Groene tip #40: Uitwisbaar notitieboek

Ik kon niet wachten om deze Groene Tip met jullie te delen, ik vind het zo’n goed product! Zoals je weet houd ik erg van eenvoudige, duurzame producten die een groener leven laagdrempeliger maken. Zonder dat je in hoeft te leveren op gemak, als het even kan. Dit uitwisbaar notitieboek is daar een goed voorbeeld van!

Uitwisbaar notitieboek

Wat is een uitwisbaar notitieboek?

Een uitwisbaar notitieboek is gemaakt van speciaal ‘whiteboard-papier’. De pagina’s hebben een plastic laagje waardoor je erop kan schrijven met een speciale stift om het later weer weg te vegen. Net als een whiteboard! Als je de tekst net hebt geschreven, kan je makkelijk corrigeren met de ‘gum’ achterop de speciale stift of met een microvezeldoekje. Als je oudere tekst weg wil vegen, moet je iets meer moeite doen. Maar ook dit gaat vrij gemakkelijk met een spray. En zo kan je de pagina’s opnieuw en opnieuw en opnieuw blijven gebruiken.

Er zijn verschillende aanbieders van uitwisbare notitieboekjes, in deze blogpost zie je het GreenBook in A5-formaat die ik opgestuurd kreeg van GreenStory. In het pakketje zat hun uitwisbaar notitieboek, een pen, navulling voor de pen, een zwart microvezeldoekje en een hervulbare spray. Mijn uitwisbaar notitieboek bestaat voornamelijk uit gelinieerde pagina’s. Je kan ook kiezen voor blanco pagina’s. Het notitieboek kun je aanvullen met handige pagina’s die ze onlangs aan de webshop hebben toegevoegd: todo-lijstjes, weekplanners, maaltijdplanners, puntjes, muziekbladen en meer. Dit vind ik ideaal, vanaf de eerste dag dat het boekje binnenkwam gebruik ik de todo-lijstjes elke dag. Omdat je de pagina’s makkelijk in en uit de binding kan klikken, kan je zelf variëren met de paginaindeling van het notitieboek.

Habit tracker: In de linkerrij vul je gewoonten in (denk aan: mediteren, rondje wandelen, minder dan een uur op telefoon kijken) en vervolgens kan je per dag afvinken.

Year planner: voor verjaardagen en andere belangrijke data

Nutrition planner: om je maaltijden van de aankomende week mee te plannen

Waarom?

Ik houd zelf erg van notities en lijstjes maken met pen en papier. Om papier te besparen, probeer ik dat ook weleens digitaal, maar dat vind ik minder fijn. Ik moet het naast me hebben liggen en kunnen strepen en er extra dingen bij kunnen zetten. Dat geeft me meer overzicht. Het nadeel is alleen wel dat je daardoor vééél papier gebruikt en afval creëert. Natuurlijk kies ik zo veel mogelijk voor duurzame alternatieven zoals gerecycled papier en scheid ik alles netjes. Maar dit uitwisbare boekje is helemaal ideaal. Vooral voor de dingen die je niet blijvend op papier wil houden: todo-lijstjes, planningen, aantekeningen tijdens een telefoongesprek, het uitwerken van gedachtespinsels, snelle rekensommen, enzovoort. Je bespaart er op de lange termijn een bult papier mee omdat je eindeloos kan doorschrijven op de whiteboard-pagina’s. Ik verwacht dat het boekje jaren meegaat, maar dat kan ik voor nu nog niet zeggen omdat ik hem nog maar twee weken in gebruik heb*. Maar mocht je het je afvragen: het GreenBook kan gerecycled worden, dus het mag aan het einde van zijn leven in de container voor het plastic afval.

*Update: inmiddels gebruik ik mijn GreenBook al bijna een jaar en ben ik nog steeds erg tevreden! Ik gebruik de uitwisbare pagina’s dagelijks en ze zien er nog steeds goed uit.

Uitwisbaar notitieboekUitwisbaar notitieboek

Hoe dan?

Een uitwisbaar notitieboek gebruik je hetzelfde als ééntje met normaal papier. Alleen wis je na gebruik je geschreven tekst uit met een doekje. Verse inkt veeg je makkelijk weg, voor oudere inkt gaat het iets minder soepel, maar volledig uitwissen lukt nog steeds. Dit heeft overigens als voordeel dat de tekst niet makkelijk uitveegt als je er met je hand overheen gaat tijdens het schrijven. Ik vroeg Yagmur, één van de oprichters van GreenStory, om tips om het uitvegen makkelijker te maken.

