Recept: Tonijnsalade (zonder tonijn!)

Vegetarische Tonijnsalade | IKBENIRISNIET

Omdat ik mij via de website Vegan Challenge aanmeldde om mee te doen met deze uitdaging, krijg ik elke dag een dagmenu in mijn mail met gerechten en recepten. Nu heb ik de hele maand hier nog niet zoveel aandacht aan besteed, want ik wil gewoon lekker eten wat ik zelf wil. Oeh, zo recalcitrant! Maar toen ik een beetje door de recepten aan het bladeren was, sprong de ‘tonijn’ salade er meteen uit en wilde ik het heel graag proberen. Een succes! Door het versnipperde nori-vel wat erin zit, smaakt het heel zee-achtig en heeft het daardoor wel iets weg van een tonijnsalade. Maar ik moet toegeven dat ik al jaren geen tonijn meer heb gegeten, dus heel goed vergelijkingsmateriaal heb ik niet. Wel kan ik zeggen dat het gewoon heel lekker was, dus dit recept is sowieso het proberen waard!

Wist je trouwens dat de tonijn door overbevissing op sterven na dood is? Uit onderzoek blijkt dat vijf van de acht tonijnsoorten bijna of geheel worden bedreigd. Door het verdwijnen van tonijn en andere prooivissen lopen ecosystemen over de hele wereld het risico om in te storten. En dan hebben we het nog niet eens over de bijvangst, want voor elke 2 kilogram tonijn is er 3 kilogram aan schildpad, dolfijn of zeevogel gestorven en terug in zee geworpen. En mocht dit je niet zoveel doen, dan is het misschien ook goed om te weten dat tonijn eigenlijk helemaal niet zo gezond is. De oceaan is vervuilder dan ooit, kleine visjes nemen deze vervuiling in hun kieuwen, die visjes worden weer opgegeten door grotere visjes en die worden weer opgegeten door de tonijn. Met als resultaat dat je door het eten van veel tonijn en andere grote vissen kwikvergiftiging op kan lopen. Meer info kan je hier en hier vinden. Als ik dat soort berichten lees word ik echt een beetje verdrietig, want hoe ver kunnen we het nog laten komen? Dus laten we de tonijn (en onszelf) redden door dat blikje tonijn en die kant-en-klare tonijnsalade in de super gewoon een keer te laten staan en in plaats daarvan deze salade te maken. Heck yes!

Mocht je trouwens een visliefhebber zijn of als vegetariër/veganist vis een beetje missen, dan is dit visvervangende kookboek wellicht een aanrader. Ik heb er al veel over gehoord maar zelf nog niet in mijn bezit, het ziet er in ieder geval goed uit. Niet zo veel zin om te koken? Van de Vegetarische Slager kan je ‘Tonyn‘ kopen, momenteel zijn ze ook hard aan het werk om de vega vislijn uit te breiden door in de toekomst een vegetarische tonijn- en palingsalade op de markt te brengen. Oh, en sushi kan je natuurlijk ook heel goed maken zonder er vis in te doen! Maar eerst deze salade:

Vegetarische Tonijnsalade | IKBENIRISNIET

Het originele recept voor de tonijnsalade vind je hier, dit is hoe ik hem eergisteren maakte:

Ingrediënten:
mint-hartje 200 gram uitgelekte kikkererwten (uit blik, maar zelf koken kan ook)
mint-hartje 1 velletje nori (dat zijn die groene dingen die ook om sushi zitten)
mint-hartje 1 eetlepel olijfolie
mint-hartje 2 eetlepels veganaise (of gewoon mayo als je voor de vega-versie gaat)
mint-hartje 1 theelepel mosterd (of een beetje wasabi kan ook)
mint-hartje sap van 1 limoen
mint-hartje 1 eetlepel kappertjes
mint-hartje 1 kleine ui
mint-hartje Knoflookpoeder
mint-hartje Zout & peper naar smaak
mint-hartje Eventueel: extra kappertjes, tomaat, sla, augurk, olijven, etc. ter garnering
mint-hartje Aanrader: zeewiersalade als bijgerecht (zelf maken of kopen)

Bereiding:
1. Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet en doe ze vervolgens in een kom of bakje en prak ze met een vork plat. Knip het norivel helemaal fijn, hak het nog iets fijner met een scherp mes en voeg het aan de kikkererwten toe. Roer olijfolie, veganaise/mayonaise, mosterd en limoensap erdoor.

2. Snijd de kappertjes fijn en snipper de ui, voeg ze toe aan het kikkererwtenmengsel. Breng op smaak met knoflookpoeder, zout en peper. Doe het op een broodje of eet het gewoon zo op.

