DIY: Quote borduren op een shirt

Ik begon met het borduren van werkjes om op te hangen aan de muur. En nu heb ik ook het borduren op kleding ontdekt. Ik begon met iets simpels; een quote om een oud shirt mee op te fleuren. Wil je ook een quote borduren op een shirt? In deze blogpost leg ik stap voor stap uit hoe je dat het beste doet. Ook als je nog nooit eerder hebt geborduurd!

DIY: Quote borduren op een shirt

Benodigdheden voor deze DIY:

 • Basic T-shirt
 • Naald met scherpe punt
 • Rood borduurgaren (DMC kleurnummer 666)
 • Scheurbare vlieseline (stickvlies) ter versteviging
 • Strijkijzer
 • Schaar
 • Wateropblosbare stift (of een potlood of fineliner als je die niet hebt)
 • Pen & papier
 • Eventueel: een borduurring om de stof op te spannen zodat borduren makkelijker gaat, maar dit is niet essentieel.

Shoptip: in de meeste hobbywinkels zullen ze bovenstaande borduurbenodigdheden verkopen.

De quote borduren op een shirt:

1. Strijk je t-shirt en leg klaar met de rest van de benodigdheden.

DIY: Quote borduren op een shirt

2. Oefen op het papier de quote die je wil borduren. Ik ga voor de tekst “More self love”. Schrijf deze tekst op het shirt met een speciale wateroplosbare stift die je uit kan wassen.

Als je niet zo’n stift hebt kan je ook een potlood of fineliner gebruiken. Let er dan wel op dat je geen foutje maakt en netjes over de tekst heen borduurt, want dit kan je niet uit de stof wassen. Bij het gebruik van een fineliner ook even een stukje papier onder de stof leggen zodat de inkt niet doordrukt.

DIY: Quote borduren op een shirt

3. Knip een stukje vlieseline ter grootte van je quote en bevestig aan de achterkant van de stof volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Het plakvlies dat ik gebruik kan ik aan de achterkant van de stof strijken. Door de rekbare stof van je shirt te verstevigen borduur je makkelijker en krijg je een mooier resultaat.

Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar mocht je geen vlieseline in huis hebben, kan je dit ook proberen met een stukje vilt. Een stukje vilt kan je zelf vast houden terwijl je door de stof van het shirt en het vilt borduurt.

DIY: Quote borduren op een shirt

4. Je borduurdraad bestaat uit zes dunne draden. Voor een quote met grote letters gebruik je alle zes de draden. Als je wat fijner ter werk gaat, splijt je het draad voor een mooier resultaat. Ik gebruik voor mijn quote drie draden. Ik knip een stuk borduurdraad af (ongeveer 30 cm.) en splijt het door de helft zodat ik twee strengen van drie draadjes per streng heb. Maak een knoop aan het uiteinde van het draad en haal door de naald.

DIY: Quote borduren op een shirt

5. Borduur je quote met een stiksteek (back stitch) of een gesplitste steek (split stitch). Mijn quote is in cursieve letters en dan vind ik deΒ split stitch het mooist. Als je nog nooit eerder hebt geborduurd vind je de back stitch wellicht makkelijker. Op de foto hieronder zie je het verschil. Je kan op een proeflapje de steek oefenen voordat je begint aan de quote op je t-shirt. Zie de video’s voor een handige uitleg van beide steken:

DIY: Quote borduren op een shirt

DIY: Quote borduren op een shirt

6. Eindig je borduurwerk met een stevig knoopje en knip de rest van het draad af. Scheur de vlieseline voorzichtig langs je borduurwerk af.

DIY: Quote borduren op een shirt

7. Dompel je shirt onder water om de wateroplosbare stift uit de stof te krijgen en klaarrr is je meesterwerk! Ik geloof dat je je t-shirt in het vervolg gewoon kan blijven wassen zoals je al deed, voor de zekerheid doe ik mijn shirt wel in een waszakje om het borduurwerk te beschermen.

