De 5 meest bizarre films ooit

Soms kijk ik een edgy indie film (super hipster) waarbij ik na de tijd alleen nog maar met een lege blik in mijn ogen naar de aftiteling kan staren en ‘What the fuck heb ik net gezien?!’ kan uitstamelen. Ik hou van zulke films.

Bij deze presenteer ik met trots de vijf meest bizarre films die ik ooit heb gezien:

Nr. 5 Donnie Darko [2001]

Volgens mij heb ik Donnie Darko nu zo’n drie keer gezien en ik begrijp er eigenlijk nog steeds weinig van. Zelfs na urenlang internetfora te hebben gelezen met verklaringen en uitleg blijf ik het een wazige film vinden. Maar laat dat je er niet van weerhouden om hem te zien want de film is ge-wel-dig. Niet voor niets heb ik er een big ass poster van hangen boven mijn bureau. Hier een linkje naar de trailer. En als je de film eenmaal hebt gezien: de officiële website van Donnie Darko is supertof, een bezoekje waard.

Nr. 4 Enter The Void  [2009]

Ooit raadde iemand mij deze film aan, ik was er dus zeer benieuwd naar. Maar volgens mij heb ik de film uiteindelijk niet eens helemaal afgekeken omdat ‘ie zo raar en hoofdpijnverwekkend is, de film is één grote, lange, uitgerekte acid trip. De film scoort een 7,2 op IMDB, wat best hoog is, dus waarschijnlijk ligt het toch echt aan mij dat ik er geen bal van snapte. Misschien dat ik hem binnenkort nog weer eens ga kijken. Zie hier de trailer (niet heel epileptici-vriendelijk).

Nr. 3 A Clockwork Orange [1971]

Ik verwacht toch eigenlijk wel dat iedereen deze film minstens één keer in zijn leven heeft gezien omdat het zo’n tijdloze klassieker is. Voor de mensen die hem niet kennen (cultuurbarbaren!), hier kan je de trailer vinden. Een aardig bizarre film die een flinke dosis geweld bevat maar zó goed is gemaakt.

Nr. 2 Dogtooth [2009]

Deze film is naast heel bizar ook aardig ziekelijk. Drie (jongvolwassen) kinderen leven geïsoleerd van de buitenwereld bij hun ouders. Ze mogen niet verder dan de tuin, waar een groot houten hek omheen staat. Ze leren de gekste dingen van hun ouders, hele normale voorwerpen krijgen andere namen (een geel bloempje is bijvoorbeeld een ‘zombie’) en een kat wordt als levensgevaarlijk bestempeld. Wanneer hun ‘dogtooth’ uitvalt zijn ze er fysiek klaar voor om de gevaarlijke buitenwereld te kunnen betreden, aldus hun vader. Ik vond de film ontzettend fascinerend maar héél raar. Als je de film nog niet kent, kan je hier de officiële trailer zien voor een serieus wtf-momentje.

Nr. 1 The Holy Mountain [1973]

Serieus, bekijk de trailer. Want ik weet niet eens waar ik moet beginnen met uitleggen waarom deze film zo raar is. De hele film is een intense overkill aan super vreemde en (soms net iets té) nasty beelden. Nadat ik net de film heb gekeken, heb ik nog steeds geen idee wat ik nu zojuist heb gezien. Het was allemaal heel onsamenhangend met een hoop religieuze, maatschappelijke en seksuele symbolen en metaforen waarvan ik nog steeds niet zo goed begrijp waar ze voor stonden. Maar het is blijkbaar een meesterwerk. En de regisseur zat aan de LSD toen hij dit meesterwerk maakte, dat is ook heel goed te merken. Ach, ik heb mij oprecht wel vermaakt met deze film en verveelde me geen moment, ik hou van de absurditeit ervan.

Andere vreemde films die nèt niet bizar genoeg waren om de top 5 te halen maar stuk voor stuk aanraders zijn om een keer te kijken: Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004), Antichrist (2009), Du Levande (2007), Planet Terror (2007), Mr. Nobody (2009), Brazil (1985).

