Hippievoer: Vegan kaas van Tofutti

Hippie Voer | IKBENIRISNIET

Toen ik vorige maand bezig was met de Vegan Challenge had ik het er soms wel wat moeilijk mee: geen kaas! Ik heb in mijn hele leven nog nooit een boterham met een plak kaas gegeten – alleen van het idee krijg ik al de rillingen – dus een echte kaasliefhebber ben ik niet. Wel maak ik geregeld gebruik van mozzarella, feta of geraspte kaas om gerechten net dat beetje extra te geven. Natuurlijk is een pizza zonder gesmolten kaas ook wel lekker, maar vooral in het begin miste ik het toch wel. Dus begon ik een zoektocht naar vegan kaas. Bij Ekoplaza kwam ik meerdere merken tegen, uiteindelijk ging ik als een echte Nederlander voor de goedkoopste die ik kon vinden, die van Tofutti:

tofutti-mozzarella-cheddar

Hoewel ‘goedkoopste’ niet meteen betekende dat het ook daadwerkelijk goedkoop was. Ik ga de exacte prijs nog even opzoeken maar zo uit mijn hoofd kostten ze beide zo’n 3 euro voor 8 plakjes. Oef. Dat vind ik aan de behoorlijk prijzige kant. Ik was vooral benieuwd naar de vegan Mozzarella, omdat ik een grote Mozzarella fan ben. Van Cheddar heb ik nooit zo gehouden maar wellicht vond ik de vegan variant wel te doen, dus nam ik die ook meteen mee om te testen. Beide “kazen” zijn op basis van soja en lactose- en glutenvrij, de ingrediënten vind je hier. Elk plakje is apart verpakt in een plastic zakje:

tofutti-mozzarella-cheddar2

Mijn eerste gedachte was dat het wel iets weg had van ziekenhuisvoer. De geur was ook niet echt om over naar huis te schrijven, al moet ik toegeven dat ik de geur van kaas sowieso al best goor vind. De plakjes vond ik er vooral erg chemisch uitzien, niet iets waar het water mij van in de mond loopt. Dus met lichte tegenzin ging ik de smaaktest aan.

pizza

Google vertelde mij al dat deze nep-kaas zonder te verwarmen niet zo lekker is, dus dat heb ik ook maar niet geprobeerd. Ik heb beide varianten getest in een tosti, gemengd door pasta en als topping op een pizza. Ik was aangenaam verrast! De kaas smelt goed, hoewel je dat door bovenstaande foto niet zou zeggen. (Ik was de kaas op de pizza vergeten te doen (joh!) dus deed ik dat terwijl de pizza in de oven zat nog even, vandaar dat het niet volledig gesmolten was.) Vooral de Cheddar kaas vond ik goed te doen, jummie. Over de mozzarella variant was ik minder te spreken, het proefde een beetje zurig en een mozzarella-smaak kon ik niet ontdekken. Ik heb nu, anderhalve maand nadat ik het kocht, nog steeds twee mozzarella plakjes in de koelkast liggen, terwijl de cheddar variant na twee dagen al op was, zegt genoeg.

Eindoordeel

Omdat ik bij de ‘Mozzarella style’ de typische mozzarella-smaak verwachtte, viel deze extra tegen. Mocht je echt op zoek zijn naar een vervanger voor mozzarella dan zou ik in ieder geval niet voor dit merk gaan. De ‘Cheddar style’ vond ik goed te doen maar omdat de prijs aan de behoorlijk hoge kant is, zou ik het niet snel weer kopen. Ik vind het jammer dat ik niet goed vergelijkingsmateriaal heb qua andere vegan kazen, maar ik ben zeker nog van plan om in de toekomst nep-kaas van andere merken te proberen. Spannund!

Algehele hippie waardering voor ‘Mozzarella Style’:

peace-darkpeace-lightpeace-lightpeace-lightpeace-light

Algehele hippie waardering voor ‘Cheddar Style’:

peace-darkpeace-darkpeace-darkpeace-lightpeace-light

Mijn advies: koop een bus edelgist. Dat is een stuk goedkoper, heeft een kaasachtige smaak, ziet er niet chemisch uit en je kan er veel kanten mee op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

23 reacties op “Hippievoer: Vegan kaas van Tofutti

 1. Laura schreef:

  Ik vind die mozarella juist lekker op een tosti. Die andere heb ik nog niet geprobeerd, misschien binnenkort toch is doen.

  | Reageer op deze reactie
 2. Lindsay schreef:

  Ik heb onlangs ook vegan kazen geproefd en die waren niet te vreten hahaha… maar edelgist eigenlijk ook niet! Heb je al recepten geprobeerd met edelgist die wel te eten zijn? Misschien lag het gewoon aan het recept misschien… 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh dat is jammer! Ik moet toegeven dat ik in het begin best moest wennen aan dat hele edelgist gebeuren hoor, omdat ik toen nog best veel kaas at en dat heeft een veel sterkere smaak. Het meest goddelijke recept ever (!) met edelgist vind ik deze tosti. Zelfs mijn vriend – carnivoor in hart en nieren – vond het heel lekker. En verder gebruik ik het vooral door de pasta of risotto (wel op het allerlaatst toevoegen en niet mee verwarmen). Als het goed is kan je er ook lekkere kaassaus van maken maar dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd.

