Hoe het nu gaat met mijn scriptie

..GOED! Toen ik vol enthousiasme begon aan mijn scriptie (of thesis, these, of hoe je het ook wil noemen) hoorde ik hier en daar al wat horrorverhalen over stress en ellende. “Wacht maar..”. Ik was dus voorbereid op het ergste, maar ik moet zeggen dat het mij allemaal reuze meevalt. Hoe moeizaam het ploeteren door alle vakken van mijn studie ging, zo soepel gaat het schrijven van mijn afstudeeronderzoek. 

Positieve psychologie apps

Talenten

Tijdens mijn schoolcarrière heb ik de nodige faalangst ontwikkeld door een stortvloed aan onvoldoendes waar ik bijna in verdronk. Wat een ellende. Ik vind studeren gewoon echt-echt-echt níets aan. Nee, ik ben gewoon geen tentamen-mens (wie wel?). Maar ik heb weer andere talenten! Zo vind ik onderzoek doen leuk en wetenschappelijk schrijven zelfs nog leuker. Een beetje interessant doen met moeilijke woorden, creatieve bruggetjes maken naar nieuwe alinea’s en alles mooi gestructureerd neerzetten in APA-stijl. Met een perfecte balans tussen leuk-om-te-lezen, maar wel feitelijk en wetenschappelijk. Oh, ik ga daar helemaal op los, hoor. Daarom verloopt mijn afstudeeronderzoek (op een paar paniekmomenten na) best wel goed.

App Happijar

Het onderwerp van mijn scriptie

“Maar waar gaat je afstudeeronderzoek nu precies over?” vroegen meerdere lezers al. Nouuu, over heel iets leuks! Ik evalueer Positieve Psychologie iPhone apps. Dus niets ingewikkelds met hersenactiviteit, huidgeleiding of de attitude van blabla-doelgroep over blabla-concept. Maar gewoon iets wat ik in het dagelijkse leven zelf ook gebruik. Positieve Psychologie is redelijk breed, en er zijn vééél apps te vinden die daar onder vallen, dus koos ik als onderwerp voor apps die je blij maken. In scriptietaal: positieve psychologie applicaties die zich richten op het versterken van positieve emoties. Blij zijn is namelijk best wel een big deal; wist je dat blije mensen langer leven? En blije mensen kunnen zich ook veel makkelijker herpakken na een tegenslag. Per app kijk ik naar de theoretische achtergrond, gebruiksvriendelijkheid en hoe overtuigend de app is. (Dit klinkt allemaal doodsimpel, maar je snapt natuurlijk wel dat dit op heel wat uurtjes literatuuronderzoek is gebaseerd.) Het idee achter zo’n onderzoek is dat iemand het kan herhalen en op dezelfde conclusies uitkomt als ik. Alles moet dus heel systematisch worden gedaan en ik kan dus niet gewoon een paar apps eruit pikken die mij interessant lijken. In totaal vond ik meer dan 1000 apps en die heb ik gefilterd tot 22 apps. Een heel karwei! Per app heb ik vervolgens gekeken of het gebaseerd is op wetenschappelijke onderzoeken of dat het een zweverige app is die gemaakt is door een zelfbenoemde life-coach. Denk bijvoorbeeld aan een app om in contact te komen met je spirit animal door middel van meditatie. Heel leuk en aardig, maar een wetenschappelijke basis heeft het niet. Daarna check ik de gebruiksvriendelijkheid aan de hand van een vragenlijst. En op het laatst controleer ik welke onderdelen in de app zitten die de gebruiker overtuigen om de app regelmatig te gebruiken. Denk aan beloningen, herinneringen of dat je je activiteiten kan vergelijken met vrienden, de Nike Running app doet dit bijvoorbeeld heel goed.

Scriptie

Voorbeelden van apps die je blij maken

Tijdens mijn onderzoek kwam ik hele suffe apps tegen, maar ook de meeste bizarre. Naast een mega hoeveelheid aan zweverige mindfulness-apps vond ik ook honderden gratitude journals. Van die apps waarbij je drie keer per dag moet invullen waar je dankbaar voor bent. Het idee daarachter is dat je je dan steeds meer gaat richten op de positieve dingen in je leven waardoor je blijer wordt. Al is er op dit moment nog veel discussie over de werkzaamheid hiervan, uit onderzoek is zelfs gebleken dat het maken van dit soort dankbaarheidslijstjes voor bepaalde mensen averechts werkt. Allemaal dingen die ik ook mee moet nemen in mijn scriptie. Superleuk vind ik dat, om al die dingen uit te zoeken! De apps die ik tot nu toe het leukst vindt:

  • Smiley Alarm Clock als ’s ochtends je wekker gaat, moet je eerst naar de camera lachen om het alarm uit te schakelen. Zo begin je elke dag met een lach, ik vond het zo grappig bedacht! Er zit zelfs een theorie achter, namelijk de Facial Feedback Hypothesis, die stelt dat een lachende gezichtsuitdrukking ervoor kan zorgen dat je je blijer gaat voelen.
  • HappiJar – dit is een virtuele happy jar waarin je buttons met een dankbaarheidstekst kan opbergen. Ook kan je buttons delen met familie of vrienden. Het is namelijk uit onderzoek gebleken dat wanneer je je blijheid deelt, je nòg blijer wordt.
  • Uplifted – ook leuk, want dit is een positieve psychologie app in de vorm van een game. Levels worden steeds afgewisseld met vragen zoals waar je voor het laatst om moest lachen of wie de meest belangrijke persoon in je leven is.
  • Happify – deze is mijn lievelings want de app bestaat uit verschillende onderdelen en is daardoor heel uitgebreid. Ze stellen zelfs een lange lijst beschikbaar met wetenschappelijke literatuur waar de onderdelen op zijn gebaseerd. Je snapt vast dat ik heel blij werd toen ik deze app tegenkwam tussen de vele onzin-apps.

App happy wings

En nu?

Nu ik alle apps heb geëvalueerd en de resultaten heb beschreven, hoef ik alleen nog een conclusie & discussie te schrijven. Hier en daar wil nog wat herschrijven en dan kan ik het over iets meer dan een maand inleveren. Daarna hoef ik alleen nog mijn afstudeerpresentatie te houden, krijg ik mijn cijfer en dan ben ik KLAAR. Na ik-ben-de-tel-kwijt-hoeveel-jaar, yes! Ik heb heel erg getwijfeld of ik hierna nog wel een master wil doen, maar ik ben inmiddels tot de conclusie gekomen dat ik het gewoon ga doen. #Yolo. Want als mijn bachelordiploma mijn einddiploma wordt, had ik in principe net zo goed op het HBO kunnen blijven. Misschien een rare gedachtengang hoor, maar dan voelt het persoonlijk voor mij alsof al dit geploeter op de universiteit voor niets was. Dus als ik dit doe, dan doe ik het ook meteen goed. Laten we hopen dat het goed gaat in ieder geval.

Ik ben benieuwd of jullie mijn scriptieonderwerp ook zo interessant vinden, want dan zal ik er nog eens over schrijven als ik mijn onderzoek heb afgerond. Voor de rest die ook bezig is met afstuderen: heeeel veel succes!

Back to Top