Masterklasje Risico & Conflict

Ik heb morgen een tentamen in Risico & Conflictpsychologie, dat betekent dat ik mijn laptop niet mag aanraken en heel de dag met mijn neus in de boeken hoor te zitten. Gaap. Bloggen is al helemaal uit den boze. Maar toen had ik ineens een geniaal idee – al zeg ik het zelf – studie gerelateerd bloggen is geen studie ontwijkend gedrag, yes! Ik review mijn vak en dan weten jullie ook meteen wat meer van de juicy details van de studie Psychologie.

psychologie vakken

Wat is het? Een tweedejaars vak dat ik bijna kan dromen omdat ik het tentamen al zo vaak heb gemaakt. Het gaat over risicoperceptie: bijvoorbeeld waarom mensen heel erg bang zijn om door een haai gebeten te worden maar niet zo bang zijn om auto te rijden. Terwijl de kans op een haaienbeet veeeele malen kleiner is dan op een verkeersongeluk. En het gaat over conflicten, denk aan de zwarte pieten discussie. Klinkt allemaal best interessant, toch?

Hoeveelste keer? 5 keer is scheepsrecht, dat is ook wel aan de staat van m’n boeken te zien.

Getraumatiseerd omdat? Tijdens de casusbespreking die bij dit vak hoort vroeg iemand “Is de studie te moeilijk voor je of ben je gewoon lui?” toen het ter sprake kwam dat ik dit vak al voor de 100e keer herkans. Dat zijn de dingen die je niet moet vragen aan iemand met studievertraging. Gewoon niet doen. Nee, maar echt. Er was meteen sprake van een zogeheten eenzijdig conflict van mijn kant namelijk.  Een korte analyse: Zij dacht: goh, hoe komt dat, dat vind ik interessant. Ik dacht: dus ik moet nu kiezen tussen dom of lui zijn, lekker is dat, bitch please. Ik zei: hahahahahaha ja weet ik niet hahahaha = vermijdingsgedrag.

Risico & Conflict weetjes:

 • Wist je dat mensen meer tevreden zijn over een kleine winst waar ze veel moeite voor moesten doen dan voor een grote winst dat een snelle deal was? Dat noemen ze de winner’s curse; als ik ergens een mooi armbandje zie op een rommelmarkt en ik zeg ‘ik geef 10 euro!’ en de verkoper zegt meteen ‘Prima, deal!’ ben ik waarschijnlijk best teleurgesteld omdat ik ook wel minder had kunnen bieden.
 • De mens is van nature een hoopvol wezen en ziet zijn toekomst over het algemeen rooskleurig in, de kans van het krijgen van een ziekte wordt onderschat en de kans op een lang en gelukkig leven met getalenteerde kinderen en goed huwelijk wordt overschat. Dat heet de optimistic bias. In dit filmpje wordt het duidelijker uitgelegd.
 • Conflicten zijn reuze interessant omdat er meestal andere belangen aan ten grondslag liggen. Zo had je bijvoorbeeld twee zussen die ruzie maakten om een sinaasappel. Allebei wilden ze de sinaasappel héél graag. Uiteindelijk sneden ze de sinaasappel maar door midden, eerlijk verdeeld. Maar later bleek dat de ene zus de schil van de sinaasappel wilde gebruiken voor een sinaasappeltaart en de andere het sap wilde gebruiken omdat ze dorst had. Uiteindelijk hadden ze dus tot een veel betere oplossing kunnen komen.
 • Één van de eerste paar keren toen ik met Steve aan het Facebookchatten was, ging het over dit vak. Hij wilde zijn reader wel aan mij uitlenen, die was ik natuurlijk vergeten te kopen en had ik nodig voor een opdracht, goede versiertruc bleek achteraf.

Ik geef dit vak een: 6,5. Pluspunten omdat je veel van de saaie feitjes kan toepassen in het dagelijks leven dat vol risico’s en conflicten zit, maar minpunten omdat het vak zo – gaap – saai is. Hoewel dat laatste vooral door de oneindigheid aan herkansingen komt.

planning

En nu? Morgen ga ik some ass kicken op het tentamen want voor het eerst loop ik niet eens heel erg achter op mijn planning. Voor dit vak dan. Deze keer haal ik een 8. Of is dat mijn optimistic bias die nu spreekt?

Update: Joepie, het ging heel goed!

Nog een update: Een 8!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

53 reacties op “Masterklasje Risico & Conflict

 1. Hihihi, ik moest een beetje gniffelen om dit blogje. Dat stukje over je studievertraging komt me heel bekend voor; iemand stelt een stomme (stiekem best gemene) vraag, reactie? Grapje van maken!!!

  Heeeel veel succes morgen, hopelijk haal je die 8 gewoon, ik ga voor je duimen hoor! 🙂

 2. Nn

  You can do it Irisje! Ik heb er vertrouwen in ^_^ vijf keer is scheepsrecht, zo is dat!

 3. Haha, heerlijk stukje is dit. Ach, ik heb ook duizendmiljoen keer over een tentamen gedaan en ben uiteindelijk afgestudeerd. Met een 8. En aan die stof heb ik grappig genoeg zo goed als nooit meer iets gehad (wat op zichzelf ook best treurig is, trouwens).

 4. Leonie

  Haha, briljant! Ik heb psychologie altijd al reuze interessant gevonden, maar ja je kunt nu eenmaal niet vier studies tegelijk doen. Leuk stukje dus, ik wil wel meer saaie-gaap-herkansingen-voor-de -100e-keer-blogjes van je.

  En vermijdingsgedrag, praat me er niet van.

 5. Laura

  Nee je haalt een 8 morgen. Minstens. Klinkt heel erg interessant trouwens. Dat is net als dat ik echt doodsangsten uitsta voor achtbanen maar wel achterop een racemotor durf (sterker nog, ik wilde lange tijd mijn motorrijbewijs en bleek er gevoel voor te hebben tijdens de proefles). Ik bedoel, hoe groot is de kans dat ik uit die achtbaan val vs. de kans dat ik tot op m’n botten openschaaf op het asfalt met de motor? Ja, precies. Maar goed, dan is de hoogtevrees er nog 😛

  • iris

   Volgens mij kwam het er vooral op neer dat het o.a. ligt aan de mate van controle die je ervaart. In een achtbaan heb je bijna geen controle dus daar zit eigenlijk wel wat in! Ik ben sowieso al best bang voor alles geloof ik, haha. Dus ik ga liever niet motorrijden en ook niet in een achtbaan :p

 6. Tahnee

  Dom of lui…? Tjee wat een trieste opmerking zeg!! Ik zou gaan huilen, of nouja, ik zou bijna moeten huilen maar het niet doen en dan de hele dag met een knoop in m’n maag rondlopen. Studievertraging is op zichzelf al om te huilen (mijn studievertraging dan:P)
  Superleuke review van ’t vak 😉 Als ik het zo lees gaat het morgen helemaal lukken. Succes!! 😀

 7. Ianth

  Heeel veel succes!
  Ik ben ook studieontwijkend gedrag aan het vertonen, ik mag volgende week een tentamen voor de derde keer doen..
  En dom of lui? mij vragen ze vaak, hoe leer je dan.. uh ja met het boek dicht nou goed?

 8. Cloë

  Is eens een nieuwe soort blogpost, maar vind het echt enorm leuk! Zoals jou werk ik ook met zo’n schema’s, anders is het allemaal veeel te rommelig in mijn hoofd! (Wat heb ik nu al gedaan en wat niet? Hoe ver sta ik met elk vak?) Ik herken het, maar is me ook al duidelijk geworden dat het een heel goeie tactiek is! Veel succes voor morgen! 🙂

 9. Demi

  Heeel erg veel succes 🙂 Als ik dit zo lees ben je er klaar voor hoor! Mijn leraar zegt altijd: zodra je het aan andere uit kunt leggen, dan weet je pas dat het er echt allemaal in zit. Wel lullig trouwens van dat meisje om dat te vragen, dat heeft in mijn ogen niets te maken met het feit of je wel of niet studievertraging hebt, het is gewoon een asociale vraag :p
  Liefs, Demi

  • iris

   Dankjewel! Dat klopt inderdaad echt wat je leraar zegt. Soms bel ik even met mijn moeder en dan vraagt ze bijvoorbeeld wat ik moet leren en dan leg ik wat dingen uit en dan denk ik wauw ja, nu snap ik het ook écht! Ik vond het stiekem ook best een asociale vraag maar waarschijnlijk bedoelde zij dat helemaal niet zo. Gelukkig voel ik nu extra veel motivatie om het morgen heel goed te doen, zo van haa zie je nou wel, ik kan het heus wel! 😉

 10. Manon

  Leuke post! Ik heb een vergelijkbaar vak gevolgd op de UU. Interessant, maar inderdaad soms best saai. Heel veel succes met je tentamen!

