Terugblik: De 10 leukste films die ik in 2012 zag

Wauw, ik deed het! In heel 2012 keek ik maar liefst 150 films. Daar zaten een hele hoop leuke films tussen maar ook een aantal saaie (denk aan ‘The Tree of Life’, oef), vreselijk slechte (‘Not another Teen Movie’ do I need to say more?) en best wel enge (zoals ‘Antichrist’ ieh) én films die leuker dan leuk zijn en een aparte vermelding verdienen omdat ze zulke aanraders zijn:

De top 10 van films die ik in 2012 zag:

10. The Visitor (2007) – Vaak wordt er heel simpel gedacht over asielzoekers en mensen die ‘illegaal’ in een land verblijven, hoe vaak hoor ik wel niet statements als “Ach, dan gaan ze toch gewoon weer terug naar waar ze vandaan komen?” voorbij komen? Te vaak. Deze film biedt een uniek perspectief zodat je het ook eens van de andere kant kan zien. De film is op zichzelf niet heel bijzonder maar het verhaal zet je wel aan het denken, vandaar dat hij toch een plekje in de top 10 verdient.

09. Get Low (2009) – Volgens mij is deze film redelijk onbekend, dat verbaast mij wel, want de film en het verhaal zijn heel goed in elkaar gezet. De film gaat over een man die jaren als kluizenaar heeft geleefd in een hutje en ineens het dorp weer intreed en aangeeft dat hij een ‘funeral party’ wil laten organiseren. Terwijl hij nog leeft.

08. The United States of Leland (2003) – Deze film keek ik voor het eerste toen ik 13 of 14 jaar was, toen maakte ‘The United States of Leland’ al veel indruk op mij. Dit jaar keek ik hem weer in de hoop dat ik hem nog steeds zo goed vond als negen jaar geleden. Jep, hij blijft goed.

07. Awakenings (1990) – Films die zich afspelen in een psychiatrische instelling vind ik altijd heel fascinerend. Denk aan de klassieker ‘One Flew Over the Cuckoo’s Nest’ of de wat meer recente film  ‘It’s Kind of a Funny Story’. En zo ook ‘Awakenings’ waar Robin Williams als nieuwe werknemer in een psychiatrisch ziekenhuis een medische doorbraak ontdekt. Een hele mooie film, die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, met supergoed acteerwerk. Aanrader!

06. Deep End (1970) – Deze film kreeg ik van Sebas voor mijn verjaardag, lief!! Sebas werkte in een superhipster arthouse biscoopje dus hij heeft een hele goede filmsmaak.

05. Moonrise Kingdom (2012) – Staat ook al in dit filmlijstje maar ik vond hem zo leuk, lief en schattig dat de film nóg een vermelding waard is.

04. Scott Pilgrim vs. the World (2010) – Alles aan deze film is zo leuk! Er zit zelfs een ‘vegan police’ in, love it. Ik moet niet vaak hard op lachen als ik een film kijk die grappig hoort te zijn, maar bij deze wel. Zegt genoeg.

03. Death Proof (2007) – I love Quintin Tarantino! Hoewel Pulp Fiction en Kill Bill echte klassiekers van hem zijn, vind ik Death Proof de beste film die hij heeft gemaakt. Alleen van de soundtrack word ik al helemaal vrolijk. Misschien een beetje gek gezien de hoeveelheid auto’s en geweld wat erin voorkomt maar dit blijft een echte feel good movie voor mij.

02. Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (1980) – Star Wars, duh! ‘Vroeger’ dacht ik altijd dat Star Wars supersuf was en dat alleen de klassieke nerd ervan kon houden. I was wrong! Mijn eerste echte date met het vriendje was zelfs een bioscoopuitje naar Star Wars Episode 1 in 3D, op Valentijnsdag, d’aww. Het eerste deel van Star Wars is dus wel speciaal voor mij, desondanks vind ik Episode V het allerleukste. Alleen al door de befaamde “Nooo, I’m your fatherrr *kgggggg*”-quote. En de robotjes zijn zo schattig.

01. Melancholia (2011) – Sowieso mijn all time favoriete film dit. Ik zou Melancholia elke maand wel kunnen kijken zonder er op uitgekeken te raken. Dit jaar keek ik deze film van Lars von Trier voor de derde keer, nu op een klein laptopschermpje in plaats van op het grote doek maar ook dat is voldoende om volledig door de film opgeslokt te raken. Deze film blijft nog heel lang in je hoofd hangen nadat je hem hebt gezien, daar hou ik wel van.

En even voor de volledigheid, de slechtste films die ik afgelopen jaar keek waren: Toy Boy, Uncertainty, Crazy Stupid Love (update: Oeps, CSL is wel leuk, ik verwarde hem met Valentine’s Day, die is wel echt slecht), Not Another Teen Movie, Van Wilder, Twilight Breaking Dawn: Part 1, Alexander, The Good Doctor, What Just Happened en Meet Bill. Dat zijn heel veel verspilde uren van mijn leven die ik nooit meer terug krijg.

Klik hier voor de volledige lijst van alle films die ik in 2012 keek.
En hier heb ik nog veel meer tips voor leuke films.

Back to Top