Review: De Bobble, nuttig of vooral een onding?

Met mijn flesje Spa Blauw liep ik naar de Albert Heijn. Voordat u moord en brand schreeuwt: een flesje dat ik al een eeuwigheid bijvul met good old kraanwater. Uiteraard! Het kopen van plastic flesjes gevuld met water is niet lief voor het milieu en niet zinvol. Vooral omdat het kraanwater van Nederland het beste drinkwater van Europa is! Dat is ook meteen de reden waarom je je vraagtekens bij de Bobble kan plaatsen: een flesje met een filter. O ja, Bobble. Ik liep dus naar de Albert Heijn om boodschappen te doen, maar ineens vond ik dat ik best een cadeautje voor mijzelf mocht kopen. Dat werd dus de Bobble. Een roze. Want mintgroen hadden ze niet.
Dit is een Bobble - Review

Review

Een Bobble stond al een tijdje op mijn verlanglijstje, want zo’n flesje Spa Blauw heeft ook niet het eeuwige leven. Ook ben ik niet zo’n waterdrinker, kraanwater zonder ranja vind ik maar matig. Ik las dat het filter van de Bobble de smaak van het water zou verbeteren. Bij de Bijenkorf kocht ik hem voor 9,99 euro. Op bol.com is ‘ie te koop vanaf 11,50 euro. Maar er zijn ook genoeg andere (web)shops die ze verkopen, al zal ik eerst deze review lezen voordat je naar de winkel rent..

Hoe werkt dat dan? (En werkt het überhaupt?)

Bobble filtert het water terwijl je het drinkt. Het filter bestaat uit actief kool, Natuurkunde is niet mijn ding maar ik begreep dat het filter daardoor als een soort magneet werkt: houtskool wordt ‘geactiveerd’ waardoor het een positieve lading lading krijgt, hierdoor hechten negatief geladen deeltjes zich aan het filter. Door dit mechanisme belooft de Bobble chloor en organische verontreinigingen te verwijderen. Over het algemeen wordt chloor al jaren niet meer gebruikt als desinfectiemiddel in het Nederlandse kraanwater, inmiddels zijn daar vernieuwde technieken en middelen voor. Dus daar hoef je het niet voor te doen.

En die ‘organische verontreinigingen’? Ik heb geen idee wat ze daarmee bedoelen. Wellicht lood, maar dat kan alleen in drinkwater terecht komen wanneer een huis loden leidingen heeft, dit hebben alleen héle oude huizen waar de leidingen nog niet zijn vervangen. Hier en daar lees ik ook iets over het verwijderen van kalk en dus het ontharden van het water. Maar actief houtskool kan water onmogelijk ontharden: magnesium en calcium zorgen voor hard water en zijn positief geladen waardoor ze dus niet aan het filter zullen hechten. Verder worden er zulke strenge eisen aan het Nederlandse kraanwater gesteld, dat je je echt geen zorgen hoeft te maken over verontreinigingen. Dus daar hoef je het óók al niet voor te doen.

bobble-spa-blauw
Poseren in de supermarkt om te laten zien dat kraanwater dé shit is en mineraalwater gewoon shit

Pro’s & Con’s

mint-hartje Ziet er leuk uit! Hé, het oog wil ook wat.
mint-hartje Duurzamer dan een standaard plastic flesje, al moet het filter om de twee maanden worden vervangen (het oude filter kan je opsturen naar Bobble, zodat ze hem recyclen)
mint-hartje De fles is gemaakt van gerecycled materiaal en is vrij van BPA.
mint-hartje Praktisch als je (binnen Europa) op vakantie bent waar wél chloor in kraanwater zit
gebroken-hartje Het filter heeft geen meerwaarde, Nederlands kraanwater is al te schoon
gebroken-hartje Drinkt onhandig, door het filter zuig en druk je je een ongeluk om water binnen te krijgen
gebroken-hartje Daarna zuigt de fles zich langzaam weer vol met lucht, dat hoor je redelijk goed, dus absoluut niet handig tijdens een tentamen of op stille plekken
gebroken-hartje Om de zoveel tijd moet de Bobble afgewassen worden – het filter verwijdert namelijk geen bacteriën – enkel is de fles niet vaatwasserbestendig (niet dat ik een vaatwasser heb, maar toch)

To Bobble of not to Bobble?

Hoewel ik mijn Bobble dagelijks gebruik, onder het mom van ‘nu heb ik hem toch’, raad ik hem niet aan. Toch opzoek naar een flesje? Koop een Dopper van Nederlands ontwerp en draag bij aan drinkwaterprojecten in Nepal. Of ga voor een Retap van glas als je geen fan bent van plastic. Of koop desnoods een bidon op de markt. Wat dat betreft heb je keuze genoeg, met of zonder filter: alles is sowieso beter dan het kopen van flesjes water bij de supermarkt.

Wat vinden jullie van dit (on)ding? 

Back to Top