8 x Duurzaam ondergoed: van basics tot luxe lingerie

Ik houd zelf het meest van simpel maar elegant ondergoed zonder tierlantijnen. Lichamen zijn van zichzelf al mooi, daar hoeven voor mij niet allemaal kriebelige, kanten poespas omheen gedrapeerd te worden. Maar ik kan me ook goed voorstellen dat je juist erg van luxe lingerie houdt en dat het je niet sexy genoeg kan zijn. In deze blogpost licht ik een aantal wat meer basic merken (maar zeker niet saai of ouwbollig!) voor duurzaam ondergoed uit, en ook wat luxe merken. Elk met een bijzonder verhaal.

Mooie merken voor duurzaam ondergoed:

1. Erlich Textil

Duurzaam ondergoedWe beginnen met een Duits merk dat ik onlangs ontdekte via Instagram. Ik houd zelf heel erg van tijdloze basics van zachte, comfy stofjes en de collecties van Erlich Textil passen daar perfect bij. De productie vindt plaats binnen Europa en qua materialen maken ze vooral gebruik van biologisch katoen en modal. Tevens is de prijsklasse erg fijn! Voor mij is het een nieuwe favoriet en ik ga er snel een bestelling plaatsen.

2. Woron

Duurzaam ondergoedQua stijl spreekt me dit ook aan, het lijkt ook wel een beetje op het vorige merk, maar dan is het iets duurder. Woron is een Deens merk opgericht door twee zussen. Duurzaamheid vinden ze erg belangrijk. Het merk wordt in Nederland onder andere verkocht bij Geitenwollenwinkel en ik zag het ook in de Belgische webshop Supergoods.

3. Saint Basics

Duurzaam ondergoedSaint Basics is een Nederlands merk dat qua stijl heel basic is, zoals de naam al aangeeft. Op Rankabrand hebben ze een A-label: ze maken gebruik van duurzame stoffen (eucalyptus en biologisch katoen), eerlijke en milieuvriendelijke productie en zijn GOTS-gecertificeerd. Naast zwart én kleurrijk ondergoed verkopen ze ‘de ultieme loungepants‘ die hoog op mijn verlanglijstje staat.

4. Do You Green

Duurzaam ondergoedHet Franse merk Do You Green is opgericht door Sophie nadat zij afstudeerde als architect. Hun ondergoed wordt gemaakt van pinewood (grenenhout) uit duurzaam beheerde bossen in Frankrijk. De stof schijnt superzacht te zijn en twee keer zoveel te absorberen als katoen. Zelfs de verpakkingen zijn duurzaam. In de webshop vind je verschillende stijlen, van heel simpel tot meer gewaagd.

5. Aikyou

Duurzaam ondergoedAikyou is een Duits merk en maakt bh’s speciaal voor kleine borsten zonder er dikke pushup-bh’s van te maken: “Because small boobs are gorgeous”. Hell yes! Big boobs en alles wat daar tussen zit uiteraard ook, maar als tienermeisje kon ik best onzeker worden als ‘zo plat van voor als op de rug!!1′ naar me werd geschreeuwd op het schoolplein. En als je dan bij de H&M alleen bh’s met dikke kussentjes erin kan vinden om de boel oncomfortabel omhoog te persen, krijg je helemaal het gevoel dat kleine borsten niet mooi zouden kunnen zijn. Dus daarom extra veel liefde voor dit positieve merk. Aikyou maakt gebruik van gecertificeerd Fairtrade en biologisch katoen, werken samen met lokale leveranciers en gebruiken in hun bedrijf groene energie, lees hier meer. Als ik ooit een geldboom in mijn tuin vind, koop ik de gehele collectie op.

6. Underprotection

Sexy duurzaam ondergoedDe vintage uitstraling van lingerie van het Deense merk Underprotection vind ik supermooi! Ze zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation en hechten veel waarde aan een ethische productie. Daarnaast maken ze gebruik van duurzame, zachte materialen; onder andere stoffen gemaakt van bananenblad, biologisch katoen, gerecycled polyester en melkvezels. Hier vind je een lijstje met uitleg van al hun stoffen. Naast duurzaam ondergoed kan je er ook terecht voor loungekleding, zwemkleding en babykleding.

7. Luva Huva

Fairtrade en duurzaam ondergoedLuva Huva is een mooie combinatie van comfortabel, maar ook vrouwelijk en romantisch. Naast duurzaam ondergoed verkopen ze ook nachtkleding. Luva Huva’s lingerie wordt door een klein team handgemaakt in Engeland, ze maken gebruik van duurzame stoffen. Van de restmaterialen maken ze gelimiteerde collecties van slechts een paar stuks om verspilling zo veel mogelijk tegen te gaan. Mocht je maat er niet tussen staan, dan kan je ze ook een berichtje sturen voor op maat gemaakte lingerie.

