Recept: chilisoep met cornbread

Steve is trouw kijker van de video’s van DJ BBQ. We maken dan ook regelmatig iets van zijn YouTube-kanaal als er een vegetarisch recept voorbij komt. Zoals dit cornbread. Het cornbread maakte Steve en ik ging over het bijgerecht. Cornbread serveer je geloof ik het beste met een lekkere chili, ik had meer zin in soep dus bedacht een chilisoep! De chilisoep is héél makkelijker en budgetvriendelijk om te maken. Door de toevoeging van bonen vult ‘ie ook goed, en met het machtige cornbread erbij is het helemaal een goed vullende avondmaaltijd.

Recept: Chilisoep & cornbread

Recept voor de chilisoep

Hoeveelheid: ongeveer 2-3 personen

Tip: Als je deze soep wil serveren met cornbread, maak dan eerst het cornbread. Het recept hiervoor vind je onderaan deze blogpost. Als het cornbread in de oven staat, kan je de soep bereiden. Of verdeel de taken als je met z’n tweeën kookt!

Ingrediënten voor de chilisoep:

  • 1 scheutje olie om in te bakken
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 1/2 theelepel oregano
  • 1 blik tomatenblokjes uit blik (400g)
  • 1 (groente)bouillonblokje
  • 1/2 liter water
  • 1 blik rode kidneybonen (250g, uitlekgewicht)
  • 2 flinke eetlepels zure room
  • 1 handje verse kruiden, grofgehakt (koriander of peterselie)
  • peper & zout

Variatietips:

  • Voeg extra groenten toe, deze groenten passen goed bij chilisoep: rode paprika, mais, courgette. Bak deze even mee en ga dan verder met stap 3 in het recept.
  • In plaats van kidneybonen zijn zwarte bonen ook erg lekker in deze chilisoep, of gebruik een mix van verschillende bonensoorten.
  • Als je geen potjes kruiden in huis hebt, kan je ook een zakje taco-kruidenmix kopen en hier een eetlepel van toevoegen tijdens stap 2.
  • Houd je van spicy? Voeg er dan vooral gesneden chilipeper aan toe samen met de knoflook bij stap 1 van het recept.
  • Voor een extra fancy chilisoep, maak af met een handje tortillachips en geraspte kaas.

Zo maak je de chilisoep:

  1. Verhit een scheutje olie in een (soep)pan. Fruit de rode ui 5 minuten op een zacht vuurtje en roer volgens de knoflook mee en bak nog 1 minuut.
  2. Voeg je kruiden (gerookt paprikapoeder, komijn, cayennepeper, oregano) eraan toe en bak weer 1 minuut mee op middelhoog vuur tot de geuren en smaken goed vrijkomen. Let op dat de kruiden niet verbranden!
  3. Doe nu de tomatenblokjes erbij en roer goed door.
  4. Voeg het bouillonblokje toe en giet het water erbij. Breng aan de kook, doe de kidneybonen erbij en laat ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
  5. Dien de chilisoep op in kommen met een klodder zure room, de verse kruiden en eventueel wat peper en zout.

Recept: Chilisoep & cornbread Recept: Chilisoep & cornbread

DJ BBQ’s Chili Cheese Cornbread

Het recept van DJ BQQ dat Steve gebruikte voor het maken van het cornbread vind je hierrr. Ik kon geen polenta of ‘coarse cornmeal’ vinden in onze supermarkt om de hoek trouwens. Maar wel voorgekookt wit maïsmeel van het merk Pan (deze), gevonden in het schap waar alle internationale producten staan. Hiermee ging het ook prima!

Kan dat ook vegan?

Ik denk het wel! Ik vond dit filmpje met drie verschillende recepten voor vegan cornbread, in plaats van ‘normale’ boter gebruiken ze Becel margarine, in plaats van ei een lijnzaad-mengsel en in plaats van melk een plantaardige melk.

Recept: Chilisoep & cornbread

Eet smakelijk!

Meer vegetarische recepten vind je in de receptenindex!

Back to Top