Iris ruimt op

Ik ben zo blij dat ik hier gisteren al aangaf dat ik vandaag zou gaan puinruimen. Want ik zal eerlijk zijn: ik had er dus écht geen zin in vanochtend hè. Maar ik wilde het vertrouwen van mijn lieve lezers niet verliezen dus ging ik ervoor! (Na drie koppen koffie) Eerste prioriteit: ‘project kledingkast’. Gaan met die banaan, let’s do this!!! (Zo gemotiveerd als dat ik nu klink, was ik vanochtend echt niet hoor, maar het gaat even om het idee zodat jullie allemaal supergemotiveerd en geïnspireerd raken door mijn opruimverhaal)

Project kledingkast: before & after

Ik hoor je al denken “Nouja zeg, dat valt toch nog wel mee?!”. Was het maar zo’n feest! Ik ben een sloddervos, en sloddervossen leggen hun kleding vaak niet netjes opgevouwen in de kledingkast. Ik vond (letterlijk) een berg met kleding in koffers, lades onder mijn bed, op de bank, onder de bank, op de stoel, achter de stoel en zelfs in mijn boekenkast. Ik zei altijd dat mijn kledingkast veel te klein was maar blijkbaar valt dat reuze mee, ik had gewoon veel te veel kleding (doh).

Dat wat je op de rechter foto van de kledingkast ziet, is het overblijfsel van dit:

Holy mother of #$%@, toch wel behoorlijk confronterend om zo te zien hoor.

Ha! Dat lijkt er meer op. Side note: Ik heb een studio van 26 vierkante meter, inclusief keukenblok en badkamer. Kan je je al voorstellen hoeveel ruimte mijn kleding in nam? En ik altijd maar zeggen dat ik niets had om aan te doen! Alle kleding op de linker foto droeg ik niet meer en zat in koffers en dozen. Dit heb ik in November al een keer uitgezocht, dat was veel werk, maar het was niet heel moeilijk om uit te zoeken omdat ik wist dat ik alle kleding al minstens een jaar niet meer aan had gehad en blijkbaar niet miste. Dus ik hoefde alleen maar de allerleukste must have’s uit te zoeken en de rest kon in tassen.

Vandaag ging ik verder met het uitzoeken van alle andere kleding die je op de rechter foto ziet. Oei, dat was toch een stuk moeilijker. Bij elk kledingstuk dacht ik “Ahh, maar dit is zo zonde om weg te doen, het stond altijd zo leuheuk!” ook al ging het dan om een afgedragen broek die me al driehonderd jaar twee maten te klein was. Maar omdat ik zo snel mogelijk van het opruimen af wilde zijn (arg, ik haat opruimklusjes), was ik heel streng voor mijzelf en heb ik uiteindelijk dit bij elkaar kunnen verzamelen voor de kringloop:

Wat niet op de foto staat: ongeveer drie gevulde vuilniszakken zijn bij het afval gegaan, omdat dat oude verlepte kleding was met vlekken en/of gaten. En nog twee vuilniszakken zijn gevuld met kleding die ik niet of nauwelijks aan heb gehad en uiteindelijk nog wil weggeven of verkopen. Wow!

Op mijn to do list stond veel meer dan alleen ‘even’ mijn kledingkast ontruimen, het plan was om meteen mijn hele huisje te ontruimen. Had ik dat even onderschat! Ik ben de hele middag bezig geweest met het uitzoeken van kleding en daarna was ik helemaal kapot. De overvolle keukenkastjes, rommel-laatjes, en de rest bewaar ik nog even voor de volgende keer. Dit was al vreselijk genoeg voor één dag. Ondanks dat het zo’n rotklus was, ben ik nu wel blij dat ik het heb gedaan. Geen rondslingerende kleding meer – al is het maar de vraag hoe lang ik dat vol ga houden – en alles wat nu in mijn kledingkast ligt, is ook kleding die ik daadwerkelijk leuk vind om aan te doen. Ik ben helemaal zen! Dus zit je ook al een hele tijd tegen het opruimen van die rommelkast aan te hikken, gewoon beginnen! Het gevoel wat je er uiteindelijk aan overhoudt is totally worth it.

