Recept: Risotto met zeekraal en avocado

Recept: Risotto met zeekraal | IKBENIRISNIET

Ik heb dus gewoon even terwijl ik in de Albert Heijn liep zelf een recept bedacht dat Google niet eens kent. Dit is het hoogtepunt van mijn zaterdagavond (ik zei toch dat ik de meest burgerlijke student ooit ben). En het is niet eens vies! Het is zelfs zo goed om je vingers bij af te likken. De smaak van de avocado en zeekraal gaat goed samen en de combinatie van avocado en risotto is verrassend lekker. Ik wilde eigenlijk penne met avocado, erwten en zeekraal maken, een recept dat Kim mij stuurde. Maar toen ik de helft van de ingrediënten in mijn blauwe mandje had gegooid, bedacht ik mij ineens dat ik veel meer zin had in risotto. Zo werkt mijn hoofd nu eenmaal. Dus uiteindelijk werd het heel iets anders, maar wel geïnspireerd op het gerecht waar ik eigenlijk voor ging.

Recept: Risotto met zeekraal | IKBENIRISNIET

Ingrediënten voor 2 personen:
mint-hartje 200 gram risottorijst
mint-hartje 1 sjalot of ui, gesnipperd
mint-hartje 1 teentje knoflook, fijn gesneden (of 2, i love knoflook!)
mint-hartje Scheutje droge witte wijn
mint-hartje 0,75 liter groentebouillon van een bouillonblokje
mint-hartje 50 gram zeekraal
mint-hartje 1 avocado, in blokjes
mint-hartje Een paar takjes verse peterselie, fijngesneden
mint-hartje 1 tl dille
mint-hartje 1 tl mosterdzaad (fijn gemalen)
mint-hartje Sap van een halve citroen
mint-hartje Plantaardige boter
mint-hartje Optioneel: sesamzaadjes, ter garnering

Ik hoop dat de verhoudingen een beetje kloppen, ik gooide alles een beetje op gevoel in de pan, dus de exacte hoeveelheden weet ik niet. Ik heb trouwens ook alles in m’n eentje opgegeten, maar ik ben nogal een grote eter (understatement) dus volgens mij is dit qua hoeveelheid voldoende voor twee personen.

Bereiding:
1. Fruit de ui en de knoflook in flink wat plantaardige boter in een wat diepere pan (ik gebruikte een wokpan). Voeg de risottorijst toe, als de rijst alle boter heeft opgenomen en iets glazig wordt, afblussen met een scheutje droge witte wijn.

2. Als de rijst alle wijn heeft opgenomen een soeplepel bouillon toevoegen. En een kookwekker op ongeveer 20 minuten zetten. Voeg het gemalen mosterdzaad toe en roer het zo nu en dan een beetje door. Telkens als de rijst al het vocht heeft opgenomen weer een soeplepel bouillon toevoegen. Zorg er voor dat de rijst niet uitdroogt!

3. Voeg de zeekraal vijf minuten voordat de risotto klaar is toe en blijf roeren.

4. Als de risotto na ongeveer 20 minuten beetgaar is, het vuur uitzetten. Roer de blokjes avocado, peterselie, dille en citroensap door de rijst heen. Dien meteen op en garneer eventueel nog met wat sesamzaadjes en extra zeekraal en dille. Eet smakelijk!

Recept: Risotto met zeekraal | IKBENIRISNIET

Extra tips voor de beste risotto:
mint-hartje Carnaroli rijst is van goede kwaliteit en verkrijgbaar bij delicatessenzaken of bij Dille&Kamille
mint-hartje Arborio rijst is ook heel geschikt, iets goedkoper en kan je bij elke super wel krijgen
mint-hartje Neem de tijd! Je kan niet alle bouillon er in één keer ingooien en weglopen
mint-hartje Zorg ervoor dat de bouillon warm blijft door het in een pan op laag vuur te zetten
mint-hartje Serveer de risotto direct, anders wordt de rijst heel plakkerig en minder romig

Back to Top