De 5 meest bizarre films ooit

Soms kijk ik een edgy indie film (super hipster) waarbij ik na de tijd alleen nog maar met een lege blik in mijn ogen naar de aftiteling kan staren en ‘What the fuck heb ik net gezien?!’ kan uitstamelen. Ik hou van zulke films.

Bij deze presenteer ik met trots de vijf meest bizarre films die ik ooit heb gezien:

Nr. 5 Donnie Darko [2001]

Volgens mij heb ik Donnie Darko nu zo’n drie keer gezien en ik begrijp er eigenlijk nog steeds weinig van. Zelfs na urenlang internetfora te hebben gelezen met verklaringen en uitleg blijf ik het een wazige film vinden. Maar laat dat je er niet van weerhouden om hem te zien want de film is ge-wel-dig. Niet voor niets heb ik er een big ass poster van hangen boven mijn bureau. Hier een linkje naar de trailer. En als je de film eenmaal hebt gezien: de officiële website van Donnie Darko is supertof, een bezoekje waard.

Nr. 4 Enter The Void  [2009]

Ooit raadde iemand mij deze film aan, ik was er dus zeer benieuwd naar. Maar volgens mij heb ik de film uiteindelijk niet eens helemaal afgekeken omdat ‘ie zo raar en hoofdpijnverwekkend is, de film is één grote, lange, uitgerekte acid trip. De film scoort een 7,2 op IMDB, wat best hoog is, dus waarschijnlijk ligt het toch echt aan mij dat ik er geen bal van snapte. Misschien dat ik hem binnenkort nog weer eens ga kijken. Zie hier de trailer (niet heel epileptici-vriendelijk).

Nr. 3 A Clockwork Orange [1971]

Ik verwacht toch eigenlijk wel dat iedereen deze film minstens één keer in zijn leven heeft gezien omdat het zo’n tijdloze klassieker is. Voor de mensen die hem niet kennen (cultuurbarbaren!), hier kan je de trailer vinden. Een aardig bizarre film die een flinke dosis geweld bevat maar zó goed is gemaakt.

Nr. 2 Dogtooth [2009]

Deze film is naast heel bizar ook aardig ziekelijk. Drie (jongvolwassen) kinderen leven geïsoleerd van de buitenwereld bij hun ouders. Ze mogen niet verder dan de tuin, waar een groot houten hek omheen staat. Ze leren de gekste dingen van hun ouders, hele normale voorwerpen krijgen andere namen (een geel bloempje is bijvoorbeeld een ‘zombie’) en een kat wordt als levensgevaarlijk bestempeld. Wanneer hun ‘dogtooth’ uitvalt zijn ze er fysiek klaar voor om de gevaarlijke buitenwereld te kunnen betreden, aldus hun vader. Ik vond de film ontzettend fascinerend maar héél raar. Als je de film nog niet kent, kan je hier de officiële trailer zien voor een serieus wtf-momentje.

Nr. 1 The Holy Mountain [1973]

Serieus, bekijk de trailer. Want ik weet niet eens waar ik moet beginnen met uitleggen waarom deze film zo raar is. De hele film is een intense overkill aan super vreemde en (soms net iets té) nasty beelden. Nadat ik net de film heb gekeken, heb ik nog steeds geen idee wat ik nu zojuist heb gezien. Het was allemaal heel onsamenhangend met een hoop religieuze, maatschappelijke en seksuele symbolen en metaforen waarvan ik nog steeds niet zo goed begrijp waar ze voor stonden. Maar het is blijkbaar een meesterwerk. En de regisseur zat aan de LSD toen hij dit meesterwerk maakte, dat is ook heel goed te merken. Ach, ik heb mij oprecht wel vermaakt met deze film en verveelde me geen moment, ik hou van de absurditeit ervan.

Andere vreemde films die nèt niet bizar genoeg waren om de top 5 te halen maar stuk voor stuk aanraders zijn om een keer te kijken: Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004), Antichrist (2009), Du Levande (2007), Planet Terror (2007), Mr. Nobody (2009), Brazil (1985).

Nu ben ik heel erg benieuwd: wat is de raarste film die jullie ooit hebben gezien en missen jullie nog een bizarre film in dit lijstje? Want ik wil meer!

Back to Top