Zelf vegan feta maken van amandelmelk

Whoa, gewoon even zelf kaas gemaakt! Het voelde bijna als een science experiment, superleuk om te doen. Het originele recept, inclusief extra tips en een handig gifje, vind je op Plante Pusherne: een Deense blog met veel fijne recepten. Niet alle recepten zijn vertaald naar het Engels, maar hier vind je alle Engelse recepten van Plante Pusherne op een rijtje (zoals vegan boter en roomkaas). Heel leuk! Een vriendin had haar vegan feta al gemaakt en dat was een groot succes. Dus die wilde ik ook graag proberen. En zie hier het resultaat:

Vegan feta recept

Zelf vegan feta maken van amandelmelk: Stap voor stap recept

Ingrediënten voor vegan feta:

 • 1 liter plantaardige melk (ongezoete sojamelk of amandelmelk)*
 • Voor het citroensapmengsel:
 • 125 ml. vers citroensap (ongeveer 2-3 geperste citroenen)
 • 1 knoflookteentje
 • 2 theelepels zout
 • 1 theelepel suiker
 • Voor de kruidenmix:
 • 2-3 eetlepels edelgistvlokken
 • 3 theelepels zout
 • 1/2 theelepel mosterdpoeder

*Kies een plantaardige melk zonder extra toevoegingen, anders ‘klontert’ het misschien niet goed genoeg om er vegan feta van te maken. De meeste biologische ongezoete soja- en amandelmelk bevatten alleen zout als extra toevoeging, deze kan je dus het beste gebruiken.

Zelf vegan feta maken van amandelmelk: Stap voor stap recept

Benodigdheden om deze vegan feta te maken:

 • Een kaasdoek, te koop bij Dille & Kamille
 • Een tofupers*, o.a. te koop via Ali Express (affiliatelink, thank you!), soms zit er al een kaasdoek bij

*Ik heb geen tofupers omdat mijn keuken al uitpuilt, ik flanste zelf iets in elkaar met plastic bakjes. Een tofupers is echter wel véél gebruiksvriendelijker.

Stap voor stap zelf vegan feta maken met amandelmelk:

Zelf vegan feta maken van amandelmelk: Stap voor stap recept

1. Doe de soja- of amandelmelk in een pan en verhit langzaam op een laag vuurtje. Breng niet aan de kook!

Zelf vegan feta maken van amandelmelk: Stap voor stap recept

2. Maak ondertussen het citroensapmengsel door de citroen uit te persen, het knoflookteentje heel fijn te snijden en dit te mengen met zout en suiker. Roer tot de suiker en zout zijn opgenomen en zeef op het laatst de knoflookstukjes uit het citroensapmengsel zodat de smaak niet te overheersend wordt.

Zelf vegan feta maken van amandelmelk: Stap voor stap recept

3. Als de soja- of amandelmelk bijna kookt, kan je het vuur uitzetten. Doe het citroensapmengsel in een schaal en giet de hete melk hier voorzichtig overheen zodat alles goed mengt. Giet het dus niet in één keer op dezelfde plek in het mengsel, maar verdeel het over het hele oppervlakte. Als het goed is begin je nu kleine kraakjes in de melk verschijnen. Bij mij zag je dit maar een heel klein beetje zoals je op de foto ziet. Ik denk dat dit proces wellicht beter gaat met sojamelk, zoals in het originele recept, maar dat moet ik nog proberen.

Dek af met een deksel en laat 20 minuten staan, tussendoor niets mee doen (dus niet roeren of de melk op een andere manier in beweging brengen).

Zelf vegan feta maken van amandelmelk: Stap voor stap recept

4. Maak ondertussen het kruidenmengsel door de edelgistvlokken fijner te maken door het tussen je vingers te wrijven. En meng dit met het zout en mosterdpoeder. Als de 20 minuten voorbij zijn, verdeel je het kruidenmengsel over de melk en roer je het er heeeeel zachtjes doorheen zodat je de wrongel (de samengeklonterde eiwitten) niet kapot maakt.

Zelf vegan feta maken van amandelmelk: Stap voor stap recept

5. Schenk het melkmengsel voorzichtig in de kaasdoek, of doe dit gelijk in de tofupers als je die hebt, en druk het grootste deel van het vocht er voorzichtig uit. Niet schrikken als je veel water weg ziet lopen, uiteindelijk hoort ongeveer 20% van de melk over te blijven dat zich zal vormen als vegan feta.

Zelf vegan feta maken van amandelmelk: Stap voor stap recept

6. Stop de boel in een tofupers (of DIY-vorm zoals ik deed). Vouw de kaasdoek er netjes overheen, anders gaat de vegan feta in alle kreukels zitten. En bouw het gewicht op zodat het flink wordt samengeperst en het extra vocht kan weglopen. Ik drukte het eerst wat aan met mijn handen en zette er een pak sojamelk (1 kilo) op, maar ik vrees dat dit eigenlijk niet genoeg was. Al kwam het uiteindelijk wel goed, dus no worries. Zorg ervoor dat je gecreëerde stellage nog wel in de koelkast past, hier moet het namelijk een nachtje staan zodat de kaas stevig wordt.

