Review: De Bobble, nuttig of vooral een onding?

Met mijn flesje Spa Blauw liep ik naar de Albert Heijn. Voordat u moord en brand schreeuwt: een flesje dat ik al een eeuwigheid bijvul met good old kraanwater. Uiteraard! Het kopen van plastic flesjes gevuld met water is niet lief voor het milieu en niet zinvol. Vooral omdat het kraanwater van Nederland het beste drinkwater van Europa is! Dat is ook meteen de reden waarom je je vraagtekens bij de Bobble kan plaatsen: een flesje met een filter. O ja, Bobble. Ik liep dus naar de Albert Heijn om boodschappen te doen, maar ineens vond ik dat ik best een cadeautje voor mijzelf mocht kopen. Dat werd dus de Bobble. Een roze. Want mintgroen hadden ze niet.
Dit is een Bobble - Review

Review

Een Bobble stond al een tijdje op mijn verlanglijstje, want zo’n flesje Spa Blauw heeft ook niet het eeuwige leven. Ook ben ik niet zo’n waterdrinker, kraanwater zonder ranja vind ik maar matig. Ik las dat het filter van de Bobble de smaak van het water zou verbeteren. Bij de Bijenkorf kocht ik hem voor 9,99 euro. Op bol.com is ‘ie te koop vanaf 11,50 euro. Maar er zijn ook genoeg andere (web)shops die ze verkopen, al zal ik eerst deze review lezen voordat je naar de winkel rent..

Hoe werkt dat dan? (En werkt het überhaupt?)

Bobble filtert het water terwijl je het drinkt. Het filter bestaat uit actief kool, Natuurkunde is niet mijn ding maar ik begreep dat het filter daardoor als een soort magneet werkt: houtskool wordt ‘geactiveerd’ waardoor het een positieve lading lading krijgt, hierdoor hechten negatief geladen deeltjes zich aan het filter. Door dit mechanisme belooft de Bobble chloor en organische verontreinigingen te verwijderen. Over het algemeen wordt chloor al jaren niet meer gebruikt als desinfectiemiddel in het Nederlandse kraanwater, inmiddels zijn daar vernieuwde technieken en middelen voor. Dus daar hoef je het niet voor te doen.

En die ‘organische verontreinigingen’? Ik heb geen idee wat ze daarmee bedoelen. Wellicht lood, maar dat kan alleen in drinkwater terecht komen wanneer een huis loden leidingen heeft, dit hebben alleen héle oude huizen waar de leidingen nog niet zijn vervangen. Hier en daar lees ik ook iets over het verwijderen van kalk en dus het ontharden van het water. Maar actief houtskool kan water onmogelijk ontharden: magnesium en calcium zorgen voor hard water en zijn positief geladen waardoor ze dus niet aan het filter zullen hechten. Verder worden er zulke strenge eisen aan het Nederlandse kraanwater gesteld, dat je je echt geen zorgen hoeft te maken over verontreinigingen. Dus daar hoef je het óók al niet voor te doen.

bobble-spa-blauw
Poseren in de supermarkt om te laten zien dat kraanwater dé shit is en mineraalwater gewoon shit

Pro’s & Con’s

mint-hartje Ziet er leuk uit! Hé, het oog wil ook wat.
mint-hartje Duurzamer dan een standaard plastic flesje, al moet het filter om de twee maanden worden vervangen (het oude filter kan je opsturen naar Bobble, zodat ze hem recyclen)
mint-hartje De fles is gemaakt van gerecycled materiaal en is vrij van BPA.
mint-hartje Praktisch als je (binnen Europa) op vakantie bent waar wél chloor in kraanwater zit
gebroken-hartje Het filter heeft geen meerwaarde, Nederlands kraanwater is al te schoon
gebroken-hartje Drinkt onhandig, door het filter zuig en druk je je een ongeluk om water binnen te krijgen
gebroken-hartje Daarna zuigt de fles zich langzaam weer vol met lucht, dat hoor je redelijk goed, dus absoluut niet handig tijdens een tentamen of op stille plekken
gebroken-hartje Om de zoveel tijd moet de Bobble afgewassen worden – het filter verwijdert namelijk geen bacteriën – enkel is de fles niet vaatwasserbestendig (niet dat ik een vaatwasser heb, maar toch)

To Bobble of not to Bobble?

