8 x Duurzaam ondergoed: van basics tot luxe lingerie

Ik houd zelf het meest van simpel maar elegant ondergoed zonder tierlantijnen. Lichamen zijn van zichzelf al mooi, daar hoeven voor mij niet allemaal kriebelige, kanten poespas omheen gedrapeerd te worden. Maar ik kan me ook goed voorstellen dat je juist erg van luxe lingerie houdt en dat het je niet sexy genoeg kan zijn. In deze blogpost licht ik een aantal wat meer basic merken (maar zeker niet saai of ouwbollig!) voor duurzaam ondergoed uit, en ook wat luxe merken. Elk met een bijzonder verhaal.

Mooie merken voor duurzaam ondergoed:

1. Erlich Textil

Duurzaam ondergoedWe beginnen met een Duits merk dat ik onlangs ontdekte via Instagram. Ik houd zelf heel erg van tijdloze basics van zachte, comfy stofjes en de collecties van Erlich Textil passen daar perfect bij. De productie vindt plaats binnen Europa en qua materialen maken ze vooral gebruik van biologisch katoen en modal. Tevens is de prijsklasse erg fijn! Voor mij is het een nieuwe favoriet en ik ga er snel een bestelling plaatsen.

2. Woron

Duurzaam ondergoedQua stijl spreekt me dit ook aan, het lijkt ook wel een beetje op het vorige merk, maar dan is het iets duurder. Woron is een Deens merk opgericht door twee zussen. Duurzaamheid vinden ze erg belangrijk. Het merk wordt in Nederland onder andere verkocht bij Geitenwollenwinkel en ik zag het ook in de Belgische webshop Supergoods.

3. Saint Basics

Duurzaam ondergoedSaint Basics is een Nederlands merk dat qua stijl heel basic is, zoals de naam al aangeeft. Op Rankabrand hebben ze een A-label: ze maken gebruik van duurzame stoffen (eucalyptus en biologisch katoen), eerlijke en milieuvriendelijke productie en zijn GOTS-gecertificeerd. Naast zwart én kleurrijk ondergoed verkopen ze ‘de ultieme loungepants‘ die hoog op mijn verlanglijstje staat.

4. Do You Green

Duurzaam ondergoedHet Franse merk Do You Green is opgericht door Sophie nadat zij afstudeerde als architect. Hun ondergoed wordt gemaakt van pinewood (grenenhout) uit duurzaam beheerde bossen in Frankrijk. De stof schijnt superzacht te zijn en twee keer zoveel te absorberen als katoen. Zelfs de verpakkingen zijn duurzaam. In de webshop vind je verschillende stijlen, van heel simpel tot meer gewaagd.

5. Aikyou

Duurzaam ondergoedAikyou is een Duits merk en maakt bh’s speciaal voor kleine borsten zonder er dikke pushup-bh’s van te maken: “Because small boobs are gorgeous”. Hell yes! Big boobs en alles wat daar tussen zit uiteraard ook, maar als tienermeisje kon ik best onzeker worden als ‘zo plat van voor als op de rug!!1′ naar me werd geschreeuwd op het schoolplein. En als je dan bij de H&M alleen bh’s met dikke kussentjes erin kan vinden om de boel oncomfortabel omhoog te persen, krijg je helemaal het gevoel dat kleine borsten niet mooi zouden kunnen zijn. Dus daarom extra veel liefde voor dit positieve merk. Aikyou maakt gebruik van gecertificeerd Fairtrade en biologisch katoen, werken samen met lokale leveranciers en gebruiken in hun bedrijf groene energie, lees hier meer. Als ik ooit een geldboom in mijn tuin vind, koop ik de gehele collectie op.

6. Underprotection

Sexy duurzaam ondergoedDe vintage uitstraling van lingerie van het Deense merk Underprotection vind ik supermooi! Ze zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation en hechten veel waarde aan een ethische productie. Daarnaast maken ze gebruik van duurzame, zachte materialen; onder andere stoffen gemaakt van bananenblad, biologisch katoen, gerecycled polyester en melkvezels. Hier vind je een lijstje met uitleg van al hun stoffen. Naast duurzaam ondergoed kan je er ook terecht voor loungekleding, zwemkleding en babykleding.

7. Luva Huva

Fairtrade en duurzaam ondergoedLuva Huva is een mooie combinatie van comfortabel, maar ook vrouwelijk en romantisch. Naast duurzaam ondergoed verkopen ze ook nachtkleding. Luva Huva’s lingerie wordt door een klein team handgemaakt in Engeland, ze maken gebruik van duurzame stoffen. Van de restmaterialen maken ze gelimiteerde collecties van slechts een paar stuks om verspilling zo veel mogelijk tegen te gaan. Mocht je maat er niet tussen staan, dan kan je ze ook een berichtje sturen voor op maat gemaakte lingerie.

8. Studio Pia

Duurzame lingerieKan lingerie je niet sexy genoeg zijn en wil je daar best wat geld voor neerleggen? Dan word je sowieso bij van de ontwerpen van het Engelse label Studio Pia. Pia Conaghan, de ontwerpster van de collectie, merkte dat het lastig was om lingerie te vinden die naast ethisch geproduceerd óók mooi en luxe is. Hun lingerie wordt geproduceerd binnen Europa en ze maken gebruik van ‘peace silk‘ waarbij de zijderupsen niet worden gedood.

Is het niet mooi allemaal? Meer mooie merken zijn altijd welkom in de comments!

Meer inspiratie voor eerlijke mode vind je in de categorie fair fashion 

Back to Top