Beginnen met hardlopen: gewoon doen!

Ik had dus werkelijk nooit verwacht dat er ook maar één blogpost met sporten als onderwerp op ikbenirisniet zou verschijnen. Misschien van een gastblogger dan, maar niet van mij. Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik liever lui dan moe ben. En dat als ik ergens een grafhekel aan heb, het wel sporten is. Of gewoon bewegen in het algemeen eigenlijk. Sporten was voor mij zoiets als voor de trap kiezen in plaats van voor de lift. En daar hield het dan ook al meteen bij op.

Beginnen met hardlopen | IKBENIRISNIET

..En toen begon ik zelf met hardlopen. In het begin was het pure horror. Maar ik had hardloopschoenen van 60 euro gekocht dus ik vond het zonde om er zo snel mee te stoppen. En na even doorzetten vind ik het hardlopen daadwerkelijk leuk om te doen. De wonderen zijn de wereld nog niet uit! Dus, lieve mensen, wat ik hier vooral mee wil zeggen: als ik het kan, kan jij het ook. Tenzij je natuurlijk vanwege gezondheidsklachten niet zou kunnen hardlopen. Maar een slechte conditie is in ieder geval geen excuus meer, want als ik het kan met hetzelfde conditieniveau als dat van een opgegraven lijk, dan kan iedereen het.

Naast alle voordelen voor je gezondheid vind ik hardlopen vooral leuk omdat je geheel sociaal geaccepteerd in een legging als broek over straat kan; de meest slechte Top 40 hits (Nicki Minaj!) kan luisteren om gemotiveerd te blijven tijdens het rennen; en zonder schuldgevoel leuke sportkleding kan kopen (want dat niet zo charmante gehijg en dat knalrode, bezweette hoofd moet je toch ergens mee compenseren). Het belangrijkste voordeel vind ik trouwens dat het een enorme boost voor je ego is als je voor het eerst een rondje hebt kunnen hardlopen zonder het gevoel te hebben dat je sterft. Heck yes! En dat je steeds meer vooruit gaat ook:

Beginnen met hardlopen | IKBENIRISNIET

De bovenstaande kilometers loop ik overigens niet in één keer achterelkaar hoor. Was het maar zo’n feest. Ik heb via hardloopschema.nl een schema voor beginners gedownload die ik in de Runkeeper app zet om mijn conditie uiteindelijk zo op te bouwen dat ik vijf kilometer achterelkaar kan lopen. Zo ver ben ik nog lang niet, maar ik ben al heel blij dat ik na twee minuten hardlopen niet meer buiten adem ben. Ik merk ook nu al dat ik me over het algemeen een stuk beter voel. Lichamelijk gezien gaat alles net wat soepeler en mentaal gezien heeft het me ook een boost gegeven. Het gaat dus de goede kant op!

Als je er ook aan zit te denken om te beginnen met hardlopen, of bewegen in het algemeen, maar je hebt een schop onder je kont nodig, deze en deze blogposts van The Selfhelp Hipster (Blogtip!) hebben mij in ieder geval heel veel geholpen om er daadwerkelijk aan te beginnen. Na het lezen van die blogposts ben ik zelfs de volgende dag meteen naar de winkel gegaan om hardloopschoenen te kopen. Gewoon doen dus.

O ja, en onderweg leuke dingen tegenkomen is ook leuk:eendjes-enzo

Zijn er hier trouwens nog fervente hardlopers (in spé) die de Nike+ Running app gebruiken? Ik kan namelijk wel wat extra vriendjes gebruiken. Dus voeg me vooral toe als je dat wil. Als het goed is kan je me wel vinden als je zoekt naar ‘ikbenirisniet’.

Back to Top