Tips voor het makkelijk uitvegen van (oudere) teksten:

 • Druk niet te hard met de pen bij het schrijven zodat er geen groeven ontstaan waar de inkt in gaat zitten;
 • veeg regelmatig uit;
 • gebruik géén zeep of water maar een droog doekje of vilt;
 • gebruik eventueel de (hervulbare) spray met reinigingsvloeistof om oudere teksten makkelijk weg te vegen.

De pagina’s kan je snel en eenvoudig in en uit het boekje halen, dit maakt het makkelijk om de pagina’s in te scannen, mocht je bepaalde teksten toch willen bewaren. Er bestaan ook scan-apps die je zou kunnen gebruiken om pagina’s tussendoor op te slaan met je telefoon. Even googelen naar ‘apps om mee te scannen’ en je vindt er heel veel! GreenStory raadt voor Android de app Tiny Scanner aan en voor iPhones de standaard scanfunctie in de Notities-app. Zo hoef je dus niet bang te zijn dat belangrijke informatie verloren gaat.

Dagelijks maak ik gebruik van mijn uitwisbaar notitieboek. Ik vind het een gebruiksvriendelijk en duurzaam alternatief voor pen en papier. Mocht je ook van de lijstjes en het schrijven zijn, dan is dit wat mij betreft een aanrader.

uitwisbaar notitieboek met spray en doek

Het uitwisbaar notitieboek in deze blogpost heb ik gekregen, dank je wel GreenStory!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

46 reacties op “Groene tip #40: Uitwisbaar notitieboek

 1. Amanda

  Werkt dit ook voor linkshandigen? Want ik ben bang dat ik mijn eigen geschreven tekst meteen weer uitwis met mijn hand.

  • Iris

   Mijn vriend is linkshandig dus als hij weer thuis is zal ik hem het boekje even laten testen om te kijken hoe dat gaat. Ik laat het je weten!

   • Linda

    Vet goede vraag! Ik ben ook linkshandig dus ik ben ook wel benieuwd hiernaar!
    Echt een mooi boekje trouwens, ook niet onbelangrijk. Leuk ook dat je ‘m zelf als het ware samen kan stellen!

  • Iris

   Ik heb het hem laten proberen maar helaas ging het toch vlekken! Als ik (met rechts) schrijf en zo nu en dan over de pas geschreven tekst ga met mijn hand, veegt het niet uit. Maar als je dit direct doet na het schrijven (door te schrijven met links) veeg je het wel weg. De inkt heeft een paar seconden nodig zodat het niet meer zo makkelijk uitwist. Mijn vriend kon op de basisschool ook nooit met vulpen schrijven omdat het dan ging vlekken door zijn hand. Hij zei dat als je misschien op een bepaalde manier schrijft dat het met vulpen ook altijd wel lukte (door je hand iets hoger te houden ofzo, hem lukte dat in ieder geval niet), dat dit dan waarschijnlijk ook wel goed gaat. Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

   • Amanda

    Ja dat met die vulpen herken ik! Vroeger kwam ik altijd uit school met een hele blauwe hand haha! Daardoor schrijf ik ook heel raar met mijn hand gebogen.

   • Andrea

    Wat ontzettend jammer! Ik ben ook linkshandig en heb als ik veel heb geschreven nog altijd blauwe handen van mijn balpen, maar dit is dus ook geen goed alternatief. Thank you Steve voor het testen!

    • fleur

     Hoi Andrea, Amanda & Linda!

     Ik ben Fleur van aGreenStory :). We zitten na te denken om binnenkort schuine lijntjes te introduceren voor linkshandigen (die iets naar beneden aflopen, zie https://www.imborrable.com/es/content/11-zuadernos voor een voorbeeld). Dan zou de binding ook aan de andere kant zitten, zodat die je niet in de weg zit met het schrijven. Lijkt jullie dat een goede optie? Ik zou het erg graag uitproberen, maar we willen eerst eens de reacties peilen voordat we ‘m op de markt brengen!

