Recept: Risotto met zeekraal en avocado

Recept: Risotto met zeekraal | IKBENIRISNIET

Ik heb dus gewoon even terwijl ik in de Albert Heijn liep zelf een recept bedacht dat Google niet eens kent. Dit is het hoogtepunt van mijn zaterdagavond (ik zei toch dat ik de meest burgerlijke student ooit ben). En het is niet eens vies! Het is zelfs zo goed om je vingers bij af te likken. De smaak van de avocado en zeekraal gaat goed samen en de combinatie van avocado en risotto is verrassend lekker. Ik wilde eigenlijk penne met avocado, erwten en zeekraal maken, een recept dat Kim mij stuurde. Maar toen ik de helft van de ingrediënten in mijn blauwe mandje had gegooid, bedacht ik mij ineens dat ik veel meer zin had in risotto. Zo werkt mijn hoofd nu eenmaal. Dus uiteindelijk werd het heel iets anders, maar wel geïnspireerd op het gerecht waar ik eigenlijk voor ging.

Recept: Risotto met zeekraal | IKBENIRISNIET

Ingrediënten voor 2 personen:
mint-hartje 200 gram risottorijst
mint-hartje 1 sjalot of ui, gesnipperd
mint-hartje 1 teentje knoflook, fijn gesneden (of 2, i love knoflook!)
mint-hartje Scheutje droge witte wijn
mint-hartje 0,75 liter groentebouillon van een bouillonblokje
mint-hartje 50 gram zeekraal
mint-hartje 1 avocado, in blokjes
mint-hartje Een paar takjes verse peterselie, fijngesneden
mint-hartje 1 tl dille
mint-hartje 1 tl mosterdzaad (fijn gemalen)
mint-hartje Sap van een halve citroen
mint-hartje Plantaardige boter
mint-hartje Optioneel: sesamzaadjes, ter garnering

Ik hoop dat de verhoudingen een beetje kloppen, ik gooide alles een beetje op gevoel in de pan, dus de exacte hoeveelheden weet ik niet. Ik heb trouwens ook alles in m’n eentje opgegeten, maar ik ben nogal een grote eter (understatement) dus volgens mij is dit qua hoeveelheid voldoende voor twee personen.

Bereiding:
1. Fruit de ui en de knoflook in flink wat plantaardige boter in een wat diepere pan (ik gebruikte een wokpan). Voeg de risottorijst toe, als de rijst alle boter heeft opgenomen en iets glazig wordt, afblussen met een scheutje droge witte wijn.

2. Als de rijst alle wijn heeft opgenomen een soeplepel bouillon toevoegen. En een kookwekker op ongeveer 20 minuten zetten. Voeg het gemalen mosterdzaad toe en roer het zo nu en dan een beetje door. Telkens als de rijst al het vocht heeft opgenomen weer een soeplepel bouillon toevoegen. Zorg er voor dat de rijst niet uitdroogt!

3. Voeg de zeekraal vijf minuten voordat de risotto klaar is toe en blijf roeren.

4. Als de risotto na ongeveer 20 minuten beetgaar is, het vuur uitzetten. Roer de blokjes avocado, peterselie, dille en citroensap door de rijst heen. Dien meteen op en garneer eventueel nog met wat sesamzaadjes en extra zeekraal en dille. Eet smakelijk!

Recept: Risotto met zeekraal | IKBENIRISNIET

Extra tips voor de beste risotto:
mint-hartje Carnaroli rijst is van goede kwaliteit en verkrijgbaar bij delicatessenzaken of bij Dille&Kamille
mint-hartje Arborio rijst is ook heel geschikt, iets goedkoper en kan je bij elke super wel krijgen
mint-hartje Neem de tijd! Je kan niet alle bouillon er in één keer ingooien en weglopen
mint-hartje Zorg ervoor dat de bouillon warm blijft door het in een pan op laag vuur te zetten
mint-hartje Serveer de risotto direct, anders wordt de rijst heel plakkerig en minder romig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 reacties op “Recept: Risotto met zeekraal en avocado

 1. Emilia schreef:

  Mmm, dat klinkt niet verkeerd! En dat de hoeveelheden misschien niet precies zijn, maakt me niet zoveel uit, want daar houd ik me stiekem toch nooit aan haha. Ik gooi ook alles altijd op gevoel in de pan.

  | Reageer op deze reactie
 2. Maura schreef:

  Jammm! Risotto is my favorite! Heb ‘m nog nooit met zeekraal gemaakt, dus ga ik zeker eens proberen.

  | Reageer op deze reactie
 3. Harrie schreef:

  Meteen opdienen….. Betekent dat dan dat je evt. resten niet kunt bewaren??? Het lijkt me ontzettend lekker, jouw gerecht. Kun jij avocado’s op de juiste rijpheid kopen?

  | Reageer op deze reactie
 4. Kim schreef:

  Hee, wat leuk om te lezen dat je er gelijk mee aan de slag bent gegaan. Dit klinkt als een hele goede variatie, ik hou ook echt van risotto. Ik ga binnenkort ook deze variant proberen!
  Maarrr probeer ook echt nog eens het origineel, want die is ook echt te lekker en hoogtepunt-waardig.

  | Reageer op deze reactie
 5. Louise schreef:

  Wauw dat ziet er lekker uit. Ik heb nog nooit zeekraal op volgens mij en ik hou van risotto. Dit recept ga ik dus zeker eens uitproberen!

  | Reageer op deze reactie
 6. Marlous schreef:

  Hmm ik ken zeekraal helemaal niet? Nu ben ik wel benieuwd geworden naar het gerecht! Al ben ik nog niet zo goed in risotto maken..

  | Reageer op deze reactie
 7. Natasja schreef:

  Dit lijkt me ook veel lekkerder met risotto dan met penne, goede keus! Ik heb nog nooit gekookt met zeekraal maar dit recept ziet er uit als een must try!

  | Reageer op deze reactie
 8. Jade schreef:

  Mmmm, heerlijk! Dit ga ik zeker proberen.
  Maar mag ik je een tip geven? Het grote geheim bij risotto is om de rijst toch helemaal onder de bouillon te zetten, en dan te laten sudderen op een rustig vuurtje zonder dat je constant roert. Want als je voortdurend roert en bouillon blijft bijgieten, dan beschadig je de risottorijst. Je kan hem beter rustig al de bouillon laten opnemen. En de smaak is heerlijk!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh wat vreemd, daar heb ik nog nooit van gehoord. Toen ik een keer heel veel risotto filmpjes op Youtube keek (als ik me verveel doe ik dat, haha) hoorde ik juist dat je weinig bouillon moest toevoegen. Maar wat je zegt klinkt eigenlijk wel logisch. Goed idee om eens uit te proberen, ik ben benieuwd of de risotto dan heel anders wordt. Bedankt voor de tip!

   | Reageer op deze reactie
 9. Ilse schreef:

  Ik heb nog nooit risotto gegeten, ik lust geen rijst haha, maar dit ziet er wel heel lekker uit!

  | Reageer op deze reactie
 10. Femke schreef:

  Jammie! Zit gewoon te kwijlen. Ben gek op risotto <3 Alleen zo'n bitch om klaar te maken, het mislukt bij mij áltijd.

  | Reageer op deze reactie
 11. Pingback: Recept: Simpele zeewiersalade | IKBENIRISNIET
Back to Top