Hoe het nu gaat met mijn scriptie

..GOED! Toen ik vol enthousiasme begon aan mijn scriptie (of thesis, these, of hoe je het ook wil noemen) hoorde ik hier en daar al wat horrorverhalen over stress en ellende. “Wacht maar..”. Ik was dus voorbereid op het ergste, maar ik moet zeggen dat het mij allemaal reuze meevalt. Hoe moeizaam het ploeteren door alle vakken van mijn studie ging, zo soepel gaat het schrijven van mijn afstudeeronderzoek. 

Positieve psychologie apps

Talenten

Tijdens mijn schoolcarrière heb ik de nodige faalangst ontwikkeld door een stortvloed aan onvoldoendes waar ik bijna in verdronk. Wat een ellende. Ik vind studeren gewoon echt-echt-echt níets aan. Nee, ik ben gewoon geen tentamen-mens (wie wel?). Maar ik heb weer andere talenten! Zo vind ik onderzoek doen leuk en wetenschappelijk schrijven zelfs nog leuker. Een beetje interessant doen met moeilijke woorden, creatieve bruggetjes maken naar nieuwe alinea’s en alles mooi gestructureerd neerzetten in APA-stijl. Met een perfecte balans tussen leuk-om-te-lezen, maar wel feitelijk en wetenschappelijk. Oh, ik ga daar helemaal op los, hoor. Daarom verloopt mijn afstudeeronderzoek (op een paar paniekmomenten na) best wel goed.

App Happijar

Het onderwerp van mijn scriptie

“Maar waar gaat je afstudeeronderzoek nu precies over?” vroegen meerdere lezers al. Nouuu, over heel iets leuks! Ik evalueer Positieve Psychologie iPhone apps. Dus niets ingewikkelds met hersenactiviteit, huidgeleiding of de attitude van blabla-doelgroep over blabla-concept. Maar gewoon iets wat ik in het dagelijkse leven zelf ook gebruik. Positieve Psychologie is redelijk breed, en er zijn vééél apps te vinden die daar onder vallen, dus koos ik als onderwerp voor apps die je blij maken. In scriptietaal: positieve psychologie applicaties die zich richten op het versterken van positieve emoties. Blij zijn is namelijk best wel een big deal; wist je dat blije mensen langer leven? En blije mensen kunnen zich ook veel makkelijker herpakken na een tegenslag. Per app kijk ik naar de theoretische achtergrond, gebruiksvriendelijkheid en hoe overtuigend de app is. (Dit klinkt allemaal doodsimpel, maar je snapt natuurlijk wel dat dit op heel wat uurtjes literatuuronderzoek is gebaseerd.) Het idee achter zo’n onderzoek is dat iemand het kan herhalen en op dezelfde conclusies uitkomt als ik. Alles moet dus heel systematisch worden gedaan en ik kan dus niet gewoon een paar apps eruit pikken die mij interessant lijken. In totaal vond ik meer dan 1000 apps en die heb ik gefilterd tot 22 apps. Een heel karwei! Per app heb ik vervolgens gekeken of het gebaseerd is op wetenschappelijke onderzoeken of dat het een zweverige app is die gemaakt is door een zelfbenoemde life-coach. Denk bijvoorbeeld aan een app om in contact te komen met je spirit animal door middel van meditatie. Heel leuk en aardig, maar een wetenschappelijke basis heeft het niet. Daarna check ik de gebruiksvriendelijkheid aan de hand van een vragenlijst. En op het laatst controleer ik welke onderdelen in de app zitten die de gebruiker overtuigen om de app regelmatig te gebruiken. Denk aan beloningen, herinneringen of dat je je activiteiten kan vergelijken met vrienden, de Nike Running app doet dit bijvoorbeeld heel goed.

Scriptie

Voorbeelden van apps die je blij maken

Tijdens mijn onderzoek kwam ik hele suffe apps tegen, maar ook de meeste bizarre. Naast een mega hoeveelheid aan zweverige mindfulness-apps vond ik ook honderden gratitude journals. Van die apps waarbij je drie keer per dag moet invullen waar je dankbaar voor bent. Het idee daarachter is dat je je dan steeds meer gaat richten op de positieve dingen in je leven waardoor je blijer wordt. Al is er op dit moment nog veel discussie over de werkzaamheid hiervan, uit onderzoek is zelfs gebleken dat het maken van dit soort dankbaarheidslijstjes voor bepaalde mensen averechts werkt. Allemaal dingen die ik ook mee moet nemen in mijn scriptie. Superleuk vind ik dat, om al die dingen uit te zoeken! De apps die ik tot nu toe het leukst vindt:

 • Smiley Alarm Clock als ’s ochtends je wekker gaat, moet je eerst naar de camera lachen om het alarm uit te schakelen. Zo begin je elke dag met een lach, ik vond het zo grappig bedacht! Er zit zelfs een theorie achter, namelijk de Facial Feedback Hypothesis, die stelt dat een lachende gezichtsuitdrukking ervoor kan zorgen dat je je blijer gaat voelen.
 • HappiJar – dit is een virtuele happy jar waarin je buttons met een dankbaarheidstekst kan opbergen. Ook kan je buttons delen met familie of vrienden. Het is namelijk uit onderzoek gebleken dat wanneer je je blijheid deelt, je nòg blijer wordt.
 • Uplifted – ook leuk, want dit is een positieve psychologie app in de vorm van een game. Levels worden steeds afgewisseld met vragen zoals waar je voor het laatst om moest lachen of wie de meest belangrijke persoon in je leven is.
 • Happify – deze is mijn lievelings want de app bestaat uit verschillende onderdelen en is daardoor heel uitgebreid. Ze stellen zelfs een lange lijst beschikbaar met wetenschappelijke literatuur waar de onderdelen op zijn gebaseerd. Je snapt vast dat ik heel blij werd toen ik deze app tegenkwam tussen de vele onzin-apps.

App happy wings

En nu?

Nu ik alle apps heb geëvalueerd en de resultaten heb beschreven, hoef ik alleen nog een conclusie & discussie te schrijven. Hier en daar wil nog wat herschrijven en dan kan ik het over iets meer dan een maand inleveren. Daarna hoef ik alleen nog mijn afstudeerpresentatie te houden, krijg ik mijn cijfer en dan ben ik KLAAR. Na ik-ben-de-tel-kwijt-hoeveel-jaar, yes! Ik heb heel erg getwijfeld of ik hierna nog wel een master wil doen, maar ik ben inmiddels tot de conclusie gekomen dat ik het gewoon ga doen. #Yolo. Want als mijn bachelordiploma mijn einddiploma wordt, had ik in principe net zo goed op het HBO kunnen blijven. Misschien een rare gedachtengang hoor, maar dan voelt het persoonlijk voor mij alsof al dit geploeter op de universiteit voor niets was. Dus als ik dit doe, dan doe ik het ook meteen goed. Laten we hopen dat het goed gaat in ieder geval.

Ik ben benieuwd of jullie mijn scriptieonderwerp ook zo interessant vinden, want dan zal ik er nog eens over schrijven als ik mijn onderzoek heb afgerond. Voor de rest die ook bezig is met afstuderen: heeeel veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

91 reacties op “Hoe het nu gaat met mijn scriptie

 1. Maaike schreef:

  Wauw wat een super leuk onderzoek! Ik ben zelf ook bezig met m’n scriptie, maar als ik dit zo hoor zou ik bijna wisselen van onderwerp haha. Ik ben erg benieuwd naar het eindresultaat, ga je daarvan wat delen op je blog?:D Heel veel succes nog!

  | Reageer op deze reactie
 2. Malou schreef:

  Wauw hoe stoer dat je nog een master gaat doen!! Gaaf hoor ;D

  | Reageer op deze reactie
 3. Linda schreef:

  Dat lijkt me nou echt een heel erg leuk onderwerp! Fijn ook dat het zo goed gaat! Ik begin in september aan mijn masterthesis en ben heel benieuwd hoe ik dat ga vinden, want heb nooit een bachelorthesis geschreven omdat ik van HBO kom.

  | Reageer op deze reactie
 4. Anne schreef:

  Superleuk onderzoek!! Ik ben zelf ook bezig met mijn scriptie van psychologie en doe het onderzoek ook over apps. Alleen is dat van mij iets minder positief dan dat van jou, want ik kijk juist naar of mensen zich somberder voelen wanneer ze veel gaming apps op hun telefoon gebruiken. Ik ben heel benieuwd naar het volgende stukje over je onderzoek wanneer het af is! Heel veel succes nog met de laatste lootjes in ieder geval 🙂

  | Reageer op deze reactie
 5. Irma schreef:

  Wat een onwijs leuk onderwerp om mee aan de slag te gaan! Ben ook benieuwd naar jouw conclusie hé. Succes nog even, knallen!

  | Reageer op deze reactie
 6. Saar schreef:

  Nou kijk, Iris, als ik alles lees op je blog over je studie en de moeilijkheden die je hebt gehad en daar dan naast leg dat je wel bijna aan het einde bent dan kan ik je verzekeren dat die master toch ook wel moet gaan lukken. En misschien doe je er wel langer over, maar ik denk ook dat je in tussentijd veel geleerd hebt om de master ook aan te kunnen.

  Ik vind je scriptie trouwens onwijs gaaf klinken! Ik wens je er nog veel succes mee en hoop dat binnenkort dat bachelordiploma alvast in je zak kan steken!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Wat een mooie en lieve reactie van jou. Dankjewel voor de peptalk! <3 Ik ben echt benieuwd hoe het allemaal gaat lopen. Ik vind het doodeng, maar ook heel spannend 😀

   | Reageer op deze reactie
 7. Daphne schreef:

  Vandaag was ik bij de Bruna en daar hadden ze opeens “Feel good werkschriften”. Over allerlei onderwerpen, waaronder positieve psychologie. Je kan ze zelfs kopen bij Bol.com, alleen die laatstgenoemde niet, das dan wel weer jammer.Dus mocht je klaar zijn met de apps analyseren, kan je je op de bibliotheken aan feelgoodliteratuur storten! 😉

  P.S. De boekjes zagen er heel leuk uit, maar ik durfde er eigenlijk niet een mee te nemen; bang voor de blik van de winkeljuffrouw…

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh wauw dat klinkt echt leuk! Ik ga eens kijken of mijn boekhandel ze ook heeft. Ik vind het altijd heel leuk om dingen die ik in saaie wetenschappelijke literatuur heb gelezen in praktijk toegepast te zien, dus ik ben benieuwd! Bedankt voor de tip 😀 En de winkeljuffrouw ziet vast wel gekkere dingen over de toonbank komen, dus die zal daar vast niet zo bij nadenken hoor 😉

   | Reageer op deze reactie
 8. Pingback: Mijn 10 favoriete Android apps | Dream, smile & love
 9. Gwendolyn schreef:

  Joehoee, ik ga asap aan mijn 100happydays beginnen, maar… Is die bazenscriptie al online? 😀

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Nee nog steeds niet! Ik snap er niks van hoe dat daar allemaal werkt haha. Ik ga hem naar je mailen 🙂

   | Reageer op deze reactie
Back to Top