Vegan kerstmenu #2: Groen, groener, groenst

Bam! Kerstmenu nummer twee. Ook dit menu is helemaal vegan. En wederom niet heel typisch kerstig. Al zitten er wel cranberry’s in het hoofdgerecht! En ik wilde een kerstboompje in de soep tekenen met room, maar na twee mislukte pogingen gaf ik het maar op. Mijn innerlijke zelf wil gewoon expres geen kerstdingen maken denk ik, want ik vind die hele heisa altijd lichtelijk overdreven. Maar dat is vast de innerlijke atheïst in mij. De vreetzak in mij wil gewoon eten. En dat gaan we doen! Met allereerst deze groene soep:

Groene soep

Voorgerecht: Groene soep (via Elle)

Deze soep is gebaseerd op dit recept van Elle, volgens dat recept moeten er aardappels in maar dat leek me allemaal wat zwaar voor een voorgerecht-soep. Je moet wel een groente-lover zijn als je aan deze soep begint, want hij smaakt ook écht heel groen. Ik deed er een paar takjes tijm door omdat ik dat toevallig nog in de koelkast had liggen, ik weet niet hoe culinair verantwoord dat is, maar ik vond dat juist wel lekker!

Ingrediënten voor 2-3 personen:
mint-hartje 1 ui
mint-hartje 1 teentje knoflook
mint-hartje 0,75 liter groentebouillon
mint-hartje 100 gram doperwten (diepvries)
mint-hartje 100 gram rucola
mint-hartje 100 gram verse spinazie
mint-hartje scheutje sojaroom
mint-hartje Eventueel: een paar takjes tijm (in het begin toevoegen en voor het pureren eruit halen)

Bereiding:
1. Fruit de ui en de knoflook in een (soep)pan. Voeg de bouillon toe.
2. Voeg de doperwten toe en laat 10 minuten zachtjes koken.
3. Voeg de spinazie toe en laat nog een paar minuten koken.
4. Voeg de rucola toe, laat nog max. 1 minuut koken. Doe het vuur uit en pureer de soep.
5. Schenk de soep in een diep bord, garneer met sojaroom (als jij het wel kan, kan je er een mooi kerstboompje in tekenen!) en wat extra rucola. Strooi er naar smaak peper en zout over.

vega kerst quinoa

Hoofdgerecht: Quinoasalade (uit Vegalicious)

Quinoa doet het altijd goed hier. Bij mij vooral eigenlijk, Steve noemt het meestal vogelvoer. Maar Steve heeft een t-shirt besteld waar ‘baconstrips & baconstrips & baconstrips & [..]’ enzovoorts op staat dus die zit culinair gezien sowieso op een iets andere lijn dan ik. Normaal maak ik de salade volgens dit recept, maar omdat het de feestdagen zijn moet het wel iets specialer dus daarom ging ik voor een andere variant met peterseliepesto. Ik gebruikte zwarte quinoa, die smaakt wat nootachtiger. Verder zitten er paddestoelen, geroosterde hazelnoten en cranberry’s in. Dat is toch best luxe? Het recept komt uit één van mijn favoriete kookboeken: Vegalicious van Alice Hart (blz. 88). Ik heb het niet helemaal gemaakt volgens het originele recept omdat ik altijd te eigenwijs ben om me aan een vast stappenplan te houden.

Ingrediënten voor 4 personen:
mint-hartje 15 gram gedroogde champignons
mint-hartje 30 gram plantaardige boter
mint-hartje 1 eetlepel olijfolie
mint-hartje 250 gram verschillende soorten paddestoelen
mint-hartje 1 fijn gesneden ui
mint-hartje 1 fijn gehakt teentje knoflook (meer knoflook = meer beter)
mint-hartje 175 gram quinoa
mint-hartje 100 gram gedroogde cranberry’s
mint-hartje 1 portie peterseliepesto*
mint-hartje citroensap
mint-hartje 75 gram geroosterde en grof gehakte hazelnoten

Bereiding:
Ik weet niet zo goed meer hoe ik het precies heb gemaakt, maar om het hele recept letterlijk uit het boek over te typen is ook weer zo wat. Gelukkig heeft iemand anders dat al gedaan, het recept vind je hier (Engelstalig) of in het kookboek Vegalicious op bladzijde 88. Het kookboek is echt een aanrader vind ik zelf, ik kook er best vaak uit.

* Peterseliepesto maak je net als normale pesto alleen dan met (platte) peterselie in plaats van basilicum, wat hazelnoten in plaats van pijnboompitten en ik gebruikte edelgist in plaats van parmezaanse kaas.

vega kerst muntthee

Nagerecht: Groene muntthee

Zoals ik bij het eerste kerstmenu al zei; ik ben gewoon echt niet zo’n toetjesmens. Dus sorryyy alweer geen echt dessert. Om in de groene stijl te blijven maakte ik nadat ik de quinoasalade op had thee van verse munt. Muntthee is áltijd lekker. Hoe je dat moet maken hoef ik niet uit te leggen, toch? Verse muntthee is ook lekker met citroensap en gember (en eventueel honing) als je het wat extra’s wil geven. Ik ga mijn best doen om bij het menu van morgen wel een écht toetje toe te voegen, maar ik kan niets beloven.

Weet je al wat jij gaat eten met kerst? 

Back to Top