Zelf vegan feta maken van amandelmelk: Stap voor stap recept

7. Als het goed is ziet het er de volgende ochtend ongeveer zo uit als op de bovenstaande foto. Haal het blok feta voorzichtig uit de vorm. Let op: het is véél breekbaarder dan echte fetakaas, dus je moet echt voorzichtig zijn.

Bij mij was het in eerste instantie meer roomkaas geworden. Ik denk dat het extra vocht niet goed heeft kunnen weglopen door mijn amateuristische tofupers. Maar dit is makkelijk op te lossen door de vegan feta op keukenpapier in een bakje te leggen. Vervang het keukenpapier een paar keer en uiteindelijk is de vegan feta een stuk steviger.

Zelf vegan feta maken van amandelmelk: Stap voor stap recept

8. Snij er blokjes van en klaar is je vegan feta!

Zelf vegan feta maken van amandelmelk: Stap voor stap recept

Zie ook: Recept voor venkelsalade van Ottolenghi

Cool hè? Het voelde echt alsof ik een science experiment aan het doen was. Gewoon effe zelf kaas gemaakt! Het is alleen wel heel wat werk voor zo’n klein blok kaas. Toch mag de smaak er zeker wel wezen. Al is het geen perfecte lookalike van echte feta, vooral qua structuur, deze vegan variant is een stuk romiger. Maar de smaak is echt lekker!

De volgende keer wil ik nog eens proberen om vegan feta te maken, maar dan met tofu aan de hand van het recept van Plantaardigheidjes. Ik ben erg benieuwd! To be continued.

Wat vind je van de vegan feta? Net echt, toch?

Bron recept: ‘Vegan feta cheese from plant milk‘ via Plante Pusherne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 reacties op “Zelf vegan feta maken van amandelmelk

 1. Marieke schreef:

  Supercool! Dat ga ik denk ik ook eens proberen 🙂
  Nog een tip: gebruik in plaats van keukenpapier hydrofiele doeken, van die dingen waarvan je er honderd moet hebben als je een baby krijgt. Nemen héél goed vocht op, en kun je daarna wassen en hergebruiken, yay!
  (ik gebruik ze altijd om tofu mee ‘droog te trekken’ en dat werkt echt fantastisch) (en ook om mn kind mee af te drogen, voor om mijn eigen natte haar na het zwemmen, als geïmproviseerde luier, om kots mee op te dweilen… multifunctioneel die dingen)

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Bedankt voor de tip! Heb namelijk nooit keukenpapier in huis dus ging in de weer met koffiefilters maar dat werkt natuurlijk lang niet zo goed, haha.

   | Reageer op deze reactie
 2. Naomi schreef:

  Een vriendin van me is sinds kort vegan gaan eten, dus die heeft hier vast wel iets aan!

  x

  | Reageer op deze reactie
 3. Linda schreef:

  Ja, zo leuk! Ik wil dit ook eens gaan doen (lees: proeven) behalve dat ik meestal niet zoveel zin heb om te kokkerellen 😛 Van een science experimentje word ik wel blij. Misschien toch maar eens een kookdagje inplannen.

  | Reageer op deze reactie
 4. Iris schreef:

  Ik was even bang dat er allemaal speciale spullen en ingrediënten aan te pas zouden komen, maar het valt dus best mee!

  | Reageer op deze reactie
 5. Sopdet schreef:

  Ziet er inderdaad leuk uit. Wij zijn wel op zoek naar een alternatief voor kaas, dus die edelgistvlokken even opgezocht. Kan ik hier blijkbaar kopen in bioplanet en bij Holland & Barrett. Komt dus absoluut op mijn boodschappenlijstje.
  Fijn artikel

  | Reageer op deze reactie
 6. Marieke schreef:

  Dit is echt briljant, ga ik ook een keer proberen! Ik kwam het recept van plantaardigheidjes ook al tegen. Ik ben echt benieuwd!

  | Reageer op deze reactie
 7. Anna Maria schreef:

  Ik kom uit de kaas, maar sinds ik vegan eet… vind ik het wel lastig om de liefde die ik voor kaas heb en ook het proces voor kaasmaken achter me te laten. Dus dit vind ik zeker leuk om eens te proberen.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik heb niet zo heel veel verstand van waar gluten in zitten, maar ik dacht het wel ja! Check voor de zekerheid alle ingrediënten even 🙂

   | Reageer op deze reactie
 8. yvonne schreef:

  Echt goed dat je het geprobeerd hebt. zie het mezelf niet doen( want lui) Maar vind het leuk om te lezen!

  | Reageer op deze reactie
 9. Pingback: Recept: Venkelsalade van Ottolenghi | IKBENIRISNIET
 10. Pingback: Op zoek naar lekkere vegan 'kaas': 3x zelfgemaakte feta - Zaailingen
 11. Joke Kouwenhoven schreef:

  Ik heb het recept uitgeprobeerd, maar het was geen succes helaas. De melk reageerde nauwelijks op de citroen. Er kwamen dan ook geen harde stukjes in. Er is dan ook geen kaas van gekomen.
  Heb ik iets verkeerd gedaan? Ik hoor het graag.

  | Reageer op deze reactie
 12. Pingback: 7 x mijn favoriete groene blogs - Aandachtige Blog
Back to Top