     Groet,
     Fleur

     • Andrea

      Hoi Fleur,

      Ziet er interessant uit. Zelf denk ik dat ik er niet zo snel gebruik van zou maken, omdat ik me dan ga storen aan de scheve lijnen… 🙂 Daarnaast moet je dan nog altijd je hand een beetje gek houden en dan kan ik niet zo netjes schrijven… Voor mij dus niet direct een optie.
      Ik ben benieuwd wat de andere linkshandigen denken! Ik vind het wel ontzettend leuk dat jullie nadenken over een optie voor linkshandigen!!

 2. Simone

  Wat enorm handig is dit. En niet alleen omdat het groen is, maar ook voor het geval dat je fouten maakt of iets wilt wissen. Love it!

 3. Lies

  Wat een geweldig tof idee, wist echt niet dat zoiets bestond.
  Ik heb nog een aantal schriftjes liggen (lichte dwang als ik de Hema binnenloop om al die mooie dingen te kopen), maar dit is een leuk alternatief voor daarna. Al moet ik dan wel die dwang afleren 😉

 4. Claire

  Wauw wat een geweldig notitieboekje! Deze ga ik bestellen (: Ik maak elke dag een to do lijstje maar dan op (niet zo milieuvriendelijk) papier, Dusja dan is dit een top oplossing!

 5. Carina

  Dit zag ik laatst in de Happinez geloof ik, staat hoog op mijn wishlist! Lijkt me super handig!

 6. Iris

  Jaaa, perfect voor een onhandige perfectionist als ik die na een tijdje besluit dat de indeling van een pagina niet goed is. Normaal scheur ik die eruit, maar dat is natuurlijk niet zo goed.

 7. Sopdet

  Wel wat een leuke tip, meteen op mijn verlanglijstje gezet.
  Deze week nog een paar kleine notitieboekjes gekocht en mijn eerste zorg was meteen, wat als ik het verkeerd indeel…met deze boekjes is dat probleem van de hand.

 8. Mona

  Wat een super goed idee zeg! Ik ben nu alles digitaal aan het doen maar ik mis het echte schrijven. Dit is dan echt wel een goede milieuvriendelijke oplossing 😁

 9. Merel

  Ik ben dol op het gewoon schrijven van lijstjes op papier. Ga ik zeker onthouden! Voor nu gebruik ik mijn bullet journal voor lijstjes en andere dingen. Ook heel handig vind ik, en bespaart denk ik ook wat papier omdat ik aan beide kanten van het blad wat schrijf (wat ik normaal meestal niet doe)

 10. Romy

  Wauw, wat een superleuk concept voor een notitieboekjesfreak als ik. Echt heel leuk bedacht en goed voor het milieu! Het klinkt als een ideaal alternatief voor papier.

 11. Paul

  Ontzettend tof! Ik heb wat losse weekplanners besteld. Het kliksysteem is volgens mij Arc van Staples, of niet?

  • Hi Paul, het principe van het kliksysteem is inderdaad het zelfde als Arc, er zitten inkepingen in de pagina’s in plaats van gaatjes en de ringen zijn solide. Het systeem staat ook bekend onder de naam ADOC. Veel plezier met de weekplanners! Laat je ons van Team AGS horen wat je ervan vindt?:)

 12. Linda

  Dit lijkt me echt heel erg handig, ik ga gelijk even op de site kijken.

 13. Esmee

  Wat een gaaf product! Mooie vormgeving ook met die verschillende blaadjes… ik ben fan! Wel heel jammer dat ‘ie vlekt, want ik ben ook linkshandig. Ga het toch wel overwegen, want ik vind het een heel gaaf product!

  • fleur

   Hoi Esmee! Leuk dat je tevreden bent met de GreenBook. Wat betreft je linkshandigheid, we lopen al een tijdje rond met het idee om pagina’s voor linkshandigen te produceren, met ‘schuine’ lijntjes (zie https://www.imborrable.com/es/content/11-zuadernos voor inspiratie). De binding zou dan ook aan de andere kant zitten, zodat die niet in de weg zit .Wat denk je daarvan? Zou je dat denk je interessant vinden?

   Groet,

   Fleur Damen

 14. Ise

  Ik vind oude notitieboekjes altijd wel wat hebben.. maar toch een goede groene tip!

