Hippievoer: Edelgistvlokken

Waarschijnlijk is dit product onder de veganisten wel bekend, want het wordt vaak gebruikt in vegan gerechten als kaasvervanger of om het gerecht wat hartiger te maken. Zoals in dit veganistische gerecht met gnocchi, daar schreef ik al een klein stukje over edelgistvlokken, maar omdat ik het zulk fijn spul vind, wilde ik er ook nog een apart artikel over schrijven.

Waar zijn edelgistvlokken te koop?

Edelgistvlokken van het merk Natufood kocht ik een poos geleden voor een paar euro bij Ekoplaza. Inmiddels verkopen ze dit merk helaas niet meer, maar wel een ander (duurder) merk voor een tientje. Het is ook te koop bij Holland & Barett en G&W Gezondheidswinkels. Online kan je ook verschillende webshops vinden die het verkopen, zoals bij Plantaardigheidjes.

Wat is het?

Edelgistvlokken zijn gemaakt van een eencellig organisme genaamd Saccharomyces Cerevisiae (zoiets als paddenstoelen, geen echte levende diertjes dus, no worries). Dit groeit op suikerriet of melasse, een stroopachtig bijproduct van de productie van suiker. Wanneer de gist uitgegroeid is, wordt het verhit om het te deactiveren om het daarna te drogen zodat het klaar is voor consumptie. Edelgist is dus een gedroogde inactieve gist. (bron: 1, 2)

Ik kan me voorstellen dat als je dat leest, het water je nog niet echt in de mond in loopt. Desondanks is het ontzettend lekker om in je voeding te gebruiken omdat het een wat kaas-achtige smaak heeft. Daarnaast is het ook nog eens supergezond: het is rijk aan vitamine B1, B2, B3 (soms ook B12, dit wordt er dan kunstmatig aan toegevoegd) en foliumzuur. Het bevat veel eiwitten Doordat het zoveel vitamine B bevat, is het heel goed voor een mooie huid, glanzende lokken en sterke nagels, yay!

En hoe gebruik je het?

Edelgistvlokken zijn niet alleen heel handig voor veganisten maar ook voor mensen die lactose-intolerant zijn en voor mensen die geen zout willen gebruiken in hun eten. Edelgist heeft namelijk een wat hartige smaak zodat je je gerecht iets meer op smaak kan brengen zonder zout te gebruiken. En na wat zoeken op Google kwam ik erachter dat het blijkbaar ook goed is voor katten om vlooien tegen te gaan!

Gebruik het zoals je geraspte kaas zou gebruiken: gestrooid over pasta, popcorn, of pizza, gemengd door risotto of aardappelpuree, you name it. Maak er een mengsel van met amandelen, zodat de smaak nog beter wordt (zoals dit recept op Hipster Food). Je kan er ook “kaas”-saus van maken om bij de groente te serveren. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dit is dus superhandig om in huis te hebben, ik ben fan!

Populaire recepten met edelgistvlokken:

Algehele hippie waardering:

(Eén aftrekpunt doordat het niet zo’n sterke smaak heeft als Parmezaanse kaas, dat kan voor een kleine deceptie zorgen als je gewend bent om dat over je pasta te strooien en ineens overgaat op dit).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

42 reacties op “Hippievoer: Edelgistvlokken

  1. Lune schreef:

    ik heb het ook vaak. I LOVE ITTTT! En niet zo ontzettend vet als kaas, en lactose-intolerantie verantwoord. YEAH!

    | Reageer op deze reactie
  2. Amber schreef:

    Ik strooi het altijd over de pasta, verder niks… Ik dacht dat de voedingsstoffen achteruit gingen o.i.d. als het verwarmd werd dus vind het zonde anders. 🙂 En ik vind het nog lekker ook, dus ik koop zeker een nieuwe pot als de mijne op is.

    | Reageer op deze reactie
  3. SanneWierda schreef:

    Nog nooooit van deze nep-kaas gehoord! Haha, grappig! Ga het denk ik toch niet gebruiken, voel me nu helemaal ‘oké’ met mijn vega-met-vis leven. 😉

    | Reageer op deze reactie
  4. Jet schreef:

    Als je een half kopje sesamzaad roostert en je mengt het met twee eetlepels edelgist en een snufje zout en daarna het geheel 30 tot 60 seconden in de blender heb je een serieuze Parmezaan-look-a-like..

    | Reageer op deze reactie
    1. iris schreef:

      Wat een goede! Ik ga meteen sesamzaadjes kopen. Bedankt voor de tip 😀

      | Reageer op deze reactie
  5. Daphne schreef:

    Ik had er al wel eens van gehoord, maar tot nu toe nog niet uitgezocht hoe en wat. Dit klinkt goed! Als ik boodschappen ga doen, ga ik meteen kijken of ze het hebben hier bij de natuurwinkel. En die Parmezaan-look-a-like van Jet ga ik ook even onthouden!

    | Reageer op deze reactie
  6. Benthe schreef:

    Interessant! Vooral heel leuk omdat het aantal calorieen stukken minder is als bij kaas.

    | Reageer op deze reactie
  7. Myrte schreef:

    Het klinkt niet echt lekker maar ik ga het als vegetariër zeker proberen! Jammer dat hipsterfood altijd zo duur moet zijn -_- Ik vind je blog te gek, btw!

    | Reageer op deze reactie
  8. Lisa schreef:

    Ooh, dat klinkt heel fijn! Het ziet eruit als havemout, daar scoor je altijd punten mee bij mij 😛 Ga het als ik weer in Nederland ben een keer open!

    | Reageer op deze reactie
  9. Ilse schreef:

    De naam vind ik echt heel vies klinken.. Alsof het een soort.. bedorven iets is haha. Maar als het een soort vervanger is voor kaas, dan kan het nog wel eens goed smaken.

    | Reageer op deze reactie
  10. Elise schreef:

    Wauw, leuke tip. Ben echt kaasverslaafd, maar het is zo vet he. Weet je toevallig de Duitse naam?

    | Reageer op deze reactie
  11. Elise schreef:

    Wow, dit artikel komt echt als geroepen 😀 ik eet deze maand twee dagen per week vegan, en kwam dit ingredient al af en toe tegen in recepten, maar ik wist echt niet wat het was. Ik ga het proberen 🙂

    | Reageer op deze reactie
  12. Wendy schreef:

    Even helemaal niks met deze log te maken, maar wat een schattige visjes in je zijbalk. Ze vallen me nu pas op (of heb je ze gewoon nog niet zo lang?). Heb het idee overgenomen. Hoop niet dat je het erg vind?

    | Reageer op deze reactie
    1. iris schreef:

      Hahaha, leuk zijn ze hè? Ik ben er helemaal door gefascineerd. Ik geef ze steeds heel veel voer :’) Ze staan er sinds gisteren op inderdaad! En nee natuurlijk niet, hoe meer visjes hoe beter 😀 Jouw oranje visjes zijn ook superduper cute, ik ga ze meteen voeren. Haha!

      | Reageer op deze reactie
      1. Suikerspinsels schreef:

        Supercool! Ik had nog helemaal niet in de gaten dat je ze kon voeren, dacht dat ze gewoon als een malle achter je muis aan zitten hahaha :p

        | Reageer op deze reactie
  13. Mylène schreef:

    Nou, dat wil ik best nog weleens proberen aangezien ik gezond probeer te eten tegenwoordig.

    | Reageer op deze reactie
  14. Sanne schreef:

    Ik vind het heerlijk! Vaak vind ik pasta met edelgistvlokken nog lekkerder dan pasta met geraspte kaas.

    | Reageer op deze reactie
  15. karin schreef:

    Ik doe het voornamelijk door soepen (nadat de soep gekookt is, ivm verlies van vitaminen als je de vlokken kookt). Scheelt enorm in zout gebruik. Over de pasta strooien is weer een heel nieuw idee dat ik zeker ga proberen.

    | Reageer op deze reactie
  16. Pingback: Recept: De beste kaastosti (zonder kaas!) | IKBENIRISNIET
  17. Pingback: Hippie Voer: Vegan kaas van Tofutti | IKBENIRISNIET
  18. Jootje schreef:

    Wat een ontdekking! Nee het klinkt niet lekker maar het is heel lekker. Zeker een goede vervanging van kaas. Ik vind de prijs nog meevallen. Je doet er best lang mee. Dank voor de tip!

    | Reageer op deze reactie
  19. Pingback: De tweede week van de Vegan Challenge | IKBENIRISNIET
  20. Pingback: Versterk je afweersysteem met Kale Chips | Biophysis
  21. nanda schreef:

    Niet alleen door mn sauzen en pannenkoekenmix, Ik leng het azelfs an met een beetje water en geef het mijn kat en mijn hond..houdt ze vlooi- vrij!

    | Reageer op deze reactie
  22. Pingback: Recept: Spaghetti aglio e olio | IKBENIRISNIET
  23. Pingback: Recept: Vegan Parmezaan | IKBENIRISNIET
  24. Pingback: Recept: Tosti met tomatensaus en spinazie | IKBENIRISNIET
  25. Pingback: Hippievoer: Wilmersburger kaasvervanger | IKBENIRISNIET
  26. Pingback: Vegan Challenge eetdagboek: terugblik | IKBENIRISNIET
  27. Pingback: Recept: Courgette-spaghetti met tomatensaus | IKBENIRISNIET
  28. Pingback: Recept: Risotto met rode biet | IKBENIRISNIET
  29. Pingback: Vegan Challenge eetdagboek: week 1 | IKBENIRISNIET
  30. Pingback: Recept: dè bulgursalade | IKBENIRISNIET
  31. ecomarkt.nl schreef:

    Hoi

    Ik zie dat je verwijst naar de bioboer voor de edelgistvlokken maar die bestaat niet meer.
    Wij verkopen ze nog wel!

    Groetjes Ecomarkt.nl

    | Reageer op deze reactie
  32. Pingback: Recept: Portobelloburger met rucolapesto | IKBENIRISNIET
  33. Elise schreef:

    Je linkje van waar je edelgistvlokken kunt kopen (biowaren?) doet het niet meer! 🙁

    | Reageer op deze reactie
    1. Iris schreef:

      Oh dat is jammer! Het is ook al een hele oude blogpost, ik zal hem eens updaten 🙂 Het is in ieder geval te koop bij Ekoplaza en Gezondheidswinkels!

      | Reageer op deze reactie
Back to Top