Nu ben ik heel erg benieuwd: wat is de raarste film die jullie ooit hebben gezien en missen jullie nog een bizarre film in dit lijstje? Want ik wil meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

32 reacties op “De 5 meest bizarre films ooit

 1. Wouter schreef:

  November met Courtney Cox. Anderhalf uur van m’n leven die ik nooit meer terug krijg. Nog nooit zo iets bizar gezien als die film

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik heb er net de trailer van bekeken, het ziet er ook echt uit als een hele rare maar vooral slechte film. Niet iets wat ik snel ga kijken denk ik, haha!

   | Reageer op deze reactie
 2. Mirjam schreef:

  Ik hou ook wel van bizarre films! Donnie Darko en A Clockwork Orange zijn fantastisch. Dogtooth ga ik snel eens kijken 🙂 Films die ook nog in het rijtje zouden passen: Mulholland Drive, Me and You and Everyone We Know, Eyes Wide Shut, Synecdoche New York en Happiness (al is er daar vooral sprake van absurde personages).

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oeh ja, ‘Me and you and everyone we know’ is leuk! De rest van je lijstje heb ik nog niet gezien maar komen me qua titel wel bekend voor. Ik wil sowieso Mulholland Drive binnenkort zien, ik hoorde inderdaad al dat die ook aardig bizar was. Bedankt voor de filmtips!

   | Reageer op deze reactie
 3. Stijn schreef:

  What about human centipede 😉
  Verder idd een rare verzameling bizarre films 😀

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Och ja, die lijkt me ook héél bizar! Maar ik kan absoluut niet tegen horrorfilms en al helemaal niet als ze ook nog ontzettend nasty zijn :’)

   | Reageer op deze reactie
 4. Daan schreef:

  Typo bij Donnie Darko – da’s niet 2011, maar 2001!
  Dat zijn inderdaad enorm bizarre films! Wel stuk voor stuk leuk om eens te zien!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oops! Goed dat je het zegt, ik pas het meteen even aan 🙂

   | Reageer op deze reactie
 5. Lisa schreef:

  Donnie Darko vind ik ook zo’n vette film! 🙂 A Clockwork Orange is overigens de enige film die ik twee keer geprobeerd heb en twee keer heb uitgezet. Ik kon er niet naar kijken. En dat terwijl ik toch niet zo teerhartig ben, maar uuugh.
  En ok, ik weet even niet meer wat de raarste film is die ik ooit heb gezien (het zal wel een Franse geweest zijn…) maar welke echt heel raar is en ook heel erg leuk: The Rocky Horror Picture Show! Gaat over een braaf stel dat belandt in een afgelegen kasteel waar een travestiet een soort Frankensteinmonster maakt. Hij is echt heel wazig en het heeft nog liedjes ook :’)

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ja, A Clockwork Orange heeft wel heftige scenes inderdaad! Dat ik die film samen met de rest van mijn HAVO-klasje, op aanraden van de Engels docent, toen in de les heb gekeken, haha, onvoorstelbaar. The Rocky Horror Picture Show wil ik al een hele poos zien maar nog steeds niet gedaan. Binnenkort maar eens doen 🙂

   | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Dat klinkt inderdaad als een film met een heel hoog WTF-gehalte, awesome!

   | Reageer op deze reactie
 6. Nadine schreef:

  Goeie top 5, a clockwork orange heb ik nog nooit gezien, ben ik wel heel benieuwd naar.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Haha, nee hoor, no worries! De meeste films van het lijstje zijn sowieso niet echt bekend bij het grote publiek, geloof ik.

   | Reageer op deze reactie
 7. t schreef:

  Donnie Darko en Clockwork Orange zijn heel tof. Vooral Donnie is wat je maar van maakt.

