Ik en mijn nieuwe menopauze-hobby

Leren breien

Grapje, breien is natuurlijk helemaal geen menopauze-hobby meer. Anno 2012 is het juist superhip als je je eigen sjaals kan breien, dat is namelijk heel ecologisch en hipster. Toen ik laatst een Duits meisje in de hoorcollegezaal druk aan het breien zag, dacht ik “dat wil ik ook!”, dus ik kocht een bolletje wol en twee breinaalden. Gewapend met mijn breinaalden (letterlijk, ik had bijna een eenogig vriendje) dook ik achter mijn Macbook opzoek naar ‘How to knit’ filmpjes. Op filmpjes ziet het er altijd zo makkelijk uit, maar als je het dan zelf na moet doen, wordt het toch een stuk lastiger.

Mijn eerste ‘proeflapje’ (dat klinkt zo vies, of ligt dat aan mij?) was geen daverend succes maar het zag er in ieder geval uit als het begin van iets dat op een sjaal moet lijken. Ik maakte het maar vast aan een rietje want ik heb nog geen idee hoe je een gebreid lapje moet afhechten:

Hรฉ, maar het begin is er! Ik ben inmiddels alweer begonnen aan een nieuw breiwerkje en die ziet er gelukkig al een stuk beter uit. Ik kom steeds beter in het ritme waardoor het breien steeds makkelijker gaat.

Uiteindelijk is het doel om een sjaal te maken die hier op lijkt:

(via America Today)

En als ik een brei-heldin ben geworden (als ik op dit tempo door ga duurt dat nog wel 7 jaar) ga ik schattige R2D2- en Yoda-mutsjes maken. En zo’n hele foute kersttrui. Nu al zin in!

Zitten er breiende hippie’s tussen mijn bloglezers? Misschien dat jullie nog tips hebben voor een beginnende breimuts als ik? Die kan ik wel gebruiken namelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

42 reacties op “Ik en mijn nieuwe menopauze-hobby

 1. Vera schreef:

  Ooit toen ik klein was kon ik breien.. maar doe het eigenlijk nooit meer. Al zou ik wel van die schattige poppetjes willen gaan haken

  | Reageer op deze reactie
 2. Sylvia schreef:

  Haha, ik heb het een jaar of twee terug wel eens gedaan, maar na รฉรฉn sjaal hield ik het voor gezien ๐Ÿ˜‰

  | Reageer op deze reactie
 3. Marlous schreef:

  Jaa ik wil ook graag kunnen breien (lijkt me ook wel een leuk klusje voor in de trein ofzo) maar ik heb het geduld er echt niet voor.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ohhh, ik de eerste dag ook echt niet! Ik was wat aan het af schelden, haha. Ik word heel gefrustreerd als het niet meteen gaat zoals ik wil. Maar met een beetje doorzetten gaat het gelukkig wel steeds beter ๐Ÿ™‚

   | Reageer op deze reactie
 4. Britt schreef:

  Joehoe, hier is een breimuts! Ik heb zo’n beetje dezelfde kleur wol als jij maar brei averecht-recht-averecht, zodat het een platte sjaal wordt. Als je alleen recht breit krijg je ribbels. Een tip is om niet te strak te breien, maar wat losser, dan wordt het (vind ik) een mooier geheel. Veel succes en ik ben benieuwd naar het eindresultaat!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   O ja, dรกt was het. De verkoopster in de winkel vertelde me al dat ik het beste zo kon breien, maar ik was de term vergeten. Dus ik deed het maar zoals in het simpelste ‘how to knit’ youtube filmpje dat ik kon vinden. Heb je toevallig een simpel filmpje over hoe je op die manier kan breien? Want ik kan die verschillende technieken nog niet echt van elkaar onderscheiden, het lijkt allemaal zo op elkaar, haha!

   Dat losse breien ben ik aan het oefenen trouwens. Ik doe het automatisch de hele tijd heel strak, dus is wel lastig om het wat losser te doen. Maar het gaat steeds beter ๐Ÿ˜€ Bedankt voor de tips!

   | Reageer op deze reactie
   1. Britt schreef:

    Kijk eens op dit Youtube-kanaal + bijbehorende website. Heel veel informatie, duidelijke filmpjes etc. etc. (zoek op averecht of breien)
    Je kunt nu recht breien en als je straks ook averecht kunt breien kun je dit afwisselen. Dus als de draad Achter hangt Averecht en vooR Recht, bijvoorbeeld. Zo doe ik het. Het is wel een beetje lastig uit te leggen in tekst dus ik hoop dat de filmpjes je helpen.
    Heel veel succes!
    http://www.youtube.com/feed/UCV_w3WEmuFz9Bqz_3DnkQGg

    | Reageer op deze reactie
    1. iris schreef:

     Ah oke, super! Daar heb ik wel wat aan ๐Ÿ˜€
     Alleen de link naar het filmpje werkt volgens mij niet? Misschien dat het aan mij ligt hoor.

     | Reageer op deze reactie
 5. Elisse schreef:

  Wat een leuke foto! Ik kan wel breien, maar ben helaas nog geen breiwonder zoals mijn moeder of oma. Misschien binnenkort? Ideaal om in het koude weer een lekker warme (hipster ๐Ÿ˜‰ ) sjaal te breien ๐Ÿ™‚

  | Reageer op deze reactie
 6. Sabine schreef:

  Haha leuk geschreven weer! Ik heb het toen ik klein was ooit eens geleerd van mijn moeder, maar ik zou niet weten hoe het ook alweer moest.

  | Reageer op deze reactie
 7. Jennifer schreef:

  Ik heb toen ik klein was al leren breien, ik kan het gelukkig nog steeds. Maar ja, zoiets verleer je ook niet zo snel. Oefening baart kunst, en je zult merken dat je steken steeds mooier worden en steeds sneller gaan. Ik wil ook nog heel graag zo’n fijne sjaal maken, maar dan moet ik eerst nog wel even goede wol vinden die niet zo pluist. Maar ik kan sinds kort ook haken en ik wil ook nog zo’n ouderwets Granny Square dekentje maken. Genoeg projecten en weinig tijd dus..

  | Reageer op deze reactie
 8. Laura schreef:

  Ik kan wel breien maar ben vooral van het haken, dat gaat me veel makkelijker af. Op de รฉรฉn of andere manier krijg ik er namelijk vaak steken bij als ik brei :-p

  | Reageer op deze reactie
 9. Elisa Oh schreef:

  Ik ben vroeger heel enthousiast begonnen maar helaas
  deed ik het steeds minder en minder en kom ik af en toe verdwaalde breinaalden en bolletjes wol tegen bij het opruimen haha!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Gaaf hรจ! ๐Ÿ˜‰ Ik wilde dat altijd heel graag. Toen ik hier net kwam wonen zat ik er ook elke dag wel in, haha! Maar hij is wel erg aan de krappe kant dus ik zit er eigenlijk helemaal niet zo vaak meer in, stom!

   | Reageer op deze reactie
 10. tamara schreef:

  brei ook. ben zelf bezig een deken te breien voor op me bed maar ben ik al een tijdje mee bezig en ben halverwege. volgend jaar winter is die denk ik wel klaar.

  | Reageer op deze reactie
 11. Louise van Gend schreef:

  Breien is zoooo tof, maar ik heb volgens mij niet de genen van mijn mams gekregen die super mooi kan breien. Ik brei zo lelijk :p nu ligt m’n breiwerk al 2 jaar bij m’n moeder in de kast. Ze zei net (toen ze zag dat ik je blogje las) “oooh we kunnen wel weer aan je sjaal gaan werken”. Dank je wel dus ๐Ÿ˜€
  En echt super tof om zelf je eigen sjaal te maken ๐Ÿ˜€ Misschien ga ik het ook wel weer proberen. of haken.
  Fijn weekend!

  p.s. jouw outfit is leuk!

  | Reageer op deze reactie
 12. Djoeke schreef:

  Mijn moeder breit kerstballen, dat duurt echt lang, maar het ziet er super leuk uit.
  Breien wil ik ooit nog wel leren, wel kan ik borduren. Maar dat is denk ik nog wel een soort menopauze-hobby? ๐Ÿ˜‰

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Nee joh! Ik wil ook heel graag leren borduren, maar dan wel alleen hele toffe dingen. Zoals het eerste plaatje op mijn To Do List! ๐Ÿ˜€
   https://ikbenirisniet.nl/to-do-list-2-0/

   Maar daar moet ik vast nog heel hard voor gaan oefenen want borduren is best lastig, toch?

   | Reageer op deze reactie
 13. Rianne schreef:

  Ik heb ooit geprobeerd te breien, maar van de sjaal die ik toen probeerde te maken is niet veel terecht gekomen haha!

  | Reageer op deze reactie
 14. Selma schreef:

  Wat een mooie foto van jou zeg!!! En ik vind het proeflapje er heel goed uitzien. Ik heb ook gebreid (bedenk me nu dat de laatste keer alweer een jaar geleden is) en mijn proeflapje zag er een stuk slechter uit!

  | Reageer op deze reactie
 15. Marieke schreef:

  Als iemand (oma) een begin voor me maakt, kan ik aardig breien. Het is al wel een tijd geleden, ik heb het nog geleerd in groep 3 (ik ben nu eerstejaars student) en ik had uiteindelijk een aardig lange mintgroene lap, just for fun. Eigenlijk zou ik ook wel weer willen gaan breien.

  | Reageer op deze reactie
 16. Jolien schreef:

  Wat leuk! Breien lijkt mij ook erg fijn, eens je het onder de knie hebt. Maar volgens mij heb ik er niet genoeg geduld voor…

  | Reageer op deze reactie
 17. Nicole schreef:

  Super leuk dat je dit doet! Ik denk er ook nog steeds over om het te gaan leren.

  Ik ben dit jaar wel begonnen met haken. Ook via youtube filmpjes kijken en voor ik het wist was ik bezig met een sprei van granny squares. Leuk dat ik het vond! Totdat mijn kleuren wol niet meer voorraad kwamen.. En ook helemaal niet meer in de winkel kwamen, ben ik gestopt na 60 granny squares van 15cm x 15cm te hebben gehaakt.. Shit! Zonde! Klopt, die liggen nu ergens te verstoffen in een zak in een kamer. ๐Ÿ™

  | Reageer op deze reactie
 18. Annouska schreef:

  Ohhh door jou blogje begint het ook weer te kriebelen, ik wil het namelijk eigenlijk al heel lang doen maar het komt er maar niet van.. Succes er mee, heb helaas geen tips ๐Ÿ˜‰

  | Reageer op deze reactie
 19. Tizzalicious schreef:

  Breien is fijn! Ik kon het al heel lang, maar wist nooit hoe ik een gevalen steek op moest halen. Nu weer opnieuw begonnen, met YouTube ernaast, en m’n eerste sjaal is af!

  Mijn tip: Niet eeuwen proeflapjes blijven breien, maar meteen met een (simpele) sjaal beginnen!

  Oh ja, en als je toch mnet begint, kun je misschien beter metee “Duits” of “Continental” leren breien, dat schijnt beter te zijn voor je lijf. Dat ben ik nu ook aan het proberen, maar m’n oude systeem ontleren is een beetje lastig :S

  Op garnstudio.com staan veel handige filmpjes!

  (Het woord “lapje” klinkt idd vies!)

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Jaaa, die proeflapjes zijn zo verleidelijk want ik durf maar niet aan een sjaal te beginnen, haha! Maar eens moet het er natuurlijk wel van komen. Ik ga morgen een mooie kleur wol kopen en dan รฉcht beginnen. En ach, als die niet helemaal perfect is, maakt dat ook niet uit. Dat heeft juist ook wel weer iets leuks ๐Ÿ˜€

   Heel erg bedankt voor de tips! Ik ga de website even bekijken, handige filmpjes zijn altijd welkom ๐Ÿ™‚

   | Reageer op deze reactie
   1. Tizzalicious schreef:

    Ja, gewoon doen! Als hij mislukt kun je ‘m zo weer uithalen. Ik ben gisteren 5 keer opnieuw begonnen met m’n tweede projectje ๐Ÿ˜ฎ

    | Reageer op deze reactie
 20. Olga schreef:

  Breiende muts meldt zich hier! Ik heb ook een tijdje gehaakt, maar dat werd ‘m niet. Of ik ben in ieder geval uit het ritme ๐Ÿ˜‰ als het straks te koud is om buiten sociale dingen te ondernemen, ga ik bij kaarslicht mijn oude hobby hervatten ๐Ÿ˜‰

  | Reageer op deze reactie
 21. ioon schreef:

  Ik ben een nep-hipster. ๐Ÿ™ Ik kan niet breien, en niet haken. En niet borduren. En ook niet tekenen. En en en boehoeeeee

  | Reageer op deze reactie
 22. Michelle schreef:

  Leuk dat je bent begonnen met breien, mijn tips zijn: veel oefenen, materiaal en breipennen halen waar jij fijn mee kunt werken ( zo belangrijk) en als je er niet meer uit komt: youtube filmpjes kijken.
  Breien is een hele leuke en ontspannend hobby, ik heb het zelf ook weer opgepakt.
  Als je het leuk vind kan je op mijn blog wel zien wat ik allemaal maak.

  | Reageer op deze reactie
 23. Tamรกra schreef:

  Breien is echt superchill als je een film kijkt of zo iets! Maar op een of andere manier vallen er bij mij vaak steken af en komen ze er weer bij hahaha. En als het รฉcht mislukt heb ik altijd nog een moeder of oma stand-by.

  Breien bij een hoorcollege? Ik gebruik mijn tijd liever om aantekeningen te maken.

  | Reageer op deze reactie
 24. Amber schreef:

  Ik ben er jaren geleden mee begonnen en heb het toen linkshandig geleerd aangezien ik links ben maar dat was geen succes, ik kon geen kleuren wisselen e.d. en mijn moeder moest om de minuut helpen omdat er iets fout ging, maar halverwege dit jaar kreeg ik het weer in m’n bol en heb ik mijn ma gevraagd het me weer te leren en dit keer op de ‘normale’ manier. Ik brei nu alweer een maandje of 4 en ben ondertussen met sokken, kantsjaals, armwarmers en mutsen bezig.
  Ik zoek ontzettend veel op youtube (pleintotaal-wolplein heeft fijne Nederlandstalige filmpjes, over opzetten/afsteken/meerderen/minderen) en verder is daar gewoon heel veel te vinden wat patronen/basis waardoor je heel goed kunt leren hoe iets moet of hoe je het best iets op kunt lossen als er iets fout gaat. Ik heb er heel veel aan gehad.
  In heb begin maakte ik alleen maar sjaals, maar na een maand was ik het zat en heb ik mijn eerste kantsjaal gemaakt en muts met kabels, daarna is alles opeens makkelijk, alleen truien e.d. waag ik me nog niet aan want dat blijft een verhaal apart. Eerst maar even mijn kerstsokken afmaken en dan zie ik weer wel. ๐Ÿ˜‰
  Het is wel een ontzettend leuke hobby, ben er al veel geld aan kwijt geweest (wolverslaafd ondertussen), maar als je iets maakt kun je het wel PRECIES zo maken als je wilt en dat is de reden waarom ik het zo’n fijne hobby vind, alles kan, de mogelijkheden zij oneindig. ๐Ÿ˜€

  | Reageer op deze reactie
 25. monique schreef:

  Hey iris,

  ik heb me vooral “gespecialiceerd” is het sokken breien. Met stokjes of een rondbreinaald maakt me niet uit.
  In middels ben ik denk ik bezig met mijn 10 de paar sokken. Ik ben er zo wijs mee. Je kunt ook echt overal breien. In de trein, wachtkamer, over al waar je effe moet wachten.

  En het mooie is als je het klaar hebt kun je het gebruiken en het aan anderen laten zien. Geeft me echt een trots gevoel.

  Gr monique (28 jaar)

  | Reageer op deze reactie
Back to Top