Interessante zelfhulpboeken die ik de laatste tijd las

Vorige week plaatste ik een lijstje met mooie boeken die ik onlangs las. Dat waren meer romans en verhalen. Ik heb óók nog een lijstje met interessante zelfhulpboeken (ja het gaat eindelijk weer goed met lezen & luisteren de laatste tijd, dat maakt me erg blij!). En die deel ik graag met jullie. Vooral de derde. Gaat over seks. Gaat dat lezen.

Interessante zelfhulpboeken

De edele kunst van not giving a fuck – Mark Manson

stersterstersterster

Dit boek ontving ik als recensie-exemplaar en de omschrijving van de achterkant sprak me gelijk aan. Het gaat onder andere over positieve psychologie, yes! Even voor de duidelijkheid: positieve psychologie heeft niets te maken met zweverig gedoe of altijd blij en positief in het leven staan, júist niet. Mensen denken dat vaak als ze vragen wat ik heb gestudeerd. Het gaat juist over accepteren dat nare shit en ellende ook gewoon bij het leven hoort. Dat komt heel mooi tot uiting in dit boek. Mark Manson illustreert info vanuit psychologische theorieën met verhalen en persoonlijke anekdotes. In het begin kon ik er even niet zo goed inkomen (ik denk al snel ‘ja ja, dit weet ik allemaal wel’, omdat ik een eigenwijze drol ben) maar wat verder in het boek vond ik het echt heel interessant en inspirerend. Gewoon een heel toegankelijk, praktisch boek van een schrijver die zegt waar het op staat. Dat kan ik wel waarderen.

Hier te koop voor 19,99 euro en als ebook voor 13,99 euro
Ook beschikbaar in het Engels.

Interessante zelfhulpboeken

Weird in a World That’s Not: A Career Guide for Misfits, Fuckups and Failures – Jennifer Romolini

stersterstersterster

Deze titel sprak me direct aan en het bleek exact het boek te zijn dat ik op dit moment nodig had. Ik zie mezelf overigens niet als een failure of een fuckup, maar wel als een weirdo die haar draai nog niet echt kan vinden (wat ook helemaal oké is, ik leer elke dag weer bij!). In dit autobiografische boek geeft Jennifer Romolini véél tips voor oversensitieve-creatieve-weirdo’s om een succesvolle girlboss te worden. Het deed me erg denken aan #Girlboss van Sophie Amoruso, alleen dan besteedt het net wat meer aandacht aan praktische tips voor het zakenleven en feminisme. Ik vind het leuk! Ik heb veel van het boek geleerd en denk dat het een aanrader is voor iedereen die aan het begin van haar carrière staat. Eén aftrekpunt omdat het keihard werken en lange dagen maken verheerlijkt. Dan krijg ik al snel het gevoel dat ik niet genoeg mijn best doe om ooit succesvol te worden omdat ik nooit zo veel werkuren in een dag zou kunnen proppen. Wat onzin is natuurlijk. Maar dat is een persoonlijk dingetje. Verder is het een leuk boek!

Hier te koop voor 25,99 euro en als ebook voor 19,71 euro

Interessante zelfhulpboeken

Come as You Are – Emily Nagoski

stersterstersterster

Dit boek ontdekte ik via Merel en daar ben ik haar eeuwig dankbaar voor. Als je één boek gaat lezen van dit lijstje, laat het dan deze zijn. Het is fantastisch en ik denk dat het súperbelangrijk is voor elke vrouw om te lezen. Of je nou de meest sensuele, passionele, seks-positieve persoon ter wereld bent of onzekerheden ervaart: lees het! Emily Nagoski is seksuoloog, heeft meer dan twintig jaar ervaring in het vakgebied en schrijft hierover op haar blog The Dirty Normal. Haar missie is om vrouwen te leren hoe ze met zelfvertrouwen en plezier goed in hun vel kunnen zitten. En daarom schreef ze een boek gevuld met duidelijke informatie en bruikbare tips. Dat elke vrouw moet lezen. Had ik dat al voldoende benadrukt?

In haar boek legt ze alles uit (mét wetenschappelijke onderbouwing) over hoe de vrouwelijke seksualiteit werkt; biologisch gezien, maar ook hoe dat in je brein eraan toe gaat en welke invloed seks-negatieve cultuur daar op heeft. Onder andere onderwerpen als body image, communiceren en stress komen aan bod. Ze licht alles toe met verhalen, metaforen en humor. Ik vond het enorm leerzaam en pikte zo veel nieuwe dingen op waarvan ik wilde dat ik het eerder had geweten. Centraal in het boek staat dat elke vrouw uniek is. Vanuit hoe je bent opgevoed, je cultuur en de media gaan er onbewust allemaal boodschappen in je hoofd zitten over hoe seksualiteit hoort te zijn, dit boek geeft een realistischer beeld. Als je het boek uit hebt kan je met met een gerust hart denken ‘ik ben normaal!’. De bijbehorende worksheets vind je trouwens hier, mocht je het boek als audioboek luisteren.

