Recept: Salade met eetbare bloemen

Deze salade ontstond met het idee om iets te maken dat vooral erg fotogeniek zou zijn. Ik wilde mijn nieuwe camera testen voor eetfoto’s! Samen met de spulletjes die ik gisteren kocht om eetfoto’s op te leuken. Steve en ik begonnen met eten en we waren beide verrast dat het ook nog eens superlekker was. Je snap wel dat ik nu hélemaal gelukkig ben dat het gerecht blogwaardig is zodat ik jullie gelijk de foto’s kan laten zien. Ik moet natuurlijk nog een beetje oefenen, maar voor nu ben ik al best tevreden met de foto’s.

recept salade met eetbare bloemeneetbare bloemen salade

Recept salade met eetbare bloemen

Dit is een lunch of bijgerecht voor twee personen. Of als zomerse salade als het warm weer is en je hebt geen zin in een zware maaltijd, zo aten wij het.

Ingrediënten:

 • 1 knoflookteentje
 • 100 gram bulgur
 • 150 ml water
 • 1 eetlepel olijfolie van goede kwaliteit
 • 1/2 citroen, voor het sap
 • peper & zout
 • 1 avocado
 • 1/2 mango
 • rijpe, zoete cherrytomaatjes
 • 2 takjes peterselie
 • een paar handjes rucola
 • eetbare bloemen: Oost-Indische kers of zie het lijstje onderaan deze blogpost
 • de rest van de citroen voor erbij
 • extra peper & zout

Bereidingswijze:

 1. Pel het knoflookteentje en plet deze met de zijkant van je mes. Doe het knoflookteentje samen met de bulgur, het water, de olijfolie, het citroensap en peper & zout in een pan zet op het vuur. Even roeren zodat de smaken kunnen mengen en breng aan de kook. Zet het vuur uit als het eenmaal kookt. Laat nog 10 minuten staan met de deksel op de pan.
 2. Snij de avocado in plakjes, de mango in blokjes en halveer de cherrytomaten. Hak de peterselie grof. Doe dit in een grote kom, strooi er wat zout en peper op en doe de rucola erbij. Voeg de bulgur toe wanneer deze gaar is. Hussel het zachtjes door elkaar.
 3. Verdeel de salade over twee borden, besprenkel eventueel met wat extra citroensap van de citroenhelft die over is. Versier met de eetbare bloemen. Voeg eventueel extra zout naar smaak toe. En eet smakelijk!
 4. Bonus tip: vergeet niet een Instagramfoto te maken, want kleurrijke, eetbare bloemen scoren altijd goed voor extra likes.

avocado in salade met eetbare bloemen

eetbare bloemen

Nog meer eetbare bloemen

Naast Oost-Indische kers zijn er nog meer bloemen die je kan eten. Dit zijn er een paar die je misschien wel in jouw tuin hebt groeien:

 • Madeliefjes
 • Lavendel
 • Rozenblaadjes
 • Viooltjes
 • Paardenbloemen
 • Afrikaantjes
 • Courgettebloemen

Met een snelle googlezoektocht zag ik dat je ook heel makkelijk eetbare bloemen kan bestellen. En ik heb ze ook ooit eens bij de Albert Heijn gezien. Handig als de slakken al je dierbare bloemen tot de grond hebben weggevreten. (Jep het is weer zo ver. Al laten ze mijn Oost-Indische kers tot nu toe met rust!)

salade met eetbare bloemen

Nog meer inspiratie

Al een tijdje heb ik het kookboek Koken met Kruiden & Bloemen door Pip McCormac in mijn kast staan. Dit is een kookboek over het zaaien, oogsten en eten van bloemen. Er staat informatie in over welke bloemen en kruiden je het beste met welke gerechten kan combineren en is gevuld met veel recepten. Ik vind het een mooi en handig boek, maar helaas staan er veel vleesgerechten in waardoor ik het er niet snel bijpak. Misschien heb je daar totaal geen problemen mee, dan vind je het vast een leuk boek! Het is hier te koop voor 19,95 euro.

Deze blogpost bevat een affiliatelink, dankjewel voor je support!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 reacties op “Recept: Salade met eetbare bloemen

 1. Natasja schreef:

  Oeh, met je nieuwe 50mm lens? Die heb ik laatst voor mijn Nikon aangeschaft, zo blij mee! En jeej voor bulgursalades met avocado, daar wordt sowieso alles beter van.

  | Reageer op deze reactie
 2. Iris schreef:

  Wat een handig avocadoschepding. Ik snijd avocado’s altijd met de botte kant van een schilmesje in, net zoals je bij een mango doet, maar dan prik ik soms nog door de schil.

  | Reageer op deze reactie
 3. ilse schreef:

  Dille&kamille verkopen ook hele leuke plantjes met eetbare bloemetjes, ideaal voor als je geen tuin hebt 🙂

  | Reageer op deze reactie
 4. Evelien schreef:

  Hij ziet er in ieder geval heel vrolijk en kleurrijk uit. Als het idd zo makkelijk te kopen is, zijn eetbare bloemen echt een toffe toevoeging om gerechten een speciale uitstraling te geven!

  | Reageer op deze reactie
 5. Gelieke schreef:

  Wauw, wat ziet dat er mooi uit! 🙂 Ik moet me echt eens gaan verdiepen in eetbare bloemen, het ziet er superleuk uit en is nog gezond ook.

  | Reageer op deze reactie
 6. Pingback: Weekoverzicht: Eerste week van mijn echte leven | IKBENIRISNIET
 7. Anna Koster schreef:

  Hi Iris,
  Binnenkort (april) komt mijn boek over eetbare bloemen ‘Bloemen met smaak’ uit; er staan bijna alleen maar vegetarische en veganistische recepten met eetbare bloemen in. Ook info over eetbare bloemen die misschien wel in je tuin of op je balkon staan en die je dus kunt eten! Nogal fotogeniek ook! In deze nieuwsbrief meer info: http://us13.campaign-archive2.com/?u=3651bbb5d8e7372abbfc888c6&id=13add21d3b&e=%5BUNIQID%5D
  Een van de recepten is op basis van jouw recept; hier heb ik eerder over gemaild. Als je het een interessant onderwerp vindt laat het me even weten! Het gaat ook over verbinding met de natuur en groen leven! Groeten, Anna Koster

  | Reageer op deze reactie
Back to Top