Recept: Zoete aardappelstamppot met rucola

Dit gerecht is iets wat ik de laatste tijd veel eet, want het is zo makkelijk én lekker! Je kan met een zoete aardappelstamppot in principe alle kanten op; doe er spinazie, andijvie, zuurkool, paksoi in, wat jij wil. Maar ik denk dat ik hem op deze manier het lekkerst vind. Ik serveer er altijd nog iets van een vleesvervanger bij, gewoon kant-en-klaar uit een pakje, dat is soms best lekker.

Zoete aardappelstamppot

Hoeveelheid: Serveer je er verder niets bij dan is recept dit ruim voldoende voor 2 à 3 personen. Met bijvoorbeeld een vleesvervanger erbij zou ik zeggen dat het een perfecte hoeveelheid is voor 3 à 4 personen. Als je wat overhoudt kan je het prima in een bakje in de koelkast bewaren en de volgende dag nog opeten!

Ingrediënten:

 • 1 kilo zoete aardappels
 • zout
 • 1 rode ui
 • 2 tomaten
 • 1 bolletje mozzarella
 • 6 zongedroogde tomaatjes
 • 100 gram rucola
 • 1 klontje roomboter
 • 1/2 tl tijm
 • zwarte peper

Bereiding:

 1. Schil de zoete aardappels en snijd ze in grove stukken. Kook ze in een laagje water met wat zout voor 10 minuten.
 2. Snij de ui in halve ringen en fruit in een koekenpan voor 8 minuten op laag vuur tot ze mooi zacht en iets verkleurd zijn.
 3. Snij de tomaten en mozzarella in blokjes en de zongedroogde tomaatjes in reepjes. Snij de rucola grof.
 4. Giet de aardappel af als ze gaar zijn, doe het klontje roomboter erbij en maak er een puree van met een stamper (of hoe heet zo’n ding?).
 5. Roer er de gebakken ui, blokjes verse tomaat, blokjes mozzarella, reepjes zongedroogde tomaat en rucola doorheen. Breng op smaak met tijm en zwarte peper. Voeg eventueel extra zout toe als je dat lekker vindt.

Recept: Zoete aardappelstamppot Recept: Zoete aardappelstamppot Recept: Zoete aardappelstamppot Recept: Zoete aardappelstamppot Recept: Zoete aardappelstamppot

Eet smakelijk! Als je je creatie deelt op Instagram zet je dan de enige echte #ikbenirisniet hashtag erbij? Dan krijg je een gratis like van yours truly (als je geen slotje op je account hebt). Ik vind het zo leuk om te zien hoe jullie mijn recepten maken (en het ook nog lekker vinden, pfiew!), echt heel tof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

44 reacties op “Recept: Zoete aardappelstamppot met rucola

 1. kelly schreef:

  HEEERLIJKS! Vind bijna alle ingrediënten top!! De mozzarella gaat feta kaas worden en hier MOET komijnpoeder door!!!!Schrijf ze gelijk op mijn boodschappenlijstje om van de week te maken!! Bedankt voor de inspiratie!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Wat een goed idee! Ik heb het nog nooit met feta gegeten en met komijn lijkt me inderdaad superlekker, dus de volgende keer maak ik het op die manier. Mèt falafelballetjes, zoals een andere lezer zei in een comment hieronder. Yes, nu al zin in 😀

   | Reageer op deze reactie
 2. Kelly schreef:

  Aaaahh je bent een redder in nood hahaha. Ik heb nog zoete aardappels liggen, maar geen idee wat ik er nou voor de rest mee moest doen. Ik ga dit van de week maken en haal de ingrediënten er nog even bij!

  | Reageer op deze reactie
 3. Bente schreef:

  Ik denk dat zo’n stamper gewoon een stamper heet hoor 😉 Ziet er weer lekker uit! Ik ben dol op zoete aardappel dus dan zit je al snel goed 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Haha ja toch wel? Ik vond het zo lomp klinken. Ik weet soms niet meer zeker of een woord echt klopt of dat ik het zelf heb verzonnen. Zoals een… (ik moest eerst 5 minuten nadenken voordat ik op het woord kwam) ventilator. Die noem ik altijd een whoesjwhoesj-ding terwijl ik met mijn armen zwaai :’)

   | Reageer op deze reactie
 4. Elaintje schreef:

