8 kruiden die niet in je keuken mogen ontbreken

Natuurlijk heb je een basis voorraadje aan standaard kruiden. Toch? Denk aan een potje oregano, paprikapoeder en laurierblaadjes. Maar onderstaande kruiden, specerijen en smaakmakers mogen ook écht niet ontbreken in je keuken. Ze zorgen ervoor dat een simpel gerecht extra speciaal wordt. 

gerookt paprikapoeder

1. Gerookt paprikapoeder (pimenton)

Hoe te gebruiken: Gerookt paprikapoeder is iets dat ik aan veel gerechten toevoeg voor de rooksmaak. De eerste keer dat ik het potje in mijn handen had, vond ik het net naar bacon ruiken. Ideaal om juist vegetarische gerechten net een beetje extra te geven. En onmisbaar in Spaanse gerechten zoals paella. De blikjes paprikapoeder vliegen er hier doorheen.

Tip: Gerookt paprikapoeder heb je in meerdere smaken (zoet, bitter, scherp). Zoet is mijn favoriet, die gebruik ik ook in mijn recepten. Gebruik je de scherpe variant, dan zou ik er iets minder scheutig mee zijn.

Waar te koop: Ik koop het meestal van het merk La Chinata bij Dille & Kamille, maar het is ook van een ander merk te koop bij speciaalzaakjes zoals Oil & Vinegar.

kampot peperkorrels

2. Kampot peperkorrels

Hoe te gebruiken: Er ging een wereld voor mij open toen ik Kampot peper probeerde van Project Pepper, hier kan je er meer over lezen. Kampot peper heeft een intensere smaak dan de standaard peperkorrels uit de supermarkt. De zwarte peper is lekker bij een broodje met avocado en de rode peper is lekker om in een pasta met roomsaus te verwerken. Maar peper is zo veelzijdig, eigenlijk maar je er èlk gerecht lekkerder mee.

Tip: Maal ze in een pepermolen die je niet op de kop hoeft te zetten, anders mengen de kapotte peperstukjes met de rest van de korrels als je de molen weer terugzet, en zo verliest de peper steeds meer zijn smaak, zonde!

Waar te koop: Online kan je meerdere verkooppunten van Kampot peper vinden. Ik heb zelf Kampot peper die ik van Project Pepper heb gekregen, met de opbrengst steunen ze projecten in Cambodja, zeker een aanrader dus.

chilivlokken

3. Turkse rodepepervlokken (pul biber)

Hoe te gebruiken: Ook iets dat ik veel gebruik, deze Turkse pepervlokken. Het wordt gemaakt van de Aleppo peper, die zijn niet intens scherp, maar ze geven een gerecht wel net een beetje meer pit. Precies goed, want ik houd niet zo van pittig eten. Door de rode kleur ziet het er ook mooi uit! Ik strooi het graag over een salade, hummus, yoghurtsausjes én het zit standaard in mijn knoflookspaghetti als ik rode peper ben vergeten te kopen.

Waar te koop: Pul biber koop je bij de toko of Oosterse supermarkt, of andere online bij bijvoorbeeld Pit&Pit.

ras el hanout

4. Ras el Hanout kruiden

Hoe te gebruiken: Ras en Hanout is een kruidenmengsel en bevat onder andere anijs, kardemom, cayennepeper, kaneel en kruidnagel. En dat is zó lekker in een couscous/quinoa-salade met rozijntjes, wortel en spinazie. Het wordt vooral gebruikt in Noord-Afrikaanse (stoof)gerechten.

Tip: Je kan het mengsel ook zelf maken mocht je een enorme kruidenvoorraad hebben.

Waar te koop: Ik kocht het bij Dille & Kamille, maar ik zag dat het tegenwoordig ook bij Albert Heijn en andere supermarkten te koop is van het merk Jonnie Boer.

sumac

5. Sumac

Hoe te gebruiken: Sumac is een zure bes die tot een poeder wordt vermalen, het wordt veel gebruikt in het Midden-Oosten. Ik heb het ooit leren kennen door een Food We Love box waar het in zat. Het liefst maak ik er geroosterde aubergine met pijnboompitten, granaatappelpitten en volle yoghurt mee. De sumac voeg ik op het allerlaatst toe. Echt lekker!

Waar te koop: Ik ben het nog nooit in een winkel tegengekomen, maar ik gok dat Turkse winkeltjes het hebben. Online is het in ieder geval makkelijk te vinden, bijvoorbeeld hier.

za'atar

6. Za’atar

Hoe te gebruiken: Ik gebruik dit het liefst op dezelfde manier als de sumac, over geroosterde groenten met een yoghurtsausje. Ook lekker over hummus. Of om te mengen met olijfolie als dip.