Hoewel ik mijn Bobble dagelijks gebruik, onder het mom van ‘nu heb ik hem toch’, raad ik hem niet aan. Toch opzoek naar een flesje? Koop een Dopper van Nederlands ontwerp en draag bij aan drinkwaterprojecten in Nepal. Of ga voor een Retap van glas als je geen fan bent van plastic. Of koop desnoods een bidon op de markt. Wat dat betreft heb je keuze genoeg, met of zonder filter: alles is sowieso beter dan het kopen van flesjes water bij de supermarkt.

Wat vinden jullie van dit (on)ding? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

108 reacties op “Review: De Bobble, nuttig of vooral een onding?

 1. Jiry de Waal schreef:

  Het filter werkt wel degelijk en bovendien niet alleen op negatief geladen ionen.
  Onopgeloste bestanddelen worden ook gefilterd. Dit kan een vlokje kalk van de kraan zijn of iets anders.

  Een verbeterpunt voor de bobble is het gebruik van plastic. Glas heeft de voorkeur!!!

  Waarom?
  Het is reeds een aantal jaren bekend dat plastic (in zeeeer lage concentraties ) stoffen uitloogd waar men de werking niet goed van kent.
  Deze stoffen kunnen de bekende weekmakers zijn maar ook aanverwante stoffen. Deze stoffen lijken op, of bootsen stoffen na, van hormonen of delen van hormonen of afbraakstoffen/grondstoffen van hormonen.

  Zoals je leest is het vrij complex.
  Nog vervelender is dat hormonen nou typisch stoffen zijn waar heeeeeel weinig van nodig is om effect te sorteren.

  Artsen zijn bijvoorbeeld verbaasd over het grote aantal jonge mensen dat moeilijkheden ondervind bij het zwanger worden. Ook zo iets dat met hormonen te maken heeft. Het verband is nog niet aangetoond maar het tegendeel ook niet terwijl het effect voor de hand ligt.

  Daarom voor de zekerheid glas!

  (Aluminium bidons zijn ook erg maar dat weten de meeste mensen al)

  | Reageer op deze reactie
 2. mathieu schreef:

  Fijne review. Ik heb onlangs een bobble gekocht en ben best wel tevreden.
  plastic Spa-flesjes (en van andere merken) hergebruiken zou ik trouwens ook niet aanraden gezien die flesjes niet gemaakt zijn om te hervullen. De kans is ook groot dat er dan giftige stoffen vrijkomen. Thuis gebruiken we een glazen kan met kraantjeswater,
  op verplaatsing gaat de bobble mee.

  | Reageer op deze reactie
 3. Pingback: IKBENIRISNIET.nl bestaat 4 jaar! | IKBENIRISNIET
 4. Sjaak Rodewijn schreef:

  Al die kletspraat van een stelletje opgeschoten pubers die zich deskundige yuppen willen noemen. Ik filter op mijn zeiljacht al 2 jaar over de hele wereld water met mijn bobble en ben nog nooit ziek geweest.
  Dus het werkt waar het voor gemaakt is!

  | Reageer op deze reactie
 5. Lotte schreef:

  “En die ‘organische verontreinigingen’? Ik heb geen idee wat ze daarmee bedoelen.”

  Dit zijn verbindingen die in kraanwater zitten omdat ze door de waterzuivering er niet uitgehaald worden. Het kunnen bijvoorbeeld medicijnen of drugs zijn die door mensen ingenomen en wee uitgescheiden zijn, of bestanddelen van schoonmaakmiddelen, meststoffen, noem maar op. Eigenlijk alles wat door de mens gemaakt wordt en in het milieu terecht komt. Nu weet ik alleen niet zeker of het filter deze verbindingen daadwerkelijk zuivert. Het zou ook kunnen dat in drinkwaterzuiveringsinstallaties al gebruik wordt gemaakt van actieve kool. In ieder geval kunnen deze organische verbindingen niet onderschat worden, en als de bobble deze daadwerkelijk uit water filtert zou dat ideaal zijn.

  Daarbij bevatten wegwerpflesjes vaak zogenaamde weekmakers (ook organische verbindingen) die uiteindelijk op kunnen lossen. Deze zijn ook niet echt fijn om te drinken.

  | Reageer op deze reactie
 6. Ans schreef:

  Ons Nederlands water is inderdaad behoorlijk schoon, maar er zitten wel zeker stoffen in die je eigenlijk niet op wilt drinken. Neem bijvoorbeeld medicijnresten en onze riolering, natuurlijk wordt het wel gezuiverd, maar 100% vrij is het nooit.
  Zodra je mineraalwater wilt kopen is het eigenlijk alleen een bewuste keuze wanneer je dit uit glazen flessen drinkt. Plastic flessen geven namelijk een stofje af die ook weer niet goed voor je is.
  Je vindt hierover een uitgebreide uitleg over in het boek 70 groene smoothies van Marjolijn van der Velde.

