Groene tip #40: Uitwisbaar notitieboek

Ik kon niet wachten om deze Groene Tip met jullie te delen, ik vind het zo’n goed product! Zoals je weet houd ik erg van eenvoudige, duurzame producten die een groener leven laagdrempeliger maken. Zonder dat je in hoeft te leveren op gemak, als het even kan. Dit uitwisbaar notitieboek is daar een goed voorbeeld van!

Uitwisbaar notitieboek

Wat is een uitwisbaar notitieboek?

Een uitwisbaar notitieboek is gemaakt van speciaal ‘whiteboard-papier’. De pagina’s hebben een plastic laagje waardoor je erop kan schrijven met een speciale stift om het later weer weg te vegen. Net als een whiteboard! Als je de tekst net hebt geschreven, kan je makkelijk corrigeren met de ‘gum’ achterop de speciale stift of met een microvezeldoekje. Als je oudere tekst weg wil vegen, moet je iets meer moeite doen. Maar ook dit gaat vrij gemakkelijk met een spray. En zo kan je de pagina’s opnieuw en opnieuw en opnieuw blijven gebruiken.

Er zijn verschillende aanbieders van uitwisbare notitieboekjes, in deze blogpost zie je het GreenBook in A5-formaat die ik opgestuurd kreeg van GreenStory. In het pakketje zat hun uitwisbaar notitieboek, een pen, navulling voor de pen, een zwart microvezeldoekje en een hervulbare spray. Mijn uitwisbaar notitieboek bestaat voornamelijk uit gelinieerde pagina’s. Je kan ook kiezen voor blanco pagina’s. Het notitieboek kun je aanvullen met handige pagina’s die ze onlangs aan de webshop hebben toegevoegd: todo-lijstjes, weekplanners, maaltijdplanners, puntjes, muziekbladen en meer. Dit vind ik ideaal, vanaf de eerste dag dat het boekje binnenkwam gebruik ik de todo-lijstjes elke dag. Omdat je de pagina’s makkelijk in en uit de binding kan klikken, kan je zelf variëren met de paginaindeling van het notitieboek.

Habit tracker: In de linkerrij vul je gewoonten in (denk aan: mediteren, rondje wandelen, minder dan een uur op telefoon kijken) en vervolgens kan je per dag afvinken.
Year planner: voor verjaardagen en andere belangrijke data
Nutrition planner: om je maaltijden van de aankomende week mee te plannen

Waarom?

Ik houd zelf erg van notities en lijstjes maken met pen en papier. Om papier te besparen, probeer ik dat ook weleens digitaal, maar dat vind ik minder fijn. Ik moet het naast me hebben liggen en kunnen strepen en er extra dingen bij kunnen zetten. Dat geeft me meer overzicht. Het nadeel is alleen wel dat je daardoor vééél papier gebruikt en afval creëert. Natuurlijk kies ik zo veel mogelijk voor duurzame alternatieven zoals gerecycled papier en scheid ik alles netjes. Maar dit uitwisbare boekje is helemaal ideaal. Vooral voor de dingen die je niet blijvend op papier wil houden: todo-lijstjes, planningen, aantekeningen tijdens een telefoongesprek, het uitwerken van gedachtespinsels, snelle rekensommen, enzovoort. Je bespaart er op de lange termijn een bult papier mee omdat je eindeloos kan doorschrijven op de whiteboard-pagina’s. Ik verwacht dat het boekje jaren meegaat, maar dat kan ik voor nu nog niet zeggen omdat ik hem nog maar twee weken in gebruik heb*. Maar mocht je het je afvragen: het GreenBook kan gerecycled worden, dus het mag aan het einde van zijn leven in de container voor het plastic afval.

*Update: inmiddels gebruik ik mijn GreenBook al bijna een jaar en ben ik nog steeds erg tevreden! Ik gebruik de uitwisbare pagina’s dagelijks en ze zien er nog steeds goed uit.

Uitwisbaar notitieboekUitwisbaar notitieboek

Hoe dan?

Een uitwisbaar notitieboek gebruik je hetzelfde als ééntje met normaal papier. Alleen wis je na gebruik je geschreven tekst uit met een doekje. Verse inkt veeg je makkelijk weg, voor oudere inkt gaat het iets minder soepel, maar volledig uitwissen lukt nog steeds. Dit heeft overigens als voordeel dat de tekst niet makkelijk uitveegt als je er met je hand overheen gaat tijdens het schrijven. Ik vroeg Yagmur, één van de oprichters van GreenStory, om tips om het uitvegen makkelijker te maken.

Tips voor het makkelijk uitvegen van (oudere) teksten:

  • Druk niet te hard met de pen bij het schrijven zodat er geen groeven ontstaan waar de inkt in gaat zitten;
  • veeg regelmatig uit;
  • gebruik géén zeep of water maar een droog doekje of vilt;
  • gebruik eventueel de (hervulbare) spray met reinigingsvloeistof om oudere teksten makkelijk weg te vegen.

De pagina’s kan je snel en eenvoudig in en uit het boekje halen, dit maakt het makkelijk om de pagina’s in te scannen, mocht je bepaalde teksten toch willen bewaren. Er bestaan ook scan-apps die je zou kunnen gebruiken om pagina’s tussendoor op te slaan met je telefoon. Even googelen naar ‘apps om mee te scannen’ en je vindt er heel veel! GreenStory raadt voor Android de app Camscanner aan en voor iPhones de standaard scanfunctie in de Notities-app. Zo hoef je dus niet bang te zijn dat belangrijke informatie verloren gaat.

Dagelijks maak ik gebruik van mijn uitwisbaar notitieboek. Ik vind het een gebruiksvriendelijk en duurzaam alternatief voor pen en papier. Mocht je ook van de lijstjes en het schrijven zijn, dan is dit wat mij betreft een aanrader.

uitwisbaar notitieboek met spray en doek

Het uitwisbaar notitieboek in deze blogpost heb ik gekregen, dank je wel GreenStory!

Back to Top