DIY: Quote borduren op een shirt

Ik hoop dat ik de DIY voor het borduren van een quote zo duidelijk mogelijk heb uitgelegd! Als je vragen hebt, laat het vooral horen in de comments dan help ik je graag verderΒ 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

30 reacties op “DIY: Quote borduren op een shirt

 1. chantal schreef:

  Zodra ik mijn bloemenkrans af heb wil ook mijn t-shirts borduren! Dankzij jouw prachtige werkjes ben ik ook aan het borduren geslagen en het is zΓ³ verslavend en de ideale hobby om de dag door te komen als je panieklevel sky high is, dus dankjewel Iris!

  | Reageer op deze reactie
 2. Iris schreef:

  Wat een leuk idee! Ik heb ook een basic wit shirt dat wel wat extra’s kan gebruiken. Helaas heb ik wel genoeg borduurgaren, maar geen vlieseline/vilt :/ Ik keer het huis voor de zekerheid nog een keer om, want het is wel een fijne activiteit in deze warmte.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Jaaa, borduren is echt ideaal met dit warme bleh-weer. Lekker langzaam en je kan er goed stil bij zitten haha.

   | Reageer op deze reactie
 3. Chantal schreef:

  Wat leuk! Volgens mij heb ik hier nog een restje rood borduurgaren liggen om zelf mee te knutselen.

  | Reageer op deze reactie
 4. Romy schreef:

  Wauw, supertof gedaan! Echt een leuke toevoeging aan je T-shirt, zeker als het zo’n fijne tekst is πŸ™‚

  | Reageer op deze reactie
 5. Judith schreef:

  Mooi zeg, ik houd niet van grote prints of teksten maar dit is leuk subtiel. Nu nog een tekst…

  | Reageer op deze reactie
 6. Marijke schreef:

  Hoi Iris!
  Wat een ontzettend leuke blog! Ik wist niet dat het zo makkelijk was! Leuk leuk leuk!

  | Reageer op deze reactie
 7. naomi schreef:

  Ik wil dit ook heel graag doen! Ik ben sinds 2 maanden aan het borduren, maar dan cross stitch. Dus dit lijkt me nog best moeilijk!

  X Naomi

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Als je de kruissteek kan, dan kan je dit ook wel, hoor! πŸ˜€

   | Reageer op deze reactie
 8. Merel schreef:

  ahh dit is super tof! Ik ben nu vooral bezig met kleedjes haken maar borduren lijkt me ook zo leuk om te doen! Volgens mij steek je echt mensen aan Iris, met het ‘borduurvirus’ πŸ™‚

  | Reageer op deze reactie
 9. Sabine schreef:

  Super leuk! Ik zit al de hele tijd met het idee om tshirts te borduren in mijn hoofd. Maar de drempel was te hoog denk ik. Als ik het zo bij jou zie lijkt het totally do-able! Bedankt voor de uitleg 😁

  | Reageer op deze reactie
 10. Leonie schreef:

  Wat een superleuk idee! Heel simpel, maar daarom juist leuk. Die tekst ga ik ook op een shirt borduren!

  | Reageer op deze reactie
 11. Deirdre schreef:

  Toevallig was ik laatst op zoek naar een DIY voor borduren op een shirt. Mijn nieuwe projectje is nu eerst bloemen borduren op een tweedehands spijkershort. Als dat wat wordt, ga ik misschien beginnen aan mijn shirt πŸ™‚ Nu ik meedoe aan de Slow Fashion Summer word ik ineens heel creatief met al mijn kleding.

  | Reageer op deze reactie
 12. Marije schreef:

  Wauw super leuk! Wil ook wel weer eens creatief bezig gaan

  | Reageer op deze reactie
 13. Ivon schreef:

  Wat tof en origineel!! Ik ben helaas niet zo een DIY-er haha. Maar wel echt heel leuk dat je het zo duidelijk uitlegt.
  Liefs

  | Reageer op deze reactie
 14. Nicole schreef:

  Gaaf! Hoe zorg je ervoor dat je de tekst recht krijgt?

  | Reageer op deze reactie
 15. Pingback: If you like it ? Ware it!; Kledijborduren – 1 – borduursaramsades
 16. Hey,

  Ik heb dit artikel gelinkt in een blogartikel van mij, ik hoop dat dit mag.?
  Heb je blog erin vernoemt πŸ˜‰

  kvind het heel prachtig dat je dit kan borduren op kledij, net als je kleine borduurwerkjes die je verkoopt. chapoo, doe zovoort

  | Reageer op deze reactie
 17. Karin schreef:

  Ah, wat leuk dat je bent gaan borduren πŸ™‚ Ik maak mijn eigen kleding en wil het vaak wat ‘opfleuren’ met borduursel, maar het lukt me gewoon niet om een leuke tekst te bedenken! Het is (in mijn hoofd) allemaal net niet leuk genoeg om op een t-shirt te staan…

  Heb jij misschien nog tips voor het vinden van een leuke tekst?

  | Reageer op deze reactie
 18. Puck schreef:

  Gaaf! Thanks voor je super duidelijke uitleg! Much love..

  | Reageer op deze reactie
Back to Top