  • Iris

   Ja snap ik, ik ook! Het ligt ook een beetje aan het doel waar je het voor gebruikt, ik vind deze ideaal voor dingen die voor later weinig nut hebben (to do lijstjes bijvoorbeeld). Ik heb ook een papieren boekje waar ik veel (werk)doelen en actieplannen in bijhoud, dat vind ik wel leerzaam om nog eens in terug te bladeren en zou ik niet snel op uitwisbaar papier bijhouden.

 15. Mieke

  O Wat gaaf!! Die gaat meteen op mn verlanglijstje, nu heb ik een millioen post-its overal en nergens slingeren, dit is een betere optie natuurlijk!

 16. Babs

  Lijkt mij ideaal, al ben ik linkshandig. Ik ben zo een rommelkont met notities, pak steeds weer een nieuw papiertje. Goede tip, ik zet hem op mijn wensenlijstje!

 17. Oh klinkt superhandig! Ben sinds kort begonnen met een bullet journal maar ik scheur af en toe nog wel eens pagina’s uit omdat ik niet tevreden ben. Een uitwisbaar notebook zou dus ideaal zijn!

  • Yagmur

   Hoi Anne, wat tof dat je een bullet journal maakt! Wat betreft uitscheuren: GreenBook heeft speciale ringen waardoor je makkelijk pagina’s in en uit de binding klikt, dus uitscheuren is niet nodig. 🙂 Wel is het zo dat er niet meer dan 4 kleuren uitwisbare pennen beschikbaar zijn bij ons, dus je zou wat “normale” papieren pagina’s in de binding kunnen klikken zodat je allerlei kleuren pennen kunt gebruiken. Zelf vind ik het fijn om een aantal niet-uitwisbare pagina’s erbij te hebben voor aantekeningen die ik graag wil bewaren.

 18. Ik heb zo’n correct boek gekregen met kerst en ben er superblij mee! Ik wist niet dat ze ook zo’n voorgeprinte ‘lijstjespagina’s’ hadden. Handig!! Het gommetje op mijn pen heeft al wel de geest gegeven. 😔

  • Yagmur

   Hoi! Correctbook ken ik inderdaad, dat is een ander merk dan het boekje in deze blog, namelijk GreenBook. Dat is waarom je geen lijstjespagina’s had gezien waarschijnlijk 😉 Jammer van het gommetje, je zou de pen kunnen vervangen voor een nieuwe, of je zou voor een uitwisdoekje kunnen gaan. In ieder geval zou ik aanraden om geen water of zeep te gebruiken voor het uitwissen, wel een droog doekje met ruwe textuur (zoals de gom, die is gemaakt van vilt) en eventueel whiteboard schoonmaak spray om het makkelijker te maken.

 19. Marin

  Jaa fijn issie he! Ben er ook erg blij mee, al gaat ie wel snel ‘groezelig’ (is dat een woord?) worden na verloop van tijd

  • Hoi Marin! Ik ben Yagmur van GreenBook. Feedback is altijd welkom! Wil je toelichten wat er precies groezelig wordt? Thanks!

   • Marin

    Hoi Yagmur! Het komt denk ik vooral doordat ik geen hardcover heb, waardoor de randen van de pagina’s een beetje gaan slijten. Verder heb ik een paar vlekken in het boekje, doordat ik het dan net iets te nat heb gemaakt en het vocht er in is gaan zitten.

    • Yagmur

     Hi Marin, ah dan heb je waarschijnlijk geen GreenBook maar een ander merk, want GreenBook heeft standaard een hardcover. Wat betreft vocht: Wij raden aan om pagina’s net zo uit te wissen als een whiteboard, dus niet met water of zeep maar alleen met droge doekjes en eventueel speciale whiteboard schoonmaak spray. Mocht je een aantal gevlekte pagina’s willen vervangen dan kun je even kijken op onze website, daar kun je namelijk sets van 6 losse pagina’s bestellen die je zo in de binding klikt. Hopelijk helpen de tips 🙂

 20. Joyce

  Yes, ik heb er nu ook een besteld met extra dotted en blanco papier voor al mijn wilde ideeen. Wil hem eigenlijk al hebben en meteen gebruiken! 😀 Thanks voor de tip, Iris! Dit gaat zeker mijn ADD hoofd verruimen.

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten