Terugblik: De 10 leukste films die ik in 2013 zag

Hoera! Ik heb de movie challenge ook dit jaar weer gehaald. Ik zat er deze keer zelfs ruim boven, het doel was om dit jaar 150 films te kijken. Ik keek er uiteindelijk 170. Dit is mijn top 10 van de beste, leukste en mooiste films die ik dit jaar zag. Dus niet per sé films die uit 2013 komen! Vorig jaar maakte ik ook zo’n top 10 voor 2012, dus het leek mij wel leuk om daar een traditie van te maken. Er staan een aantal films tussen die je misschien al eens voorbij hebt zien komen bij de maandelijkse filmtips. Maar ik heb mijn best gedaan om ook ‘nieuwe’ films te noemen.

camera
A possum and a movie camera (1943)

film pitch-perfect

#10 Pitch Perfect (2012)

Ik had niet verwacht dat ik deze film leuk zou vinden, dacht dat het zo’n standaard high school comedy was. Ik keek hem eigenlijk omdat ik alleen thuis was en mij een beetje verveelde. Maar ik heb zo vaak hard op gelachen door Fat Amy, een personage in de film, ge-wel-dig. Later zei Steve dat hij hem ook had gezien en dat zelfs hij het een leuke film vond. Dus ja, écht leuk, ook als je denkt dat het niet je ding is blijkbaar! [ Trailer ]

film the-straight-story

#09 The Straight Story (1999)

Een hele simpele en pure film. Niet altijd mijn ding, wel als het verhaal gewoon mooi en sterk is. Dan heb je ook niet veel hoempapa nodig om geboeid te blijven kijken. The Straight Story gaat over een oude man die een lange reis maakt op een grasmaaier om zijn zieke broer te bezoeken. Onderweg ontmoet hij verschillende mensen en maakt hij van alles mee. Indrukwekkend vond ik het! De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. [ Trailer ]

film-the-boat-that-rocked

#08 The Boat that Rocked (2009)

Wat een fijne film! Heel vrolijk, gezellig en feel good, deze ga ik zeker nog eens kijken tijdens een PMS-dag met heel veel chocolade. The Boat that Rocked gaat over een illegaal radiostation op een bootje dat in de Noordzee dobbert tijdens de jaren ’60. Ik geef deze film best vaak als tip als mensen mij vragen om filmtips, dus waarschijnlijk ken je hem al. Zo niet: ga hem zien, je krijgt er geen spijt van. [ Trailer ]

film the-cure

#07 The Cure (1995)

Huilen! The Cure is al een wat oudere film en laat het verhaal zien van Eric die bevriend raakt met zijn buurjongen Dexter die Aids heeft. Eerst houdt hij wat afstand, zijn moeder heeft hem aangepraat dat het besmettelijk is en keurt de vriendschap dan ook af. Maar die moeder is sowieso niet helemaal goed wijs, hij krijgt uiteindelijk ook een veel hechtere band met de moeder van Dexter. In het begin vond ik de film niet echt wat, maar je leeft op een gegeven moment zo mee met de jongens die druk in de weer zijn om een geneesmiddel te vinden. Een hele emotionele (zet de tissues maar klaar) en goede film. [ Trailer ]

filmtip_kings_of_summer

#06 The Kings of Summer (2013)

Die staat op een gedeelde plaats met The Way Way Back die ook uit 2013 komt. Beide hele toffe coming of age films. Maar als ik moet kiezen vond ik The Kings of Summer nét ietsje beter. Deze film gaat over drie vrienden die weglopen van huis en zelf een huisje bouwen in een bos. Maar dan komt er ineens een meisje in het spel. [ Trailer ]

film argo

#05 Argo (2012)

Aaaah, deze film was zo spannend! Niet eng-spannend, want daar houd ik totaal niet van. Maar wel zweethandjes-spannend. Om zes gegijzelde Amerikanen in Tehran te redden doet een CIA agent alsof hij een Hollywood producer is en een science fiction film wil opnemen in de gebergtes van Iran. Een waargebeurd verhaal trouwens, heftig! [ Trailer ]

film elizabethtown

#04 Elizabethtown (2005)

Eén van mijn favorieten. Voornamelijk door Kirsten Dunst. Drew (Orlando Bloom) zit in een dieptepunt nadat hij voor miljarden verlies heeft gezorgd bij het bedrijf waar hij werkt. Werkte. En dan krijgt hij ook nog te horen dat zijn vader onverwacht is overleden, wat eigenlijk ook wel een beetje zijn redding is. Leuke film! [ Trailer ]

film life-of-pi

#03 Life of Pi (2012)

De boek en de verfilming ervan zijn zo bekend dat ik verwacht dat het grootste deel van jullie Life of Pi allaaaang heeft gezien. Maar hij mag gewoon echt niet ontbreken in deze lijst, ik vond het zo’n mooie film om te zien. Het verhaal vond ik leuk en hoe het was gefilmd nog beter. Die tijger, whoa! Ja. Must see. Als je dat nog niet had gedaan in ieder geval. [ Trailer ]

filmtip_the_fall

#02 The Fall (2006)

Volgens mij is dit al de derde of vierde keer dat ik The Fall op mijn blog noem, maar die film is dat gewoon waard! Ik heb hem nu al een aantal keer gezien en hij blijft zó goed. De film speelt zich af rond de jaren ’20, een stuntman ligt in het ziekenhuis net als Alexandria (het schattigste meisje ooit!) en vertelt haar een fantasierijk verhaal dat heel mooi in de film wordt uitgebeeld. Ik vind het leuk om te zien hoe het fantasie gedeelte steeds meer overloopt in de realiteit, en dat kindje, ah, zó schattig. Ik wil in haar wangetjes knijpen. [ Trailer ]

film-the-perks

#01 The Perks of Being a Wallflower (2012)

Voor mijn 15e verjaardag zocht ik het boek The Perks of Being a Wallflower uit als verjaardagscadeau van mijn ouders. Ik las het in één ruk uit. En nog een keer. En nog een keer! Vooral als awkward en niet-zo-blije tiener was het boek herkenbaar en gewoon heel tof om te lezen. Toen ik hoorde dat het boek verfilmd werd, was ik zó benieuwd! Stiekem ook wel een beetje bang dat het uiteindelijk een grote teleurstelling zou worden, maar dat was gelukkig nergens voor nodig. Ik vind de film net zo goed als het boek. [ Trailer ]

Slechtste films die ik zag dit jaar: Hachi (hartstikke schattig allemaal hoor, maar die film had ook makkelijk in een Youtubefilmpje van vijf minuten gepast), Only God Forgives (daar ging m’n Gosling crush..), Whatever Works (alles aan deze film vond ik gewoon naar en saai), Music & Lyrics (WHY?), Waiting for Forever (gaap), Skyfall (gaaaaap) en Cosmopolis (wtf?).

Back to Top