  | Reageer op deze reactie
 7. Ans schreef:

  Ohja en nog even dit!
  Het flesje is BPA vrij. BPA is een stof in plastic die in het lichaam de vorm van oestrogeen aanneemt. Deze stof komt vrij als je een plastic flesje zoals bijvoorbeeld spa hervult met water wat geen spa is.

  | Reageer op deze reactie
 8. Dirk schreef:

  Heb een aantal jaren geleden de Bobble gekregen, maar gebruik hem eigenlijk alleen tijdens de vakantie. Ik kan niet beoordelen of de claims over het filter waar zijn, want ik ben geen chemicus. Maar het (eerste) filter neutraliseert de nare smaak van b.v. chloor, die het water in veel landen heeft, zelfs nu nog.

  | Reageer op deze reactie
 9. Sparkle schreef:

  Aangezien ik na 2 jaar gebruik te maken van mijn Bobble al een tijdje een nieuwe wilde.. Kwam ik dit artikel tegen al googlend naar een nieuwe. Op bijenkorf.nl is de bobble en de filter in bepaalde kleuren in de sale voor 6,99 (fles) en 4,89 (filter) Misschien dat het een twijfelaar over de streep trekt?
  Ik ben in ieder geval blij met mijn Bobble-tje en voor het kraanwater dat thuis in de koelkast staat gebruik ik glazen flessen van de ikea met zo een handige *plop*dop. Weet de naam ff niet 😛
  Happy sunday 😉

  | Reageer op deze reactie
 10. Ed schreef:

  Ik was op zoek naar een goede rvs drinkfles om voor eens en altijd af te zijn van die plastic flesjes en zo kwam ik op deze site. Na het lezen van bijna alle reviews, opmerkingen, adviezen en goede raad heb ik besloten om een glazen fles te kopen met een beugel sluiting. Deze heb ik inmiddels een aantal weken in gebruik en ik moet zeggen dat het uitstekend bevalt.
  Het verbaast mij eigenlijk hoe koel het kraanwater blijft in glas.
  Ik heb er 1 gekocht van Deti aangezien die beugel er goed en solide uit zag. Deze kostte mij 3,95 (500ml) maar er zijn wel goedkopere (o.a. bij IKEA).
  Verder vindt ik ook dat het water uit glas toch nog het beste smaakt van allemaal. Daar kan geen rvs of blik tegenop.
  Wat tegenvalt is het gewicht, de fles weegt leeg 470 gram en dat is aanzienlijk zwaarder dan een rvs (denk ik want die heb ik niet

  | Reageer op deze reactie
 11. Mr. Bobble schreef:

  Leuke blog. Alleen heb je kennelijk niet genoeg verstand van water. Want het filter filtert natuurlijk weldegelijk het schone water uit onze kraan. Want in ons schone water zit natuurlijk wel degelijk vanalles. Maar goed leuke blog.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Dat benoem ik toch ook? Het lijkt me alleen vrij nutteloos om schoon water te filteren als het al gewoon veilig is om te drinken. En dan ook nog met een flesje dat niet fijn drinkt en piept. Dan wegen voor mij de voordelen niet tegen de nadelen op. Ik vind je reactie vrij denigrerend overkomen.

   | Reageer op deze reactie
 12. Manda Wassenaar schreef:

  Het punt wat je in je verhaal niet noemt is dat de fles BPA vrij is.

  | Reageer op deze reactie
 13. Debora schreef:

  Ik heb een Flip Top fles, ideaal! Er kan 750 ml in, kan in de vaatwasser, kan tegen een stootje en lekt niet. Water filteren hoeft voor mij niet, zeker niet als je ook nog moet zuigen en het geluid maakt. Voor mij geen Bobble!

  | Reageer op deze reactie
 14. Leny schreef:

  Ik heb een Bobble van 750 ml. Die kan in de vaatwasser en drinkt heel erg gemakkelijk. Dus ik ben een heel tevreden Bobble-gebruiker.

  | Reageer op deze reactie
 15. Bianca van Ewijk schreef:

  Ik ben heel blij dat ik hem heb gekocht. Ik ben dus iemand die normaal geen kraanwater kan verdragen behalve als het thee of koffie is of ranja. De bobble (paars filter) zorgt ervoor dat ik voldoende drink al lukt me dat niet altijd. Ik heb hem altijd bij. Is soms wat moeilijk omdat ik hem niet altijd bij kan vullen redelijk veel onderweg.
  Ik kan hem niet meer missen heb daarnaast ook andere flessen staan zoals die van Mepal die gebruik ik meestal als ik onderweg ben voor kortere stukjes die vul ik dan met ranja of ander drinken. Daarnaast heb ik sinds een aantal dagen de Bobble hot ook ideaal. Deze ook gekocht omdat de fles me zo goed bevalt en het plastic maar ik kan hem goed vasthouden en dat is nog wel is een probleem.
  Ik vind het geen onding voor mij is die ideaal en ik raad hem zelfs mensen aan. Alleen nu even uitzoeken ivm oude filter retour. Ik ga nu voor groen. Roze was een euro duurder.

  | Reageer op deze reactie
 16. Arno schreef:

  Bij ons op het werk (akzo sassenheim) hebben ze die flessen vandaag gratis uitgedeelt. Als ik meningen zo lees lijkt de fles wel verbeterd. En eerlijk gezegd heb ik het idee dat het water toch iets “zachter” van smaak is.

  | Reageer op deze reactie
 17. Tom schreef:

  Wat een hoop geleuter over het drinken van water uit een te duur, hip en onnodig flesje! Ongelooflijk eigenlijk dat zoveel mensen zoveel tijd besteden aan het schrijven over een zwaar ‘overhiped’ onderwerp als water drinken . En de commercie speelt daar heerlijk op in………… Wie hip wil zijn moet schijn lijden.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Aangezien veel mensen voorverpakt water drinken uit plastic flesjes uit de supermarkt, wat ontzettend slecht is voor het milieu, lijkt het me alleen maar goed dat het veel onder de aandacht wordt gebracht. Liever kraanwater uit ‘overhiped’ flesjes drinken dan nòg meer plastic in onze oceanen.

   | Reageer op deze reactie
  1. Irene schreef:

   Ik heb ook de bobblefles gekocht, ik vind het water zeker beter smaken en het is zachter. Wel vind ik hem lastiger schoon te maken.
   Ik heb hiervoor Doppers gekocht voor mijn gezin, maar ik vind het water erg naar plastic smaken ( ik heb het ook bij andere Dopper gebruikers nagevraagt en sommige proeven het niet, anderen weer wel). Ik vond dit een enorme tegenvaller van de Dopper. Het model van de fles is wel erg prettig en goed schoon te maken.

   | Reageer op deze reactie
 18. Tio schreef:

  Het is handig om mee te nemen naar bijv. Turkije of ander land. Dan weet je zeker dat je gezuiverd water binnen krijgt. het vergt wat zuigkracht in het begin maar alles went en ook dit. Je proeft het verschil. De smaak van het water is puur en zuiver als het uit de bobblefles wordt gedronken. . Het is dan vrij van kalk en chloor. het water kan in sommige delen van het land wat hard zijn daarom is goed gefilterd water van belang om de smaak puur en zuiver te houden van deze stoffen.

  | Reageer op deze reactie
 19. Peter schreef:

  Hey Iris niet….,

  Ik heb bij de kringloop zo’n Bobble gescoord. Heb er een nanocoated koperdraad omheen gewikkeld a la Keshe ( keshefoundation.org ). Dat zou het water ook zuiveren….

  Je moet dan om de hele fles met draad nog een isolerende laag maken, omdat je die nanowire niet mag aanraken.. Of je draagt handschoenen 🙂 …

  Ik ben benieuwd.. 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Marie schreef:

   Ik heb ook een Bobble omdat mijn kraanwater (België) niet lekker smaakt. In ons vorige huis was het veel neutraler. Ik beeld me dit echt niet in. Het water smaakt uit de Bobble gewoon beter

   | Reageer op deze reactie
 20. Charlotte schreef:

  Ik denk dat zo’n bobble flesje alleen zinnig is als je in een land woont waar het water zo hard is dat er daadwerkelijk veel chloor bij wordt gedaan, sommige delen van Engeland bijvoorbeeld (1x op een camping gestaan waar we zelfs met de sterkste Engelse thee de chloorsmaak niet konden maskeren, dus dat werd fleswater drinken…)

  Lood is trouwens geen organische verontreiniging. Organisch is eigenlijk alles wat uit koolwaterstoffen bestaat (bijvoorbeeld je lichaam, olie, alles wat leeft en uit de grond komt).

  Wat ik me wel afvraag is of een bobble relaxt is als je infusions wilt drinken? Schijfje citroen en munt erin enzo. Of wordt die smaak er dan uit gefilterd?

  | Reageer op deze reactie
 21. Ingrid schreef:

  Ik heb een Bobble nu een week of 10 en ik ben erg ontevreden. Lekt namelijk!

  | Reageer op deze reactie
 22. Nathalie schreef:

  Ik heb een Dopper en een Sistema. Beide zijn goed. Ja bij mij ging de Bobble ook na 10 weken lekken. Je kan dan beter voor een Dopper gaan of Sistema wil je niet te duur uitzijn koop dan een fliptop. Ze zijn 3.49 euro bij xenos.
  .

  | Reageer op deze reactie
 23. Suhela schreef:

  Ik ben wél voor het filteren van water, maar deze fles vind ik ook een onding. Om dezelfde reden, namelijk dat het water er niet makkelijk uit komt en dit het lastig én lawaaierig drinken maakt. Ik had géén idee dat dit een PET-fles is. Ik heb ook gehoord dan PET-flessen omstreden mbt langer gebruik, aangezien er nare stoffen kunnen vrijkomen als het oppervlak beschadigd raakt of verwarmd is geweest.
  Thuis gebruik ik veel glazen flessen. Voor onderweg heb ik nu een Doppler, waar ik heel blij mee ben. Zal na het lezen van dit stukje en mijn verbazing over de PET-Bobble, nog even checken wat voor plastic het is. 😛

  | Reageer op deze reactie
  1. Maya schreef:

   ik heb meteen die fles na aankoop terug gebracht toen ik het prijsje aan de onderkant verwijderde en het driehoekje PETE 1 made in USA las. Het plastic is weliswaar iets steviger dan van een wegwerpflesje maar PETE 1 is PETE 1 en is uitsluitend geschikt voor éénmalig gebruik, wat de fabrikant ook beweert. Zogenaamd een veilig flesje wat het water filtert. Of er niet al genoeg plastic eilanden zijn, drink vooral nooit water uit plastic flessen. Wat de fabrikant ook beweert, ik geloof er geen woord van. BPA vrij, oké maar wel gemaakt van PETE 1 . rotzooi dus. DIt plastic geeft altijd vreemde stoffen af die niet in ons lichaam horen en ze kunnen helemaal niet in zon liggen want dan komt er nog meer troep vrij..PET code 1 relatief veilig

   PET 1 of PETE 1 (polyethyleen tereftalaat) zie je vooral terug als het dunne plastic waarmee kleine water- en limonadeflesjes worden gemaakt. Voor eenmalig gebruik zijn deze flesjes veilig. Als je zeker wilt zijn, gebruik deze flesjes dan niet opnieuw, er is onderzoek gedaan waaruit blijkt dat ze DEHP lekken wanneer ze niet 100% perfect meer zijn. DEHP is mogelijk kankerverwekkend. Daarnaast kunnen er andere hormoonverstorende stoffen lekken.
   Een rvs drinkfles is echt een goede vervanging, je kunt ze goed schoonmaken, het materiaal neemt geen geurtjes en smaakjes op en ze gaan enorm lang mee.

   | Reageer op deze reactie
 24. inge schreef:

  ik dacht misschien handig in Spanje/Fuerteventura hoef je niet steeds water flessen te kopen. dus nu is de vraag heb ik daar iets aan ja of nee

  | Reageer op deze reactie
 25. Saskia van der Stelt schreef:

  Dit keer zelf iets uitkiezen als attentie voor de kerst. Een waterfles van Bobble. Al die plastic flessen kan niet meer ook al vul ik ze vaak misschien wel te vaak.
  ik was blij, nu iets minder. Ik lees het hier ook al. Geruisloos drinken is er niet bij. Ik dacht dat het aan mij lag maar niet dus. in de vaatwasser gedaan ook geen succes .
  Helaas ik ga opzoek naar een ander.

  | Reageer op deze reactie
 26. Martine schreef:

  Ik had eerst een dopper en na een paar weken zat de dop vol met schimmel terwijl ik er alleen water uit dronk en regelmatig schoon maakte.

  | Reageer op deze reactie
 27. Lisette schreef:

  Het gaat bij de bobble vooral om het bpa vrije. Uit water flesjes krijg je veel plastics binnen.
  En het water in nederland is dan wel top maar er zit toch veel rommel in zoals fluor, medicijnresten.
  Doordat je em dus her gebruikt verminded je aanzienlijk de plastic flessen afvalberg en het water smaakt ook nog eens beter.
  Ik ben het met jouw review dan ook niet eens.

  | Reageer op deze reactie
Back to Top