  Lekkerrr! Nog een tip: ik ontdekte laatst uit luiheid dat als je zoete aardappelen in de schil kookt, dat de schil dan los om de aardappel heen gaat zitten. Je kan hem er dan dus zo afhalen. Scheelt weer aardappelen schillen 😉 Wel even in tweeën snijden trouwens, ik weet niet of het ook bij hele aardappelen werkt.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oeh goede tip! Ga ik de volgende keer proberen. Thanks! Ik heb trouwens ook wel eens puree gemaakt met de schil er gewoon bij in. Dan zit er nog iets van een bite aan, best lekker, maar moet je van houden natuurlijk 😀

   | Reageer op deze reactie
 5. Lauriëtte schreef:

  Dit lijkt me zo lekker! Heb het recept gelijk doorgestuurd naar mijn vriend, denk wel dat we het binnenkort gaan maken! 😀

  | Reageer op deze reactie
 6. Andrea schreef:

  Mmmmm dit ga ik bewaren, klinkt erg lekker! Volgens mij passen falafel balletjes hier ook heel goed bij.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ah zo’n goede suggestie! Dat ga ik er de volgende keer bij doen 😀 Ik heb nog nooit zelf falafel gemaakt dus daar moet sowieso eens verandering in komen.

   | Reageer op deze reactie
 7. Laura schreef:

  Oeh lekker. Inderdaad ook 1 van mijn favo gerechten. Ik vind het met andijvie erg lekker, die doe ik er dan rauw doorheen en dan met wat walnoten of cashews er overheen 🙂 deze ziet er ook top uit!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh lekker zeg, ik krijg meteen zin om het te proberen met andijvie en noten. Ik vind stamppot zuurkool met gehakte amandelen ook zo lekker <3

   | Reageer op deze reactie
 8. Mirjam schreef:

  Ik eet dit heel vaak, maar dan met feta i.p.v. Mozzarella. Te lekker!

  | Reageer op deze reactie
 9. Michelle schreef:

  Oooh zoete aardappel! Maar natuurlijk, ik was ze een beetje vergeten maar I looove zoete aardappels. Ik hou niet zo van tomaat/rucola, maar dit is echt het perfecte inspiratierecept :D.

  | Reageer op deze reactie
 10. Malu schreef:

  Ik heb dit recept al een keertje gezien op chicks love food 🙂 Het is inderdaad heeeeel erg lekker. Ik maak het ook elke week!

  | Reageer op deze reactie
 11. Maureen schreef:

  Ik ben dol op zoete aardappel maar kom vaak niet verder dan de aardappelfrietjes .. stamppot is iets wat ik eerder associeer met winter, maar zal deze toch eens uitproberen!

  | Reageer op deze reactie
 12. Eline schreef:

  Vanavond gemaakt, het was groot succes! Frisse comfortfood, of zoiets ;-).

  | Reageer op deze reactie
 13. Manon schreef:

  Oeeeh! Dit lijkt me echt superlekker! Woensdag moet ik koken en ik weet nu wat erop het menu staat! Jumjum!

  | Reageer op deze reactie
 14. Kim schreef:

  Ah wat weer super lekker zeg! Ik krijg echt honger van al jouw gerechten haha.

  | Reageer op deze reactie
 15. Lotte schreef:

  Geloof het of niet, maar ik heb vrijdag nog zoete aardappelstamppot met rucola gegeten. Vorig jaar heb ik het voor het eerst klaargemaakt voor onze SinterKerst & Nieuw viering, haha! Ik kook de zoete aardappel met rode uit en een rood pepertje in bouillon en doe er feta doorheen. Ontzettend lekker. Gedroogde tomaat lijkt me er ook heerlijk door. Volgende keer maar eens proberen.

  | Reageer op deze reactie
 16. Anoeska schreef:

  Gisteravond gemaakt, heerlijk! Mijn vriend heeft een paar keer herhaald dat dit een recept is dat ik vaker mag maken, dus het was een groot succes 😉

  | Reageer op deze reactie
 17. Pingback: Luiewijvenblog, part VII | Voskosmos
 18. Pingback: Snapshots Februari - Life Is What We Make Of ItLife Is What We Make Of It
 19. Ina schreef:

  Hio,

  Ziet er lekker uit, ik mag geen lactose wat zou ik inplaatst van mozzarella kunnen gebruiken.

  Groetjes Ina

  | Reageer op deze reactie
 20. Pingback: 42 Stamppotrecepten Om De Koude Dagen Mee Door Te Komen
 21. Pingback: 7 keer zoete aardappel – FitHotHappy
 22. Pingback: 42 Stamppotrecepten Om De Koude Dagen Mee Door Te Komen
Back to Top