  Als ik aan bizarre films denk kom ik meteen bij Tideland uit.

  | Reageer op deze reactie
 8. Deborahschrijft schreef:

  Één van de meest bizarre films die ik ooit heb gezien moet wel ‘Requiem for a Dream’ zijn! Het verhaal was echt onwijs raar en sommige scenes vond ik eigenlijk nog best eng. Ik heb de film eigenlijk met enige tegenzin afgekeken…

  Wat heb je trouwens een fijne blog! Via The Last Days Of Spring ben ik hier terecht gekomen!

  Groetjes
  Deborah

  | Reageer op deze reactie
 9. Tanja schreef:

  Donnie Darko is awesome!
  A Clockwork Orange staat nog steeds op mijn to-see lijstje, maar op een of andere manier kan ik nooit iemand vinden die hem samen met mij wil zien. =(

  | Reageer op deze reactie
 10. Tam schreef:

  Hoi! Ik kwam zomaar op jouw blog uit na het zoeken van heerlijke vegan recepten en zag ook dat je een hele lang lijst met films had staan. Nu ben ik een filmgek en heb gelijk een paar gedownload oa Donnie Darko. Mr Nobody en The Perks of a Wallflower (Echt een mooie film!!). Goede films, maar de eerste 2 geven mij behoorlijke vraagtekens na afloop… Weer iets om over na te denken of zo… 🙂 Op naar nog meer films!!!

  | Reageer op deze reactie
 11. Jan van Dijk schreef:

  Hey Iris,

  Ten eerste mooie site heb je hier.

  2 films die echt bizarre zijn om te kijken.
  Ten eerste Irreversible, daar moet je naar kunnen kijken een franse film die aan het einde van de film begint en elke keer een scene teruggaat, buiten dat is het ook vaag gefilmd allemaal!

  Ten tweede A Serbian Film, hier moet je echt sterk in je schoenen staan. Gebasseerd op het snuff movie thema, een ex-porno acteur krijgt de kans om nog een slag te slaan met een film. Het loopt alleen niet helemaal zoals hij gedacht had dat het zou lopen. Onder invloed van drugs laten ze hem dingen doen die het daglicht niet kunnen verdragen. Echt zieke film.

  Bedankt voor de tips.

  | Reageer op deze reactie
  1. Yasje schreef:

   Als je een bizzare film moet zien is enemies ook een goeie film Jake Gylenhaal speelt erin . Super acteur raad je echt aan om deze film te kijken!

   | Reageer op deze reactie
 12. Pingback: Filmtips IX | IKBENIRISNIET
 13. Pingback: Filmtips X | IKBENIRISNIET
 14. Coen R schreef:

  Toplijst (& aanraders buiten de top 5)!
  Heb persoonlijk alleen Dogtooth & Du Levande nog niet gezien, heb ze gelijk gedownload 😉 Bedankt voor de tips!

  Tips voor iets andere inkijk op ”bizarre films”;
  – Rob Zombie’s ”House of 1000 corpses” en het vervolg ”The devil’s rejects”.
  – Eyes wide shut.
  – Mulholland Drive. (!)
  – Irreversible.
  – Martyrs. (!)
  – Enter the void.
  – Requiem for a dream. (!)

  | Reageer op deze reactie
 15. Erwin Troost schreef:

  Ik heb iedere film die hier genoemd wordt in mijn collectie, behalve ‘Enemies’, dus ik kan er wel over meepraten. Ik vind alleen dat A Serbian Film verboden moet worden en dat zeg ik niet snel.

  Andere filmtips:
  Lars and the Real Girl
  Her
  De zee die denkt
  Gaspar Noe’s Love
  Vochtige streken (Feuchtgebiete)
  Thriller – A Cruel Picture
  Nymphomaniac
  Videodrome
  Neon Bull
  Inland Empire
  Holy Motors
  La Grande Bouffe
  I Am Curious (Yellow/Blue)
  Eraserhead

  | Reageer op deze reactie
Back to Top