Recept: Winterse ontbijtjes

De eerste versie van de titel van deze blogpost was ‘Recept: Havermoutpap’. Nou, als ik dat twee weken geleden ergens op een blog zou hebben zien staan, had ik het meteen weg geklikt. “Havermoutpap? Bah!” Dus ik heb de titel maar aangepast naar iets schattigs zodat jullie niet meteen denken “Iew, dat recept ga ik echt niet checken.” Sorry, deze blogpost gaat echt over havermoutpap. Maar klik mij alsjeblieft nog niet weg voordat je de foto’s hebt bekeken, want dan zul je zien dat havermoutpap helemaal niet oudbollig hoeft te zijn. Het is even wennen als je het nog nooit heb gegeten, maar het valt heel goed op te leuken met bijvoorbeeld fruit of chocolade zodat het heel lekker kan zijn!

Havermout als ontbijt is blijkbaar vooral heel goed voor mensen die af willen vallen maar wel genoeg energie uit hun voeding willen halen om te sporten, als ik zo naar de Google zoekresultaten kijk. Nu is dat niet mijn doel, ik wil gewoon graag gezond eten en me goed voelen. En dat lukt ook heel goed met zo’n stevig ontbijt! Havermout bevat veel vezels dus het is een heel voedzaam ontbijtje waardoor je je de hele ochtend voldaan voelt zonder hongergevoel. Daarnaast bevat het veel eiwitten, ijzer en weinig vet. En als je het regelmatig eet zou het je cholesterol verlagen. Klinkt goed! Al die voordelen voor de gezondheid zijn natuurlijk wel leuk en aardig, maar ik vind het belangrijker dat het ook lekker is om te eten. Gewone havermoutpap ‘au naturel’ vind ik werkelijk niet te vreten, dus heb ik het wat opgeleukt:

lijn

1 / Havermout met chocolade

havermoutpap-met-chocolade

Chocolade is altijd goed. Chocolade maakt je warm in barre tijden, het vult je hart met liefde als je last hebt van stress (en het maakt je dik, maar je leeft maar één keer dus who cares). Als je de brokjes pure chocolade door de warme havermout mengt smelt de hele boel, één grote chocolade hemel dus, jummie! Deze ingrediënten moet je in huis hebben om het te maken:

mint-hartje 250 ml. sojamelk, of een ander soort plantaardige ‘melk’, zoals amandelmelk
mint-hartje 4 tot 6 eetlepels havermout (hoe meer havermout, hoe dikker de structuur wordt)
mint-hartje Een paar stukjes pure chocolade
mint-hartje Een klein handje hazelnoten
mint-hartje 1 eetlepel kokosrasp
mint-hartje Eventueel agavesiroop als je van zoet houdt

(1) Maak de havermout volgens de bereidingswijze op de verpakking: ‘melk’ verwarmen en als het kookt de havermout eraan toevoegen. (2) Doe de warme havermoutpap in een kommetje en meng er wat gebroken stukjes chocolade door. (3) Garneer met hazelnoten, kokosrasp en eventueel de agavesiroop als je van zoet houdt. Tip: Chocolade en kardemom (bij de super te vinden bij de kruiden) zou ook een goede combo moeten zijn maar dit heb ik zelf nog niet geprobeerd.

lijn

2 / Havermout met appel

havermoutpap-met-appel

Het vorige ‘chocolade hemel’ recept had ik zelf bedacht (trots!) naar aanleiding van deze havermout met appel die ik in een kookboek vond. Ik ben alleen niet zo’n fan van appel dus daarom vond ik het iets minder lekker. Maar als je wel van appel houdt, dan vind je dit denk ik súperlekker. Ik paste het recept zo aan dat het op appeltaart in een kommetje leek. Want appeltaart is altijd de allerbeste taart van alle taarten. Voor de appeltaart in een kommetje heb je de volgende ingrediënten nodig:

mint-hartje 250 ml. sojamelk (of amandelmelk, rijstmelk, etc.)
mint-hartje 4 tot 6 eetlepels havermout
mint-hartje Een klein handje rozijnen
mint-hartje 1 kleine appel in partjes
mint-hartje Een klein handje hazelnoten
mint-hartje Kaneel
mint-hartje Eventueel agavesiroop als je van zoeter dan zoet houdt