Declutter stappenplan van een chaoot:

 • Belangrijkste tip: zet niet te veel op je to do list om in één keer uit te gaan zoeken. Want als je nogal een verzamelaar bent en moeilijk afstand kan doen van je spullen, is het al vermoeiend genoeg om één rommelkast te ontruimen. Je moet er geen burn-out van krijgen.
 • Zet dozen of vuilniszakken klaar en label ze met  “Weggooien”, “Verkopen” en “Weggeven”. Je zou er ook nog een doos bij kunnen zetten voor de spullen die je wilt houden maar zelf vond ik dat onhandig, alles wat ik wilde bewaren legde ik gewoon op een apart stapeltje bij de kast.
 • Haal álle spullen uit de kast/la/whatever je wil opruimen en bekijk per item of je het houdt of weg doet. Wel realistisch zijn hè?
 • Als je eenmaal klaar bent, kijk dan vol trots naar je opgeruimde kast(je) en geef jezelf een schouderklopje. Bam, dikke duim voor jou!
 • Extra tip: Mille Pagine liet in de comments weten dat kleding die kapot is ook gewoon in de textielbak mag, op die manier wordt het hergebruikt voor bijvoorbeeld autobanken. Meer info.

Hoe gaat het met jullie kleding verzameling? Valt het mee, of kan je er ook letterlijk een berg van maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

39 reacties op “Iris ruimt op

 1. Zina schreef:

  Ik heb echt VEEL teveel kleding, inmiddels moet ik het al verdelen over 2 kledingkasten.. Eigenlijk wil ik voordat ik ga verhuizen nog dingen weggooien, maar ik kan gewoon echt geen afstand doen van dingen. Vaak denk ik ‘maar misschien komt het OOIT nog van pas’ of bij dingen die te klein zijn ‘maar als ik ooit nog 4 kilo ben afgevallen past het heus weer’. Verschrikkelijk :’)

  | Reageer op deze reactie
 2. Liliane schreef:

  Hahaha, leuk geschreven Iris. En respect dat je je kleding hebt uitgezocht en afscheid kan nemen van zoveel!
  De briefjes die op je verwarming hangen vind ik ook ge-ni-aal!
  En ehh, ja mijn kleding. In mijn vorige studio stond een kast die ook proppievol zat. Dat niet zozeer aan mij lag (echt niet) maar meer aan het formaat van de kast. Het was een maatje kinderkledingkast.
  Op dit moment is mijn kleding overal en nergens, in de opslag (vanwege verhuizing binnenkort), bij mijn ouders, en op mijn huidige logeerplek. Oh en ik heb ook nog een jurkje achtergelaten bij mijn vriend omdat het niet meer in mijn koffer van vakantie paste 😛
  Nu klinkt het net alsof ik absurd veel kleding heb maar dat valt reuze mee. Al moet ik zeggen dat ik de laatste paar maanden best wel wat nieuwe dingen heb gekocht omdat mijn kleding dus overal en nergens ligt, en dat overal en nergens is niet zomaar bereikbaar en ik moet toch iets dragen naar kantoor, nietwaar?
  Met mijn komende verhuizing ga ik alles nog eens uitzoeken.

  | Reageer op deze reactie
 3. Annouska schreef:

  Wauw was ik net nog benieuwd hoe het er aan toe zou gaan, zie ik nu al het resultaat. Damn wat veel kleding had jij toch. Je hebt in elk geval voor al die kleding meer ruimte in je studio terug gekregen!! ^^ Op naar het volgende in je to do list komende dagen!! You can do it 😉

  | Reageer op deze reactie
 4. Kim schreef:

