Recept: Salade met eetbare bloemen

Deze salade ontstond met het idee om iets te maken dat vooral erg fotogeniek zou zijn. Ik wilde mijn nieuwe camera testen voor eetfoto’s! Samen met de spulletjes die ik gisteren kocht om eetfoto’s op te leuken. Steve en ik begonnen met eten en we waren beide verrast dat het ook nog eens superlekker was. Je snap wel dat ik nu hélemaal gelukkig ben dat het gerecht blogwaardig is zodat ik jullie gelijk de foto’s kan laten zien. Ik moet natuurlijk nog een beetje oefenen, maar voor nu ben ik al best tevreden met de foto’s.

recept salade met eetbare bloemeneetbare bloemen salade

Recept salade met eetbare bloemen

Dit is een lunch of bijgerecht voor twee personen. Of als zomerse salade als het warm weer is en je hebt geen zin in een zware maaltijd, zo aten wij het.

Ingrediënten:

 • 1 knoflookteentje
 • 100 gram bulgur
 • 150 ml water
 • 1 eetlepel olijfolie van goede kwaliteit
 • 1/2 citroen, voor het sap
 • peper & zout
 • 1 avocado
 • 1/2 mango
 • rijpe, zoete cherrytomaatjes
 • 2 takjes peterselie
 • een paar handjes rucola
 • eetbare bloemen: Oost-Indische kers of zie het lijstje onderaan deze blogpost
 • de rest van de citroen voor erbij
 • extra peper & zout

Bereidingswijze:

 1. Pel het knoflookteentje en plet deze met de zijkant van je mes. Doe het knoflookteentje samen met de bulgur, het water, de olijfolie, het citroensap en peper & zout in een pan zet op het vuur. Even roeren zodat de smaken kunnen mengen en breng aan de kook. Zet het vuur uit als het eenmaal kookt. Laat nog 10 minuten staan met de deksel op de pan.
 2. Snij de avocado in plakjes, de mango in blokjes en halveer de cherrytomaten. Hak de peterselie grof. Doe dit in een grote kom, strooi er wat zout en peper op en doe de rucola erbij. Voeg de bulgur toe wanneer deze gaar is. Hussel het zachtjes door elkaar.
 3. Verdeel de salade over twee borden, besprenkel eventueel met wat extra citroensap van de citroenhelft die over is. Versier met de eetbare bloemen. Voeg eventueel extra zout naar smaak toe. En eet smakelijk!
 4. Bonus tip: vergeet niet een Instagramfoto te maken, want kleurrijke, eetbare bloemen scoren altijd goed voor extra likes.

avocado in salade met eetbare bloemen

eetbare bloemen

Nog meer eetbare bloemen

Naast Oost-Indische kers zijn er nog meer bloemen die je kan eten. Dit zijn er een paar die je misschien wel in jouw tuin hebt groeien:

 • Madeliefjes
 • Lavendel
 • Rozenblaadjes
 • Viooltjes
 • Paardenbloemen
 • Afrikaantjes
 • Courgettebloemen

Met een snelle googlezoektocht zag ik dat je ook heel makkelijk eetbare bloemen kan bestellen. En ik heb ze ook ooit eens bij de Albert Heijn gezien. Handig als de slakken al je dierbare bloemen tot de grond hebben weggevreten. (Jep het is weer zo ver. Al laten ze mijn Oost-Indische kers tot nu toe met rust!)

salade met eetbare bloemen

Nog meer inspiratie

Al een tijdje heb ik het kookboek Koken met Kruiden & Bloemen door Pip McCormac in mijn kast staan. Dit is een kookboek over het zaaien, oogsten en eten van bloemen. Er staat informatie in over welke bloemen en kruiden je het beste met welke gerechten kan combineren en is gevuld met veel recepten. Ik vind het een mooi en handig boek, maar helaas staan er veel vleesgerechten in waardoor ik het er niet snel bijpak. Misschien heb je daar totaal geen problemen mee, dan vind je het vast een leuk boek! Het is hier te koop voor 19,95 euro.

Deze blogpost bevat een affiliatelink, dankjewel voor je support!

Back to Top