(1) Maak de havermout volgens de bereidingswijze op de verpakking: ‘melk’ verwarmen maar voeg er ook meteen de rozijnen aan toe, en als het kookt de havermout eraan toevoegen. (3) Leg in een kommetje de appelpartjes en schenk de warme havermout er overheen. (4) Garneer met een beetje kaneel, de hazelnoten en eventueel de agavesiroop.

lijn

3 / Bonusrecept: Havermout met pindakaas mint-hartje

Havermoutpap met pindakaas | IKBENIRISNIET

Heel simpel, maar toch wel heel lekker. Dus daarom zet ik hem er gewoon bij. Want wie houdt nu niet van pindakaas?

Volg het basisrecept voor havermoutpap, gooi het in een kommetje en voeg er wat (of heel veel) pindakaas aan toe en amandelen of andere noten. Als je het helemaal goed wil doen kan je er ook nog wat plakjes banaan (of geprakt, tip van Djoeke) aan toevoegen, jummie!

lijn

P.S. als je net zo’n antiheld in schoonmaken en opruimen bent als ik; niet vergeten om het pannetje na de tijd om te spoelen hoor. Het is echt een bitch om schoon te maken als het eenmaal is aangekoekt.

Havermout: yay or nay?

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

26 reacties op “Recept: Winterse ontbijtjes

 1. Anne

  Jammie, havermout is juist lekker! En de pindakaasvariatie is nieuw voor mij, die ga ik proberen! Zelf gooi ik er ook weleens diepvries blauwe bessen of kersen doorheen, en uiteraard chia zaadjes. Goed begin van de dag hoor 😉

 2. Laura

  Toch een nay voor mij, maar dat komt vooral door die twee dagen dat ik in een bejaardentehuis werkte op de afdeling met demente mensen. Die wilden hun havermout op de meest ranzige manieren dus ik sla liever over.

  Ik ontbijt graag met yoghurt en biologische muesli! En nog een losse banaan.

  • iris

   Oh god, ja dan begrijp ik heel goed dat je eetlust ver te zoeken is wat betreft havermout, haha! Muesli is ook lekker inderdaad, ik heb alleen altijd het gevoel dat ik dan na een half uur alweer honger heb. Maar dat zegt waarschijnlijk meer over mij hoor, ik heb sowieso 24/7 zin om te eten. Oeps.

 3. Karlijn

  Havermout is echt mijn lievelingseten! Ik kan het echt op elk moment eten, (soms ook gewoon meteen uit het bakje opeten:)) ja ik weet het, voor veel mensen is het echt gruwelijk. Als mijn zusje mij havermout ziet eten, loopt ze het liefst de kamer uit. Gelukkig heb ik studentenkamer, waar ik zoveel havermoutpap kan eten als ik wil. Maar ik eet het meestal zonder toevoegingen, maar aangezien pindakaas mijn tweede lievelingseten is 🙂 ga ik snel die combinatie proeven. Ik denk nu meteen eigenlijk :). Jaaa, nu. Zo’n zin in.

  • iris

   Oeh, moeilijk. Ik denk die met pindakaas! Die met chocolade is ook superlekker, maar dan moet je meteen zoveel dingen in huis hebben als je die ’s ochtends even snel wil maken.

 4. Marlous

  Hmm.. nee ik weet het niet hoor. Ook die combi’s van jou lijken me niet echt lekker haha! Ik ontbijt het liefst met hangop (of iets minder fancy: griekse yoghurt) met muesli en vers fruit. Of een lekker broodje, maar echte honger komt bij mij pas later opzetten..

 5. Myrthe

  Jaaa havermout met pindakaas! En dan heeel veel (mega eetlepel oeps) en kaneel en plakjes banaan, jum!

 6. Desi

  Koop een anti-aanbaksteelpannetje en je hoeft NOOIT meer te schrobben op je havermoutpannetje. Zelfs als alles aanbrandt, ben je in een paar minuten klaar met afwassen. Geniale uitvinding!

