Foodstyling & fotografie workshop

Gisteren was ik bij een workshop voor foodstyling & fotografie voor bloggers. Ik had het zo naar mijn zin. Als er eten aan te pas komt: count me in! En dan ook nog met leuke, gezellige bloggers uut ’t oost’n. Helemaal fantastisch. De workshop werd gegeven door Danielle van Food Love and Happiness. En was georganiseerd door Bloggerscafé Oost. Een nieuw initiatief voor bloggers hier in de buurt. Dat ik alleen maar kan toejuichen want op de één of andere manier lijken alle blogdingen àltijd in Amsterdam plaats te vinden. En tja. Amsterdam en ik gaan nooit beste vrienden worden, vrees ik.

foodfotografie en foodstyling

Foodstyling

Plannen

Ik vind foodstyling súperleuk om te doen, maar raffel dit altijd een beetje af omdat ik eten óók heel erg leuk vind om te doen. Daarom vond ik de tip van Danielle voor het plannen van je foodfoto’s heel handig. Hoe ik het meestal doe: koken (alles wordt één grote bende ondertussen), eten op een bordje scheppen en gelijk zin krijgen om het direct op te eten en iets denken als ‘oja kut foto!!’. Vervolgens gooi ik ergens een houten snijplank in de buurt van een raam neer, drapeer daar wat fotogenieke items omheen (mijn citroentheedoek is favoriet, mocht dat je nog niet zijn opgevallen) en maak dan snel een foto. Eventueel met hulp van mijn #instagramhusband die het reflectiescherm vasthoudt voor extra licht. Daniëlle raadde onder andere aan om van te voren de styling al te doen en wat testfoto’s te maken. Zo hoef je na het koken alleen nog maar het bord op te maken, een paar foto’s te nemen en je bent klaar om te eten! Voor de planners onder onder is dit vast een heel logische tip. Maar voor mij, chaoot in hart en nieren, had ik daar veel aan. Dat ga ik vanaf nu proberen!

foodstyling salade

Props

Bij de workshop namen we plaats aan een lange tafel vol mooie spulletjes om je foto’s mee te stylen – of ‘props’ zoals dat heet. Ik heb daar dus echt een zwak voor. Ik kom regelmatig thuis met een veel te dure theedoek (‘het printje is zo leuk!’). Of een schattig kommetje ook al puilen mijn keukenkastjes uit. Alles voor een leuke Instagramfoto. Mocht je trouwens op zoek zijn naar bijzondere props, dan kan ik het echt aanraden om eens bij wereldwinkels te kijken. Daar heb ik al heel wat mooie, unieke spulletjes vandaan gehaald. Dille & Kamille en Sissy Boy zijn ook persoonlijke favorieten. Ook leuk: als het goed is opent binnenkort de webshop Foto prop shop, dat zal het zoeken naar props nog makkelijker maken.

workshop foodstyling en fotografie

Foodfotografie

Essentials

Nu ben ik zelf helemaal geen expert wat fotografie betreft. Ik vind het vooral heel leuk om te doen en leer door er gewoon mee bezig te zijn. Mijn essentials voor foodfotografie zijn in ieder geval: mijn spiegelreflex (Canon EOS 705D), een 50mm lens en 5-in-1 reflectiescherm. Verder maak ik àltijd gebruik van daglicht, zoals Danielle ook als tip gaf in de workshop. En daarbij is dat reflectiescherm mijn beste vriend. Als het een zonnige dag is, kan direct zonlicht veel te hard zijn. Ik haal dan de reflectiehoes van het scherm waardoor er een diffuus scherm overblijft. Als je dit voor het licht houdt, wordt het zachter. Hier zou je trouwens ook een wit laken voor kunnen gebruiken. Voor meer licht en om lelijke schaduwen weg te krijgen, gebruik ik de witte of zilveren kant van het reflectiescherm. Zie bijvoorbeeld deze zeer professionele opstelling.

