Boek over seks: Kom als jezelf

Nu had ik altijd als droom een boek te schrijven; die droom is inmiddels even geparkeerd. Maar dit komt er ook behoorlijk in de buurt. Ik sta namelijk met een quote achterop één van mijn favoriete zelfhulpboeken! Ooit luisterde ik het boek Come as you are, een boek over seks geschreven voor vrouwen, en was er zo van onder de indruk dat ik ook de papieren variant kocht. Inmiddels is dit boek ook in het Nederlands uitgebracht met de titel Kom als jezelf. Fun fact: door de lyrische berichten van Merel en mij werd het boek opgepikt door een Nederlandse uitgever, hoera! Ik hoop dat nu nog meer mensen het zullen lezen! Om het te vieren geef ik ook een paar boeken weg aan jullie. Onderaan de blogpost vind je de winactie.

Kom als jezelf
#goals

“De opzienbare nieuwe wetenschap die je seksleven zal veranderen”

Nou, dat belooft wat, met zo’n ondertitel. Dan denk ik al snel: ja ja, dat zal wel weer. Maar de kaft van dit boek liegt niet. Ik heb zo veel nieuwe dingen geleerd over het vrouwelijk lichaam en hoe seks werkt. In de papieren versie heb ik regelmatig zinnen gemarkeerd en plakkertjes toegevoegd. En om de paar bladzijdes riep ik “STEVE KIJK ZIE JE dit is hartstikke normaal!” en “Wist jij dit?!”. Het boek voelt als seksuele voorlichting 2.0. Je leest over hoe het vrouwelijke lichaam werkt, maar ook hoe vrouwen op verschillende manieren reageren op seksuele stimuli en wat hierbij meespeelt, zoals stress.

Kom als jezelf
Het boek is lekker dik. Laat dat je niet afschrikken, ik vind het best vlot lezen!

Inhoud van het boek

Kom als je jezelf is geschreven door Emily Nagoski. Ze is docent in Woman’s Sexuality en promoveerde in Health Behavior. Je ziet dit ook terug in het boek: alles is gebaseerd op wetenschappelijke studies en op een logische manier uitgelegd. Maar op een luchtige manier! Met veel metaforen om lastige stof begrijpelijk te maken. Ook gebruikt ze voorbeelden uit haar praktijk. Ze schreef dit boek specifiek voor volwassen vrouwen, maar het lijkt me ook een aanrader voor mannen die vrouwen beter willen begrijpen. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat het boek zich richt op heteroseksuele vrouwen, het is echt voor alle (cis)vrouwen geschreven, ongeacht je geaardheid.

Het boek bestaat uit vier delen. Het eerste deel gaat over anatomie en hoe we allemaal dezelfde onderdelen hebben, maar anders zijn afgesteld. Het tweede deel gaat over seks in context: de emotionele context en de culturele context. Het derde deel richt zich op seks in actie en het laatste deel gaat over orgasmes en meta-emoties. Ontzettend interessante onderwerpen allemaal waar ik veel van opstak. Het hoofdthema van dit boek dat terugkomt in alle delen is: ja, je bent normaal! Want als Emily Nagoski een vraag vaak krijgt van cliënten, dan is het wel “Is het normaal dat..”. Ja, alles is normaal! (Zolang je geen pijn hebt, you get my point.) Daarom is het boek énorm geruststellend om te lezen.

Kom als jezelf
Vragenlijst over seksueel temperament voor inzicht in je SIS (inhibitoren) en SES (excitatoren).
Kom als jezelf
Oefening uit het boek om te bepalen wat de beste context is voor seks.

Leerzaam én praktisch

Ik ben zelf best preuts opgevoed als het om seks gaat. Wat ik extra fijn vind aan dit boek is dat ik dingen beter onder woorden kan brengen en hier ook meer open over kan communiceren. Want seks hoort leuk te zijn en niet een groot, serieus ‘ding’. Het boek maakte het onderwerp voor mij wat luchtiger. Het zorgde ervoor dat ik dingen makkelijker bespreekbaar kan maken en onder woorden kan brengen. En dat ik mezelf bovendien veel beter begreep! Dat is iets dat ik elke vrouw gun.

Kom als jezelf
Vooral de stukken over de invloed van stress vond ik interessant.

Winactie [Gesloten!]

Van uitgever Lev. mag ik drie boeken aan jullie weggeven, hoera! Laat in een reactie onder deze blogpost weten dat je meedoet en je maakt automatisch kans. Over een week zal ik drie lezers willekeurig selecteren en krijgen zij een mailtje. Veel succes en leesplezier! Update: de winnaars hebben inmiddels een mailtje ontvangen.

‘Kom als jezelf’ kopen

Kan je niet wachten met lezen of heb je geen geluk met de winactie? Kom als jezelf is onder andere bij bol.com te koop als paperback en als ebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

261 reacties op “Boek over seks: Kom als jezelf

 1. Myrna de Haan schreef:

  Ik doe graag mee aan deze winactie!! Ben heel benieuwt naar dit boek.

  | Reageer op deze reactie
 2. Carmen zuidgeest schreef:

  Quote “Het boek maakte het onderwerp voor mij luchtiger.“

  Dat spreekt mij erg aan, ik ben erg benieuwd naar het boek!
  Liefs Carmen

  | Reageer op deze reactie
 3. Michaela schreef:

  Wat een gave winactie. Ik doe graag mee. Dit lijkt mij een fijn boek en een eyeopener 🙂

  | Reageer op deze reactie
 4. Cindy schreef:

  Oh, jaaaa! – En terwijl ik dit typ besef ik me hoe dubbelzinnig dat klinkt onder een artikel over dit boek, haha. –

  Maar, terug naar wat ik wilde zeggen. Elke keer als ik dit boek ergens langs zie komen bedenk ik dat ik deze echt wil hebben. Maar ik heb mezelf het genot nog niet gegund, helaas. – ‘Mag niet zomaar, moet je eerst verdienen, je zou geen geld uitgeven.’ Jij kent dit vast. – Maar winnen, dat mag natuurlijk wel. Dus fingers crossed. Ik hoop dat die vanzelf naar mezelf komt. – Enigszins zwakke pun intended, haha. –

  | Reageer op deze reactie
 5. Sabine schreef:

  Ooh wat zou ik dit papieren boek graag hebben om er aantekingen in te kunnen maken en er uit voor te dragen (aan iedereen die het wil horen) 😍

  | Reageer op deze reactie
 6. Nene schreef:

  Wat stoer dat je quote erop staat!
  Alleen daarom al doe ik mee, verder kan ik wel wat luchtige antipreutsheid gebruiken!

  | Reageer op deze reactie
 7. Judith schreef:

  Ik doe mee!! Ben heel erg benieuwd naar dit boek!
  Liefs judith

  | Reageer op deze reactie
 8. Myra schreef:

  Dit zou aan alle biologiedocenten (of wie dan ook seksuele voorlichting geeft) uitgereikt moeten worden. Mijn enige herinnering/trauma is dat mijn docent met een nat maandverband op het krijtbord sloeg om aan te geven hoe veel een meisje menstrueert en daarnaast een volle tampon uitkneep. Ik doe graag mee!

  | Reageer op deze reactie
 9. Wen schreef:

  Ik doe graag mee, klinkt erg interessant en fijn dat het zo goed onderbouwd wordt.

  | Reageer op deze reactie
 10. Wat leuk! Eindelijk een boek over seksualiteit waarbij goed in je vel zitten en zelfvertrouwen voorop staat. Ik ben ontzettend benieuwd en doe dan ook graag mee! Wie weet krijg ik mijn vriend zover om het ook te lezen 😉

  | Reageer op deze reactie
 11. Laurien schreef:

  Hoi Iris,

  Dit lijkt mij een ontzettend leuk boek en ik wil graag meedoen aan de winactie!!
  Verder wil ik je een fijne zomer wensen (ik reageer niet vaak tot nooit op je stukjes, maar lees ze wel altijd).

  Liefs Laurien

  | Reageer op deze reactie
 12. Mandy Ronda schreef:

  Oh wauw al 230 reacties! Dit boek staat al zo lang op mn leeslijst en ik schaam me stiekem een beetje dat ik ‘m nog niet gelezen heb 🙈 want als seksuologe zijnde hoor ik ‘m eigenlijk wel gelezen te hebben 🤓 Dus, zet me maar aan ’t werk! #huiswerk

  | Reageer op deze reactie
 13. Irlie schreef:

  Ik doe graag mee aan de winactie! Ik ben heel benieuwd naar het boek! En heel cool dat jouw quote op het boek staat 😀

  | Reageer op deze reactie
 14. Valeriana schreef:

  Ik doe ook graag mee met de winactie! Het boek staat al een tijdje op mijn lijstje aan te lezen boeken 😀

  | Reageer op deze reactie
 15. Lore schreef:

  Lijkt me een heel interessant boek! Ik doe graag mee met de winactie!

  | Reageer op deze reactie
 16. Merlin schreef:

  Oe deze wil ik graag lezen 🙂 (Zou iedere vrouw moeten doen, begrijp ik zo :))

  | Reageer op deze reactie
 17. Amanda schreef:

  Hi Iris,

  Ik doe heel graag mee. Want wat lijkt me dit een ongelofelijk handig en interessant boek. Het is voor mij ook altijd moeilijk om echt naar mijn lichaam te luisteren en dit dan ook naar mijn partner te vertalen.

  | Reageer op deze reactie
 18. Laura schreef:

  Oh ik ben hier heel benieuwd naar! Ik ben het zat dat er zoveel taboes zijn voor vrouwen, zoals praten over seks, want daardoor wordt het allemaal nog ingewikkelder.

  En wat gaaf Iris, dat het nu in het Nederlands is uitgebracht. Dat betekent dat nog meer vrouwen dit gaan lezen. yes!

  | Reageer op deze reactie
Back to Top