8. Studio Pia

Duurzame lingerieKan lingerie je niet sexy genoeg zijn en wil je daar best wat geld voor neerleggen? Dan word je sowieso bij van de ontwerpen van het Engelse label Studio Pia. Pia Conaghan, de ontwerpster van de collectie, merkte dat het lastig was om lingerie te vinden die naast ethisch geproduceerd óók mooi en luxe is. Hun lingerie wordt geproduceerd binnen Europa en ze maken gebruik van ‘peace silk‘ waarbij de zijderupsen niet worden gedood.

Is het niet mooi allemaal? Meer mooie merken zijn altijd welkom in de comments!

Meer inspiratie voor eerlijke mode vind je in de categorie fair fashion 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

45 reacties op “8 x Duurzaam ondergoed: van basics tot luxe lingerie

 1. Claire schreef:

  Wat een fijn overzicht! Ik kende al deze merken nov niet (met uitzondering van underprotection). Ik wil alles hebben haha. Nouja, behalve de laatste want dat is mij way te … kittig haha.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Hahah ja die laatste is ook niet mijn ding, ik zou helemaal kriebelig worden van al dat kant en die bandjes. Maar het merk neemt wel mooi het vooroordeel weg dat er geen sexy duurzame lingerie zou kunnen bestaan!

   | Reageer op deze reactie
 2. Nynke schreef:

  Wat een timing, ik ben net op zoek naar nieuwe! En ik vond de biologische katoenen ondergoed van de HEMA net te saai :). Fijn overzicht, thnx!

  | Reageer op deze reactie
   1. Iris schreef:

    O ja H&M heeft ook onderbroeken van biologisch katoen in de Conscious-lijn die wel prima zijn!

    | Reageer op deze reactie
 3. Jessica J. schreef:

  Dit komt ontzettend goed uit! Wat kleding betreft, heb in intussen een idee. Ondergoed en sokken bleven nog een beetje vaag! Bedankt, Iris!

  | Reageer op deze reactie
 4. Linda schreef:

  Wat leuk dat je hierover schrijft! Hartstikke mooie merken allemaal (die ik allemaal nog niet kende overigens…) en ik vind de gedachte achter dit soort merken altijd zo mooi. Vooral die van Aikyou, echt hartstikke goed dat er ook een merk is speciaal voor vrouwen met kleine(re) borsten die geen zin hebben in push-up. Helemaal eens met jouw mening ook trouwens 🙂

  | Reageer op deze reactie
 5. Tessa schreef:

  Wow dit zocht ik! Ik ging het googlelen en toen kwam ik alleen mega witte lelijke bh’s tegen 🙁 hier maar even snel kijken.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja je moet echt even goed zoeken, het zijn allemaal nog wat kleinere, onbekende merken. Maar ik denk dat het in de aankomende jaren steeds makkelijker gaat worden om leuk, duurzaam ondergoed te vinden. Blij dat je er iets aan hebt 😀

   | Reageer op deze reactie
 6. Ingrid schreef:

  Wat een leuk idee, hier ga ik zeker naar terugkijken als ik weer ondergoed nodig heb. Ik krijg wel de indruk dat een beetje goede ondersteuning niet duurzaam is, wat zijn er weinig opties met beugels zeg!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik wilde er heel graag een merk tussen hebben staan dat ook geschikt is voor grotere maten met wat meer ondersteuning, maar ik ben helaas nog niet echt iets tegengekomen in de duurzame hoek. Nu moet ik er ook wel bij zeggen dat ik vooral voor mezelf heb rondgekeken dus dan vallen mij de bh’s voor kleinere maten meer op, maar ik blijf het in de gaten houden en hopelijk kan ik er dan nog wat merken aan toevoegen in de toekomst 😀

   | Reageer op deze reactie
   1. Anne schreef:

    Hi, is dat nog gelukt? Het is weer BH kooptijd en ik kan niets vinden. Toch vreemd met al die Scandinavische merken ertussen. Dus dan kom ik weer uit op Chantelle oid. Wat maar wil zeggen, voor een goede BH die het 1-1,5 jaar doet heb ik wel wat over. Vroeger moest ik voor mijn maat naar een speciaalzaak, maar tegenwoordig is er gelukkig meer te krijgen. Nog geen bio helaas, de meeste van deze merken hebben hem niet, laat staan een fijn model. Hopelijk komt het nog.

    | Reageer op deze reactie
 7. Iris schreef:

