Feestelijk vegetarisch menu: drie gangen
De feestdagen komen dichterbij; tijd voor lekker, comfy en feestelijk eten! De kalkoenen en rollades vliegen je op de oren. Niet helemaal mijn idee van een feestelijke maaltijd overigens. Eén van de vragen die ik dan ook vaak krijg is of ik fijne vegetarische gerechten voor de feestdagen weet. Jazeker! Ook qua vegetarisch eten is veel mogelijk. Van simpel gourmetten met vleesvervangers tot uitgebreide groenteschotels. In deze blogpost vind je een feestelijk vegetarisch menu met lekkere groentegerechten. Én laat ik je de mooie pannen uit de New Vintage lijn van BK zien. Leuk voor onder de kerstboom voor de keukenprins(ess)en.
Deze blogpost heb ik in samenwerking met Coolblue geschreven
Koken met New Vintage pannen van BK
De feestelijke gerechten in deze blogpost heb ik gemaakt met de BK New Vintage pannen. Als je mijn blog volgt, weet je dat ik bezig ben het verduurzamen van mijn pannencollectie. Alle pannen met anti-aanbaklaag gaan langzaamaan één voor één naar de kringloopwinkel. Ik wil er alleen duurzame pannen zònder anti-aanbaklaag voor terug. Pannen die lang meegaan dus. Met als bijkomend voordeel dat er geen gifstoffen voor zijn gebruikt én je deze veel heter kan verwarmen. Als je ook liever pannen zonder anti-aanbaklaag wil, kan je kiezen voor pannen van verschillende materialen. In de BK New Vintage lijn vind je pannen van deze materialen:
- Koper: reageert snel op hitte en is heel fijn om mee te koken. De echte chefkoks gebruiken ook vaak pannen van koper!
- Emaille: heeft een mooie vintage uitstraling, zeker weten de meest fotogenieke pannen.
- Keramiek: verdeelt de warmte goed en houdt de warmte ook lang vast. Ik had het vuur uitstaan en het gerecht bleef maar borrelen. Fijn ook dat het gewoon in de oven kan.
Op de foto hieronder zie je koekenpan van koper, het sauspannetje van emaille en de kookpan van keramiek. Het is altijd even wennen als je normaal met anti-aanbaklaag kookt. Maar als het je eenmaal goed afgaat ben je wel een échte pro. Want koken met een anti-aanbaklaag is toch een beetje valsspelen, niet?
De BK New Vintage pannen zijn te koop bij Coolblue. Als je de pannen voor 31 december 2016 koopt, krijg je er een gratis diner jaarkaart bij.
Feestelijk vegetarisch menu
Goed. Het feestelijk vegetarisch menu dat ik jullie beloofde! We beginnen met een winters knolselderijsoepje. Heel simpel, maar door het garneren met walnootolie en kampotpeper heeft het gelijk iets chics. Vervolgens gaan we verder met een stoofpotje met gebakken aardappels en frisse haricots verts. Juist een koekenpan zonder anti-aanbaklag is voor aardappels ideaal, omdat de buitenkant dan lekker crispy wordt. En we sluiten af met vanilleijs met zelfgemaakte karamelsaus.
Voorgerecht: knolselderijsoep met walnootolie en rode kampotpeper
Ingrediënten voor 4 kommen soep:
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 knolselderij
- 1 klontje boter
- 1 liter groentebouillon
- 1 takje rozemarijn
- 100 ml room
- scheutje walnootolie
- rode (kampot)peper
- Tip: de soep is vrij dik, voor een dunnere soep gebruik je een halve knolselderij of voeg tijdens het koken meer bouillon toe tot de soep de juiste dikte heeft bereikt.
Bereidingswijze:
- Snipper de ui en snij de knoflook fijn. Schil de knolselderij en snij in stukjes.
- Smelt een klontje boter en fruit de ui ongeveer 5 minuten. Voeg de knoflook en knolselderij toe en bak nog 10 minuten mee.
- Rits de rozemarijn van het takje en snij grof, voeg deze toe aan de soep samen met de bouillon en kook nog 20 tot 30 minuten tot de knolselderij zacht is.
- Pureer de soep. Zet de soep weer op een laag vuurtje, roer de room erdoor en laat nog een minuutje zachtjes koken.
- Serveer in kommen of diepe borden en garneer met een scheutje walnoot olie en vers gemalen (kampot)peper.
Hoofdgerecht: stoofpotje met haricots vert en gebakken aardappel
Ingrediënten voor 4 personen:
- De ingrediënten voor het vegetarische stoofpotje vind je hier. Kerstmistip: voeg er (gedroogde) cranberries aan toe en maak het met portobello’s en oesterzwammen.
- 1 kg aardappels
- 1 klontje boter
- flinke snuf grof zeezout
- 1 takje rozemarijn
- 450 gram haricot verts
- nootmuskaat
Bereidingswijze:
- De bereidingswijze voor het vegetarische stoofpotje vind je hier.
- Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar en bak ze vervolgens ongeveer 10 minuten krokant in een beetje boter. Voeg grofgemalen zeezout en verse rozemarijn toe.
- Was de haricots verts en verwijder de steelaanzet. Kook de haricots verts beetgaar in 5 minuten in een klein laagje water met wat zout. Spoel de boontjes af met koud water. Rasp er eventueel wat nootmuskaat over voor extra smaak.
- Serveer het stoofpotje met de aardappels en haricots verts als één gerecht.
Nagerecht: vanilleijs met salted-caramel
Ingrediënten voor 4 personen:
- 50 gram gewone witte suiker
- 50 gram bruine basterdsuiker
- 30 gram boter
- 75 ml slagroom
- 1/5 theelepel zeezoutvlokken (bijvoorbeeld van Maldon)
- 8 bolletjes vanilleijs
- Tip: garneer met wat blaadjes verse munt zodat het extra chic staat (ik was het vergeten voor de foto!)
Bereidingswijze:
- Doe de suiker met twee eetlepels water in een sauspannetje en zet op laag vuur. Breng het aan de kook en laat het zachtjes koken tot het verandert in karamel.
- Zet het vuur uit en voeg de basterdsuiker, boter en slagroom toe en roer tot het een gladde saus wordt.
- Zet het vuur weer aan en laat nog maximaal vijf minuten koken tot je de karamelsaus de juiste dikte vindt hebben. Op de foto hierboven zie je wat een goede dikte is van de saus.
- Als de saus helemaal is afgekoeld kan je het zout toevoegen, roer dit er zachtjes door. Het is namelijk de bedoeling dat er echt stukjes zout in de saus zitten, het hoeft niet door de saus te worden opgenomen.
- Schep wat bolletjes ijs op een bordje, garneer met de karamelsaus en eventueel wat blaadjes verse munt.
Ik hoop dat dit menu voor iets meer inspiratie heeft kunnen zorgen! Wat vinden jullie feestelijke vegetarische gerechten?