Boek over seks: Kom als jezelf

Nu had ik altijd als droom een boek te schrijven; die droom is inmiddels even geparkeerd. Maar dit komt er ook behoorlijk in de buurt. Ik sta namelijk met een quote achterop één van mijn favoriete zelfhulpboeken! Ooit luisterde ik het boek Come as you are, een boek over seks geschreven voor vrouwen, en was er zo van onder de indruk dat ik ook de papieren variant kocht. Inmiddels is dit boek ook in het Nederlands uitgebracht met de titel Kom als jezelf. Fun fact: door de lyrische berichten van Merel en mij werd het boek opgepikt door een Nederlandse uitgever, hoera! Ik hoop dat nu nog meer mensen het zullen lezen! Om het te vieren geef ik ook een paar boeken weg aan jullie. Onderaan de blogpost vind je de winactie.

Kom als jezelf
#goals

“De opzienbare nieuwe wetenschap die je seksleven zal veranderen”

Nou, dat belooft wat, met zo’n ondertitel. Dan denk ik al snel: ja ja, dat zal wel weer. Maar de kaft van dit boek liegt niet. Ik heb zo veel nieuwe dingen geleerd over het vrouwelijk lichaam en hoe seks werkt. In de papieren versie heb ik regelmatig zinnen gemarkeerd en plakkertjes toegevoegd. En om de paar bladzijdes riep ik “STEVE KIJK ZIE JE dit is hartstikke normaal!” en “Wist jij dit?!”. Het boek voelt als seksuele voorlichting 2.0. Je leest over hoe het vrouwelijke lichaam werkt, maar ook hoe vrouwen op verschillende manieren reageren op seksuele stimuli en wat hierbij meespeelt, zoals stress.

Kom als jezelf
Het boek is lekker dik. Laat dat je niet afschrikken, ik vind het best vlot lezen!

Inhoud van het boek

Kom als je jezelf is geschreven door Emily Nagoski. Ze is docent in Woman’s Sexuality en promoveerde in Health Behavior. Je ziet dit ook terug in het boek: alles is gebaseerd op wetenschappelijke studies en op een logische manier uitgelegd. Maar op een luchtige manier! Met veel metaforen om lastige stof begrijpelijk te maken. Ook gebruikt ze voorbeelden uit haar praktijk. Ze schreef dit boek specifiek voor volwassen vrouwen, maar het lijkt me ook een aanrader voor mannen die vrouwen beter willen begrijpen. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat het boek zich richt op heteroseksuele vrouwen, het is echt voor alle (cis)vrouwen geschreven, ongeacht je geaardheid.

Het boek bestaat uit vier delen. Het eerste deel gaat over anatomie en hoe we allemaal dezelfde onderdelen hebben, maar anders zijn afgesteld. Het tweede deel gaat over seks in context: de emotionele context en de culturele context. Het derde deel richt zich op seks in actie en het laatste deel gaat over orgasmes en meta-emoties. Ontzettend interessante onderwerpen allemaal waar ik veel van opstak. Het hoofdthema van dit boek dat terugkomt in alle delen is: ja, je bent normaal! Want als Emily Nagoski een vraag vaak krijgt van cliënten, dan is het wel “Is het normaal dat..”. Ja, alles is normaal! (Zolang je geen pijn hebt, you get my point.) Daarom is het boek énorm geruststellend om te lezen.

Kom als jezelf
Vragenlijst over seksueel temperament voor inzicht in je SIS (inhibitoren) en SES (excitatoren).
Kom als jezelf
Oefening uit het boek om te bepalen wat de beste context is voor seks.

Leerzaam én praktisch

Ik ben zelf best preuts opgevoed als het om seks gaat. Wat ik extra fijn vind aan dit boek is dat ik dingen beter onder woorden kan brengen en hier ook meer open over kan communiceren. Want seks hoort leuk te zijn en niet een groot, serieus ‘ding’. Het boek maakte het onderwerp voor mij wat luchtiger. Het zorgde ervoor dat ik dingen makkelijker bespreekbaar kan maken en onder woorden kan brengen. En dat ik mezelf bovendien veel beter begreep! Dat is iets dat ik elke vrouw gun.

Kom als jezelf
Vooral de stukken over de invloed van stress vond ik interessant.

Winactie [Gesloten!]

Van uitgever Lev. mag ik drie boeken aan jullie weggeven, hoera! Laat in een reactie onder deze blogpost weten dat je meedoet en je maakt automatisch kans. Over een week zal ik drie lezers willekeurig selecteren en krijgen zij een mailtje. Veel succes en leesplezier! Update: de winnaars hebben inmiddels een mailtje ontvangen.

‘Kom als jezelf’ kopen

Kan je niet wachten met lezen of heb je geen geluk met de winactie? Kom als jezelf is onder andere bij bol.com te koop als paperback en als ebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

261 reacties op “Boek over seks: Kom als jezelf

 1. Rini schreef:

  Girl Up van Laura Bates is ook zo’n boek waar ik recent van omver werd geblazen. Ze kaart veel dingen die ik zelf moeilijk kan benoemen op een hele luchtige, grappige manier aan, maar blijft toch heel direct en duidelijk. ‘Dit is hartstikke normaal!’ En ‘Zie wel dat ik niet in fout ben.’ waren eye-opening momenten voor me. Girl Up is eigenlijk gericht op tieners. Maar dat het mij als volwassen vrouw nog zoveel deed, doet me uitkijken naar meer. Ik doe dus graag mee om dit exemplaar in handen te krijgen!

  | Reageer op deze reactie
 2. Marjolein schreef:

  Oke; ondanks het enorme aantal reacties waag ik ook een gokje, want dit boek lijkt me behoorlijk tof om te lezen!

  | Reageer op deze reactie
 3. Ellen schreef:

  Ja dit kan ik ook wel gebruiken geloof ik, ik doe graag mee!

  | Reageer op deze reactie
 4. Life of Kirsten schreef:

  Ik kreeg dit boek laatst al getipt van een volger, ze vond het wel iets voor mij. Nou ik ben het daar wel mee eens, haha! Lijkt me een enorm leerzaam en interessant boek. Ik ben dol op het vrouwen lichaam en op seks (wie niet? ;)). Altijd in om er meer over te leren. Mocht ik hem niet winnen dan schaf ik hem zeker zelf aan ;D. Liefs!

  | Reageer op deze reactie
 5. Joska schreef:

  Dit is denk een boek wat ik nu op het juiste moment tegenkom…heel graag doe ik dus mee met de win actie…

  | Reageer op deze reactie
 6. Ivon schreef:

  Tof dat je op de achterkant staat! Toch een kleine moment of fame 😉
  En JA, ik wil dit boek graag winnen. Iets met moeite met klaarkomen (zelfs als ik het zelf doe..) Gelukkig is het heel bespreekbaar met mijn vriend en zeggen we gewoon open wat we wel en niet lekker vinden, wanneer we wel en niet zin in. Maar toch, een extra handleiding over mezelf zou welkom zijn haha!

  | Reageer op deze reactie
Back to Top