  Wat een goed lijstje! Ik heb toevallig gisteren een bh van Woron besteld, eindelijk. Ik heb er echt zoooo lang over nagedacht, maar ik heb het gedaan en ben echt benieuwd. Toch wel prijzig hoor al dat ondergoed, pff haha. Die eerste is wel echt betaalbaar trouwens en dat ga ik denk ik ook eens proberen. 😀

  | Reageer op deze reactie
 8. Marianne schreef:

  Leuk overzicht! En ik zie dat Underprotection ook voedingsbh’s heeft. Die heb ik nodig! Verder nog nergens duurzame en eerlijke voedingsbh’s gezien, dus ben hier heel blij mee!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Yay, fijn! H&M (niet heeeelemaal duurzaam/eerlijk, maar wel op de goede weg) heeft ook een paar voedings-bh’s van biologisch katoen in hun Conscious-lijn zag ik.

   | Reageer op deze reactie
 9. Wow thanks, zoveel merken en zo verschillend allemaal! Die eerste is duidelijk het meest naar mijn smaak en de prijs ook trouwens, haha. Let me know als je wat besteld hebt! Ben benieuwd hoe je zo’n bh over je hoofd aantrekt 😀
  De Saint Basics kwam ik al tegen in mijn zoektocht naar een hemdje, maar die slips ga ik ook zeker onthouden. Die duurzame garderobe komt er zo wel hoor!

  | Reageer op deze reactie
 10. Romy schreef:

  Ik wist niet eens dat er merken bestonden die duurzaam ondergoed produceren. Wat fijn dit overzichtje met merken! Er zitten veel mooie dingen tussen! Dat laatste setje zou ik niet zo snel dragen, haha, maar de rest ziet er mooi uit!

  | Reageer op deze reactie
 11. Jorien schreef:

  Bedankt voor deze mooie lijst! Daar wil ik wel aan toevoegen dat ik het eigenlijk ook heel idioot vind dat er uberhaupt teveel bh’s met vulling en push-up worden verkocht. Met mijn D-cup wil ik helemaal niet groter! Maar het blijft (vooral in offline winkels) goed zoeken naar bustehouders zonder vulling/push-up/voorvorming. Kortom: thanks!

  | Reageer op deze reactie
  1. Jacqueline schreef:

   Hahaha, ik heb het “probleem” juist andersom….heb een A-tje en wil wel graag een klein beetje push-up (nadruk op klein hey) maar merk dat er vooral push ups in C en D maten hangen!!! En dan denk ik echt, why???? 🙂 hahaha

   | Reageer op deze reactie
 12. Mariëlle schreef:

  Precies wat ik nodig had!! Ik ken er wel een aantal merken van, maar de helft is nieuw voor me! Ik ga zeker even kijken, want als ik nieuw ondergoed moet aanschaffen, wil ik het fair doen 🙂

  | Reageer op deze reactie
 13. merel schreef:

  Super mooi overzicht! Moet wel zeggen dat ik toch altijd terughoudend ben met lingerie online bestellen, de kans dat t dan net niet goed zit… Dilemma want duurzaam ondergoed in winkels is zooo schaars

  | Reageer op deze reactie
  1. Carina schreef:

   Precies dit, ik wil alles liever eerst passen. Broekjes kan ik wel gokken qua maat maar een bh moet goed zitten en dat is online zoooo lastig!
   Hier zitten wel hele mooie dingen tussen.

   | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh wat superfijn, dankjewel voor het delen van de code! Dan ga ik ook niet langer uitstellen en er iets bestellen vandaag 😀 Ik denk ook dat ik eerst wat losse dingetjes koop en dan kan ik daarna van die voordeelsetjes kopen als het bevalt.

   | Reageer op deze reactie
   1. Marike schreef:

    Ja ik google altijd op kortingscodes en soms heb ik geluk zoals nu 🙂 Haalde mij ook over de streep om toch echt op afrekenen te drukken haha. Ben erg benieuwd!

    | Reageer op deze reactie
 14. Sofie schreef:

  Supertoffe post! Ik heb enkele stuks van Saint Basics maar de rest kende ik nog niet.

  | Reageer op deze reactie
 15. Pingback: Weekoverzicht: Kraampje leeggehaald, veel te heet & seksboek | IKBENIRISNIET
 16. Becky schreef:

  Mooi overzicht, Iris! Dankjewel voor de inspiratie.
  De helft van deze merken kende ik, de andere helft nog niet. Vooral erlich textil lijkt me interessant.
  Zelf koop ik meestal ondergoed van Comazo Earth (soms online, maar meestal in een fysieke winkel, als ik in Duitsland ben. ze hebben een groot aantal winkels in Beieren en Baden-Württemberg). Ook bio/fair en ik ben heel tevreden over de kwaliteit.

