DIY: Quote borduren op een shirt

Ik begon met het borduren van werkjes om op te hangen aan de muur. En nu heb ik ook het borduren op kleding ontdekt. Ik begon met iets simpels; een quote om een oud shirt mee op te fleuren. Wil je ook een quote borduren op een shirt? In deze blogpost leg ik stap voor stap uit hoe je dat het beste doet. Ook als je nog nooit eerder hebt geborduurd!

DIY: Quote borduren op een shirt

Benodigdheden voor deze DIY:

De quote borduren op een shirt:

1. Strijk je t-shirt en leg klaar met de rest van de benodigdheden.

DIY: Quote borduren op een shirt

2. Oefen op het papier de quote die je wil borduren. Ik ga voor de tekst “More self love”. Schrijf deze tekst op het shirt met een speciale wateroplosbare stift die je uit kan wassen.

Als je niet zo’n stift hebt kan je ook een potlood of fineliner gebruiken. Let er dan wel op dat je geen foutje maakt en netjes over de tekst heen borduurt, want dit kan je niet uit de stof wassen. Bij het gebruik van een fineliner ook even een stukje papier onder de stof leggen zodat de inkt niet doordrukt.

DIY: Quote borduren op een shirt

3. Knip een stukje vlieseline ter grootte van je quote en bevestig aan de achterkant van de stof volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Het plakvlies dat ik gebruik kan ik aan de achterkant van de stof strijken. Door de rekbare stof van je shirt te verstevigen borduur je makkelijker en krijg je een mooier resultaat.

Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar mocht je geen vlieseline in huis hebben, kan je dit ook proberen met een stukje vilt. Een stukje vilt kan je zelf vast houden terwijl je door de stof van het shirt en het vilt borduurt.

DIY: Quote borduren op een shirt

4. Je borduurdraad bestaat uit zes dunne draden. Voor een quote met grote letters gebruik je alle zes de draden. Als je wat fijner ter werk gaat, splijt je het draad voor een mooier resultaat. Ik gebruik voor mijn quote drie draden. Ik knip een stuk borduurdraad af (ongeveer 30 cm.) en splijt het door de helft zodat ik twee strengen van drie draadjes per streng heb. Maak een knoop aan het uiteinde van het draad en haal door de naald.

DIY: Quote borduren op een shirt

5. Borduur je quote met een stiksteek (back stitch) of een gesplitste steek (split stitch). Mijn quote is in cursieve letters en dan vind ik deĀ split stitch het mooist. Als je nog nooit eerder hebt geborduurd vind je de back stitch wellicht makkelijker. Op de foto hieronder zie je het verschil. Je kan op een proeflapje de steek oefenen voordat je begint aan de quote op je t-shirt. Zie de video’s voor een handige uitleg van beide steken:

DIY: Quote borduren op een shirt

DIY: Quote borduren op een shirt

6. Eindig je borduurwerk met een stevig knoopje en knip de rest van het draad af. Scheur de vlieseline voorzichtig langs je borduurwerk af.

DIY: Quote borduren op een shirt

7. Dompel je shirt onder water om de wateroplosbare stift uit de stof te krijgen en klaarrr is je meesterwerk! Ik geloof dat je je t-shirt in het vervolg gewoon kan blijven wassen zoals je al deed, voor de zekerheid doe ik mijn shirt wel in een waszakje om het borduurwerk te beschermen.

DIY: Quote borduren op een shirt

Ik hoop dat ik de DIY voor het borduren van een quote zo duidelijk mogelijk heb uitgelegd! Voor meer borduurinspiratie bezoek mijn webshop Iris Borduurt

Back to Top