 11. Wat interessant! Zo in het kort dan, kan me voorstellen dat die boeken doorploegen iets minder leuk is. Vooral dat stukje over winst maken vind ik herkenbaar, kan echt heel gelukkig zijn als ik op een rommelmarkt ergens €0,50 van af weet te praten haha.

 12. Soraya

  Het klinkt nu best interessant, al vraag ik me dan af wat je zou moeten kunnen benatwoorden. Is het een inzichtvak?

  Trouwens heel goed van je dat je je aan je planning kan houden, heb je tips?

  • iris

   Ja zo iets! Het tentamen bestaat uit één helft met vragen die met conflictpsychologie te maken hebben. Dus dan krijg je krantenartikelen over bedrijven die ‘ruzie’ hebben e.d. te zien en moet je die analyseren (wat voor soort conflict, hoe onderhandelen ze, etc.). En de andere helft gaat over risicopsychologie met vragen over wetenschappelijke artikelen.

   En wat bij mij het beste hielp om me aan m’n planningen te houden is door gewoonweg minder vakken te doen. Eerst deed ik er 4-5 (één blok deed ik er zelfs 7, resultaat: allemaal onvoldoende) en nu maximaal 3. Nu gaat het veeel beter qua studeren. Maar alsnog is het niet perfect hoor, met een ander vak loop ik momenteel zo erg achter dat ik me afvraag of ik het eindproject nog wel ga halen, oeps :’)

 13. ieke

  Ik moet je gewoon even complimenteren met je geweldige planner! Hij lijkt zo op die van mij haha. Alleen heb ik dat geweldige tape ook dringend nodig 🙂

 14. Ilse

  Haha Iris! Nu moet je het onderhand toch wel halen! En als je het weer niet haalt stap je met deze blog naar je leraar van kijk dan, ik snap het wel geef me een voldoende!! Succes morgen! You can do it!

 15. Lisa

  Wat een leuk blogje, dit vind ik nou echt interessant (veel interessant dan mijn boekje geschiedenis over de vorming van democratie en rechtsstaat)! Maar ik snap dat je het na vijf keer niet meer zo interessant vind. Ik denk dat het deze keer helemaal goedkomt aangezien je het zo duidelijk aan ons kunt uitleggen. Heel veel succes morgen!

 16. Sylvia

  Klinkt heel goed, vind psychologie sowieso erg interessant 🙂 En tjah, ik heb als langstudeerder dat soort vragen ook rete irritant. En maar proberen te blijven lachen..

 17. Alyssa

  Leuk geschreven stukje! En wat je zo over het vak hebt geschreven klinkt wel heel interessant!
  Heel veel succes morgen, je kan het!!

 18. Ayla

  We hebben allemaal wel eens een vak wat je gewoon niet echt ligt. Zoals je al zegt: je vindt het saai, nou ga dan maar eens dagenlang met je neus in de boeken zitten. Ik heb om die reden genoeg vakken herkanst hoor, ik vond het gewoon saaie stof. Geef maar een leuk onderwerp en dan gaat het je al veel beter af. Heel veel succes, hopelijk ben je er na deze keer vanaf! Ik denk het wel, je hebt mij wel enthousiast gemaakt over dit vak met je omschrijving haha! Het klinkt best interessant!

 19. meike

  Heel erg veel succes en heel erg goed dat je het leren met een blog post hebt gecombineerd. Helemaal niet lui en ook nog eens slim!

 20. Janine

  Kom op je kan het! En op deze manier bloggen is goed voor je eigen begrip, weet je wat ook heel goed werkt om dingen te onthouden? Het uit te leggen aan iemand anders, dan onthoud je 95% van wat je vertelt, terwijl wanneer je iets leest je maar 25% onthoud ofzo. De percentages kloppen niet perfect maar zo ongeveer, en het schetst het beeld wat ik wilde schetsen 😛

 21. Eva

  Klinkt best behoorlijk interessant zeg! Alhoewel zo’n vak natuurlijk niet alleen draait om de praktijkvoorbeelden van de twee zusjes, of wel? Dan zou ik denk ik al wel snel afhaken. Maar heel veel succes morgen! Vind het echt onwijs knap dat je er weer voor gaat (alhoewel wellicht verplicht vak?) maar toch, go and kick some assssh!

 22. Mirthe

  Ik geloof in je hoor, dit vak ga je nu gewoon halen! Het klinkt wel heel interessant trouwens, maar dat is er als je alles één keer hebt gehad natuurlijk ook al wel een beetje vanaf.

 23. Aranka

  Ik vind dit allemaal zó toevallig en leuk!! Ik kwam je net tegen bij LuckyBirdy op instagram. Ik zit bij haar op de Uni en hebben bij elkaar gezeten ’t eerste jaar. Vervolgens zie ik hier hof van twello voorbij komen, waar ik 10 jaar heb gewoond. En nu zie ik dit weer, zo leuk en toevallig! Ik ga in februari met een master Sociale Psychologie beginnen! Ik heb het vak conflicthantering en mediation bij ons op de Uni Utrecht nog willen volgen, maar het paste helaas niet meer in m’n studieprogramma. Ik vind dit zo boeiend. Supertof artikel! Ik ben je meteen gaan volgen! Echt leukleukleuk!

 24. Anne

  Haha wat een goede vondst! Dit vind ik echt heel interessant om te lezen 🙂 Overigens wel vreselijk irritant dat iemand aan je vroeg of het te moeilijk was of je gewoon te lui bent.. Grrr!

  • iris

   Die kalender heb ik zelf gemaakt! Gewoon een wit A4-tje en vakjes op getekend met zwarte stift. En stickers als beloning 😉 De poster ernaast komt uit de Flow maar ik weet zo niet welke.. Volgens mij het vakantie boek, weet het niet zeker!

 25. D.

  Haha wat slim om een blog te schrijven over jouw leerstof! Zo besteed je er zelfs tijdens het bloggen aandacht aan. Veel succes morgen!

 26. Anna

  Ik heb psychologie nooit overwogen, maar ik vond dit wel echt een heel interessant artikel! Heel, heel veel succes met je examen, aan je uitleg te zien lijk je het wel te kunnen 🙂

 27. Wendy

  Je noemt het een saai vak, maar toch heb je het voor elkaar gekregen dat ik het door jou stukje nu reuze intressant vind.

 28. Kiek

  Je had je vak gelijk in de praktijk kunnen uitbrengen bij die muts ;-). Succes!

 29. Aline

  SUCCES CHICK YOU CAN DOOOO IIITT WOEHOEHHH! *doet haar gebruikelijke duizend confetti kanonnen*

 30. Marlous

  Ik vind dit echt heel interessant! Heb zelf ook nog even getwijfeld over psychologie maar nah (te veel statistiek en ik wil geen psycholoog worden dus ik houd het bij observeren en filosoferen in m’n vrije tijd). Waarschijnlijk is het in het echt inderdaad een saai vak, maar jij brengt het leuk!

 31. Pauline

  Leuk gedaan zo! Erover vertellen/schrijven helpt onze hersentjes wel 😉
  Veel succes!

 32. Hahaha! Wat een goed excuus….moet leren, maar wil niet en wil bloggen: en tadaaa! een blogbericht over waar je voor moet leren. LIKE! (x100) Ik hoop dat je ‘m gaat halen dit keer zodat je hierna NOOIT meer voor dit tentamen hoeft te leren en je het dus ook niet hoeft te ontwijken. (ik duim met terugwerkende kracht; loop achter met lezen…maar hoop dus dat het werkt, dat achterstevoren duimen)

 33. Demi

  klinkt best interessant dit vak , balen van je herkansingen.. maarja hopen op je goede gevoel en hopen op een goed cijfer!!!
  zelf wil ik waarschijnlijk toegepaste psygologie gaan studeren 😀

  • iris

   Leuk! Ik heb zelf ook 1,5 jaar Toegepaste Psychologie gedaan in Deventer 🙂

 34. Pingback: Masterklasje Human Factors Engineering | IKBENIRISNIET

 35. Dionne

  Wow een 8!! Vaker over je studie bloggen dus.

  Wat een kutopmerking trouwens, ben je lui of dom, jezus. Ben jij geboren als eikel of heb je het van je moeder geleerd? Op een gegeven moment werd bij mij ‘scriptie’ ook het verboden woord, ik werd bloedchagrijnig als mensen ernaar vroegen. Alsie af is, zou je het wel weten, en nou mond houden.

  Ik kan me trouwens niet voorstellen dat als ik ruzie zou maken met een zus om een sinaasappel, we hem dan door zouden snijden. Iemand zou het onderspit moeten delven, maar goed. Metafoor, ik snap het wel.

 36. Marleen

  Gefeliciteerd met de 8! 5 maal is scheepsrecht haha. Je wachtte gewoon tot je zeker wist dat je een dikke 8 kon scoren he? 😉 Maar klinkt als een moeilijk vak, fijn dat je er nu even van af bent… Leuk zo’n blog trouwens, more!

 37. Pingback: Masterklasje Onderwijspsychologie | IKBENIRISNIET