  | Reageer op deze reactie
 17. Anne schreef:

  Leuk overzicht, dank daarvoor! Ik neem aan dat de collecties van eucalyptus, hout en pinewood van Tencel zijn gemaakt? Duurzamer dan katoen, maar toch vind ik dat merken hun items soms te makkelijk als ‘goed’ en ‘duurzaam’ aanprijzen, terwijl het nog zóveel beter kan.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Graag gedaan, blij dat je er iets aan hebt! Tencel is een merknaam, eigenlijk heet het materiaal lyocell en dat is weer van eucalyptusvezels gemaakt. O.a. een deel van de collectie van Saint Basics is van Tencel gemaakt. Ik denk dat het productieproces van hout/pinewood op hetzelfde neerkomt, maar dit heet officieel geen Tencel.

   En ‘duurzaam’ blijft altijd een vage term inderdaad, wat de één als duurzaam ziet, kan een ander als totaaal niet duurzaam zien. Ik vind zelf de arbeidsomstandigheden net zo belangrijk bijvoorbeeld. Maar dat is altijd even uitzoekwerk en ook persoonlijk natuurlijk.

   | Reageer op deze reactie
 18. Rianca schreef:

  Super tof! Ik vind vooral Aikyou en Underprotection helemaal mijn smaak. Binnenkort maar eens wat in mijn winkelmandje gooien. 🙂

  | Reageer op deze reactie
 19. Esther schreef:

  Dank voor de tips, heb bij Erlich Textil wat besteld want was net op zoek naar nieuw ondergoed. Ik heb een B/ (of kleine) C-cup (afhankelijk van het merk) en vind bh’s met beugels, voorgevormde cups en dan meestal ook wat push-up niet zo fijn zitten en meestal passen ze ook nét niet goed. Ik vind het superleuk dat de laatste tijd de ‘bralette’ in de mode komt, eindelijk een beetje leuk ondergoed voor kleinere cups. Wat ik trouwens wel mis aan de voorgevormde cups, is dat het zo mooi staat onder (strakke) kleding en dat je zeker weet dat je tepels niet zichtbaar zijn als je het koud hebt (tja…).
  Ik heb de Edith en Amelie besteld (en een broekje), en ben heel tevreden! Ik heb mezelf even opgemeten en de maattabel opgevolgd; past prima. Als je precies tussen twee maten zit, zou ik eerder voor de kleinere optie gaan. Snel geleverd (binnen vijf dagen geloof ik) en ze zitten allebei superfijn. De stof is superzacht en aan de binnenkant is de naad gestikt met goudkleurig garen, zodat het ondergoed er wel simpel en strak uitziet, maar toch ook heel luxe voelt en niet als iets wat je ook gewoon bij de Hema had kunnen kopen. Mis wel een beetje support op bijvoorbeeld de fiets, en onder een strak/dun T-shirt kun je de stiklijnen van de cups wel zien, maar dat kan bij dit type bh ook bijna niet anders. De cups bestaan wel uit twee lagen stof, dus de tepelzichtbaarheid valt me erg mee! Ik ben benieuwd hoe het ondergoed zich houdt na een paar wasbeurten, maar als dat allemaal goed gaat ga ik hier zeker vaker bestellen. Jippie; fijn om een mooi en groen nieuw merk te vinden; dank voor de tips!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wat ontzettend fijn deze uitgebreide review! Dat klinkt heel goed, dankjewel 😀

   | Reageer op deze reactie
 20. Pingback: Items die ik moeilijk fair kan vinden - KouweKleren
 21. Pingback: 10 x favoriete outfits uit mijn zomer capsule wardrobe | IKBENIRISNIET
 22. Pingback: Weekoverzicht: introvertenpizza, chillpants & vakantievoorbereidingen | IKBENIRISNIET
 23. Na schreef:

  Wauw wat een fantastisch overzicht! Underprotection was precíés wat ik zocht! Ik heb net drie setjes, een body én twee jurkjes besteld voor een antiekshop weekendje in Frankrijk 😀
  Zal posten als ik ze binnen heb voor informatie over de maten!

  | Reageer op deze reactie
 24. Petra schreef:

  Ik ken al deze merken helemaal niet! Mooie modellen en kleuren. Ik ga zeker even verder koekeloeren 😉
  Thanks voor het overzicht met ‘duurzaam ondergoed’

  | Reageer op deze reactie
 25. Pingback: Groene cadeaus voor Valentijnsdag - Aandachtige Blog
Back to Top