Foodstyling & fotografie workshop

Gisteren was ik bij een workshop voor foodstyling & fotografie voor bloggers. Ik had het zo naar mijn zin. Als er eten aan te pas komt: count me in! En dan ook nog met leuke, gezellige bloggers uut ’t oost’n. Helemaal fantastisch. De workshop werd gegeven door Danielle van Food Love and Happiness. En was georganiseerd door Bloggerscafé Oost. Een nieuw initiatief voor bloggers hier in de buurt. Dat ik alleen maar kan toejuichen want op de één of andere manier lijken alle blogdingen àltijd in Amsterdam plaats te vinden. En tja. Amsterdam en ik gaan nooit beste vrienden worden, vrees ik.

foodfotografie en foodstyling

Foodstyling

Plannen

Ik vind foodstyling súperleuk om te doen, maar raffel dit altijd een beetje af omdat ik eten óók heel erg leuk vind om te doen. Daarom vond ik de tip van Danielle voor het plannen van je foodfoto’s heel handig. Hoe ik het meestal doe: koken (alles wordt één grote bende ondertussen), eten op een bordje scheppen en gelijk zin krijgen om het direct op te eten en iets denken als ‘oja kut foto!!’. Vervolgens gooi ik ergens een houten snijplank in de buurt van een raam neer, drapeer daar wat fotogenieke items omheen (mijn citroentheedoek is favoriet, mocht dat je nog niet zijn opgevallen) en maak dan snel een foto. Eventueel met hulp van mijn #instagramhusband die het reflectiescherm vasthoudt voor extra licht. Daniëlle raadde onder andere aan om van te voren de styling al te doen en wat testfoto’s te maken. Zo hoef je na het koken alleen nog maar het bord op te maken, een paar foto’s te nemen en je bent klaar om te eten! Voor de planners onder onder is dit vast een heel logische tip. Maar voor mij, chaoot in hart en nieren, had ik daar veel aan. Dat ga ik vanaf nu proberen!

foodstyling salade

Props

Bij de workshop namen we plaats aan een lange tafel vol mooie spulletjes om je foto’s mee te stylen – of ‘props’ zoals dat heet. Ik heb daar dus echt een zwak voor. Ik kom regelmatig thuis met een veel te dure theedoek (‘het printje is zo leuk!’). Of een schattig kommetje ook al puilen mijn keukenkastjes uit. Alles voor een leuke Instagramfoto. Mocht je trouwens op zoek zijn naar bijzondere props, dan kan ik het echt aanraden om eens bij wereldwinkels te kijken. Daar heb ik al heel wat mooie, unieke spulletjes vandaan gehaald. Dille & Kamille en Sissy Boy zijn ook persoonlijke favorieten. Ook leuk: als het goed is opent binnenkort de webshop Foto prop shop, dat zal het zoeken naar props nog makkelijker maken.

workshop foodstyling en fotografie

Foodfotografie

Essentials

Nu ben ik zelf helemaal geen expert wat fotografie betreft. Ik vind het vooral heel leuk om te doen en leer door er gewoon mee bezig te zijn. Mijn essentials voor foodfotografie zijn in ieder geval: mijn spiegelreflex (Canon EOS 705D), een 50mm lens en 5-in-1 reflectiescherm. Verder maak ik àltijd gebruik van daglicht, zoals Danielle ook als tip gaf in de workshop. En daarbij is dat reflectiescherm mijn beste vriend. Als het een zonnige dag is, kan direct zonlicht veel te hard zijn. Ik haal dan de reflectiehoes van het scherm waardoor er een diffuus scherm overblijft. Als je dit voor het licht houdt, wordt het zachter. Hier zou je trouwens ook een wit laken voor kunnen gebruiken. Voor meer licht en om lelijke schaduwen weg te krijgen, gebruik ik de witte of zilveren kant van het reflectiescherm. Zie bijvoorbeeld deze zeer professionele opstelling.

Nogmaals: ik ben dus geen expert hè. Als je dit als topfotograaf leest en denkt ‘Ooooh Iris, Iris, zo moet dat he-le-maal niet!’ wees welkom om aanvullende tips te geven in de comments!

brood met hummus foodstyling

Eindresultaat

De workshop werd gegeven bij saladebar ETN; een erg fijne plek om te lunchen mocht je eens in Enschede zijn trouwens. We mochten zelf onze salades samenstellen met ingrediënten die Lotta, de eigenaresse van ETN, klaar had gezet. Met de props die beschikbaar waren gesteld door Huis & Meer deden we de styling. Ik moet zeggen dat ik afgeleid was door honderd dingen terwijl ik mijn salade aan het samenstellen was (joh) en de foto uiteindelijk maakte onder kunstlicht. Wat waarschijnlijk niet de meest ideale omstandigheden zijn. Maar toch ben ik heel blij met het eindresultaat!

Foodstyling en fotografie door Iris ter Haar
Linzensalade met spinazie wortel, zoete aardappel en een wortel-sinaasappeldressing

Ben je een blogger en woon je ook in het oosten van Nederland? Op de Facebookpagina van Bloggerscafé Oost zullen nieuwe workshops en initiatieven worden gedeeld.

De linkjes naar bol.com in deze blogpost zijn affiliatelinks, bedankt voor je support!

Back to Top