Iris ruimt op

Ik ben zo blij dat ik hier gisteren al aangaf dat ik vandaag zou gaan puinruimen. Want ik zal eerlijk zijn: ik had er dus écht geen zin in vanochtend hè. Maar ik wilde het vertrouwen van mijn lieve lezers niet verliezen dus ging ik ervoor! (Na drie koppen koffie) Eerste prioriteit: ‘project kledingkast’. Gaan met die banaan, let’s do this!!! (Zo gemotiveerd als dat ik nu klink, was ik vanochtend echt niet hoor, maar het gaat even om het idee zodat jullie allemaal supergemotiveerd en geïnspireerd raken door mijn opruimverhaal)

Project kledingkast: before & after

Ik hoor je al denken “Nouja zeg, dat valt toch nog wel mee?!”. Was het maar zo’n feest! Ik ben een sloddervos, en sloddervossen leggen hun kleding vaak niet netjes opgevouwen in de kledingkast. Ik vond (letterlijk) een berg met kleding in koffers, lades onder mijn bed, op de bank, onder de bank, op de stoel, achter de stoel en zelfs in mijn boekenkast. Ik zei altijd dat mijn kledingkast veel te klein was maar blijkbaar valt dat reuze mee, ik had gewoon veel te veel kleding (doh).

Dat wat je op de rechter foto van de kledingkast ziet, is het overblijfsel van dit:

Holy mother of #$%@, toch wel behoorlijk confronterend om zo te zien hoor.

Ha! Dat lijkt er meer op. Side note: Ik heb een studio van 26 vierkante meter, inclusief keukenblok en badkamer. Kan je je al voorstellen hoeveel ruimte mijn kleding in nam? En ik altijd maar zeggen dat ik niets had om aan te doen! Alle kleding op de linker foto droeg ik niet meer en zat in koffers en dozen. Dit heb ik in November al een keer uitgezocht, dat was veel werk, maar het was niet heel moeilijk om uit te zoeken omdat ik wist dat ik alle kleding al minstens een jaar niet meer aan had gehad en blijkbaar niet miste. Dus ik hoefde alleen maar de allerleukste must have’s uit te zoeken en de rest kon in tassen.

Vandaag ging ik verder met het uitzoeken van alle andere kleding die je op de rechter foto ziet. Oei, dat was toch een stuk moeilijker. Bij elk kledingstuk dacht ik “Ahh, maar dit is zo zonde om weg te doen, het stond altijd zo leuheuk!” ook al ging het dan om een afgedragen broek die me al driehonderd jaar twee maten te klein was. Maar omdat ik zo snel mogelijk van het opruimen af wilde zijn (arg, ik haat opruimklusjes), was ik heel streng voor mijzelf en heb ik uiteindelijk dit bij elkaar kunnen verzamelen voor de kringloop:

Wat niet op de foto staat: ongeveer drie gevulde vuilniszakken zijn bij het afval gegaan, omdat dat oude verlepte kleding was met vlekken en/of gaten. En nog twee vuilniszakken zijn gevuld met kleding die ik niet of nauwelijks aan heb gehad en uiteindelijk nog wil weggeven of verkopen. Wow!

Op mijn to do list stond veel meer dan alleen ‘even’ mijn kledingkast ontruimen, het plan was om meteen mijn hele huisje te ontruimen. Had ik dat even onderschat! Ik ben de hele middag bezig geweest met het uitzoeken van kleding en daarna was ik helemaal kapot. De overvolle keukenkastjes, rommel-laatjes, en de rest bewaar ik nog even voor de volgende keer. Dit was al vreselijk genoeg voor één dag. Ondanks dat het zo’n rotklus was, ben ik nu wel blij dat ik het heb gedaan. Geen rondslingerende kleding meer – al is het maar de vraag hoe lang ik dat vol ga houden – en alles wat nu in mijn kledingkast ligt, is ook kleding die ik daadwerkelijk leuk vind om aan te doen. Ik ben helemaal zen! Dus zit je ook al een hele tijd tegen het opruimen van die rommelkast aan te hikken, gewoon beginnen! Het gevoel wat je er uiteindelijk aan overhoudt is totally worth it.

Declutter stappenplan van een chaoot:

  • Belangrijkste tip: zet niet te veel op je to do list om in één keer uit te gaan zoeken. Want als je nogal een verzamelaar bent en moeilijk afstand kan doen van je spullen, is het al vermoeiend genoeg om één rommelkast te ontruimen. Je moet er geen burn-out van krijgen.
  • Zet dozen of vuilniszakken klaar en label ze met  “Weggooien”, “Verkopen” en “Weggeven”. Je zou er ook nog een doos bij kunnen zetten voor de spullen die je wilt houden maar zelf vond ik dat onhandig, alles wat ik wilde bewaren legde ik gewoon op een apart stapeltje bij de kast.
  • Haal álle spullen uit de kast/la/whatever je wil opruimen en bekijk per item of je het houdt of weg doet. Wel realistisch zijn hè?
  • Als je eenmaal klaar bent, kijk dan vol trots naar je opgeruimde kast(je) en geef jezelf een schouderklopje. Bam, dikke duim voor jou!
  • Extra tip: Mille Pagine liet in de comments weten dat kleding die kapot is ook gewoon in de textielbak mag, op die manier wordt het hergebruikt voor bijvoorbeeld autobanken. Meer info.

Hoe gaat het met jullie kleding verzameling? Valt het mee, of kan je er ook letterlijk een berg van maken?

Back to Top