   | Reageer op deze reactie
 3. Louise van Gend schreef:

  hihi herkenbaar, ben ook geen kaas-eter en kan er sowieso niet tegen, maar mozzarella op een pizza dat moet gewoon. Jammer dat deze ook niet zo goed zijn bevallen. Mocht je nog eens een goddelijke nep-mozzarella tegenkomen dan hoor ik ’t graag 😉

  | Reageer op deze reactie
 4. Cleo schreef:

  Ik zou die plastic verpakking toch ook een flink nadeel vinden, zoveel plastic voor een klein stukje ‘kaas’. Dan mag het wel vegan zijn enzo, maar milieuvriendelijk?

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ja inderdaad, op milieuvriendelijkheid scoren ze sowieso laag denk ik. Het komt vanuit Amerika naar Nederland, het is op basis van soja en er zit palmolie in verwerkt. Dus dat is jammer! Ik denk dat de nadelen uiteindelijk niet tegen de voordelen opwegen, jammer!

   | Reageer op deze reactie
 5. Luusje schreef:

  Ben nu al benieuwd naar andere merken (in de hoop dat je die ook gaat testen)! Ik ben een echte kaas freak, maar wil er al een tijd vanaf – ongezond etc. Helaas nog geen waardige vervanger kunnen vinden, dus ik ga je vegan kaas testjes goed in de gaten houden 🙂

  | Reageer op deze reactie
 6. Ilse schreef:

  *Stopt blokje kaas in de mond* hm, nee.. Ik denk niet dat ik kaas ooit op zal geven voor neppe kaas. Het is een mooi idee, maar het ziet er echt uit als plastic, brr haha.

  | Reageer op deze reactie
 7. De Verdubbeldame schreef:

  Ik hoor het al, ik had Tofutti moeten kiezen tijdens mijn Vegan Challenge. Ik had een ander merk gekocht, ook met zulke per stuk verpakte cheddarplakjes, en vond het vies. Had een ook rond kaasje (Gouda), dat ik heb laten beschimmelen omdat ik het niet weg kreeg.

  | Reageer op deze reactie
 8. HansDeZwans schreef:

  Ik ben ook geen echte kaas liefhebber, gewoon jonge kaas kan me wel bekoren. Mozzerella is ook wel een lekkere toevoeging op heel wat gerechten.

  | Reageer op deze reactie
 9. Lisa schreef:

  Meh, als ik dat zo lees denk ik dat ik het maar niet probeer. Ik heb zelf toch zelden kaas in huis (eet het alleen ergens anders, dus kan het moeilijk vervangen). Ik ben wel heel erg benieuwd naar dat edelgist!

  | Reageer op deze reactie
 10. Elise schreef:

  Ze vinden toch altijd maar weer wat uit… Ik hou ’t bij good-old komijnenkaas ^^

  | Reageer op deze reactie
 11. Toen ik maanden geleden besloot minder kaas te eten, dacht ik dat ik het echt zou missen, vooral op lasagne en pizza etc. Maar gelukkig is dat niet het geval. Als ik nu nog eens pizza met kaas eet, vind ik dat de kaas veel te sterk overheerst.
  Vegan parmezaan heb ik eens geprobeerd, maar dat vond ik absoluut geen toegevoegde waarde hebben.

  | Reageer op deze reactie
 12. Maura schreef:

  Wat grappig dit! Ik ben wel echt een ware kaasliefhebber, dus voor mij denk geen vegan variant. Wel leuk om een keer te proberen 🙂 ben nu wel benieuwd

  | Reageer op deze reactie
 13. Daniëlle schreef:

  Goed om te weten! Ik heb me na een mislukt experiment met uhh… Cheezly als ik me niet vergis, nooit meer aan kaas van de Ekoplaza gewaagd. Die cheddar durf ik nu wel eens te proberen!

  Ben zelf wel fan van Wilmersburger nadat ik deze geprobeerd had. Maar die ligt dan weer niet ´gewoon´ in de winkel, heb hem besteld bij Veggiedeli.

  | Reageer op deze reactie
 14. LNNK schreef:

  Oeh vegetarische eten zou me prima lukken, maar geen kaas? Nope dat gaat me niet lukken 😉

  | Reageer op deze reactie
 15. Daphne Wessel schreef:

  De allerlekkerste vegan kaas is die van Vegusto, zij maken No-muh kaas. De “Melty” en “aromatic” vind ik het lekkerste. Zo’n pak eet ik binnen een half uur op.

  | Reageer op deze reactie
 16. Amber schreef:

  Het enige wat ik echt mis is mozzarella, cheddar heb ik altijd al vreselijk gevonden dus helaas wordt dat hem niet voor mij. Edelgistvlokken gebruik ik ook veel, maar het is nu net dat ‘kaasgevoel’ wat ik mis, dat het zo lekker aan elkaar blijft plakken en zo ‘chewy’ is. 😛 In pasta of op pizza… ben geen ‘kaas op brood’ fan, bleh.

  | Reageer op deze reactie
Back to Top