  Mijn kamer (9,5 m2) ligt al-tijd bezaaid met kleding. Eens in de zoveel tijd gooi ik het eens op een grote hoop en zoek ik uit wat terug in de kast kan, wat in de was moet en wat lekker kan blijven liggen. Nu is mijn vloer best wel leeg, ik heb alles onder in mijn kast gepleurd. 😉

  | Reageer op deze reactie
 5. Joyce schreef:

  Ik denk dat ik ook maar dit als project ga doen, ik heb echt bergen kleding (en schoenen) en wel een ruim appartement (zeker voor 1 persoon) maar alles ligt altijd overal. Ik heb een berg verhuisdozen met kleding en schoenen waar ik echt niets mee doe. Als ik eens de tijd kan vinden lijkt het me goed om er wat aan te doen 😀 Meer rust in huis = ook meer rust in mijn hoofd. Wel prettig voor een adhd’er :p

  | Reageer op deze reactie
 6. Wendy schreef:

  Super goed! Ik zoek mijn kleding twee keer per jaar uit. Na de winter doe ik mijn herfst/winterkleding en na de zomer mijn lente/zomerkleding. Iets wat ik het hele seizoen niet heb gedragen kan eigenlijk wel de kast uit. Misschien een tip. Dan houd je deze nette kast, netjes. En alles daarbuiten natuurlijk. 😉

  | Reageer op deze reactie
 7. Sylvia schreef:

  Pff, ik moet m’n kledingkast ook echt nodig uitspitten, maar ik ben er nog niet aan toegekomen. In september en januari houd ik altijd een grote schoonmaak, dus eigenlijk is alles in m’n appartementje nu uitgezocht en opnieuw ingericht, behalve die verrekte kledingkast.. 😛

  | Reageer op deze reactie
 8. Mirthe schreef:

  Wauw, wat netjes! Ik heb een kledingkast met twee deuren, waarbij de ene kant heel netjes en opgeruimd is, en er 10230031299 dingen opgepropt liggen weg te rotten achter het ander deurtje dat ik al een jaar niet heb geopend. Dus ik denk dat het hoog tijd wordt om je voorbeeld na te leven! Pffff, ik heb het niet voor niets zo lang uitgesteld, wat een rotklusje lijkt me dat, maar een nette kledingkast hebben is ook heel fijn!

  | Reageer op deze reactie
 9. Fleur schreef:

  Deze post komt precies op tijd! Op mijn planning stond om vrijdag mijn kast uit te zoeken. Ik heb namelijk nog een tas vol met kleding gekocht in Antwerpen die nog in mijn kast moeten. Gelukkig heb ik een lieve zus die me gaat helpen. Altijd handig een kritisch persoon naast je!

  | Reageer op deze reactie
 10. marlyssa schreef:

  Wauw wat een werk en wat doe je veel weg! Af en toe is dat echt nodig en het moet je een heerlijk opgeruimd gevoel geven. Goed bezig geweest!

  | Reageer op deze reactie
 11. Harmke schreef:

  Mijn kamer is zo’n rommeltje. Overal liggen papiertjes, kleding en boeken. Maar ik heb nu geen tijd om mijn kamer helemaal op te ruimen. Pas na de tentamens ga ik het opruimen.

  | Reageer op deze reactie
 12. Michelle schreef:

  Dat is wel wat ja 🙂 Fijn dat het nu weer lekker opgeruimd is!
  Ik ben nog aan het opruimen en sorteren..

  | Reageer op deze reactie
 13. mille pagine schreef:

  Oooh, ik hoop stiekem heel erg dat je de ‘lelijke’ (kapotte etc.) kleding nog niet bij het afval hebt gedaan, want ook van dat soort textiel kunnen nieuwe spullen worden gemaakt! Zie: http://www.afvalvrij.nl/navigatie_links/textiel%20/
  Het is beter om het alsnog in zo’n textielbak te gooien, dan worden er bijvoorbeeld auto-achterbanken van gemaakt… Bij restafval wordt het verbrand (vaak).

