Als ik later groot ben


Vooral nu ik bezig ben met de Buy Nothing New maand realiseer ik me hoeveel we – en vooral ikzelf – doorgaans bezig zijn met geld en dingen kopen. Op doordeweekse dagen zie ik kantoorpanden vol met mensen die fulltime werken en misschien ook wel overuren draaien, om vervolgens een burn-out te krijgen. (Ik overdrijf niet hoor: zo’n dertien procent van alle werkende mensen hebben een burn out blijkt uit onderzoek van het CBS.) Tijdens koopavonden en weekenden zie ik de stad gevuld worden met mensen die met Bijenkorf-tassen en Mediamarkt-dozen door de straten sjouwen. Om nooit genoeg te hebben, steeds meer te willen en nooit tevreden te zijn.

Als ik er zo over nadenk vind ik het maar een deprimerende gedachte. Als eeuwige student heb ik nog steeds geen idee wat ik later wil doen met mijn leven ‘als ik groot ben’ maar het hele doorsnee volwassen huisje, boompje, beestje leven staat me zo tegen. Want het is zo tegenstrijdig om zo’n groot deel van je leven op te offeren aan werk; om geld te verdienen; om weer uit te geven. Verklaar me maar voor gek maar in mijn ogen is dat een cyclus van verspilling die uiteindelijk alleen maar tot een heleboel leegte leidt. Er moet toch meer zijn dan dat?

En daarom vond ik het bovenstaande filmpje zo inspirerend! Het is eigenlijk zo simpel.

Back to Top