Recept: Focaccia met druiven

Zelfgemaakt vers brood dat nog warm is, oeh, zo lekker. Vooral deze focaccia met druiven, dat maakt hem net een beetje anders! Ik maakte twee versies met wat meer traditionele ingrediënten (olijven, zongedroogde tomaten, enzovoort), maar die mislukten allebei.. Deze met druiven lukte wel gewoon goed! Ik vind de combinatie ook echt lekker. Maar misschien dat ik de volgende keer nog wat extra kruiden door het deeg heen kneed, voor meer smaak. Voor extra smaak kan je er natuurlijk ook dips bij serveren!

focaccia met druiven

Focaccia met druiven

Focaccia, een plat Italiaanse brood, is lekker als sandwich bij de lunch of als high tea. Maar in kleine repen gesneden kan je het ook prima opdienen als hapje! Misschien leuk voor dit weekend? Hier heb je gelijk wat filmtips! Laten we nog even genieten van dit laatste weekend in de kerstvakantie. Houd het simpel door de focaccia te serveren met een goede olijfolie en grof zout. Of maak er verschillende dips bij, zoals hummus, tomatensalsa of aioli. Jum!

Ingrediënten voor 1 brood:

  • 500 gram tarwebloem
  • 14 gram gist (2 zakjes)
  • 320 ml warm water
  • 50 ml olijfolie
  • 1 tros pitloze rode druiven
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • zeezout en zwarte peper

Bereiding:

  • Mix de bloem, gist en zout. Mix de olijfolie en het warme water, maak een kuiltje in de bloem en giet het vocht er langzaam bij.
  • Meng goed met een vork en kneed vervolgens voor ongeveer 10 minuten.
  • Doe de bol deeg in een kom, dek goed af met een vochtige theedoek en zet op een warme plek. Laat het deeg voor een uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Rek het deeg uit en leg op een bakplaat met bakpapier.
  • Strooi er een beetje zout over, druk er de druiven in, strooi er rozemarijn en tijm over en besprenkel met een beetje olijfolie.
  • Bak voor ongeveer een half uur tot het brood mooi luchtig en licht goudbruin is. Snij in plakken of ‘stengels’ (als je het met dips serveert). Het brood is het lekkerst als het nog een beetje warm is.

focaccia met druiven

Deze focaccia met druiven maakte ik oorspronkelijk voor de HEMA blog.
Zie mijn blogpost daar voor nog meer feestelijke vegetarische hapjes!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

26 reacties op “Recept: Focaccia met druiven

  1. Olga

    Ik vind het leuk om dit recept hier tegen te komen, want heb het gisteren toevallig nog over het maken van dit brood gehad. Is dit met druiven naar eigen recept of heb ik daar weer overheen gelezen? :’) X

    • Iris

      Ik dàcht dat ik ooit een kookfilmpje had gezien waar iemand een focaccia maakte met druiven en cherrytomaatjes, maar ik kon het nergens meer terugvinden dus misschien heb ik het ook wel zelf verzonnen haha. Ik ben in ieder geval uitgegaan van een standaard focaccia-recept voor de verhoudingen van het deeg en die heb ik aangepast naar eigen smaak qua kruiden en dan druiven ipv olijven! 😀

  2. Ah wat een leuk recept is dit, ik heb het nog nooit met druiven gemaakt. Ik word nu toch wel heel nieuwsgierig naar de smaak, ben benieuwd! Nog een fijn 2016 gewenst! 🙂

  3. Emma

    Ik ben dooool op foccacia! Super lekker vind ik dat! Ik heb deze week ook geprobeerd een brood te maken, maar dat is jammer genoeg ook niet zo goed gelukt…

    • Iris

      Ik vind het ook heel moeilijk om dingen met deeg te maken hoor! Ik laat Steve het altijd doen want op de één of andere manier kan ik echt niet met bak-recepten en ovens overweg. Waarschijnlijk omdat ik me nooit goed aan de verhoudingen en tijden houd en dat is vaak nogal essentieel bij bak-recepten :’)

  4. Ik heb er nooit aan gedacht om brood met druiven te combineren, maar dit ziet er toch lekker uit. Binnenkort eens proberen 🙂

  5. Sanne

    Wauw, dit ziet er zo lekker uit zeg! En ik denk dat dit mij ook wel lukt haha! Binnenkort maar een keer maken dus haha.

  6. Sophie

    Jum, het ziet er echt lekker uit! Bijzondere combinatie, maar ik ben echt dol op focaccia’s!

  7. Anne

    Oh, heerlijk! Ziet er echt goed uit. Ik ken alleen nog maar de versie met olijven, maar ik moet zeggen dat ik ook al het water in mijn mond krijg door dit brood. Yumm.

  8. Aaah ziet er heerlijk uit! Ga ik sowieso eens proberen, vind vooral de combinatie met druiven heel goed gevonden.

  9. Jeroen

    Lekker combinatie! Je bent denk ik alleen de tweede rijs vergeten, voor het brood de oven ingaat?

    • Iris

      Nee, dat heb ik niet gedaan toen ik het maakte in ieder geval, en het was wel goed gelukt! Maakt dat veel uit voor het eindresultaat? 🙂

      • Jeroen

        Ja best wel: hij wordt een stuk luchtiger 😉 Misschien is je brood toch wel redelijk gerezen doordat je nogal veel gist gebruikt (normaal 1 zakje per 500 gram bloem). Maar brood wordt altijd smakelijker als het langer rijst. Ik zou 1 zakje gist gebruiken en een tweede rijs van een uur proberen.

  10. Wat ziet dat er weer heer-lijk uit! Ik ben sowieso echt dol op brood, een aanrader: de broodbijbel! Dit is wel een bijzondere combi die ik nog eens wil proberen.

  11. Iris

    Wat een plaatje, het doet me denken aan een appeltaartraster. De combinatie lijkt me ook erg lekker.

  12. Lotte

    Ik bak regelmatig zelf mijn brood, maar dit heb ik nog nooit uitgeprobeerd. Weet je toevallig hoe het komt dat het met de traditionelere ingrediënten mislukte?

  13. Alyssa

    Op deze combinatie zou ik nooit zijn gekomen, maar het lijkt me erg lekker!! Ik vind deeg maken van tevoren altijd zo’n vervelend werkje, maar uiteindelijk – als het eindresultaat goed is – denk ik altijd: dit moet ik vaker doen! Hihi 🙂

  14. Deborah

    Ik maakte dit net, het is zo lekker! Bedankt om mijn vrijdagavond een beetje lekkerder te maken!

  15. Pingback: Culi Sandra - Druiven - zoete vitamine C bommetjes - Culi Sandra

  16. Pingback: Recepten Met Druiven: Hoofdgerecht, Nagerecht En Snack!