Waar te koop: Za’atar vind je waarschijnlijk bij Turkse winkeltjes, maar tegenwoordig ligt het ook gewoon in de schappen van de meeste supermarkten, van het merk Jonnie Boer.

komijnzaad

7. Komijnzaad (djinten)

Hoe gebruik je het: I love komijn! Ik had een potje gemalen komijn en gooide het overal doorheen. Nu gebruik ik meestal de hele variant. Lekker in zelfgemaakte kruidenmengsels die je zelf met de vijzel fijn stampt. Ik vind ze het lekkerst door eerst kort te roosteren in een koekenpan en om het daarna te verwerken in een simpele dhal van rode linzen, mmm!

Tip: Gebruik hele komijnzaden in plaats van de gemalen variant, deze behouden namelijk veel beter hun smaak.

Waar te koop: als het goed is kan je het bij elke supermarkt vinden in het kruidenschap.

edelgistvlokken

8. Edelgistvlokken (nutrional yeast)

Hoe te gebruiken: ze vallen niet onder de noemer kruiden, maar geven wel enorm veel smaak aan je gerecht. En het is nog súpergezond ook, het zit namelijk vol met eiwitten en vitamine B. De smaak heeft wat weg van kaas en is daarom vooral bekend in de vegan keuken. Maar eigenlijk vind ik dat iedereen dit in huis moet hebben. Ik maak er graag vegan tosti’s mee, mix het met cashewnoten voor een Parmezaan-lookalike en strooi het over pasta en andere gerechten.

Tip: Zie dit Buzzfeed artikel voor nog meer redenen om edelgist in huis te halen.

Waar te koop: Het is onder andere te koop bij Ekoplaza en G&W Gezonsheidswinkels.

kruiden

Als ik per direct op vakantie ging naar een onbewoond eiland en ik mocht maar één van de bovenstaande potjes meenemen, dan zou ik voor het gerookt paprikapoeder gaan. Welke smaakmaker is voor jou onmisbaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50 reacties op “8 kruiden die niet in je keuken mogen ontbreken

 1. chucky1012 schreef:

  Handig lijstje met kruiden waarvan ik er een aantal niet ken.
  Ik zal er zeker een paar van in huis halen.

  | Reageer op deze reactie
 2. Ellis schreef:

  Wow, ik ken er een paar gewoon echt niet! 🙂 Ik gebruik ik vooral thijm, rozemarijn en oregano.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Mm ja vooral tijm! Volgens mij is dat het potje met kruiden dat ik het vaakst moet bijvullen omdat we het zoveel gebruiken haha. Het is ook zo lekker!

   | Reageer op deze reactie
 3. kelly schreef:

  Ik ken ze wel, maar niet allemaal in huis. Ik ben erg benieuwd naar gerookte paprika poeder en de edelgistvlokken. Komijn heb ik trouwens een te grote voorraad van…bang om zonder te zitten denk ik, 🙂

  | Reageer op deze reactie
 4. Esther schreef:

  Mooie foto’s in dit artikel! Zie ook een aantal van mijn favoriete kruiden hiertussen staan.

  | Reageer op deze reactie
 5. Za’atar en pimenton zijn hier ook favoriet. Wat ik verder ook vaak gebruik (het hele jaar door, hihi); speculaaskruiden! Daarnaast komijnpoeder en korianderpoeder en natuurlijk peper.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh wat grappig, speculaaskruiden heb ik niet eens in huis geloof ik. Daar moet ik ook eens wat meer mee doen, goede tip 😀

   | Reageer op deze reactie
 6. valhalla schreef:

  Oooh, gerookt paprikapoeder. Dat maakt bijna alles lekker!
  (wat heb je toch een leuk blog!)

