Hippievoer: Vegan kaas van Tofutti

Hippie Voer | IKBENIRISNIET

Toen ik vorige maand bezig was met de Vegan Challenge had ik het er soms wel wat moeilijk mee: geen kaas! Ik heb in mijn hele leven nog nooit een boterham met een plak kaas gegeten – alleen van het idee krijg ik al de rillingen – dus een echte kaasliefhebber ben ik niet. Wel maak ik geregeld gebruik van mozzarella, feta of geraspte kaas om gerechten net dat beetje extra te geven. Natuurlijk is een pizza zonder gesmolten kaas ook wel lekker, maar vooral in het begin miste ik het toch wel. Dus begon ik een zoektocht naar vegan kaas. Bij Ekoplaza kwam ik meerdere merken tegen, uiteindelijk ging ik als een echte Nederlander voor de goedkoopste die ik kon vinden, die van Tofutti:

tofutti-mozzarella-cheddar

Hoewel ‘goedkoopste’ niet meteen betekende dat het ook daadwerkelijk goedkoop was. Ik ga de exacte prijs nog even opzoeken maar zo uit mijn hoofd kostten ze beide zo’n 3 euro voor 8 plakjes. Oef. Dat vind ik aan de behoorlijk prijzige kant. Ik was vooral benieuwd naar de vegan Mozzarella, omdat ik een grote Mozzarella fan ben. Van Cheddar heb ik nooit zo gehouden maar wellicht vond ik de vegan variant wel te doen, dus nam ik die ook meteen mee om te testen. Beide “kazen” zijn op basis van soja en lactose- en glutenvrij, de ingrediënten vind je hier. Elk plakje is apart verpakt in een plastic zakje:

tofutti-mozzarella-cheddar2

Mijn eerste gedachte was dat het wel iets weg had van ziekenhuisvoer. De geur was ook niet echt om over naar huis te schrijven, al moet ik toegeven dat ik de geur van kaas sowieso al best goor vind. De plakjes vond ik er vooral erg chemisch uitzien, niet iets waar het water mij van in de mond loopt. Dus met lichte tegenzin ging ik de smaaktest aan.

pizza

Google vertelde mij al dat deze nep-kaas zonder te verwarmen niet zo lekker is, dus dat heb ik ook maar niet geprobeerd. Ik heb beide varianten getest in een tosti, gemengd door pasta en als topping op een pizza. Ik was aangenaam verrast! De kaas smelt goed, hoewel je dat door bovenstaande foto niet zou zeggen. (Ik was de kaas op de pizza vergeten te doen (joh!) dus deed ik dat terwijl de pizza in de oven zat nog even, vandaar dat het niet volledig gesmolten was.) Vooral de Cheddar kaas vond ik goed te doen, jummie. Over de mozzarella variant was ik minder te spreken, het proefde een beetje zurig en een mozzarella-smaak kon ik niet ontdekken. Ik heb nu, anderhalve maand nadat ik het kocht, nog steeds twee mozzarella plakjes in de koelkast liggen, terwijl de cheddar variant na twee dagen al op was, zegt genoeg.

Eindoordeel

Omdat ik bij de ‘Mozzarella style’ de typische mozzarella-smaak verwachtte, viel deze extra tegen. Mocht je echt op zoek zijn naar een vervanger voor mozzarella dan zou ik in ieder geval niet voor dit merk gaan. De ‘Cheddar style’ vond ik goed te doen maar omdat de prijs aan de behoorlijk hoge kant is, zou ik het niet snel weer kopen. Ik vind het jammer dat ik niet goed vergelijkingsmateriaal heb qua andere vegan kazen, maar ik ben zeker nog van plan om in de toekomst nep-kaas van andere merken te proberen. Spannund!

Algehele hippie waardering voor ‘Mozzarella Style’:

peace-darkpeace-lightpeace-lightpeace-lightpeace-light

Algehele hippie waardering voor ‘Cheddar Style’:

peace-darkpeace-darkpeace-darkpeace-lightpeace-light

Mijn advies: koop een bus edelgist. Dat is een stuk goedkoper, heeft een kaasachtige smaak, ziet er niet chemisch uit en je kan er veel kanten mee op.

Back to Top