  That being said: supergoed gedaan!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Goh, stom. Ik dacht dat het juist geen zin had om kleding die kapot was in een textielbak te gooien, dat ik ze daar alleen maar minder blij mee zou maken. Ik vroeg me al af wat ik met de kleding moest doen, want bij het normale afval leek me ook al gek. Dus bedankt voor de tip, dan ga ik het alsnog in zo’n textielbak doen!

   | Reageer op deze reactie
 14. Olga schreef:

  Mijn kledingkast is al 2 keer ingestort omdat er zoveel inhangt. Ik heb nog een grote koffer en een mand vol kleding, om over mijn verzameling jassen en schoenen nog maar te zwijgen. Maar ik ben een vrouw, dus het hoort gewoon bij mijn leven.. denk ik.

  | Reageer op deze reactie
 15. Elisse schreef:

  Goed gedaan! Zoveel dat je naar de kringloop gaat brengen, amai! Ik doe zo’n grote opruimactie één keer om het halfjaar, en vorige keer kwam ik toch ook op 2 zakken uit! Nu is ’t weer bijna tijd om ervoor te gaan, en dan hoop ik weer heel wat plaats in mijn kast te maken (die ik eigenlijk amper nog aanvul, buiten met gekringloopte of zelfgemaakte items, en dat mag dan weer wel, vind ik!)

  | Reageer op deze reactie
 16. Bijzonder inspirerend voor mij om te lezen! Ik moet hoognodig gaan opruimen, maar stel het iedere keer uit onder het mom van ‘eerst afstuderen’… 😉

  | Reageer op deze reactie
 17. Ilse schreef:

  Volgende week ben ik de hele vrij en ik weet nog dat ik vanmorgen dacht ‘goh, dan kan ik best wel eens puinruimen op mijn kamer..’ maar ehh…. ik denk dat ik er toch voor kies om uit te slapen en lekker van mijn vakantie te genieten. Opruimen is niet zo eh.. mijn ding zeg maar.

  | Reageer op deze reactie
 18. Michelle schreef:

  Oh jeetje ik ben niet de enige 😀 Inmiddels ben ik alweer twee weken bezig met m’n kast op te ruimen, oeps.. Hopelijk heb je me voldoende gemotiveerd met deze post haha (afkloppen!)

  | Reageer op deze reactie
 19. Jennifer schreef:

  Ik ben past verhuist en heb nu een inbouwkast.. Voorheen had ik een kledingrek van 2 meter… Mijn kleding zit nu dus in die inbouwkast, in dozen, in tassen, en het ligt over de vloer. Ik kan het gewoon niet kwijt en zoek het echt niet om op te ruimen ;’)

  | Reageer op deze reactie
 20. bndesign schreef:

  Oh. Dit klusje stel ik ook alweer te lang uit. Ik doe het normaal 2x per jaar en vorig jaar heb ik zo’n 11 vuilniszakken naar kringloopwinkels gebracht :$ Na een kledingruil zelfs nog. En het lijkt altijd of er niets weg is :$ Dus vandaar mijn doel dit jaar helemaal geen kleding meer te kopen <..>
  Binnenkort heb ik een week vakantie en 1 dag gaat al wel op aan het uitmesten van mijn kledingkast.

  | Reageer op deze reactie
 21. Britt schreef:

  Het klinkt heel herkenbaar dat het overal ligt… Ik ben net zo’n chaoot! En nog een goede tip (uit de Libelle): je kunt ook alles in het hanggedeelte met de hanger naar de verkeerde kant hangen (of het kledingstuk omdraaien met hanger en al). Na een tijdje zie je dan precies welke hangers er nog goed hangen, dit zijn dan de items die je het vaakst draagt, naar de rest kun je dan even kritisch kijken (of natuurlijk meteen weggooien). Dit is wel voor de mensen die het graag wat voor zich uitschuiven… 😉 Hier kun je natuurlijk maanden over doen!

  | Reageer op deze reactie
 22. Priscilla schreef:

  Eens per jaar doe ik dit ook! Ik maak zakken voor marktplaats, kringloop en vuilstort. Soms ook voor familie en vrienden. Toch fijn als je iemand anders weer blij kan maken. Ik ben over het algemeen geen hele grote kledingshopper en dan bedoel ik dat ik niet maandelijks nieuwe kleding koop. Ik heb een moeilijke smaak en vind in ‘gewone’ winkels niet vaak wat ik nodig heb. En daarnaast vind ik ’t veel te leuk om creatief bezig te zijn met kleding (vernaaien e.d.). Maar ik dwaal af. Eens per jaar doe ik alles met gaten, zweetplekken en wat te klein is weg… gewoon om ’t overzichtelijk te houden.

  | Reageer op deze reactie
 23. Sophie schreef:

  Ik was dit al een tijdje van plan maar stelde het steeds uit. Dit it de schop onder mijn kont die ik nodig had; ik begin meteen. Om kwart voor elf ’s avonds ja. Thanks! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 24. Benthe schreef:

  Zo heerlijk dat wanneer je dan opgeruimd hebt, en je trots naar je resultaat kan kijken, je ook echt van binnen een stukje opgeruimd voelt!

  | Reageer op deze reactie
 25. Sas schreef:

  Ik heb heel veel kleding en ruim het eens in de zoveel tijd op. Meestal als ik verander van zomer naar winterkleding (of andersom natuurlijk)

  Ik geef deze kleding dan ook aan mensen die het echt nodig hebben 🙂

  | Reageer op deze reactie
 26. Suikerspinsels schreef:

  Wat is dit ontzettend herkenbaar! Ik heb zelf een kamer van 12 vierkante meter (ongeveer, woon op kamers), maar ik heb genoeg spullen voor een kast van een huis 😮 Kleding die ik OOIT nog weer ga passen (ja echt!), heul veul tassen (die ik echt allemaal nodig heb hoor, eerlijk waar) en een overload aan sieraden/make-up/shampoo/zeep, noem het maar op (want ja, alles wat in de aanbieding is moet gekocht worden, maar oeps, daar had ik er nog maar 10 van XD). Eens in de zoveel tijd weer eens streng zijn en de bezem erdoor helpt al een heleboel!

  | Reageer op deze reactie
 27. Tamarah schreef:

  Wat super goed van je dat je daad bij het woord voegt! En OMG wat heb jij veel kleding zeg!!! Ik snap nu waarom ik zo makkelijk afstand kan doen van kleding aangezien ik niet zo veel heb kan ik ook geen vuilniszakken vol kan vullen (anders zit er niets meer in mijn kast :D). Maar HURRAY! voor jou! Keep up the good work!

  | Reageer op deze reactie
 28. Elise schreef:

  Wat een goede tip, van die kapotte kleding, dat wist ik niet. Ga ik voortaan ook doen. En jeetje, wat heb je veel gedeclutterd! Wat goed! Wist je dat het een hele bekende techniek is om, zoals jij ook deed, aan een hele hoop mensen te vertellen dat je iets gaat doen zodat je het ook echt moet doen daarna? Daarmee zorg je voor accountability. Ik ben benieuwd naar wat je nog meer allemaal gaat uitruimen 🙂 vind het echt inspirerend om te zien! (En geloof me, met de verhuizing ben je blij dat je het nu al gedaan hebt)

  | Reageer op deze reactie
 29. Madam Toujours schreef:

  Herkenbaar dit! Ik moet regelmatig een DAGJE uittrekken om mijn kleding op te ruimen:)
  Vind het altijd wel leuk om foto’s te zien van nette kasten op pinterest, dat geeft mij altijd een duwtje in de rug…opruimen!!

  | Reageer op deze reactie
 30. Lenneke schreef:

  Wat heb je dat netjes gedaan! Ik zit dus ook al weken tegen deze klus aan te hikken… Slik.

  | Reageer op deze reactie
 31. Pingback: Organiseren met IKEA – (Dear Diary) | TypischTam
 32. Pingback: ‘Buy Nothing New’: Less stuff, more happiness | IKBENIRISNIET
Back to Top