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja echt! Als ik iets simpels maak, een bonenburger ofzo, smaakt het zóveel lekkerder met wat gerookt paprikapoeder erdoor. Dan smaakt het gelijk een stuk specialer 😀
   (en wat lief, dankjewel!)

   | Reageer op deze reactie
 7. Tahnee schreef:

  Is gerookt paprikapoeder hetzelfde als de gewone paprikapoeder? Ras el hanout is mijn ultieme favoriet <3 Lekker over gegrile aubergines uit de oven of door de couscous…

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Nee gerookt paprika poeder is echt gerookt, dus er zit een rook-smaak aan. Gewone paprikapoeder vind ik persoonlijk niet zo bijzonder en gebruik ik niet veel. Gerookt paprikapoeder daarentegen, mmm 😀

   | Reageer op deze reactie
 8. Ellen schreef:

  Wauw, leuk lijstje! Ik ben zelf ook dol op gerookt paprikapoeder en komijn! De rest van de kruiden zijn me minder bekend, maar vooral naar de za’atar ben ik super benieuwd! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 9. Bente schreef:

  Die edelgistvlokken heb ik niet (die naam alleen al klinkt niet heel aantrekkelijk ;)). Ras el hanout en gerookte paprika zijn hier favoriet!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Haha klopt, het klinkt zo vies! Steve walgt er altijd een beetje van als ik er mijn hele eten mij onder strooi, hij vindt dat het op zaagsel lijkt en in combinatie met de gekke naam kan ik me voorstellen dat dat niet heel smakelijk lijkt hahaha. Maar het is echt lekker hoor!

   | Reageer op deze reactie
 10. Alyssa schreef:

  Tof, zo’n lijstje! Ik was nooit zo met kruiden bezig, tot ik iets kreeg met mijn vriend, haha. Hij is altijd zo goed in combineren van kruiden en weet precies wat ‘ie waarvoor moet gebruiken, dus ik leer nu een beetje van hem kruiden gebruiken 😉 En ik ben zelf ook lekker aan het proberen! Toevallig heb ik pasgeleden voor het eerst zo’n blikje gerookt paprikapoeder gekocht; ik wilde het al heel lang eens proberen. Het ruikt alleen al lekker! Ik weet zeker dat wij al deze kruiden in huis hebben, maar ik heb ze nog lang niet allemaal gebruikt… maar dat ga ik zeker wel doen 😀

  | Reageer op deze reactie
 11. Anieke schreef:

  Komijn/djinten! In combinatie met kaneel is het perfect voor Mexicaanse gerechten 🙂

  | Reageer op deze reactie
 12. Jantine schreef:

  We hebben twee weken terug gerookte paprikapoeder bij de toko gevonden. Dat is goedkoper dan bij Dille & Kamille 😉 en dus bedacht mijn man dat hij het wel een keer wilde proberen. Hij heeft het nu een paar keer gebruikt, en het is echt lekker!

  Verder doen wij het vooral met gember, kurkuma, basilicum, oregano en knoflook …

  | Reageer op deze reactie
 13. Marlijn schreef:

  Komijn is mijn favoriet om op ‘gewone’ kaas te strooien.. dit is trouwens niet te koop bij de gewone supermarkt hier dus ik koop het bij de Ekoplaza. Verder ben ik fan van basilicum, kerrie, kaneel etc. Heb heel veel kruiden, superfijn!

  | Reageer op deze reactie
 14. Sytske schreef:

  Ik zie dat ik sommige nog moet kopen 🙂
  Ik heb za’atar zelf gemaakt, niet moeilijk, een recept van greenkitchenstories.com

  | Reageer op deze reactie
 15. Leoni schreef:

  Wow er gaat een hele nieuwe wereld voor mij open hahaha. Ik kende alleen de za’atar en de edelgistvlokken. Ik kook eigenlijk vaak alleen met peper en zout en italiaanse kruiden gebruik ik vaak. Misschien tijd om eens te gaan variëren 😉

  | Reageer op deze reactie
 16. Emma schreef:

  Wat een fijn artikel is dit! Want ik ben niet zo’n held in kruiden! Thanks!

  | Reageer op deze reactie
 17. sammie schreef:

  mooie foto’s heb je gemaakt, was wel een klusje om het allemaal weer op te ruimen en terug in het potje te krijgen zeker? 🙂 Die gerookte paprika poeder hebben wij ook, erg lekker. Wij kunnen ook niet zonder peper korrels en knoflookpoeder, als echt knoflook liefhebbers moet er altijd knoflook zijn, ook als de verse op is 🙂

  | Reageer op deze reactie
 18. iooon schreef:

  Komijn lust ik niet zo maar wel in poedervorm. Hetzelfde eigenlijk met paprika. Oh en de Pul Biber. Die heb ik ook allemaal. De laatste uit het rijtje ken ik allemaal niet. Nog niet.

  | Reageer op deze reactie
 19. Shaz schreef:

  Hele mooie foto’s! Een van de kruiden die ik nu vaak gebruik, is de paprikapoeder.

  | Reageer op deze reactie
 20. Desi schreef:

  Ik hou van kruiden! Vooral komijn ben ik dol op (terwijl ik dat vroeger het vieste ooit vond). De andere kruiden bevalve sumac en za’atar heb ik ook allemaal in de keuken staan. Oh en ik kan ook echt niet zonder kerriepoeder!

  | Reageer op deze reactie
 21. Saar schreef:

  Een aantal heb ik in mijn keuken staan, andere niet. Sommige bloggers doen me, als ik hun recepten maak, wel eens nieuwe kruiden ontdekken. Zo ging dat alvast met de ras el hanout!

  | Reageer op deze reactie
 22. Godelieve schreef:

  Ik ben nog steeds niet te oud om te leren want een aantal van deze smaakmakers kende ik echt nog niet. Leuk om op jouw blog altijd weer nieuwe inspiratie op te doen Iris. Nu heb ik weer het een en ander aan nieuwe dingen om uit te proberen.

  | Reageer op deze reactie
 23. Rianne schreef:

  Ohh jaa Ras el Hanout is zo lekker he! Doe dat zo vaak door de couscous of door mijn gehakt bijvoorbeeld 🙂

  | Reageer op deze reactie
 24. Kim schreef:

  Wat een leuke post! 😀 Ik ken zelf volgens mij eigenlijk alleen komijn haha. Dat doen we door de spitskool!

  | Reageer op deze reactie
 25. hanne schreef:

  ik ken en gebruik ze allemaal maar ben dan ook een echte kruidenjunkie – als veganist zijn kruiden al helemaal a girls best friend! alleen laurier en nootmuskaat, bah die hoef ik echt niet! vind het trouwens wel tof dat jij als niet-veganist ook edelgistvlokken gebruikt en aanbeveelt!! (thax 🙂 ik ben er ook dol op maar er wordt vaak wat meewarig over gedaan, als ‘nepkaas’ terwijl ze idd gezond en érg lekker zijn! wat je zeker ook eens moet proberen (in aziatische gerechten) is sezchuanpeper, dat is een héél aromatische peper, niet tevergelijken met je standaard zwarte pepervaatje! en gedroogde dille is ook wel lekker om een snel yoghurtsausje te maken vind ik, vers is lekkerder maar van dille heb ik dat niet altijd in huis. en kafierlimoenblaadjes in de diepvries!

  | Reageer op deze reactie
 26. Iris schreef:

  De AH had een keer weckpotjes met gerookt paprikapoeder in het 35%-kortingsschap. Helaas een eenmalige actie, want ik heb het heerlijke spul sindsdien nooit meer gezien.

  | Reageer op deze reactie
 27. Cariena schreef:

  Wat een ontzettend leuk en origineel artikel! Vooral de foto op het laatst vind ik erg leuk met alle hoopjes kruiden, staat super gezellig. Alsof ze aan tafel zitten en bespreken wie er nou het lekkerst is en in welk gerecht ze gebruikt worden 😉 Zelf gebruik ik wel eens gerookte paprikapoeder en komijnzaad uit het lijstje en verder ben ik (nog) niet zo creatief met kruiden en volg ik meestal een recept.

  | Reageer op deze reactie
 28. Simone schreef:

  Mmm, ziet er allemaal heerlijk uit. Mooie foto’s ook. Een aantal heb ik nog nooit in mijn leven geproefd. Gerookt paprikapoeder lijkt me erg lekker!

  | Reageer op deze reactie
 29. mar schreef:

  Ik ken ze ook nog niet allemaal.gebruik regelmatig komijn zaad in soja yoghurt sausje met beetje citroen en sambal. Lekker.en door jou heb ik een tijd geleden de edelgistvlokken ontdekt. Hmmmmmm echt te gek zo ‘ n tosti.thanks

  | Reageer op deze reactie
 30. Lotte schreef:

  Ja gerookt paprikapoeder is zo lekker! Echt niet te vergelijken met gewoon paprikapoeder. Ik kan niet zonder zwarte peper, chilivlokken en speculaaskruiden. Dat gebruik ik echt het hele jaar door. En kaneel doet het ook wel erg goed. En Italiaanse kruiden, komijn..naja ik houd veel van kruiden!

  | Reageer op deze reactie
 31. Dit vind io nou eennhandge lijst. Een aantal kruiden gebruik ik al standaard, maar er zitten ook dingen in die ik niet wist. Ik vond bijvoorbeeld laatst twee enorme zakken sumac in de kast, blijkbaar ooit een keer gekocht, maar ik had geen idee hoe het smaakte of wat ik ermee moest. Bedankt voor de tips dus!