3. En niet de zeewiersalade vergeten hè? Dat spul is niet alleen heel lekker maar ook heel gezond. Ik wou dat ik een zeemeermin was, dan zou ik hele dagen zeewier eten.

Zeewiersalade | IKBENIRISNIET

P.S. ik vermaakte me heel goed toen ik de zeewier-foto aan het photoshoppen was.

Bron:Kikkererwten-‘tonijn’-salade’ via Vegan Challenge

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

24 reacties op “Recept: Tonijnsalade (zonder tonijn!)

  1. Femke

    Hahahahaha die foto! :’)

    En het ziet er weer erg lekker uit! Ik ben toch wel heel nieuwsgierig hoe een tonijnsalade zonder tonijn dan smaakt… Naar tonijn dus, duh, maar je snapt wel wat ik bedoel. 😛

  2. Anne

    Hihi die vis 😀 Nooit over nagedacht hoe je tonijnsalade zonder tonijn kon maken, dit klinkt als een heel goed idee. Ik vind het erg dat die vissen met uitsterven worden bedreigd. En die visfokkerijen bijvoorbeeld 🙁 bah. Dan is dit wel een beter idee…

  3. Laura

    Oh arme tonijntjes 🙁 Ik vind het heel lekker maar ik mis het niet als ik het laat staan (wat ik vanaf nu dus ook doe – gelukkig is het al zeker een jaar geleden sinds ik voor het laatst tonijn at).

    Hulde aan jouw Photoshopskills!

  4. Harrie

    En hoe gevangen vis tenslotte wordt behandeld is ook gruwelijk: er wordt mee gegooid, de tere slijmlaag op de huid wordt beschadigd, ze liggen te stikken op de mega-vistrawler, ze worden levend opengehaald, er wordt over ze heen gelopen etc. etc.
    Is dat chuka wakame, die zeewiersalade op je foto? Die is verrukkelijk! Ligt hier gewoon in de Deen supermarkt. Pittig/zoet, beetje als garnalen.

  5. Olga

    Lijkt me een heel haalbaar recept, dus ik sla ‘m op in mijn lijst met ‘nog te proberen recepten’. Ik haal altijd heel veel inspiratie uit jouw blogs, dankjewel 🙂

  6. Nadiye

    Ik wist dat de tonijn bijna uitgestorven is, daarom eet ik zelf ook maar weinig tonijn. Toch wel jammer want ik vind het persoonlijk heerlijk!
    Ik ga denk ik maar eens dit recept uitproberen!! 🙂
    liefs x

  7. Marlous

    Mooie foodphotography! En haha, die visjes!
    Ik ben niet zo dol op vis, hoogstens kibeling gaat er nog wel in.. Maargoed, nu zeg ik gewoon dat het heel zielig is voor de vissen ipv dat ik het niet lust ;-).

  8. Desi

    Ah je bent werkelijk geniaal met die recepten! Hoe hebben mensen ooit durven zeggen dat veganistisch eten saai was.

  9. Jamilla

    Ah nee, ik was even enthousiast want sinds ik vegetarisch ben gaan eten is tonijn zo’n beetje het enige wat ik “mis” maar ik vind kikkererwten niet lekker 🙁

    Die zeewiersalade lijkt me wel wat trouwens, het ziet er lekker uit!

  10. Pingback: Recept: het lekkerste boterhamsmeersel « StyleMeGreen

  11. Pingback: Vegan Challenge – Week #3 | IKBENIRISNIET

  12. Jeanette

    Bedankt voor het heerlijke recept.
    Wij hebben de “tonijn”salade vandaag op een wrap met verse sla, komkommer en tomaat gegeten en gesmuld!

  13. Pingback: Recept: het lekkerste boterhamsmeersel | StyleMeGreen

  14. Pingback: Recept: Simpele zeewiersalade | IKBENIRISNIET

  15. Pingback: 10x hartig vegetarisch broodbeleg | IKBENIRISNIET

  16. fleur

    Ik ben een echte visliefhebber (helaas zowel op mn bord als in de zee) en dit recept heeft echt mijn vegaleven een dikke boost gegeven! Dankubeleefd <3

  17. Winnie

    Ik heb hem net klaargemaakt! Heerlijk op een toastje of een boterham. Bedankt voor dit lekkere receptje!

  18. Sanne

    Leuk leuk en ontzettend lekker ziet dit er uit!! Ga ik zeker proberen:) Ben heel benieuwd!!

  19. Pingback: Weekoverzicht: beginnen met yoga, zelf wasmiddel maken & plasticdieet | IKBENIRISNIET