Recept: Focaccia met druiven

Zelfgemaakt vers brood dat nog warm is, oeh, zo lekker. Vooral deze focaccia met druiven, dat maakt hem net een beetje anders! Ik maakte twee versies met wat meer traditionele ingrediënten (olijven, zongedroogde tomaten, enzovoort), maar die mislukten allebei.. Deze met druiven lukte wel gewoon goed! Ik vind de combinatie ook echt lekker. Maar misschien dat ik de volgende keer nog wat extra kruiden door het deeg heen kneed, voor meer smaak. Voor extra smaak kan je er natuurlijk ook dips bij serveren!

focaccia met druiven

Focaccia met druiven

Focaccia, een plat Italiaanse brood, is lekker als sandwich bij de lunch of als high tea. Maar in kleine repen gesneden kan je het ook prima opdienen als hapje! Misschien leuk voor dit weekend? Hier heb je gelijk wat filmtips! Laten we nog even genieten van dit laatste weekend in de kerstvakantie. Houd het simpel door de focaccia te serveren met een goede olijfolie en grof zout. Of maak er verschillende dips bij, zoals hummus, tomatensalsa of aioli. Jum!

Ingrediënten voor 1 brood:

 • 500 gram tarwebloem
 • 14 gram gist (2 zakjes)
 • 320 ml warm water
 • 50 ml olijfolie
 • 1 tros pitloze rode druiven
 • 1 takje rozemarijn
 • 1 takje tijm
 • zeezout en zwarte peper

Bereiding:

 • Mix de bloem, gist en zout. Mix de olijfolie en het warme water, maak een kuiltje in de bloem en giet het vocht er langzaam bij.
 • Meng goed met een vork en kneed vervolgens voor ongeveer 10 minuten.
 • Doe de bol deeg in een kom, dek goed af met een vochtige theedoek en zet op een warme plek. Laat het deeg voor een uur rijzen.
 • Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Rek het deeg uit en leg op een bakplaat met bakpapier.
 • Strooi er een beetje zout over, druk er de druiven in, strooi er rozemarijn en tijm over en besprenkel met een beetje olijfolie.
 • Bak voor ongeveer een half uur tot het brood mooi luchtig en licht goudbruin is. Snij in plakken of ‘stengels’ (als je het met dips serveert). Het brood is het lekkerst als het nog een beetje warm is.

focaccia met druiven

Deze focaccia met druiven maakte ik oorspronkelijk voor de HEMA blog.
Zie mijn blogpost daar voor nog meer feestelijke vegetarische hapjes!

Back to Top