Recept: Tomatenrisotto met gegrilde aubergine
Duizendmaal sorry dat dit recept nu pas online komt! Soms vergeet ik dat mensen ook echt mijn blog lezen. Want ik had al blij aangekondigd dat dit recept voor een goddelijke tomatenrisotto snel online zou komen. Maar toen vergat ik het weer. Achja, alsof iemand dat opvalt, denk ik dan. Maar aan de berichtjes te zien, willen jullie (of in ieder geval een paar van jullie) de tomatenrisotto écht proberen. Dus hier is ‘ie in zijn volle glorie: de tomatenrisotto met gegrilde aubergine en mozzarella. Eet smakelijk alvast!
Recept tomatenrisotto
Dit recept voor tomatenrisotto is voor ongeveer 2-3 personen.
Ingrediënten:
- 1 aubergine
- zout & peper
- tijm
- chilivlokken
- olijfolie
- kleine trostomaatjes
- 1 kleine ui
- 1 knoflookteentje
- boter
- 1 blikje tomatenpuree
- 200 gram risottorijst
- 1/2 glas droge witte wijn
- 1 liter groentebouillon
- 1 bol mozzerella
- eventueel extra geraspte kaas
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snij de aubergine in blokjes, verdeel over een bakplaat of in een grote ovenschaal en besprenkel met: zout, peper, tijm, chillivlokken, olijfolie. Gebruik van alles een flinke snuf, doe het een beetje op gevoel. Geen paniek, jij kan dit.
- Zet dit in de voorverwarmde oven voor ongeveer 25 minuten.
- Maak een sneetje in de tomaatjes (zodat ze niet ontploffen in de oven) en leg deze de laatste 10 minuten bij de aubergine.
- Let op: ik heb zelf een krakkemikkige oude oven, dus het kan best zijn dat de groente bij jou eerder of later gaar is. Gewoon goed in de gaten houden, zo veel kan er niet mis gaan. Mocht je toch in paniek raken, stuur me een twitterberichtje en dan sleur ik je er doorheen. Komt goed.
- Maak ondertussen de risotto. Begin met het snipperen van de ui en het fijn snijden van de knoflook.
- Zet ook een pan met een liter groentebouillon op een laag vuurtje zodat dit warm blijft.
- Verhit een klontje boter in een pan en bak de ui glazig in vijf minuten. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak die nog 1 minuut mee.
- Bak de tomatenpuree even mee, dit is om het te ontzuren. En gooi ook de risottorijst erbij. Even een minuutje meebakken en vervolgens afblussen met de wijn.
- Als de wijn is opgenomen door de rijst, voeg je steeds een soeplepel bouillon aan de risotto toe. In totaal duurt dit proces ongeveer 20 minuten tot de risotto klaar is. Blijf tussendoor zachtjes roeren en telkens als de bouillon is opgenomen, voeg je weer een soeplepel bouillon toe. Zorg ervoor dat de boel niet uitdroogt!
- Als de aubergine klaar is kan je deze op het laatst door de risotto roeren.
- Snij de mozzarella in blokjes, proef of de risotto goed is, zet het vuur uit, en roer ook de blokjes mozzerella door de risotto.
- Serveer met de tomaten en eventueel met geraspte kaas en klaar is de tomatenrisotto!
Ik hoop dat jullie de tomatenrisotto net zo lekker vinden als dat ik het vond, jummm. Oh, en vergeet niet de #ikbenirisniet hashtag als je jouw creatie deelt op Instagram. Vind ik leuk!