Hier te koop voor 15,99 euro, hier ook voor 15,99 euro en als ebook voor 16,44 euro

Weet jij nog interessante zelfhulpboeken? Leestips zijn altijd welkom!

De linkjes naar de boeken op bol.com zijn affiliate links, thank you!

Boeken algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

29 reacties op “Interessante zelfhulpboeken die ik de laatste tijd las

 1. Malu schreef:

  Dank je zo wel voor deze tips!
  Het zijn allemaal boeken die ik zelf ook wil lezen. Zo jammer dat ik slechthorend ben én een luisterboek er voor mij niet in zit. Ik lees wel graag boeken, maar heb even mijn abonnement stop gezet bij de bibliotheek.

  Even over dat succesvol girlboss zijn; ik heb ook autisme en kan daardoor ook geen werkweek van 40 uur vol maken. Ik werk nu 15 uur in de week en dat is echt mijn max. Halve dagen en 1 dag er tussen om mijn batterij op te laden en prikkels te verwerken. Jarenlang vond ik dat heel moeilijk te accepteren en mijn buitenwereld zag mij als een meisje dat alleen maar leuke dingen deed en máár zo weinig werkte. Ik heb er behoorlijk veel commentaar op gekregen. Beetje bij beetje leer ik door mijn coaches dat ik doe wat IK kan en dat dat al heel veel is. Dat mensen niet beseffen dat door mijn dubbele handicap ik zo ontzettend veel energie verbruik maar ook heb om te doen wat ik nu doe. Ik heb van jou heel erg geleerd om ‘NOU EN’ te roepen tegen iedereen die er een grote mond over had. Jouw situatie is de ander niet. En wat je ook doet; je doet het met zoveel passie en doorzettingsvermogen. Daar geef ik jou een pluim voor!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik vind het echt ZO FIJN dat je jouw verhaal deelt. Moest er serieus bijna van huilen haha, vind het zo lief, dankjewel. Ik herken veel dingen die je noemt. Ik vind dat nog steeds heel moeilijk om te accepteren op sommige dagen. Dáár moet ik eens wat boeken over gaan lezen! Ik ga er naar op zoek 🙂

   | Reageer op deze reactie
 2. Claire schreef:

  Yay ik was al benieuwd naar dit artikel! Ik heb het eerste boek gekocht maar ik kom er niet echt doorheen. Misschien ook omdat hij Nederlands is en die vertaling loopt niet altijd even lekker. Ik ga na dit artikelen echt eens een luisterboek proberen, je hebt me enthousiast gemaakt haha. Val je dan alleen niet steeds in slaap?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh wat jammer! Ik vond het begin ook wat lastig om doorheen te komen, maar na ongeveer de helft vond ik hem echt leuk. Hopelijk gaat het nog lukken! En jaa, luisterboeken zijn zo leuk. Ik luister er meestal naar als ik iets praktisch doe zoals opruimen of koken of iets anders waar je niet bij na hoeft te denken. Als ’s avonds heel moe ben en in bed nog even luister val ik er wel vaak mee in slaap ja, haha. Ik luister via Storytel en in die app zit gelukkig een slaaptimer, die kan je bijvoorbeeld instellen op 15 (of langer) minuten en dan stopt het boek!

   | Reageer op deze reactie
 3. Stephanie schreef:

  Wat een fijne boeken! ik ben de laatste tijd ook meer zelfhulpboeken aan het lezen en 2 van de 3 kende ik nog niet!
  😀

  | Reageer op deze reactie
 4. Mariëlle schreef:

  Ik moet eerlijk toegeven dat ik amper boeken lees… Maar ik wil het wel meer gaan doen, erg handig artikel dus 🙂

  | Reageer op deze reactie
 5. Luna schreef:

  Hoi wat een leuke blogpost 🙂
  Jazeker, ik heb ook nog twee tips voor je:
  Neem een geit van Claudia de Breij
  Ikigai van Héctor Garcia & Francesc Miralles
  Vooral aan die laatste heb ik veel gehad 🙂

  | Reageer op deze reactie
 6. Rowan schreef:

  Wat heb je mooie boeken gelezen de afgelopen periode! Ik ben naar alle 3 nieuwsgierig geworden!

  | Reageer op deze reactie
 7. Romy schreef:

  Je brengt me weer op een paar leesideeën! Ik ben ook dol op zelfhulpboeken, maar maak er te weinig tijd voor vrij. Tegen mijn verwachting in maakt eigenlijk vooral het laatste boek me heel nieuwsgierig. Maar het eerste boek lijkt me ook wel wat. Ik ben nu bezig in Nooit meer te druk. Ik weet niet of je dat boek al kent? Tot nu toe ben ik er heel positief over.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Toevallig zat ik vandaag te twijfelen om dit boek aan te schaffen! Het klinkt als iets dat ik wel kan gebruiken namelijk. Ben heel benieuwd! Ga je er een review over schrijven? 🙂

   | Reageer op deze reactie
 8. Galina schreef:

  Mark Manson is echt mijn guru. Dit is het eerste zelfhulpboek waar ik echt lyrisch over ben, denk dat ik het nog eens ga lezen. Come as you are klinkt reuze interessant, gaat op het lijstje. Eerst even kijken hoe het afloopt met Miss Peregrine’s kinderen, ben op een derde 😊

  | Reageer op deze reactie
 9. Ayla schreef:

  Jee wat leuk! Ik ga het laatste boek lezen! Ik ben echt een totale non-feminist, niet in touch met seksualiteit of andere vormen van vrouwelijkheid en zit vaak enorm met mijn lijf in de knoop. Dit klinkt als een eye-opener!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Dan is het boek echt perfect! Vond het heel fijn dat ze alles op zo’n fijne manier uitlegt. Nooit op een harde of confronterende manier (zo van: je moet zo en zo zijn), maar juist heel mild, dat je goed bent zoals je bent. Nou goed, heel mooi en leerzaam in ieder geval! Voor mij zat het boek gevuld met eye-openers en ik hoop dat jij er ook iets aan hebt, ben heeel benieuwd wat je ervan vindt 😀

   | Reageer op deze reactie
 10. Ohh fijne tips! Ik zit er al een tijdje over na te denken om m’n storytelaccount weer eens te activeren, maar ik had nog geen boeken die me over de streep konden trekken. Maar naar die laatste twee ben ik echt superbenieuwd! 😀

  | Reageer op deze reactie
 11. Merel schreef:

  Wat een fijne tips, dankjewel hiervoor! Ik ben laatst begonnen met het luisteren van audio boeken.. (Ja, I know.. Ik lag ergens onder een steen, maar beter laat dan nooit ;-)) en ik vind dit zo ideaal en rustgevend. Ik sla je lijstje even op, want denk dat dit ook hele mooie cadeautjes kunnen zijn voor vriendinnen. Mijn moeder werkt als overgangsconsulente veel samen met seksuologen en zij kaart ook heel vaak het onderwerp vrouwelijke seksualiteit aan. Ik vind het zo waardevol dat hier veel meer aandacht voor komt en ook steeds meer naar buiten gebracht wordt, ik zie dat dit namelijk ( o.a. dankzij mijn moeder) heel veel vrouwen helpt en hoop dat dit bereik alleen maar groter wordt. Oke, so far mijn lange comment haha.. Fjne dag babe! Liefs, Merel

  | Reageer op deze reactie
 12. Do schreef:

  Interessant artikel, zelf lees ik bijna nooit zelf-hulp boeken, maar deze boeken klinken toch wel interessant en de moeite waard om te lezen. Ik ben vooral benieuwd naar het boek van Jennifer Romolini!

  | Reageer op deze reactie
 13. Sofie schreef:

  Gaat het eerste boek over zelfvertrouwen en onzekerheid of gewoon over positieve psychologie in het algemeen?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Hmm, ik denk meer over het uitzoeken van wat je belangrijk vindt / wat je waarden zijn, zodat je weet waar je op kan focussen en waar je geen fuck om kan geven. Dit komt vanuit theorieën uit de positieve psychologie. Het is dus niet echt theoretisch en positieve psychologie wordt ook niet echt benoemd. Heel praktisch boek dus vooral! Heb je hier iets aan? 🙂

   | Reageer op deze reactie
 14. Mona schreef:

  Ah nog een paar titels die ik nog niet kende, fijn!!! Daar wil ik mijn boekenplank wel mee vullen! Bedankt voor de super tips!

  | Reageer op deze reactie
 15. Paul schreef:

  Het eerste boek spreekt mij erg aan, dus daar ga ik het e-book zeker van aanschaffen.

  | Reageer op deze reactie
 16. Suzanne schreef:

  Hoi Iris,
  Wat een leuke post! Ik heb onlangs ook het eerste boek gelezen, en vond het wel een aanrader. Niet alles was voor mij relevant, maar het hielp me wel stil te staan bij heel veel dingen. En dat is ook wel eens goed :-). Het laatste boek heb ik net besteld, ik ben erg benieuwd!

  | Reageer op deze reactie
 17. Anne-Sterre schreef:

  Ik geloof dat ik ze alledrie wel wil lezen! Binnenkort maar even een kijkje nemen in de boekhandel om te kijken of ik ze kan inzien 🙂

  | Reageer op deze reactie
 18. Pingback: Juni inspiratie: allemaal leuke dingen - Aandachtige Blog
 19. Pingback: Weekoverzicht: introvertenpizza, chillpants & vakantievoorbereidingen | IKBENIRISNIET
 20. Pingback: Weekoverzicht: heel veel roti, een uiterst luie Ollie & #plasticdieet | IKBENIRISNIET
Back to Top