Nogmaals: ik ben dus geen expert hè. Als je dit als topfotograaf leest en denkt ‘Ooooh Iris, Iris, zo moet dat he-le-maal niet!’ wees welkom om aanvullende tips te geven in de comments!

brood met hummus foodstyling

Eindresultaat

De workshop werd gegeven bij saladebar ETN; een erg fijne plek om te lunchen mocht je eens in Enschede zijn trouwens. We mochten zelf onze salades samenstellen met ingrediënten die Lotta, de eigenaresse van ETN, klaar had gezet. Met de props die beschikbaar waren gesteld door Huis & Meer deden we de styling. Ik moet zeggen dat ik afgeleid was door honderd dingen terwijl ik mijn salade aan het samenstellen was (joh) en de foto uiteindelijk maakte onder kunstlicht. Wat waarschijnlijk niet de meest ideale omstandigheden zijn. Maar toch ben ik heel blij met het eindresultaat!

Foodstyling en fotografie door Iris ter Haar
Linzensalade met spinazie wortel, zoete aardappel en een wortel-sinaasappeldressing

Ben je een blogger en woon je ook in het oosten van Nederland? Op de Facebookpagina van Bloggerscafé Oost zullen nieuwe workshops en initiatieven worden gedeeld.

De linkjes naar bol.com in deze blogpost zijn affiliatelinks, bedankt voor je support!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

28 reacties op “Foodstyling & fotografie workshop

 1. Nathalie schreef:

  Gaaf! Zoiets zou ik ook wel heel graag willen volgen en ook al woon ik een halfuurtje van Amsterdam, ik weet zulke dingen nooit te vinden…

  | Reageer op deze reactie
 2. Charelle schreef:

  Ooh wat leuk, een foodstyling workshop! Heel slim inderdaad om vóór het koken al de set-up te bepalen. En die webshop klinkt goed, ben benieuwd! 😀

  | Reageer op deze reactie
 3. Linda schreef:

  Je had me al bij ‘Amsterdam en ik gaan nooit beste vriendjes worden’, haha! Het lijkt wel alsof iedereen altijd maar van Amsterdam HOUDT (en dan niet een beetje ‘houdt’ maar echt met hoofdletters) en ik heb er dus eigenlijk niet zoveel mee :’) Blij dat er medestanders zijn haha!
  Ik vind het juist zo leuk dat jij ‘maar wat probeert’ zoals je het zelf noemt – het resultaat mag er eigenlijk altijd hartstikke zijn namelijk! Gaandeweg leer je en ik vind het tof om te zien hoeveel je al gegroeid bent 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik vind het echt een VERSCHRIKKELIJKE stad. (Sorry voor alle Amsterdam-liefhebbers die nu meelezen.) Ik voel me nergens zo oncomfortabel en niet op mijn plek als in Amsterdam. Ik weet nog steeds niet wat het nu precies is. Sowieso de drukte, maar ook meer buiten het centrum waar het minder toeristisch is, kan ik niet mijn draai vinden. Ik krijg altijd gelijk een heimwee-gevoel als ik er ben. Oké, tot zo ver mijn betoog 😛

   En dankjewel! Ik denk door ‘gewoon maar wat te doen’ en zo nu en dan eens wat meer lezen over tips, of naar zo’n workshop gaan als dit, ook heel goed werkt. In ieder geval voor mij 😀

   | Reageer op deze reactie
   1. Auw, je breekt mijn hart 😉
    I ❤ Amsterdam, maar ik respecteer je mening 😜
    Ik zal eens een foto maken van hoe mijn eettafel eruit ziet wanneer ik iets kook met een blogplanning. De helft is dan gedekt ‘voor het echie’ (mijn huisgenoten eten warm) en aan de goede lichtkant ben ik dan in de weer met foto’s, ik schuif aan wanneer de rest klaar is 😂😂😂

    | Reageer op deze reactie
 4. Maud schreef:

  Wat ontzettend leuk om te lezen, Iris! Ik wilde ook heel graag naar de workshop komen, maar had helaas niet genoeg tijd 🙁 Een volgende workshop ben ik er graag bij! We kunnen allemaal goed van elkaar leren natuurlijk.. Hihi. Ik baal enorm dat ik deze workshop heb moeten missen, meeuuh!

  | Reageer op deze reactie
 5. Bente schreef:

  Mijn grootste probleem is altijd dat natuurlijke licht (zeker in de herfst en winter). Heerlijk dus dat we weer de lente en zomer in gaan, dan heb ik ook altijd meer zin om mooie foto’s te maken 🙂

  | Reageer op deze reactie
 6. geertruurzaam schreef:

  Zo’n workshop zou ik ook weleens willen volgen!
  Ik heb ergens gelezen dat je gerechten het best fotografeert 3 minuten nadat ze klaar zijn. Bij is het al best knap als ze binnen 3 dágen kan fotograferen: ik eet ook alles meteen op, en de volgende dag als het licht is ga ik dan een kliekje fotograferen 🙂 (alleen het woord ‘kliekje’ klinkt al niet erg aantrekkelijk, al is het meestal nog wel heel lekker!)

  | Reageer op deze reactie
 7. Claire schreef:

  Zo leuk! Ik woon in Zwolle dus ook het Oosten. Toch? Ik begin nu serieus te twijfelen haha. Ik hou de Facebookpagina in de gaten! Lijkt me zo leuk om een keertje te doen. Ik ben mega slecht in foodfoto’s want bij mij ziet het eten er nooit zo mooi uit. Wel is het altijd lekker. Maar het zou fijn zijn om die smaak ook over te brengen op de foto 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Jaaa tuurlijk! Het is gewoon voor iedereen hier in de buurt 😀 Omdat er zo vaak dingen in het westen worden georganiseerd, zodat we hier ook leuke dingen voor bloggers hebben. Het is niet een strikte regel dat je binnen een bepaalde straal ofzo moet wonen, no worries. Ik ben heel benieuwd naar de volgende workshops, lijkt me superleuk als je er dan ook bij bent!

   | Reageer op deze reactie
 8. Rachel schreef:

  Ik vind belichting en diepte altijd een dingetje! erg leuk artikel ik wil ook weleens op een cursus

  | Reageer op deze reactie
 9. Iris schreef:

  Voedselfotografie is denk ik een van de grote redenen om niet vaak mijn eten vast te leggen, het ziet er gewoon altijd vreselijk uit. Maar, ik ga oefenen.

  | Reageer op deze reactie
 10. Audrey schreef:

  O, wat leuk! Ik ben echt helemaal een beginner op dit gebied, dus ik gebruik(te?) niet eens props, haha.

  | Reageer op deze reactie
  1. Yvette schreef:

   Iris superleuk om te lezen! Helemaal te gek dat het zo goed ontvangen wordt, dat was ook juist onze bedoeling met Bloggers Café Oost. Leuk dat je erbij was.! Liefs, Yvette

   | Reageer op deze reactie
 11. Susan schreef:

  Oh wat super leuk Iris! Ik zag het voorbij komen op instagram en baalde echt als een stekker dat ik er niet bij was. Ben direct het café overal op gaan volgen en wil er zeker bij zijn de volgende keer. Leuk!

  | Reageer op deze reactie
 12. Marjolijn schreef:

  Wat leuk en lekker ziet dit eruit! Ik vind al die prachtig gestylede foodfoto’s op instagram altijd zo mooi. Ik heb zelf Instagram, maar ik heb wel 2 Instagramwaardige borden voor je-weet-maar-nooit xD

  Aan de andere kant word ik ook vaak een beetje rebels van dat soort perfecte foto’s, waarschijnlijk uit jaloezie omdat ik niet zulke mooie foto’s van mijn eten kan/wil maken. Dus dan zet ik uit tegendraadsheid een foto van een maaltijd op facebook waar je nog heel duidelijk de saus spatten op de rand van het bord ziet zitten xD

  | Reageer op deze reactie
 13. Wat een leuke workshop zeg. Ik blog al jaren over eten, maar vergeet nog regelmatig om foto’s te maken.
  Vaak denk ik er pas aan als het op is LOL!
  Tja en om nou élke foto van een leeg bord te laten zijn…. 🙂

  Leuke foto’s ook.

  | Reageer op deze reactie
 14. Kimdy schreef:

  Heel erg tof zeg zo’n workshop! Wel handige tip om van te voren alles klaar te zetten, die ga ik onthouden! En die van het laken om zonlicht tegen te gaan.

  | Reageer op deze reactie
 15. Pingback: Weekoverzicht: Sex and the City naspelen & een social hangover | IKBENIRISNIET
 16. Pingback: Mijn allereerste maandoverzicht! - Vettt
Back to Top