De beste luisterboeken op Storytel

Zoals je uit mijn weekoverzichten wellicht weet, ben ik groot fan van Storytel; luisterboeken zijn helemaal mijn ding en hebben mijn voorkeur boven ‘echte’ boeken. Het is zo veel makkelijker om je erop te concentreren. In deze blogpost lees je mijn meest ultieme luistertips. En mocht je nog twijfelen of luisterboeken ook wel jouw ding zijn, dan heb ik goed nieuws: onderaan de blogpost vind je een actielink om de eerste dertig dagen Storytel gratis uit te proberen, hoera!

Leuke luisterboeken op Storytel

 Deze blogpost heb ik in samenwerking met Storytel geschreven 

Wat is Storytel?

Op Instagram Stories deel ik vaak welk boek ik op het moment aan het luisteren ben, ik krijg dan véél vragen over hoe ik die boeken vind of hoe ik ze luister. Dat doe ik met de Storytel app! In de Storytel app vind je 60.000 luisterboeken. Inmiddels staan er ook een boel ebooks op. Zelf ben ik het meest fan van de luisterboeken. Ik weet niet of het aan mij ligt, maar het heeft toch iets van een rustgevend effect om voorgelezen te worden, een beetje zoals vroeger! De boeken kan je altijd en overal luisteren via je telefoon of tablet. Ook als je geen internetverbinding hebt trouwens: je kan een boek binnen de app downloaden voor als je het boek ook graag offline wil luisteren. Handig voor onderweg als je geen wifi hebt. Wat ik persoonlijk het allerleukst vind aan de app is dat er speciale lijstjes zijn met aanbevelingen op bepaalde thema’s, denk aan ‘de mooiste romans’, ‘boeken die verfilmd zouden moeten worden’ en ‘ijskoude krimi’. Zo heb ik al heel wat mooie boeken ontdekt die ik in een boekenwinkel waarschijnlijk voorbij was gelopen.

Leuke luisterboeken op Storytel
Met de zoekfunctie kan je specifieke boeken vinden, zelf vind ik het liefst luisterboeken door tussen de aanbevelingen en lijsten te neuzen.

Zelfbenoemde luisterboeken queen

Zojuist heb ik mijn 70e (!) luisterboek uitgelezen via Storytel. Ik ben al een behoorlijke tijd abonnee en luister elke dag wel naar een boek. Als ik niet kan slapen, tijdens huishoudelijke klusjes, tijdens het puzzelen en soms als ik wandel. De laatste jaren kwam ik weinig toe aan lezen, ik moest al zo veel boeken lezen voor mijn studie. En dat terwijl ik vroeger juist veel boeken las. Maar toen ik begon met luisterboeken werd mijn liefde voor lezen gelijk weer aangewakkerd. Wat ik zo ideaal vind aan een luisterboek is dat je er iets anders naast kan doen. Op die manier kan ik mij veel beter concentreren op het boek en kan ik ook langer door blijven “lezen”. Een fijn bijkomend voordeel is dat het een saai klusje (stofzuigen of fietsen naar de supermarkt) gelijk een stuk leuker maakt! Sommige boeken komen ook juist echt tot leven doordat ze zo goed worden voorgelezen, een paar voorbeelden van dit soort favoriete luisterboeken geef ik hieronder. En natuurlijk is het financieel gezien ook voordelig dat je met Storytel voor een tientje per maand gelijk de beschikking hebt over een mega-bibliotheek aan boeken die anders hartstikke duur zouden zijn om allemaal los aan te schaffen.

Leuke luisterboeken op Storytel
Het 70e boek dat ik luisterde via Storytel: Black Eyed Susans door Julia Heaberlin, heel spannend! Het wordt voorgelezen door verschillende vertellers wat het extra leuk maakt.

Mijn vijf meest favoriete luisterboeken ooit

Van de zeventig boeken die ik nu heb geluisterd, springen er een paar echt uit. Ik zal in twee aankomende blogposts mijn tips delen specifiek voor fijne, gezellige luisterboeken tijdens de kerstvakantie (voor tijdens het puzzelen of koken!) én mijn aanraders voor zelfhulpboeken gericht op persoonlijke ontwikkeling. Maar mocht je nieuw zijn in de luisterboekenwereld, dan geef ik je nu alvast mijn ultieme luisterboekentips die ik zelf het allerleukst vond om te luisteren.

 1. Met stip op nummer één staan de Engelstalige Harry Potter boeken voorgelezen door Stephen Fry. Jeugdsentiment! De serie staat er trouwens ook in het Nederlands op, maar niks kan tegen de fijne voorleesstem van Fry op.
 2. Ook een aanrader als luisterboek is Eleander Oliphant is Completely Fine, het wordt zo leuk voorgelezen dat ik wilde dat het boek nooit ophield. Het verhaal vond ik ook erg ontroerend (maar ook grappig!). Eén van mijn favorieten.
 3. Dagboek van een poes is een leuk luisterboek voor tussendoor, het is een kort boekje van ongeveer een uur. Steve en ik luisterden het samen in bed toen we niet konden slapen. We moesten steeds hardop lachen omdat we Ollie herkenden in de dagboekverhalen van poes Poef. (Ollie is een beagle, maar soms denkt hij zelf dat hij een kat is, geloof ik.)
 4. Eén van de eerste boeken die ik op Storytel luisterde, was The BFG van Roald Dahl; die is fantastisch. Sowieso zijn de boeken van Dahl aanraders want in veel van zijn luisterboeken zitten leuke geluidseffectjes wat het nog leuker maakt om ze te luisteren. Er staan veel van zijn boeken op Storytel, onder andere Matilda, Charlie and the Chocolate Factory, The Witches en Fantastic Mr Fox.
 5. En ten slotte mag de Frieda Klein serie van Nicci French absoluut niet ontbreken. Een lezer raadde mij deze reeks, die nu uit zeven boeken bestaat, aan omdat je dan lekker veel luistermateriaal hebt zodat je niet snel in een zwart gat valt als je het boek uit hebt. Daar kan je wel even mee vooruit. Een aanrader als je van psychologische thrillers houdt!
Harry Potter luisterboeken op Storytel
Hier zie je een gedeelte van mijn virtuele boekenplank, onder andere alle uitgelezen Harry Potter luisterboeken staan erop.

Storytel 30 dagen gratis uitproberen!

Als lezer van mijn blog mag ik je 30 dagen gratis luisteren via Storytel aanbieden, yay! Een account aanmaken is heel makkelijk en je zit nergens aan vast: op elk moment kan je je abonnement opzeggen of weer aanzetten, no worries. Gebruik onderstaande actielink en voor de eerste dertig dagen zullen er geen kosten in rekening worden. Na deze dertig dagen zal het abonnement automatisch doorlopen (tenzij je het stopzet) voor 9,99 euro per maand. Meer info vind je op de Storytel website.

>> storytel.nl/ikbenirisniet  <<

Laat je het me weten als je een leuk luisterboek hebt geluisterd? Tips zijn altijd welkom, ik breid mijn virtuele boekenplank graag uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

39 reacties op “De beste luisterboeken op Storytel

 1. Ik ben nu halverwege mijn eerste luisterboek en ga daarna ein-de-lijk aan Harry Potter beginnen! Had niet gedacht dat ik dit zo leuk zou vinden, maar ben echt om 🙂 Oh, en Nicci French <3 <3

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Yes zo leuk! Harry Potter is echt fantastisch, ik ga ze snel allemaal opnieuw luisteren. De sfeer van de boeken past zo goed bij de herfst/winter, love it!

   | Reageer op deze reactie
 2. Mirthe schreef:

  Ik ben sinds je eerst blogpost over Storytell mega fan! Nicci French is awesome. De boeken van Hendrik Groen zijn ook heel grappig. 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh wat leuk om te horen! Ik ben ook nog steeds fan, mijn boekenplank blijft maar groeien haha. Hendrik Groen zoek ik gelijk even op, thanks 😀

   | Reageer op deze reactie
 3. Maria de Ridder schreef:

  Hé Iris, ik heb nog geen stappen ondernomen maar ik krijg steeds meer zin om er ook aan te beginnen. Gewoon luisteren lijkt me eigenlijk wel heel fijn.

  | Reageer op deze reactie
 4. marije schreef:

  Hier ook een luisterboek fan! De thrillers van Jo Nesbo met Harry Hole in de hoofdrol zijn ook super fijn

  | Reageer op deze reactie
 5. Linda schreef:

  Ik ben nog niet helemaal overtuigd om over te gaan op luisterboeken, omdat ik het juist fijn vind om weg te duiken in een leesboek en dan zelf stemmetjes te bedenken bij de personages enzo (of is dat gek? Nou ja). Maar zo fijn dat dit er is en dat het werkt voor zoveel mensen! Ik lees altijd en overal haha en ben pas eindelijk weer lid geworden van de bibliotheek. Beste idee sinds lang, zo fijn 🙂

  | Reageer op deze reactie
 6. Quinty schreef:

  Ik heb net een account aangemaakt en ga beginnen in Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld, aangezien daar in 2018 een film van komt!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah tof!! Die heb ik nog niet geluisterd, en ik zie dat het is geschreven door een psycholoog, leuk! Mijn lijst wordt steeds langer haha.

   | Reageer op deze reactie
 7. Sarah schreef:

  Heb ook net een account gemaakt. Ben benieuwd! Lijkt me leuk voor op de trein want de laatste tijd zit die altijd zo vol dat ik niet kan zitten en dus ook niet mijn boek kan bovenhalen. 😉 Ideaal moment voor een luisterboek dus. 🙂
  Ik heb de Frieda Klein versie gelezen en die is idd echt wel top! Ik bekijk je andere aanraders ook even. 🙂

  | Reageer op deze reactie
 8. Francisca schreef:

  Hi Iris, een vraagje: weet jij of je ook op twee apparaten tegelijk storytel kan gebruiken? Zodat je je abonnement zou kunnen delen (net zoals Netflix)? Dank je wel alvast 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Dat weet ik zo niet eigenlijk, ik ga het voor je navragen!

   | Reageer op deze reactie
   1. Francisca schreef:

    Ik kon het ook niet vinden op de site namelijk. Dank je wel alvast!

    | Reageer op deze reactie
    1. Iris schreef:

     Sorry, late reactie, ik heb even rondgevraagd en als het goed is kan het wel op twee apparaten maar of je dan echt tegelijk kan afspelen ben ik nog niet uit. Kan je het beste even navraag over doen bij de klantenservice van Storytel 🙂 (Of als iemand hier die meeleest het antwoord weet, do let us know!)

     | Reageer op deze reactie
 9. Iris schreef:

  Dit is denk ik een van de weinige momenten waarop ik het jammer vind dat ik geen smartphone heb. Een boek luisteren tijdens het reizen in het OV lijkt me ideaal. Harry Potter met de stem van Stephen Fry zou dan mijn eerste keuze zijn (ook al heb ik de boeken kortgeleden nog gelezen…).

  | Reageer op deze reactie
 10. Sandra schreef:

  Yay, ik heb mij zojuist aangemeld, dankjewel (ook voor je tip op IG om nog even te wachten met aanmelden 😘). Ik heb weleens een luisterboek bij de bieb geleend maar das zo’n gedoe met cd’s, via laptop uploaden naar iTunes en dan overzetten naar mijn iPhone pfff 🙄 Ik brei en haak graag maar lees ook heel graag, tadaaaa ik kan dit nu combineren 😘 Ik ben gelijk begonnen net deel 2 van Hendrik Groen en ik geniet!

  | Reageer op deze reactie
 11. Eva schreef:

  Oh ik ben ook zo’n fan van Storytel! Vooral nu ik zoveel met Scot loop, is het zo fijn om lekker te luisteren <3
  Tot nu toe ben ik vooral fan van non-fictie met Mindy Kaling's boeken als suuuuper favoriet! Oh en het anxiety-boek vond ik ook echt wow 🙂 Harry Potter is trouwens ook altijd goed, maar merk wel dat ik het lastig vind om me vast te leggen aan een boek van 8uur ofzo 😀

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh! Ik had een boek van Mindy Kaling op mijn boekenplank staan, maar toen ben ik The Office gaan kijken en toen vond ik haar zo irritant (of haar personage eigenlijk) dat ik het boek weer heb verwijderd hahaha. Maar door jouw reactie zet ik ‘m toch weer op mijn lijstje. Ik ben benieuwd!

   | Reageer op deze reactie
 12. Marike schreef:

  Ik vind het juist heel lastig me te concentreren als ik alleen moet luisteren, mijn gedachten dwalen gauw af (en dan wil ik ook telkens terugspoelen als ik iets heb gemist enzo). Knap dat jij dat zo goed kan! Je hebt me wel gemotiveerd om het weer eens te proberen, wie weet brengt het juist ook wel rust op een gegeven moment.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh ja lastig! Ik heb dat zelf juist met het lezen van boeken, het luisteren gaat me makkelijker af, ik weet eigenlijk ook niet zo goed waarom. Ik moet dat toch eens researchen haha. Maar misschien is het ook een kwestie van wennen inderdaad!

   | Reageer op deze reactie
   1. Marike schreef:

    Haha grappig, ieder een andere stijl dan. Ik heb trouwens gisteren Storytel geinstalleerd en ’s avonds een luisterboek geluisterd en zo lekker geslapen 🙂 🙂 (ik slaap vaak heel slecht dus heel fijn!). Dus je hebt me weer ge-influencent hoor haha, ik ga zeker verder met de luisterboeken 🙂

    | Reageer op deze reactie
 13. Maartje schreef:

  Leuk om te zien dat luisterboeken echt wat voor jou zijn! Ik heb zelf twee maanden Storytel gehad, en ik weet het eigenlijk nog niet zo goed. Ik vond vooral de boeken van Hendrik Groen heel leuk om te luisteren, maar bij andere boeken vond ik het vaak een beetje lastig. Als ik iets anders doe tijdens het lezen, merk ik toch dat m’n concentratie iets minder is en ik soms delen mis. Ik denk dat het voor mij ook een beetje verschilt wat voor soort boeken ik luister.

  | Reageer op deze reactie
 14. Inge schreef:

  Oh, ik <3 luisterboeken! Ik luister standaard tijdens het wandelen, dus ik maak nu elke avond een lange wandeling, zodat ik maar kan luisteren (beste fittip ever). Ik ben drie maanden geleden begonnen met de Engelse Harry Potter en ik heb nog heel wat uren te gaan, haha, maar het is zó zó zó leuk!

  (ik word er trouwens heel blij van dat je je weer wat beter voelt en weer 'terug' bent, yay!)

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah zo lief, het maakt mij blij dat je dat laat weten 😀 <3

   | Reageer op deze reactie
 15. Homeofdaisies schreef:

  Ah wat fijn die link! Ik ga zeker een account maken om te proberen, ben benieuwd of het iets voor mij is. Las hieronder iemand die snel afgeleid is, ben bang dat dat voor mij ook geldt. We gaan het proberen! Kan ik trouwens uit je blog opmaken dat je vooral Engelstalige boeken luistert?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Yay leuk! Ik wissel Engels en Nederlands vaak een beetje af, ik luister nu How to be a bawse en Verkikkerd (lekker varierende genres ook haha). Ik ben zelf ook heel snel afgeleid, maar omdat je met een luisterboek er iets naast kan doen (iets simpels dan he, waar je niet bij na hoeft te denken, zoals stofzuigen of reizen met OV of zo) lukt het concentreren me wel goed! Maar ik denk dat het heel erg verschilt per persoon, dus het is sowieso het proberen waard 😄

   | Reageer op deze reactie
 16. Anna Maria schreef:

  Ik ben ook zeker fan. Heerlijk luisteren terwijl ik aan het wandelen of handwerken ben. Leuk lijstje, weer wat nieuwe boeken op mijn lijstje om te luisteren.

  | Reageer op deze reactie
 17. Mejufrouw_M schreef:

  Hoi Iris! Erg leuke actie, dus ik ging op ontdekkingstocht in Storytel. Carlos Ruíz Zafon! Dat werd hem: ‘De gevangene van de hemel’. Ik had Schaduw van de Wind al gelezen (goed!) en daarna ‘Het spel van de Engel’ (ook goed, maar niet zo sterk als schaduw van de wind), en toen deze… Wauw! In krap twee dagen was ik er doorheen. Alles komt bij elkaar, de andere twee boeken krijgen ook meer diepte.. echt zo knap geschreven! En tot mijn verassing komt het vierde deel van de serie de 27e op Storytel, nog binnen je actietermijn zelfs! 🙂 Duss.. mocht je een serie boeken willen luisteren (geen idee of het je smaak is), ik raad deze van harte aan ! (En nu begonnen met Hendrik Groen, maar die was je al aangeraden zag ik, haha) Groetjes, Mariska (P.S. Ik merk wel dat die tijd die er staat ervoor zorgt dat ik bijna competitief (wedstrijd tegen wat eigenlijk zul je denken) hem snel af wil luisteren… stom hè? 😛 )

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wow dat doe je snel! Ik heb zelf een tijdje terug De schaduw van de wind geluisterd, die vond ik zó mooi. Heb ook al een stukje van het deel daarna geluisterd, maar daar kon ik niet echt inkomen. Toch maar even doorzetten dus zodat ik daarna over kan gaan op De gevangene van de hemel? 🙂 En als je het zo leuk vindt is het toch zonde om het na 30 dagen weer op te zeggen! Ik ben nu geloof ik 2 jaar klant en ik zou niet meer zonder willen! 😀 Dus doe maar lekker rustig aan hoor haha <3

   | Reageer op deze reactie
 18. Maud schreef:

  Ha Iris, ik heb gisteren op de valreep nog een Storytel account aangemaakt. Ik ben benieuwd. Het lijkt mij wel fijn om naar een boek te luisteren tijdens het reizen naar werk. Leuke actie!

  | Reageer op deze reactie
 19. Simone schreef:

  Ah jammer, dit heb ik helemaal gemist. Ik ben de laatste tijd steeds meer aan het lezen, maar heb niet genoeg tijd om alles te lezen wat ik wil. Ik lees veel recensieboeken, maar zou dolgraag Harry Potter nog eens willen lezen. Dus dan is het inderdaad wel fijn om dit onderweg te doen. Lijkt me heerlijk! Ik denk dat ik het eens een maandje ga uitproberen! Thanks voor de tip.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   No worries! Er is gelukkig nog steeds een leuke actie (1e maand voor 99 cent ipv 9,99 euro), linkje daarvoor staat onderaan in mijn blogpost van vandaag 😀 Harry Potter is echt fantastisch, ik geloof dat die boeken ook gewoon nooit gaan vervelen <3

   | Reageer op deze reactie
   1. Simone schreef:

    Ah kijk aan, dat is helemaal mooi, dan ga ik dat zeker even proberen! Dank je wel! <3

    | Reageer op deze reactie
Back to Top