Masterklasje Risico & Conflict

Ik heb morgen een tentamen in Risico & Conflictpsychologie, dat betekent dat ik mijn laptop niet mag aanraken en heel de dag met mijn neus in de boeken hoor te zitten. Gaap. Bloggen is al helemaal uit den boze. Maar toen had ik ineens een geniaal idee – al zeg ik het zelf – studie gerelateerd bloggen is geen studie ontwijkend gedrag, yes! Ik review mijn vak en dan weten jullie ook meteen wat meer van de juicy details van de studie Psychologie.

psychologie vakken

Wat is het? Een tweedejaars vak dat ik bijna kan dromen omdat ik het tentamen al zo vaak heb gemaakt. Het gaat over risicoperceptie: bijvoorbeeld waarom mensen heel erg bang zijn om door een haai gebeten te worden maar niet zo bang zijn om auto te rijden. Terwijl de kans op een haaienbeet veeeele malen kleiner is dan op een verkeersongeluk. En het gaat over conflicten, denk aan de zwarte pieten discussie. Klinkt allemaal best interessant, toch?

Hoeveelste keer? 5 keer is scheepsrecht, dat is ook wel aan de staat van m’n boeken te zien.

Getraumatiseerd omdat? Tijdens de casusbespreking die bij dit vak hoort vroeg iemand “Is de studie te moeilijk voor je of ben je gewoon lui?” toen het ter sprake kwam dat ik dit vak al voor de 100e keer herkans. Dat zijn de dingen die je niet moet vragen aan iemand met studievertraging. Gewoon niet doen. Nee, maar echt. Er was meteen sprake van een zogeheten eenzijdig conflict van mijn kant namelijk.  Een korte analyse: Zij dacht: goh, hoe komt dat, dat vind ik interessant. Ik dacht: dus ik moet nu kiezen tussen dom of lui zijn, lekker is dat, bitch please. Ik zei: hahahahahaha ja weet ik niet hahahaha = vermijdingsgedrag.

Risico & Conflict weetjes:

  • Wist je dat mensen meer tevreden zijn over een kleine winst waar ze veel moeite voor moesten doen dan voor een grote winst dat een snelle deal was? Dat noemen ze de winner’s curse; als ik ergens een mooi armbandje zie op een rommelmarkt en ik zeg ‘ik geef 10 euro!’ en de verkoper zegt meteen ‘Prima, deal!’ ben ik waarschijnlijk best teleurgesteld omdat ik ook wel minder had kunnen bieden.
  • De mens is van nature een hoopvol wezen en ziet zijn toekomst over het algemeen rooskleurig in, de kans van het krijgen van een ziekte wordt onderschat en de kans op een lang en gelukkig leven met getalenteerde kinderen en goed huwelijk wordt overschat. Dat heet de optimistic bias. In dit filmpje wordt het duidelijker uitgelegd.
  • Conflicten zijn reuze interessant omdat er meestal andere belangen aan ten grondslag liggen. Zo had je bijvoorbeeld twee zussen die ruzie maakten om een sinaasappel. Allebei wilden ze de sinaasappel héél graag. Uiteindelijk sneden ze de sinaasappel maar door midden, eerlijk verdeeld. Maar later bleek dat de ene zus de schil van de sinaasappel wilde gebruiken voor een sinaasappeltaart en de andere het sap wilde gebruiken omdat ze dorst had. Uiteindelijk hadden ze dus tot een veel betere oplossing kunnen komen.
  • Één van de eerste paar keren toen ik met Steve aan het Facebookchatten was, ging het over dit vak. Hij wilde zijn reader wel aan mij uitlenen, die was ik natuurlijk vergeten te kopen en had ik nodig voor een opdracht, goede versiertruc bleek achteraf.

Ik geef dit vak een: 6,5. Pluspunten omdat je veel van de saaie feitjes kan toepassen in het dagelijks leven dat vol risico’s en conflicten zit, maar minpunten omdat het vak zo – gaap – saai is. Hoewel dat laatste vooral door de oneindigheid aan herkansingen komt.

planning

En nu? Morgen ga ik some ass kicken op het tentamen want voor het eerst loop ik niet eens heel erg achter op mijn planning. Voor dit vak dan. Deze keer haal ik een 8. Of is dat mijn optimistic bias die nu spreekt?

Update: Joepie, het ging heel goed!

Nog een update: Een 8!

Back to Top