  • iris

   Dat ik dat nog niet heb! Ik schrijf het meteen op mijn verlanglijstje. Kan ik het afwassen nog langer uitstellen, yay! 😉

 7. Oubollig is een cool woord (het is alleen wel oubollig;) Ik hou van havermout. Lekker en zo gezond! Hier in Londen koop ik het weleens vers van de coffeeshop. Met aardbeienjam of honing. Hmmmm.

 8. Ooooooh ik hou van havermout. Ik ben al heel m’n leven gek op alle soorten pap! Nom! Maar Havermout blijft mijn favoriet. Ik maak die met appel heel vaak, maar ik ga zeker eens die met pindakaas proberen, want pindakaas is de liefde van mijn leven! Dank je wel voor de heerlijke recepten 🙂

 9. Miranda

  Ik heb altijd van die periodes dat ik dit soort dingen smorgens neem als ontbijt, je recepten zien er lekker uit, en eigenlijk doe ik er nooit wat door maar ga het zeker eens proberen.

 10. Femke

  Havermout is zoiets dat ik stiekem heel graag eens wil proberen maar waarvan ik ook bang ben dat ik er van over mijn nek ga. Ik kan er niks aan doen, misschien zijn het wat vage herinneringen uit een vorig leven (ik heb het namelijk nog nooit gegeten) maar op de één of andere manier staat het me ergens heel erg tegen ofzoiets. Kan het niet goed uitleggen. :’)

  Misschien moet ik het toch eens proberen met hazelnoten en chocola. Over het algemeen zijn dat voor mij ingredienten die HEUL VEUL goed weten te maken!

  • Sandra

   Haha, ik heb precies hetzelfde! Het ziet er best lekker en gezond uit enzo, maar ik heb het nog niet “durven” proberen. Misschien in de toekomst, maar nu nog even niet 😉

 11. Britt

  Zeker lekker, ik doe altijd een ‘appel-deluxe’; appel met kaneel, walnoten, zonnebloempitten, een verkruimelde Zweedse ‘skorpa’, rozijnen en soms een beetje honing. Een behoorlijke bak vol maar wel heel lekker!

 12. Djoeke

  Jaaa havermout! 🙂 Bij de havermoutpap-titel had ik niet weggeklikt hoor. 😉
  Ik heb ook net mijn banaan-pindakaas-maplesyrup ontbijtje op. 🙂

 13. Demi

  Ziet er allemaal lekker uit zeg :)! Ik houd persoonlijk eigenlijk niet zo van pindakaas haha, maar af en toe krijg ik er ineens trek in. Wat heb je trouwens een mooie verzorgde blog, ik ben je ook meteen gaan volgen via google ( op bloglovin kijk ik niet zo vaak)
  x

 14. Dunja

  Heerlijk om te lezen dat ik niet de enige ben die ’s ochtends met een pannetje achter het fornuis staat. Mijn huisgenoten verklaren me voor gek! Vanochtend kon ik de keuken niet in (die werd gereinigd – hoera voor de woningstichting die het leven in een studentenhuis met luie huisgenoten een stukje draaglijker maakt) en heb ik lekker genoten van m’n overnight oats. Maar de warme versie vind ik toch lekkerder, denk ik.
  Oh, en ben ik trouwens ook niet de enige die elke dag en ieder moment van de dag biologische pindakaas kan eten? Serieus, ik eet het zo uit de pot..

 15. Ik ben gek op havermout, is lekker en geeft zo fijn veel energie! Thnxxx voor deze variatietips!

 16. Pingback: SUPER SATURDAY ❤. #66 |

 17. Sophie Duist

  Heerlijke recepten en prachtige foto’s! Ik ben zelf ook echt een havermoutliefhebber en de variant met pindakaas en amandel is fantastisch! Ik koop zelf altijd gerolde havervlokken bij de natuurwinkel ipv bv euroshopper. Als ik weinig tijd heb doordeweeks dan neem ik vaak de verse pap van Quickstart verkrijgbaar bij de AH. Deze is heerlijke qua structuur en bevat bijna geen toegevoegde suikers. Ik ga de variant met chocola dit weekend proberen!

 18. Pingback: Iedereen houdt van QuickStart! | Dan maar dik

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten