Recept: Winterse ontbijtjes

De eerste versie van de titel van deze blogpost was ‘Recept: Havermoutpap’. Nou, als ik dat twee weken geleden ergens op een blog zou hebben zien staan, had ik het meteen weg geklikt. “Havermoutpap? Bah!” Dus ik heb de titel maar aangepast naar iets schattigs zodat jullie niet meteen denken “Iew, dat recept ga ik echt niet checken.” Sorry, deze blogpost gaat echt over havermoutpap. Maar klik mij alsjeblieft nog niet weg voordat je de foto’s hebt bekeken, want dan zul je zien dat havermoutpap helemaal niet oudbollig hoeft te zijn. Het is even wennen als je het nog nooit heb gegeten, maar het valt heel goed op te leuken met bijvoorbeeld fruit of chocolade zodat het heel lekker kan zijn!

Havermout als ontbijt is blijkbaar vooral heel goed voor mensen die af willen vallen maar wel genoeg energie uit hun voeding willen halen om te sporten, als ik zo naar de Google zoekresultaten kijk. Nu is dat niet mijn doel, ik wil gewoon graag gezond eten en me goed voelen. En dat lukt ook heel goed met zo’n stevig ontbijt! Havermout bevat veel vezels dus het is een heel voedzaam ontbijtje waardoor je je de hele ochtend voldaan voelt zonder hongergevoel. Daarnaast bevat het veel eiwitten, ijzer en weinig vet. En als je het regelmatig eet zou het je cholesterol verlagen. Klinkt goed! Al die voordelen voor de gezondheid zijn natuurlijk wel leuk en aardig, maar ik vind het belangrijker dat het ook lekker is om te eten. Gewone havermoutpap ‘au naturel’ vind ik werkelijk niet te vreten, dus heb ik het wat opgeleukt:

lijn

1 / Havermout met chocolade

havermoutpap-met-chocolade

Chocolade is altijd goed. Chocolade maakt je warm in barre tijden, het vult je hart met liefde als je last hebt van stress (en het maakt je dik, maar je leeft maar één keer dus who cares). Als je de brokjes pure chocolade door de warme havermout mengt smelt de hele boel, één grote chocolade hemel dus, jummie! Deze ingrediënten moet je in huis hebben om het te maken:

mint-hartje 250 ml. sojamelk, of een ander soort plantaardige ‘melk’, zoals amandelmelk
mint-hartje 4 tot 6 eetlepels havermout (hoe meer havermout, hoe dikker de structuur wordt)
mint-hartje Een paar stukjes pure chocolade
mint-hartje Een klein handje hazelnoten
mint-hartje 1 eetlepel kokosrasp
mint-hartje Eventueel agavesiroop als je van zoet houdt

(1) Maak de havermout volgens de bereidingswijze op de verpakking: ‘melk’ verwarmen en als het kookt de havermout eraan toevoegen. (2) Doe de warme havermoutpap in een kommetje en meng er wat gebroken stukjes chocolade door. (3) Garneer met hazelnoten, kokosrasp en eventueel de agavesiroop als je van zoet houdt. Tip: Chocolade en kardemom (bij de super te vinden bij de kruiden) zou ook een goede combo moeten zijn maar dit heb ik zelf nog niet geprobeerd.

lijn

2 / Havermout met appel

havermoutpap-met-appel

Het vorige ‘chocolade hemel’ recept had ik zelf bedacht (trots!) naar aanleiding van deze havermout met appel die ik in een kookboek vond. Ik ben alleen niet zo’n fan van appel dus daarom vond ik het iets minder lekker. Maar als je wel van appel houdt, dan vind je dit denk ik súperlekker. Ik paste het recept zo aan dat het op appeltaart in een kommetje leek. Want appeltaart is altijd de allerbeste taart van alle taarten. Voor de appeltaart in een kommetje heb je de volgende ingrediënten nodig:

mint-hartje 250 ml. sojamelk (of amandelmelk, rijstmelk, etc.)
mint-hartje 4 tot 6 eetlepels havermout
mint-hartje Een klein handje rozijnen
mint-hartje 1 kleine appel in partjes
mint-hartje Een klein handje hazelnoten
mint-hartje Kaneel
mint-hartje Eventueel agavesiroop als je van zoeter dan zoet houdt

(1) Maak de havermout volgens de bereidingswijze op de verpakking: ‘melk’ verwarmen maar voeg er ook meteen de rozijnen aan toe, en als het kookt de havermout eraan toevoegen. (3) Leg in een kommetje de appelpartjes en schenk de warme havermout er overheen. (4) Garneer met een beetje kaneel, de hazelnoten en eventueel de agavesiroop.

lijn

3 / Bonusrecept: Havermout met pindakaas mint-hartje

Havermoutpap met pindakaas | IKBENIRISNIET

Heel simpel, maar toch wel heel lekker. Dus daarom zet ik hem er gewoon bij. Want wie houdt nu niet van pindakaas?

Volg het basisrecept voor havermoutpap, gooi het in een kommetje en voeg er wat (of heel veel) pindakaas aan toe en amandelen of andere noten. Als je het helemaal goed wil doen kan je er ook nog wat plakjes banaan (of geprakt, tip van Djoeke) aan toevoegen, jummie!

lijn

P.S. als je net zo’n antiheld in schoonmaken en opruimen bent als ik; niet vergeten om het pannetje na de tijd om te spoelen hoor. Het is echt een bitch om schoon te maken als het eenmaal is aangekoekt.

Havermout: yay or nay?

Back to Top