  Mijn absoluut favoriete specerij is nootmuskaat. Mmm!

  | Reageer op deze reactie
 32. Deisy schreef:

  Wat een supertof artikel Iris. Mijn favoriete specerij is denk ik toch wel Ras el Hanout: ik kan echt niet zonde en mijne komt trouwens ook van D & K hihi 😉 Nu ik er trouwens over nadenk gebruik ik Komijnzaad ook iets te vaak volgens mij haha (oeps). En tja paprikapoeder alleen maar liefde voor (kun je liefde voor kruiden hebben, nja bij deze dus wel hehe). X

  | Reageer op deze reactie
 33. Lonneke schreef:

  Ik ben dol op kruiden, heb een lade vol. Toch staan er een aantal bij die ik nog niet heb. Ik heb bijvoorbeeld altijd zoete paprikapoeder, maar deze gerookte versie klinkt ook top.
  Ik gebruik vaak Djahé (gember) en ketoembar (koriander).. mmm!

  | Reageer op deze reactie
 34. Puck schreef:

  Komijn vliegt er hier ook doorheen, en sinds kort heb ik ras el hanout in huis. De rest ken ik niet echt, en ik moet zelfs eerlijk bekennen dat ik altijd gedacht heb dat sumac iets giftigs was, volgens mij heb ik zoiets ooit bij Greys Anatomy gehoord. Maar bedankt voor de tip, zeker van die pimento, ik kende alleen de scherpe variant en die vind ik te pittig.

  | Reageer op deze reactie
 35. Pingback: Weekend happiness #8 - Bringing Happiness
 36. Nina schreef:

  Haha ik ben een keukenprinses van likmevestje.. ik heb wel veel kruiden, maarrrrrrr…. precies bijna niets van deze lijst! Ja.. zwarte peper.. edelgist.. ‘normaal’ paprikapoeder en normale chilivlokken ;’)

  Eventjes mijn boodschappenlijstje bijwerken…

  | Reageer op deze reactie
 37. Michelle schreef:

  Oeh, wat handig dit! Ik heb laatst eindelijk voor het eerst met gerookt paprikapoeder gekookt: lekker! Wel oppassen dat het niet gaat overheersen (ik ben nogal vaak iets te enthousiast :P). Ras el Hanout, daar ben ik nieuwsgierig naar geworden en pepervlokken: die zie ik vaak voorbij komen, toch maar eens naar op zoek!

  | Reageer op deze reactie
 38. Lilian schreef:

  Komijn en kaneel zijn echt mijn favorieten! En Ras El Hanout gebruiken we hier ook veel. En voor Chinees 5 spices.

  | Reageer op deze reactie
 39. Mariet schreef:

  Aantal van deze kruiden zijn nieuw voor mij; fijn, want ik hou van nieuwe kruiden ontdekken 🙂 Ik gooi altijd van alles door mijn eten/salades etc. naar eigen inzicht, maar dit overzicht hoe en waarvoor te gebruiken vind ik suuuperhandig! Thanks! Ik ga komende week op kruidenjacht!

  | Reageer op deze reactie
 40. Sanne schreef:

  Echt een leuk bericht Iris!
  Een paar kruiden of specerijen kende ik al (gelukkig, haha) en heb ik in huis, namelijk de gerookte paprikapoeder (dankzij jou en je broodje zuurkool, zo lekker!), za’atar, ras el hanout, komijnzaad en edelgistvlokken. Maar ik doe hier eeeecht veel te weinig mee. Af en toen gebruik ik komijnzaad als de AH recept het aangeeft, edelgistvlokken at ik veel toen ik nog vegan at (inderdaad als kaas vervanger op pasta ofzo, of er vegan parmezaan van te maken) en za’atar ook alleen maar voor een gerecht. Het blijft meestal bij peper en zout in de keuken, zo jammer eigenlijk. Volgens mij weet je er echt veel van en dat is zo tof! Vooral die peperkorrels klinken heel fijn, die wil ik ook uitproberen (met zout bijvoorbeeld gebruik ik nu himalayazout en dat vind ik ook veel lekkerder).
  Liefs en bedankt voor de goeie tips!

  | Reageer op deze reactie
 41. Inostrate schreef:

  Ik ben dol op komijn vooral in zelfgebakken brood als zaadje en de gemalen vorm bij eiergerechten en zelfs in koekjes.
  Goede kruidentips!

  | Reageer op deze reactie
Back to Top