucht naar mijn vader. Zo kan ik in ieder geval slapen snachts.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wow, wat warm! Pff. Hier boven is het wel echt heet (plat dak), maar beneden is het gelukkig goed te doen als ik overdag alles goed dicht houd en alle rolgordijnen en het zonnescherm naar beneden heb. Maar nog steeds niet ideaal hoor. Gelukkig was het vandaag weer ietsje koeler, pfiew 😀

   | Reageer op deze reactie
   1. Lotte schreef:

    Ja ik heb ook echt alles potdicht zitten! Dat schijnt iets te helpen..ik merk er alleen niet heel veel van:p Ik ben ook echt blij dat het iets is afgekoeld. Het is nog steeds lekker weer, alleen niet meer zo vreselijk warm! Nu nog ff een keiharde regenbui en dat koelt het nog verder af haha

    | Reageer op deze reactie
 16. Sanne schreef:

  Ik probeer al dagen een perfecte ijskoffie te maken, wat nu eindelijk gelukt is!
  De suiker en vanille extract waren de toevoeging die ik nodig had 🙂
  Ik heb sinds kort een koffieapparaat waar ik melk mee kan opschuimen voor cappuccino en afkoelen voor ijskoffie <3

  En ik heb ook zo'n hekel aan de zomer, fijn om te lezen dat ik niet de enige ben 😀
  Herfst en winterkind represent! Ik vind de lange dagen nu ook zo vervelend.
  Ik houd ervan als het vroeg donker is en ik lekker met een dekentje op de bank kan zitten.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah wat fijn zeg, zo leuk om te horen! Sinds ik dit recept online heb gegooid, ben ik er helemaal verslaafd aan. Ik maak ze tot nu toe elke dag ’s ochtends en ’s middags een keer haha, zo lekker <3 Zo komen we de zomer wel door 😉 Oh en wat voor een kofieapparaat heb je? Klinkt ideaal!

   | Reageer op deze reactie
   1. Sanne schreef:

    Nespresso Umilk, wel wat duurder maar de koffie is héél lekker vind ik!

    | Reageer op deze reactie
Back to Top