8 kruiden die niet in je keuken mogen ontbreken

Natuurlijk heb je een basis voorraadje aan standaard kruiden. Toch? Denk aan een potje oregano, paprikapoeder en laurierblaadjes. Maar onderstaande kruiden, specerijen en smaakmakers mogen ook écht niet ontbreken in je keuken. Ze zorgen ervoor dat een simpel gerecht extra speciaal wordt. 

gerookt paprikapoeder

1. Gerookt paprikapoeder (pimenton)

Hoe te gebruiken: Gerookt paprikapoeder is iets dat ik aan veel gerechten toevoeg voor de rooksmaak. De eerste keer dat ik het potje in mijn handen had, vond ik het net naar bacon ruiken. Ideaal om juist vegetarische gerechten net een beetje extra te geven. En onmisbaar in Spaanse gerechten zoals paella. De blikjes paprikapoeder vliegen er hier doorheen.

Tip: Gerookt paprikapoeder heb je in meerdere smaken (zoet, bitter, scherp). Zoet is mijn favoriet, die gebruik ik ook in mijn recepten. Gebruik je de scherpe variant, dan zou ik er iets minder scheutig mee zijn.

Waar te koop: Ik koop het meestal van het merk La Chinata bij Dille & Kamille, maar het is ook van een ander merk te koop bij speciaalzaakjes zoals Oil & Vinegar.

kampot peperkorrels

2. Kampot peperkorrels

Hoe te gebruiken: Er ging een wereld voor mij open toen ik Kampot peper probeerde van Project Pepper, hier kan je er meer over lezen. Kampot peper heeft een intensere smaak dan de standaard peperkorrels uit de supermarkt. De zwarte peper is lekker bij een broodje met avocado en de rode peper is lekker om in een pasta met roomsaus te verwerken. Maar peper is zo veelzijdig, eigenlijk maar je er èlk gerecht lekkerder mee.

Tip: Maal ze in een pepermolen die je niet op de kop hoeft te zetten, anders mengen de kapotte peperstukjes met de rest van de korrels als je de molen weer terugzet, en zo verliest de peper steeds meer zijn smaak, zonde!

Waar te koop: Online kan je meerdere verkooppunten van Kampot peper vinden. Ik heb zelf Kampot peper die ik van Project Pepper heb gekregen, met de opbrengst steunen ze projecten in Cambodja, zeker een aanrader dus.

chilivlokken

3. Turkse rodepepervlokken (pul biber)

Hoe te gebruiken: Ook iets dat ik veel gebruik, deze Turkse pepervlokken. Het wordt gemaakt van de Aleppo peper, die zijn niet intens scherp, maar ze geven een gerecht wel net een beetje meer pit. Precies goed, want ik houd niet zo van pittig eten. Door de rode kleur ziet het er ook mooi uit! Ik strooi het graag over een salade, hummus, yoghurtsausjes én het zit standaard in mijn knoflookspaghetti als ik rode peper ben vergeten te kopen.

Waar te koop: Pul biber koop je bij de toko of Oosterse supermarkt, of andere online bij bijvoorbeeld Pit&Pit.

ras el hanout

4. Ras el Hanout kruiden

Hoe te gebruiken: Ras en Hanout is een kruidenmengsel en bevat onder andere anijs, kardemom, cayennepeper, kaneel en kruidnagel. En dat is zó lekker in een couscous/quinoa-salade met rozijntjes, wortel en spinazie. Het wordt vooral gebruikt in Noord-Afrikaanse (stoof)gerechten.

Tip: Je kan het mengsel ook zelf maken mocht je een enorme kruidenvoorraad hebben.

Waar te koop: Ik kocht het bij Dille & Kamille, maar ik zag dat het tegenwoordig ook bij Albert Heijn en andere supermarkten te koop is van het merk Jonnie Boer.

sumac

5. Sumac

Hoe te gebruiken: Sumac is een zure bes die tot een poeder wordt vermalen, het wordt veel gebruikt in het Midden-Oosten. Ik heb het ooit leren kennen door een Food We Love box waar het in zat. Het liefst maak ik er geroosterde aubergine met pijnboompitten, granaatappelpitten en volle yoghurt mee. De sumac voeg ik op het allerlaatst toe. Echt lekker!

Waar te koop: Ik ben het nog nooit in een winkel tegengekomen, maar ik gok dat Turkse winkeltjes het hebben. Online is het in ieder geval makkelijk te vinden, bijvoorbeeld hier.

za'atar

6. Za’atar

Hoe te gebruiken: Ik gebruik dit het liefst op dezelfde manier als de sumac, over geroosterde groenten met een yoghurtsausje. Ook lekker over hummus. Of om te mengen met olijfolie als dip.

Waar te koop: Za’atar vind je waarschijnlijk bij Turkse winkeltjes, maar tegenwoordig ligt het ook gewoon in de schappen van de meeste supermarkten, van het merk Jonnie Boer.

komijnzaad

7. Komijnzaad (djinten)

Hoe gebruik je het: I love komijn! Ik had een potje gemalen komijn en gooide het overal doorheen. Nu gebruik ik meestal de hele variant. Lekker in zelfgemaakte kruidenmengsels die je zelf met de vijzel fijn stampt. Ik vind ze het lekkerst door eerst kort te roosteren in een koekenpan en om het daarna te verwerken in een simpele dhal van rode linzen, mmm!

Tip: Gebruik hele komijnzaden in plaats van de gemalen variant, deze behouden namelijk veel beter hun smaak.

Waar te koop: als het goed is kan je het bij elke supermarkt vinden in het kruidenschap.

edelgistvlokken

8. Edelgistvlokken (nutrional yeast)

Hoe te gebruiken: ze vallen niet onder de noemer kruiden, maar geven wel enorm veel smaak aan je gerecht. En het is nog súpergezond ook, het zit namelijk vol met eiwitten en vitamine B. De smaak heeft wat weg van kaas en is daarom vooral bekend in de vegan keuken. Maar eigenlijk vind ik dat iedereen dit in huis moet hebben. Ik maak er graag vegan tosti’s mee, mix het met cashewnoten voor een Parmezaan-lookalike en strooi het over pasta en andere gerechten.

Tip: Zie dit Buzzfeed artikel voor nog meer redenen om edelgist in huis te halen.

Waar te koop: Het is onder andere te koop bij Ekoplaza en G&W Gezonsheidswinkels.

kruiden

Als ik per direct op vakantie ging naar een onbewoond eiland en ik mocht maar één van de bovenstaande potjes meenemen, dan zou ik voor het gerookt paprikapoeder gaan. Welke smaakmaker is voor jou onmisbaar?

Back to Top