Hoe het nu gaat met mijn scriptie

..GOED! Toen ik vol enthousiasme begon aan mijn scriptie (of thesis, these, of hoe je het ook wil noemen) hoorde ik hier en daar al wat horrorverhalen over stress en ellende. “Wacht maar..”. Ik was dus voorbereid op het ergste, maar ik moet zeggen dat het mij allemaal reuze meevalt. Hoe moeizaam het ploeteren door alle vakken van mijn studie ging, zo soepel gaat het schrijven van mijn afstudeeronderzoek. 

Positieve psychologie apps

Talenten

Tijdens mijn schoolcarrière heb ik de nodige faalangst ontwikkeld door een stortvloed aan onvoldoendes waar ik bijna in verdronk. Wat een ellende. Ik vind studeren gewoon echt-echt-echt níets aan. Nee, ik ben gewoon geen tentamen-mens (wie wel?). Maar ik heb weer andere talenten! Zo vind ik onderzoek doen leuk en wetenschappelijk schrijven zelfs nog leuker. Een beetje interessant doen met moeilijke woorden, creatieve bruggetjes maken naar nieuwe alinea’s en alles mooi gestructureerd neerzetten in APA-stijl. Met een perfecte balans tussen leuk-om-te-lezen, maar wel feitelijk en wetenschappelijk. Oh, ik ga daar helemaal op los, hoor. Daarom verloopt mijn afstudeeronderzoek (op een paar paniekmomenten na) best wel goed.

App Happijar

Het onderwerp van mijn scriptie

“Maar waar gaat je afstudeeronderzoek nu precies over?” vroegen meerdere lezers al. Nouuu, over heel iets leuks! Ik evalueer Positieve Psychologie iPhone apps. Dus niets ingewikkelds met hersenactiviteit, huidgeleiding of de attitude van blabla-doelgroep over blabla-concept. Maar gewoon iets wat ik in het dagelijkse leven zelf ook gebruik. Positieve Psychologie is redelijk breed, en er zijn vééél apps te vinden die daar onder vallen, dus koos ik als onderwerp voor apps die je blij maken. In scriptietaal: positieve psychologie applicaties die zich richten op het versterken van positieve emoties. Blij zijn is namelijk best wel een big deal; wist je dat blije mensen langer leven? En blije mensen kunnen zich ook veel makkelijker herpakken na een tegenslag. Per app kijk ik naar de theoretische achtergrond, gebruiksvriendelijkheid en hoe overtuigend de app is. (Dit klinkt allemaal doodsimpel, maar je snapt natuurlijk wel dat dit op heel wat uurtjes literatuuronderzoek is gebaseerd.) Het idee achter zo’n onderzoek is dat iemand het kan herhalen en op dezelfde conclusies uitkomt als ik. Alles moet dus heel systematisch worden gedaan en ik kan dus niet gewoon een paar apps eruit pikken die mij interessant lijken. In totaal vond ik meer dan 1000 apps en die heb ik gefilterd tot 22 apps. Een heel karwei! Per app heb ik vervolgens gekeken of het gebaseerd is op wetenschappelijke onderzoeken of dat het een zweverige app is die gemaakt is door een zelfbenoemde life-coach. Denk bijvoorbeeld aan een app om in contact te komen met je spirit animal door middel van meditatie. Heel leuk en aardig, maar een wetenschappelijke basis heeft het niet. Daarna check ik de gebruiksvriendelijkheid aan de hand van een vragenlijst. En op het laatst controleer ik welke onderdelen in de app zitten die de gebruiker overtuigen om de app regelmatig te gebruiken. Denk aan beloningen, herinneringen of dat je je activiteiten kan vergelijken met vrienden, de Nike Running app doet dit bijvoorbeeld heel goed.

Scriptie

Voorbeelden van apps die je blij maken

Tijdens mijn onderzoek kwam ik hele suffe apps tegen, maar ook de meeste bizarre. Naast een mega hoeveelheid aan zweverige mindfulness-apps vond ik ook honderden gratitude journals. Van die apps waarbij je drie keer per dag moet invullen waar je dankbaar voor bent. Het idee daarachter is dat je je dan steeds meer gaat richten op de positieve dingen in je leven waardoor je blijer wordt. Al is er op dit moment nog veel discussie over de werkzaamheid hiervan, uit onderzoek is zelfs gebleken dat het maken van dit soort dankbaarheidslijstjes voor bepaalde mensen averechts werkt. Allemaal dingen die ik ook mee moet nemen in mijn scriptie. Superleuk vind ik dat, om al die dingen uit te zoeken! De apps die ik tot nu toe het leukst vindt:

 • Smiley Alarm Clock als ’s ochtends je wekker gaat, moet je eerst naar de camera lachen om het alarm uit te schakelen. Zo begin je elke dag met een lach, ik vond het zo grappig bedacht! Er zit zelfs een theorie achter, namelijk de Facial Feedback Hypothesis, die stelt dat een lachende gezichtsuitdrukking ervoor kan zorgen dat je je blijer gaat voelen.
 • HappiJar – dit is een virtuele happy jar waarin je buttons met een dankbaarheidstekst kan opbergen. Ook kan je buttons delen met familie of vrienden. Het is namelijk uit onderzoek gebleken dat wanneer je je blijheid deelt, je nòg blijer wordt.
 • Uplifted – ook leuk, want dit is een positieve psychologie app in de vorm van een game. Levels worden steeds afgewisseld met vragen zoals waar je voor het laatst om moest lachen of wie de meest belangrijke persoon in je leven is.
 • Happify – deze is mijn lievelings want de app bestaat uit verschillende onderdelen en is daardoor heel uitgebreid. Ze stellen zelfs een lange lijst beschikbaar met wetenschappelijke literatuur waar de onderdelen op zijn gebaseerd. Je snapt vast dat ik heel blij werd toen ik deze app tegenkwam tussen de vele onzin-apps.

App happy wings

En nu?

Nu ik alle apps heb geëvalueerd en de resultaten heb beschreven, hoef ik alleen nog een conclusie & discussie te schrijven. Hier en daar wil nog wat herschrijven en dan kan ik het over iets meer dan een maand inleveren. Daarna hoef ik alleen nog mijn afstudeerpresentatie te houden, krijg ik mijn cijfer en dan ben ik KLAAR. Na ik-ben-de-tel-kwijt-hoeveel-jaar, yes! Ik heb heel erg getwijfeld of ik hierna nog wel een master wil doen, maar ik ben inmiddels tot de conclusie gekomen dat ik het gewoon ga doen. #Yolo. Want als mijn bachelordiploma mijn einddiploma wordt, had ik in principe net zo goed op het HBO kunnen blijven. Misschien een rare gedachtengang hoor, maar dan voelt het persoonlijk voor mij alsof al dit geploeter op de universiteit voor niets was. Dus als ik dit doe, dan doe ik het ook meteen goed. Laten we hopen dat het goed gaat in ieder geval.

Ik ben benieuwd of jullie mijn scriptieonderwerp ook zo interessant vinden, want dan zal ik er nog eens over schrijven als ik mijn onderzoek heb afgerond. Voor de rest die ook bezig is met afstuderen: heeeel veel succes!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

91 reacties op “Hoe het nu gaat met mijn scriptie

 1. Ik vond het schrijven van mijn eindwerk ( zo heette dat in B toen ) het plezanste van heel mijn opleiding. De mijn ging toen over abortus wat toen nog verboden was maar enkele weken nadat ik afstudeerde eindelijk gestemd werd in B.
  Ik haalde er heel goeie punten op 😉 Voorbeeld van hoe iets dat je graag doet toch vaak veel beter resultaat oplevert.
  Het is ondertussen wel al van 1990 geleden .
  Ik wens je evenveel plezier en succes met jouw scriptie dan ik met de mijne had !

  • iris

   Ah ja, ik herken dat heel goed! Omdat het een interessant onderwerp is, is het gewoon veel meer motiverend om ermee bezig te zijn. In ieder geval 10 keer leuker dan het volgend van de standaard vakken. Dankjewel!

 2. Eline

  Leuk onderwerp zeg! Zou het leuk vinden als je er nog eens wat over schrijft.
  Ik ben nu ook mijn scriptie aan het schrijven en ik moet zeggen het valt mij ook alles mee. Ik moet dan wel met een groepje data-verzamelen en iedereen schrijft verder zijn eigen stuk. Dus je hebt nog wel wat steun aan elkaar.
  Af en toe ben ik wel gestrest maar dat komt omdat ik het vaak uitstel en dus te laat begin.. 😛
  Ik denk dat die zogenaamde horrorverhalen meer van toepassing (kunnen) zijn op een masterscriptie omdat je dan echt alles alleen moet doen en als het dan tegenzit ben je alleen op jezelf aangewezen.
  Nouja in elk geval succes nog! Gaat je lukken 😀

  • iris

   Ah leuk dat jij nu ook bezig bent met je scriptie! Dankjewel en jij ook heel veel succes nog 😀

 3. Ha, ik dacht eigenlijk dat ik snel zou afhaken bij dit artikel want een scriptie-whatever kan toch bijna niet echt leuk zijn maar ik vond het wel echt interessant om te lezen wat je doet en hoe!
  Extra tof dat je onderin al een klein inzicht geeft in je onderzoek door over die apps te vertellen!
  Cool!

  En je gaat die master gewoon ook halen. Hoppa!

  • iris

   Ah yes, dat is leuk om te horen! En bedankt voor de peptalk haha, nu het einde in zicht is moet het toch gewoon allemaal goed komen vind ik 😀

 4. Nina

  Wat cool! Ik moest hardop lachen om de Smiley Alarm Clock… wat een briljant idee! En nog onderbouwd met de facial feedback hypothesis ook!
  Zelf begin ik nu ook aan de afstudeerstress… nog 2 maanden literatuurthesis en dan KLAAAAR. Na tig jaar studeren 😉 Nu is het probleem alleen dat ik veel dingen wel interessant vind, maar nog niet verliefd ben geworden op een literatuur-onderwerp. Maar straks.. dan ook eindelijk mijn MSc. 😀

  • iris

   Oeoeoe kan je mooie visitekaartjes laten maken waar ‘Nina, MSc.’ op staat 😉 Ik hoop dat je een mooi literatuuronderwerp kan vinden! Dat is toch wel het leukste, als je ergens mee bezig kan wat je écht interesseert.

 5. Bente

  Wat heb je een super leuk onderwerp! En wat fijn dat het allemaal zo soepel gaat 🙂 Ik had echt een draak van een onderwerp, het was voor mij dus behoorlijk ploeteren. En wat goed dat je ook toch nog een master gaat proberen. Ben je er al uit welke?

  • iris

   Oef dat lijkt me echt enorm demotiverend als je het onderwerp niet zo leuk vindt. Waar ging het over? Ik denk dat ik een master in dezelfde richting als mijn afstudeeronderzoek ga doen, positieve psychologie en technologie heet het 😀

 6. Cool onderzoek heb je gedaan! Zou je er voor open staan om hem te delen? Ik ben wel benieuwd naar de resultaten! En ik merk ook dat ik met mijn scriptie als een speer ga nu ik ook helemaal in het onderwerp zit en het leuk vind, dat is toch wel heel belangrijk! Dan hoef je ook niet met tegenzin eraan te werken en valt het allemaal weer reuze mee!

  • iris

   Yes! Als ik een beetje een goed cijfer haal zet ik hem nog wel online, denk ik 😀 En wat fijn om te horen, of het onderwerp je ligt is denk ik wel heeel belangrijk voor je motivatie. Dat merk ik bij mijzelf in ieder geval. Waar gaat jouw scriptie over? 😀

 7. Stephanie

  Echt een interessant onderwerp, heel vernieuwend en natuurlijk ook leuk om vanuit jouw positie als blogger te behandelen. Veel succes!

 8. Oh wat klinkt dat tof!! Ik had tijdens mijn bachelor (Biomedical Sciences) juist heel veel moeite met schrijven omdat ik de regels heel beperkend vond maar aan het einde begon ik er wel van te genieten. APA heb ik overigens nogsteeds nachtmerries over hahaha! Heel heel veel succes met het afronden en je master! Super tof!

  Liefs,
  Yara

 9. Anneloes

  Wat een gaaf onderwerp! Ik ben nu al benieuwd naar de uitkomsten!

  Hier mijn smeekbede:
  Als-je-blieeeft, wil je er nog wat over schrijven als je onderzoek is afgerond? (met een smiley die heel lief kijkt en met haar ogen knippert) 🙂

 10. Sabrina

  whoehoeeee…. dit is wat I like…
  Dus meer van je scriptie verhalen en vooral inhoudelijk dan! :)))))
  Om super blij van te worden & suc6 met de laatste (goed te doene) loodjes..

 11. José

  Klinkt heel interessant! Het lijkt me wel echt veeel werk al die apps onderzoeken, succes!

 12. Laura

  Ahh JA! Ik vind het écht een super tof onderwerp plus het zal ook vast nog voor je eigen blijheid werken tijdens het gruwelijke afstuderen (of althans hoop ik voor je, maar aan je enthousiasme over de apps te zien denk ik yes).
  Ik ben helemaal niet bekend met zulke apps, maar je hebt me zeker overgehaald om je favorietjes eens te downloaden want ik kan wel wat meer happiness op het moment gebruiken.
  EN… ik geloof dat je mij nu ook even een schop onder de ass hebt gegeven voor mijn scriptie, die helaas iets minder boeiend is. Nog maar 2,5 week voor mij te gaan dus thank youuuu! 🙂

 13. saskia

  Ik vind het heel fijn voor je dat het afstuderen zo goed gaat! In mijn omgeving is het een en al ellende dus een leuk verhaal is ook wel eens goed om te lezen. Ik vind je onderwerp erg interessant. Als je dit af hebt gerond is je scriptie dan ook ergens te lezen? Succes nog even met de laatste loodjes! En op naar je master, ik snap je gedachtegang daarin heel goed en het klinkt als de juiste beslissing.

  • iris

   Oh jeetje, ja ik hoor ook veel ellende inderdaad. Mijn vriend is nu ook aan het afstuderen en bij hem verloopt het helaas ook niet zo soepel als bij mij. Ik heb het geluk dat ik geen proefpersonen bij mijn onderzoek nodig heb, dus ik ben niet afhankelijk van anderen, heel blij mee! Ik denk dat ik mijn scriptie uiteindelijk wel online zet als ik hem heb afgerond! (Zolang ik een voldoende heb gekregen natuurlijk, maar daar ga ik wel van uit haha)

 14. Wat fijn dat je afstudeeronderzoek zo goed gaat en wat een tof onderwerp heb je gekozen! Het lijkt me een behoorlijke klus om al die apps te onderzoeken en uiteindelijk de goede eruit te kunnen pikken. Heel veel succes met het laatste gedeelte! 🙂

  • iris

   Ja poeh, dat was best wel een werk haha. Heel saai op een gegeven moment ook, omdat alles zo gestructureerd en systematisch moet. Maar dat heb ik nu gelukkig achter de rug, dus nu mag ik wat meer naar de grote lijnen kijken van mijn resultaten en dat is een stuk leuker om te doen 😀 Dankjewel!

 15. Saske

  Ik zou je scriptie wel willen lezen als ‘ie af is en je dat goed vind! Het onderwerp is echt leuk en helemaal van deze tijd. Succes met de laatste loodjes!

  • iris

   Als ik hem afgerond heb (en mijn cijfer is een beetje goed) zet ik hem wel online denk ik! 😀

 16. Demi

  Ik vind dit dus echt super interessant om te lezen! Ik ben zelf eerstejaars student en ik vind het ook erg leuk om wetenschappelijke verslagen te schrijven, met alle structuur enzo. Word ik blij van hahaha. Zou het absoluut niet erg vinden om nog een update te krijgen over je scriptie, echt een boeiend onderwerp! Succes verder 🙂

  • iris

   Oh wat leuk! Dat heb ik ook altijd het leukste gevonden inderdaad. Het is ook gewoon fijn dat je er actief mee bezig kan, artikelen op moet zoeken, dat soort dingen. Veel leuker om te doen dan op een stoel zitten en een studieboek te lezen. (Vind ik dan hè.)

 17. Anouk

  Super leuk onderwerp! Hopelijk schrijf je een paar artikelen over de inhoudelijke bevindingen van je scriptie. Kan ik voortaan als ik weer met mijn telefoon aan het spelen ben zeggen dat het gebasseerd is op wetenschappelijk onderzoek!

  • iris

   Dat zal ik gaan doen! Hahaha, zo zat ik ook met mijn telefoon te spelen de laatste tijd ‘wow ik doe een spelletje en ik ben eigenlijk gewoon bezig met mijn studie nu, cool!!’ :p

 18. Kim

  Wat een onwijs leuk scriptie onderwerp! Ik studeer zelf niet dus ik hoef sowieso nog lang geen scriptie te schrijven maar ik had er ook een heel horrorbeeld van. Dit stelt me weer een beetje gerust, haha.
  Succes nog met de laatste loodjes van het schrijven en dan de presentatie! Zet ‘m op!

  • iris

   Ohh ja nou precies, dat horrorbeeld had ik dus ook! Vooral omdat ik gewoon niet zo goed wist wat ik me ervan moest voorstellen. En ik dacht ook echt dat je gewoon in het diepe gegooid zou worden, zo van ‘nou kies maar een onderwerp en lever het over een half jaar maar in, oké?’. Gelukkig krijg ik tussendoor gewoon feedbackgesprekken dus het valt echt reuze mee allemaal 😀 Dankjewel!

 19. Tessa

  Wat een leuk onderwerp! Ik krijg gelijk weer meer motivatie om met mijn onderzoeksverslag bezig te gaan 😛

  (Dit is volgens mij pas de eerste keer dat ik reageer, ik ben altijd een stille lezer geweest!)

  • iris

   Hoi stille lezer! Hihi. Ik vind het leuk dat je reageert 😀 Waar gaat je onderzoeksverslag over? Heel veel succes!

   • Tessa

    Mijn onderzoekje stelt niet heel veel voor hoor, maar het gaat over hoe leerlingen (middelbare school) het ervaren als ze goed plannen (denk aan minder stress, meer onrust, betere cijfers, etc). Jij ook heel veel succes nog met je scriptie!

 20. Wauw, wat een tof onderwerp 🙂 En heel leuk ook, die lijst met de apps die je ’t beste vindt!
  (Ik vond een scriptie schrijven trouwens ook niet heel erg. Alleen moesten wij met de bachelor in ’t lab WAIS-vragen afnemen, wat ik wel heel intensief vond. Tijdens de master mocht ik gewoon lekker mensen vragenlijsten online in laten vullen, wat ik veel relaxter vond).

  • iris

   Oef, ik kan me voorstellen dat dat heel intensief is inderdaad. Ik heb hem op het HBO voor een eindcijfer een keer helemaal af moeten nemen bij een cliënt en dat vond ik ook best zwaar. Omdat je op zoooveel dingen moet letten tijdens het afnemen en dan ook nog goed moet kunnen multitasken. Dan kan je maar beter vragenlijsten in laten vullen inderdaad!

 21. Shaz

  Wat een leuk scriptieonderwerp zeg! Ik ben erg benieuwd naar jouw onderzoek en bevindingen.

 22. Tof onderzoek! Heel goed bedacht. Fijn dat het zo goed gaat.
  Mijn ervaring met de bachelorscriptie was goed. De masterscriptie echter, whaaaaaaaaaaa, stress. Nu ben ik ook heel snel gestresst hoor. Maar uiteindelijk is t allemaal gelukt. 😀

 23. Iris

  De eerste app lijkt me vooral leuk als je wakker wordt naast iemand die de app niet kent: “Wat lach jij nou iedere ochtend?”

 24. Linda

  Interessant onderwerp! Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar je conclusies over een aantal verschillende apps, als je klaar bent. Erg tof 🙂
  Stoer dat je nog een master gaat doen ook! Welke wordt het?

  • iris

   Ik weet het nog niet 100% zeker, maar ik denk dat ik de master kies die in dezelfde richting ligt als mijn afstudeeronderzoek. Positieve psychologie & technologie heet het. Die lijkt me in ieder geval het meest interessant en ik denk dat dat het belangrijkste is als ik het met succes wil afronden 😀

   • Linda

    Leuk! Daar zit je nu ook helemaal in dus dan kun je zo door ermee 🙂 Dat is inderdaad heel belangrijk, dat je het leuk en interessant vind! Dan komt het allemaal vast goed!

 25. Vlinder

  Wat een tof onderwerp voor je scriptie! Die apps klinken erg leuk. Jammer dat HappiJar en uplifted niet voor android zijn 🙁

 26. Maai

  Wat leuk om te lezen. Ik had echt geen onderwerp waar je blij van wordt. En behalve dat ik het super interessant vond, haat ik afstudeeronderzoeken. En jeeej, bijna klaar, jeetje dat zou wat zijn joh…

  • iris

   Oh wat balen! Ik ben nu wel heel erg nieuwsgierig wat je onderwerp dan was 😀

   • Maai

    Ik had geen universitaire studie he 😉 Mijn onderwerp was broertjes en zusjes begeleiden bij het overleiden van een kind.

    • iris

     Wow, inderdaad dat is wel het tegenovergestelde van wat ik heb. Heel heftig onderwerp! Maar lijkt me ook wel heel waardevol om daarbij te kunnen helpen.

 27. Dana

  Dat is een interessante onderwerp! Zelf zit ik totaal niet in dit soort studies. Al vind ik schrijven en onderzoek doen erg leuk!

 28. Naomi

  Whaaaa wat fijn dat het zo lekker en goed loopt! Je enthousiasme straalt van je verhaal af. Ik hoop dat het tegen die tijd dat ik mag afstuderen, ik ook zo positief en blij mag klinken. Ben erg benieuwd naar de uitkomsten.

  • iris

   Ah ja ben er ook zo blij mee! Dat ik het onderwerp leuk vind en dat het allemaal veel soepeler verloopt dan ik had verwacht. Heel fijn! En ik hoop dat het voor jou ook zo’n goede ervaring wordt inderdaad 😀 Ik denk dat het belangrijkste is dat je iets doet wat je echt heeel erg interessant vindt, want dat werkt zo lekker motiverend, zelfs als het even tegenzit.

 29. Bastienne

  Leuk onderwerp. Zelf geef ik les aan de bachelor opleiding Verpleegkunde en hou de apps over geestelijke gezondheid nauwlettend in de gaten. Ik ben benieuwd naar je resultaten. Hou je ons op de hoogte? Heel veel succes en mooi om te lezen dat je zo enthousiast bent.

  • iris

   Wat interessant! Ga ik zeker doen. Als ik mijn scriptie helemaal heb afgerond, en mijn cijfer is een beetje goed, denk ik dat hem nog wel online plaats 🙂

 30. Nicky

  Knap! Ik ben blij dat je ons hierin een woordje uitleg geeft. Ook over je onderwerp en hoe je het precies aanpakt! Veel succes nog! 🙂

  • iris

   Dankjewel! 🙂 Het is voor mij ook wel leuk om te oefenen om het in ‘jip en janneke taal’ uit te leggen, want dat moet ik straks tijdens mijn presentatie ook kunnen, ieeeh spannend.

 31. iooon

  Ik had het niet verwacht, dat je de master zou gaan doen. 🙂 maar dat zijn minder tentamens toch?

  • iris

   Ik ook niet, eerlijk gezegd. Vooral vlak voordat ik begon met mijn scriptie had ik er echt even de puf niet meer voor en wilde ik eeecht niet meer verder studeren haha. Maar het valt inderdaad heel erg mee met tentamens. De master die ik dan waarschijnlijk ga doen heeft 2 kwartielen met vakken (4 echte leervakken met tentamens en 2 praktische vakken met gespreksvoering enzo) en daarna 2 kwartielen met een scriptie en eventueel een stage. Dus dat is nog wel te overzien!

 32. Wat fijn dat het zo goed gaat en dat je het ook nog is leuk vind om er mee bezig te zijn!

  Ik studeer zelf interaction design en ben nu ook veel met apps bezig, vond dit dus erg leuk om te lezen! Succes nog met de afronding! En ik ben natuurlijk benieuwd naar het eindresultaat, dus kom maar op met nog een artikel! 🙂

  • iris

   Oh wat tof zeg! Dat zou inderdaad wel goed op elkaar kunnen aansluiten! Als ik dan ooit eens een psychologie app wil ontwikkelen, stuur ik je een mailtje 😉

 33. Tof onderwerp! Ik vind het echt interessant dus het zou echt super zijn als je er als het af is nog eens over gaat schrijven. Ik denk ook dat dit onderwerp echt bij je past 🙂 Heel veel succes nog! <3

 34. Manon

  Super interessant onderwerp! Ik vind het zo knap dat je plezier hebt bij het schrijven van je scriptie. Veel succes met de laatste loodjes! 🙂

 35. Iris

  Erg leuk onderwerp! Lijkt me heel interessant om je daar in te verdiepen. Die apps zijn ook leuk (vooral van die wekker lijkt me erg grappig haha).

 36. Lisa

  Ah, fijn dat het zo goed gaat! Ik heb het juist precies andersom: ik heb altijd moeite met onderzoeksverslagen en zo maken (meer omdat ik gewoon onzeker ben denk ik, want schrijven zelf gaat me prima af). Laat mij maar lekker gewoon een boek uit m’n kop leren, haha.

  Die scriptie doet veel goeds met je nu je opeens toch nog een master gaat doen, haha. Nou ja, het is natuurlijk alleen maar fijn dat je de moed weer hebt teruggevonden. Succes nog even!

  • iris

   Haha ja precies! Met het herkansen van die bachelorvakken steeds weer en weer en wéér had ik er op een gegeven moment echt geen puf meer voor. Maar nu heb ik mijn motivatie wel weer teruggevonden, gelukkig maar inderdaad 😀 Ik hoor dat inderdaad wel vaker trouwens, mensen die echt meeeega goed zijn in tentamens maken, maar waarbij juist verslagen helemaal niet goed gaan. Wat ik dus precies weer andersom heb. We zouden elkaar goed aanvullen 😉

 37. Kim

  Wat een leuk onderwerp om je scriptie over te doen! Een stuk beter dan mijn onderwerp haha. Bij mij op school zaten er zoveel eisen aan + het moest binnen een instelling. Gevolg; een mega saai onderwerp waar je nooit meer wat mee doet haha.

  Succes nog! Liefs, Kim ( snuffel van Jack)

 38. Wat leuk dat je zo enthousiast bent over je afstudeeronderzoek. Dat hoor je wel eens anders. Fijn ook dat alles zo goed gaat. Veel succes nog!

 39. Olga

  Wat een geweldig afstudeeronderwerp! Dicht bij jezelf blijven en wat je leuk vindt, werkt het best om het leuk te houden. Zo schreef ik mijn scriptie over laagdrempelige kunst en vormgeving en Tom maakte een poker-computer ter afsluiting van zijn studie kunstmatige intelligentie. ^_^

 40. Haha, ik ken het helemaal. Bij verslagen wat moeilijke woordjes ertussendoor gebruiken om dan interessanter te lijken :-). Stiekem zou ik dit best wel willen lezen als het af is! Ga meteen de apps opzoeken!

 41. Klinkt heel interessant! En wat een leuke apps, die ga ik zeker eens bekijken 🙂 ik ben ook volop bezig met mijn bachelorproef en ik vind het een hel…

 42. Laura

  Heel erg interessant onderwerp! Ik heb zelf onderzoek gedaan naar apps gericht op het verhogen van sport en andere soorten lichaamsbeweging. Ben wel erg benieuwd naar je discussie en conclusie! Heel veel succes nog en goede keuze om nog een master te gaan doen 🙂 liefs Laura

  • iris

   Oh wauw wat leuk, misschien dat onze onderzoeken dan wel een beetje overeen komen? 😀 Dankjewel!

 43. Nesrin

  Wat een gaaf onderwerp heb je gekozen! Dit lijkt mij heel interessant. Sjeetje ik schreef mijn scriptie wayyyy back in 2009! ‘Communiceren met generatie Y’.

  Heel veel succes met het laatste loodje!

 44. Deisy

  Wat een ongelooflijk tof afstudeer onderwerp zeg! Overigens lijkt het mij ook erg lastig aangezien je inderdaad door veel “onzin” moet ploeteren voordat je volgens mij bij de goede apps komt. Heel leuk ook dat je een aantal apps deelt, je begrijpt dat ik deze dus gelijk even op ga zoeken, want ik ben dol op positieve energie! Ik wens je nog heel veel sterkte met de laatste loodjes meis en zo tof dat je ervoor kiest om een master te doen: weet zeker dat je daarin ook gaat knallen <3

 45. Maaike

  Wauw wat een super leuk onderzoek! Ik ben zelf ook bezig met m’n scriptie, maar als ik dit zo hoor zou ik bijna wisselen van onderwerp haha. Ik ben erg benieuwd naar het eindresultaat, ga je daarvan wat delen op je blog?:D Heel veel succes nog!

 46. Malou

  Wauw hoe stoer dat je nog een master gaat doen!! Gaaf hoor ;D

 47. Linda

  Dat lijkt me nou echt een heel erg leuk onderwerp! Fijn ook dat het zo goed gaat! Ik begin in september aan mijn masterthesis en ben heel benieuwd hoe ik dat ga vinden, want heb nooit een bachelorthesis geschreven omdat ik van HBO kom.

 48. Anne

  Superleuk onderzoek!! Ik ben zelf ook bezig met mijn scriptie van psychologie en doe het onderzoek ook over apps. Alleen is dat van mij iets minder positief dan dat van jou, want ik kijk juist naar of mensen zich somberder voelen wanneer ze veel gaming apps op hun telefoon gebruiken. Ik ben heel benieuwd naar het volgende stukje over je onderzoek wanneer het af is! Heel veel succes nog met de laatste lootjes in ieder geval 🙂

 49. Irma

  Wat een onwijs leuk onderwerp om mee aan de slag te gaan! Ben ook benieuwd naar jouw conclusie hé. Succes nog even, knallen!

 50. Saar

  Nou kijk, Iris, als ik alles lees op je blog over je studie en de moeilijkheden die je hebt gehad en daar dan naast leg dat je wel bijna aan het einde bent dan kan ik je verzekeren dat die master toch ook wel moet gaan lukken. En misschien doe je er wel langer over, maar ik denk ook dat je in tussentijd veel geleerd hebt om de master ook aan te kunnen.

  Ik vind je scriptie trouwens onwijs gaaf klinken! Ik wens je er nog veel succes mee en hoop dat binnenkort dat bachelordiploma alvast in je zak kan steken!

  • iris

   Wat een mooie en lieve reactie van jou. Dankjewel voor de peptalk! <3 Ik ben echt benieuwd hoe het allemaal gaat lopen. Ik vind het doodeng, maar ook heel spannend 😀

 51. Daphne

  Vandaag was ik bij de Bruna en daar hadden ze opeens “Feel good werkschriften”. Over allerlei onderwerpen, waaronder positieve psychologie. Je kan ze zelfs kopen bij Bol.com, alleen die laatstgenoemde niet, das dan wel weer jammer.Dus mocht je klaar zijn met de apps analyseren, kan je je op de bibliotheken aan feelgoodliteratuur storten! 😉

  P.S. De boekjes zagen er heel leuk uit, maar ik durfde er eigenlijk niet een mee te nemen; bang voor de blik van de winkeljuffrouw…

  • iris

   Oh wauw dat klinkt echt leuk! Ik ga eens kijken of mijn boekhandel ze ook heeft. Ik vind het altijd heel leuk om dingen die ik in saaie wetenschappelijke literatuur heb gelezen in praktijk toegepast te zien, dus ik ben benieuwd! Bedankt voor de tip 😀 En de winkeljuffrouw ziet vast wel gekkere dingen over de toonbank komen, dus die zal daar vast niet zo bij nadenken hoor 😉

 52. Pingback: Mijn 10 favoriete Android apps | Dream, smile & love

  • Iris

   Nee nog steeds niet! Ik snap er niks van hoe dat daar allemaal werkt haha. Ik ga hem naar je mailen 🙂