Recept: Geroosterde bloemkool & yoghurt-sinaasappelsaus

Weet je nog die keer dat ik geroosterde aubergine met granaatappelpitjes wilde maken, maar alles op was in de supermarkt en ik in paniek maar een bloemkool meenam? Ik lust geen eens bloemkool. Ik verdronk het in kruiden en roosterde het samen met zoete cherrytomaatjes in de oven. Tot mijn verbazing werd het nog lekker ook! Dus óók als je nu denkt ‘jakkes bloemkool iewl’, is dit recept met geroosterde bloemkool zeker het proberen waard. Laat je me weten wat je ervan vond?

Recept: Geroosterde bloemkool met sinaasappel-yoghurtsaus Recept: Geroosterde bloemkool met sinaasappel-yoghurtsaus

Recept voor geroosterde bloemkool en yoghurtsaus

Hoeveelheid: 2 personen (ik vind dit altijd moeilijk om te bepalen, ik weet toch niet hoeveel jullie eten!)

Ingrediënten

Voor de geroosterde bloemkool:

 • 1 bloemkool
 • ik gebruikte een eetlepel van deze kruidenmix i.c.m. wat extra kerriepoeder. Mocht je dit niet in huis hebben, kijk dan gewoon even af bij de ingrediënten en maak je eigen mix!*
 • peper & zout
 • plantaardige olie
 • 1 hand cherrytomaatjes

*Als je hier van in paniek raakt, gebruik dan gewoon alleen kerrie met een snufje kaneel, wordt ook vast lekker.

Voor de bulgur:

 • 150 gram bulgur
 • 225 ml water
 • 1/2 groentebouillonblokje
 • 1 stengel lenteui
 • 1 handje verse peterselie

Voor de yoghurt-sinaasappelsaus:

 • 1 kommetje biologische yoghurt of ongezoete sojayoghurt
 • geraspte schil van ongeveer de helft van een sinaasappel
 • 1 eetlepel sap van de sinaasappel
 • peper & zout
 • chilivlokken
 • olijfolie van goede kwaliteit

Serveer erbij:

 • een vleesvervanger zoals vega balletjes.

Recept: Geroosterde bloemkool met sinaasappel-yoghurtsaus

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de bloemkool en snij in roosjes.
 2. Meng in een schaal de bloemkool met de kruiden, wat peper en zout, een scheutje olie en de cherrytomaatjes. Hussel goed door elkaar zodat de olie en kruidenmix goed verdeeld is.
 3. Verdeel het bloemkoolmengsel over een bakplaat, zorg ervoor dat alles mooi ruim verdeeld ligt en dat de bloemkool niet te veel in hoopjes op elkaar ligt. Rooster 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.
 4. Bereid ondertussen de bulgur volgens de bereidingswijze op de verpakking. Kook een half bouillonblokje mee voor extra smaak. Als de bulgur klaar is, meng er dan in ringetjes gesneden lenteui door en wat fijngehakte peterselie.
 5. Maak de yoghurtsaus door yoghurt in een kommetje te gieten, roer er de geraspte sinaasappelschil en wat sinaasappelsap door. Breng op smaak met peper en zout. Garneer met chilivlokken en een scheut olijfolie van goede kwaliteit.
 6. Serveer de geroosterde bloemkool met de bulgur, de vleesvervanger en de yoghurtsaus.
 7. Voor extra Instagrampunten: leg er wat schijfjes sinaasappel bij, want dat staat mooi.

Recept: Geroosterde bloemkool met sinaasappel-yoghurtsaus Recept: Geroosterde bloemkool met sinaasappel-yoghurtsaus

Eet smakelijk! Deel je jouw creatie met de #ikbenirisniet hashtag op Instagram? Ik vind het superleuk om jullie versies van mijn recepten te zien! 

Op zoek naar meer vegetarische en veganistische recepten? Zie mijn receptenindex!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

30 reacties op “Recept: Geroosterde bloemkool & yoghurt-sinaasappelsaus

 1. Linda schreef:

  Ah ik wilde die geroosterde bloemkool nog maken maar natuurlijk ben ik dat gewoon weer vergeten, dus dit recept ga ik echt even opslaan en dan moet ik het gewoon een keer maken. Want ik ben ook niet zo’n bloemkooleter dus misschien lost dit het dan weer op 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja leuk!! Ik vind het zelf 100x lekkerder dan ‘normale’ gekookte bloemkool, hopelijk jij ook 😀

   | Reageer op deze reactie
 2. Hanne schreef:

  uit schaarste ontstaan bij mij ook altijd de lekkerste dingen! ik vind geroosterde bloemkool ook echt geweldig en heb het afgelopen weken weer helemaal herontdekt. wat lookpoeder in het kruidenmengsel vind ik ook super lekker. lekker op een hoop rauwe spinazie en ook met volkorencouscous of quinoa, maar bulgur is vast ook lekker. oh ik doe er meestal kikkererwten bij ipv balletjes ofzo, maar ik ben dan ook een purist 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Hoi Annie, dit zijn de notenballetjes van de Jumbo, maar de vega balletjes van Vivera zijn ook zeker aan te raden 😬

   | Reageer op deze reactie
 3. Claire schreef:

  Ahh yess een nieuw recept! Ik vind het zo knap als mensen zo creatief kunnen koken. Als ik niets in huis heb dan eet ik gewoon patat of pizza. Ik zou niet weten hoe ik dan iets lekkers in elkaar flans. Maar gelukkig kan jij dat WEL! Ik ga dit super snel maken (ik hoop vanavond) woohoo! 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Het lukt me ook alleen maar als ik moet improviseren. Van te voren een creatief recept uitdenken lukt me noooit. En zo leuk dat je dit gaat maken, ben benieuwd wat je ervan vindt 😀

   | Reageer op deze reactie
   1. Claire schreef:

    Het was suuuper lekker! 🙂 Ik hou van kerrie-achtige bloemkool. Love it! Voelde me ook bijna gezond totdat ik driekwart van het bakje saus eroverheen deed, oeps!

    | Reageer op deze reactie
 4. Roos schreef:

  Ik lust ook echt geen bloemkool maar dit ziet er zó lekker uit dat ik het gewoon moet proberen. Wat zijn je foto’s mooi! X

  | Reageer op deze reactie
 5. Jenn schreef:

  Bloemkool is een van mijn favoriete groentes, maar zo heb ik het nog nooit gegeten! Ik ga deze onthouden, ziet er heerlijk uit!

  | Reageer op deze reactie
 6. Stephanie schreef:

  Ooh! Ziet er lekker uit, en ik ben bloemkool fan dus ik wil dit recept zeker gaan maken!
  Mooie foto’s heb je gemaakt, smaak druipt van m’n scherm af 😊

  | Reageer op deze reactie
 7. Malu schreef:

  Ik denk juist ‘mmm lekker bloemkool”.
  Deze gaat voor volgende week op mijn weekmenu, lekker juist!

  | Reageer op deze reactie
 8. Iris schreef:

  Als bloemkoolliefhebber word ik erg blij van dit recept, want gewoon gekookt werd een beetje saai. Pluspunten voor de mooie foto’s.

  | Reageer op deze reactie
 9. Marjolijn schreef:

  Jaaa, ik wil dit! Hoef ik ook niet meer na mijn werk steeds naar de supermarkt te crossen want ‘o ja, ik moet nog eten!’ xD

  | Reageer op deze reactie
 10. Carina schreef:

  Stap 7 is wel echt het belangrijkste he 😂
  Weet je toevallig of dit ook met diepvries bloemkool kan? Nja waarom eigenlijk niet?
  Ziet er in elk geval lekker uit!

  | Reageer op deze reactie
 11. Ayla schreef:

  Iris!! Ik heb nog niet eens ontbeten en heb nu alweer zin in het avondeten. Ik vind bloemkool medium, bulgur ronduit goor maar tóch wil ik dit!! (Oké, alles wat enigszins een sinaasappelsmaak heeft maakt voor mij een hoop goed, maar dit lijkt me gewoon echt heel lekker!) Ik ga dit maken en mijn vriend foppen met de vegaballetjes, wedden dat ie het niet doorheeft. Lekker!!

  | Reageer op deze reactie
 12. Ise schreef:

  Ik at laatst bloemkool in een curry en dat was ook érg lekker, dus misschien moet ik nog maar eens een bloemkool gaan kopen 😉

  | Reageer op deze reactie
 13. Anna Maria schreef:

  Oh iemand die geen bloemkool lust dan zo nog bloemkool lekker laten vinden, dan is het wel echt goed gelukt!!!

  | Reageer op deze reactie
 14. Heleen schreef:

  Sowieso is geroosterde bloemkool veeuuul lekkerder dan gekookte 🙂 Geroosterde bloemkool krijgt bijna een beetje een nootachtige smaak.

  | Reageer op deze reactie
 15. Daniëlle schreef:

  Gisteravond deze gemaakt, echt heerlijk! nog nooit zulke lekkere bloemkool gegeten. lekker met falafel erbij 🙂

  | Reageer op deze reactie
 16. Els M schreef:

  Wat ook echt heerlijk is: een blikje kikkererwten erbij en mee roosteren met de bloemkool!

  | Reageer op deze reactie
 17. Pingback: Weekoverzicht: lege accu & nieuwe inzichten | IKBENIRISNIET
 18. Ellen schreef:

  Vanavond dit gerecht bereid. De bloemkool was niet zo groot, dus aangevuld met gehalveerde spruitjes. Couscous bij gemaakt en falafelballetjes. Samen met de yoghurtsaus een echte aanrader, iedereen vond het lekker!

  | Reageer op deze reactie
 19. Avi schreef:

  Ben ik even blij dat alles in de supermarkt op was en je uit paniek bloemkool meenam 😉
  Ik was al een tijdje van plan dit recept te maken en vandaag kwam het er van. Ik heb er bepaald geen spijt van, super lekker!!! Dat sinaasappelsausje maakt het het zo lekker! Dankje Iris 🤗

  | Reageer op deze reactie
 20. Ayla schreef:

  Ah yes! Ik dacht net ineens (ik heb honger..) “Ik heb toch eens een keer iets met bloemkool en sinaasappel en yoghurt gegeten?” Een snelle Google gaf me antwoord: OHJA VAN IRIS!! Deze is echt zo onwijs lekker, ik ga het morgen maken denk ik! Goed idee!

  | Reageer op deze reactie
Back to Top