10 x Groene voornemens voor 2016

Inspiratie nodig voor je lijstje met voornemens? I’m your girl! Wat dacht je van deze tien groene voornemens:

groene voornemens: eigen tas

1. Stop in al je tassen een mini-tasje

Vanaf januari mogen winkels geen gratis plastic tasje meer aan je meegeven. Een goede meid is op haar toekomst voorbereid, dus stop in àl je tassen zo’n klein opvouwbaar mini-tasje (zoals deze* of deze*) zodat je zeker weet dat je je tas niet vergeet. En zorg ervoor dat je een goede, stevige boodschappentas hebt! Mijn lievelingstassen daarvoor zijn die van Hinza en Windward Made, er kan veel in en ze zijn stevig genoeg voor zware boodschappen.

*affiliatelinks want kerstboodschappen zijn dúúr.

groene voornemens: eerlijke bank

2. Stap over naar een eerlijke bank

Wil je iets doen dat écht het verschil maakt? Stap over naar een eerlijke bank! Dit was mijn goede groene voornemen van vorig jaar en ik ben nog steeds erg blij dat ik dit heb gedaan. Mijn hele leven zat ik bij Rabobank, ik was tevreden qua service maar zij gebruikten mijn geld niet voor dingen waar ik achtersta (denk bijvoorbeeld aan megastallen, daar wordt deze vegetariër niet blij van). Triodos doet dat wel. ASN is ook een goede optie. Lees er hier meer over.

groene voornemens: plantaardig

3. Eet (vaker) plantaardig

Ook als vegetariër is dit iets wat ik elk jaar weer als groene voornemen voor mijzelf in mijn achterhoofd houd. Want wist je dat het voor het milieu niet veel verschil maakt of je nu voor vlees of voor kaas of een vleesvervanger op basis van zuivel kiest? Gelukkig bestaan er veel lekkere plantaardige recepten! In mijn receptenindex kan je de recepten filteren op ‘veganistisch’, je krijgt dan meer dan 80 recepten te zien.

groene voornemens: boc n roll

4. Kies voor herbruikbaar

Hier heb ik een aantal fijne producten voor gereviewd het afgelopen jaar. Denk aan de Food Huggers en bijenwasdoeken om vershoudfolie te vervangen. De mensen van Food Huggers hebben nu óók Bowl Huggers uitgebracht, deze review ik binnenkort. Om boterhamzakjes te vervangen zijn sandwichsleeves of de Boc’n’Roll handig. De Nederlandse webshop Babongo.nl heeft veel van dit soort handige eco-goodies te koop. En qua drinkflessen zijn de flessen van Dopper en KRNWTR mijn favorieten. Voor een koffie to go kan je je eigen (KeepCup-)beker gebruiken, bij Starbucks krijg je dan zelfs 30 cent korting op je drankje. Kijk voor meer tips over afvalvrij leven bij De Groene Meisjes en emma + john.

groene voornemens slow fashion

5. Kies voor slow fashion

Ik hoop dat dit dé trend voor 2016 wordt. Fast fashion is uit! Kies voor tijdloze kleding van goede kwaliteit die lang mee gaat en skip de Primark, Zara en de rest. “Maar daar heb ik geen geld voor” krijg ik vaak als reactie. Dan ben ik als arme student je blij om te vertellen dat ik júist geld bespaar sinds ik alleen nog maar van duurzame merken koop. Daardoor doe ik namelijk minder impulsaankopen en denk ik goed na over mijn kledingstijl en of het een kledingstuk is dat ik écht nodig heb.

groene voornemens energie

6. Stap over naar een groene energie

Ik schreef er al eens een Groene Tip over, hierin vind je een lijst van energieleveranciers op volgorde van hoe duurzaam ze zijn op basis van onderzoek van vorig jaar. Er is inmiddels een nieuwe stroomranglijst op de website van Greenpeace beschikbaar, handig om mee te nemen in je keuze voor een andere, écht groene, energieleverancier.

groene voornemens: vegan challenge

7. Doe mee aan een challenge

Leuke challenges zijn: Warmetruiendag (5 februari 2016) waarbij je de verwarming lager of uit zet en een warme trui aan doet en de Vegan Challenge (april 2016) waarbij je een maand lang vegan eet. Opgemärkt heeft een mooie kalender met duurzame voornemens samengesteld waarbij elke maand een nieuwe challenge wordt genoemd. Van makkelijk (zorg ervoor dat er een maand lang geen roltrap voor je aangaat) tot meer uitdagende challenges. Laat het in de comments vooral weten als je nog meer leuke groene initiatieven weet!

groene voornemens: nee nee sticker

8. Plak een nee-nee sticker op je brievenbus

Eén van de makkelijkste dingen die je kan doen; de nee-nee sticker kan je namelijk gratis ophalen bij je gemeente en zorgt ervoor dat je heel wat minder oud papier op je deurmat krijgt. Reclamefolders kan je ook online bekijken.

groene voornemens: minimaliseren

9. Minimaliseer à la Marie Kondo

Dit is mijn belangrijkste voornemen voor 2016. Iets waar ik dit jaar al mee begon, maar wat nog steeds beter kan. Minimaliseren! Ik merk dat het hebben van minder spullen rust geeft en ervoor zorgt dat ik beter nadenk over nieuwe aankopen. Ik kan het aanraden om een kraam te huren bij Jouw Marktkraam, maar je kan je overbodige spullen natuurlijk ook op Marktplaats zetten of doneren aan een kringloopwinkel.

groene voornemens: vriezer ontdooien

10. Ontdooi je vriezer regelmatiger

En we sluiten af met deze spectaculaire tip! Niet echt hè? Maar wel erg handig nu de feestdagen dichterbij komen. Want meer ruimte in de vriezer betekent méér eten! Door het regelmatig ontdooien en schoonmaken van je vriezer zorg je ervoor dat je energie bespaart. Het kost het apparaat namelijk meer moeite (en dus energie) om de inhoud van de vriezer koud te houden als er een ijslaag aan de binnenkant zit. Dan weet je gelijk wat mijn klusje van de dag wordt, want ik heb dit alweer veel te lang uitgesteld.. Ik vind het fijn om dat soort dingen aan het eind van het jaar toch nog even te doen, zodat ik 2016 echt met een schone lei kan beginnen!

Je kan dit lijstje zien als een ‘the best of’ van de Groene Tips waar ik mij afgelopen jaar mee bezig hield. Plus wat extra tips! Wat zijn jouw voornemens voor het nieuwe jaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

35 reacties op “10 x Groene voornemens voor 2016

 1. Laura schreef:

  Superleuk artikel! Ik heb gelijk even gekeken: ik ga ook overstappen van bank. Even vanavond uitzoeken hoe dat moet, haha.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Yay wat goed! Ik dacht dat het heel ingewikkeld was (daarom heb ik het hééél lang uitgesteld steeds) maar het valt echt reuze mee qua dingen regelen 🙂

   | Reageer op deze reactie
 2. Ester schreef:

  Ik vind je groene tips erg inspirerend. Zo ben ik ooit na het lezen van je blog naar de gamma gereden om alle peertjes te vervangen door spaarlampen. (Inmiddels hangen er gelukkig bijna overal echte lampen en zijn de verhuislampen verdwenen.) Ook eet ik mede dankzij jou veel minder vlees. Ik heb een ja/nee sticker, alleen mis ik de “er is post!” boekjes van PostNL en de graris meereiskaartjes van de NS. Dat is wel jammer.
  Sommige tips heb ik geprobeerd en vond ik niks. Ik kreeg bij Jouw Marktkraam mijn inlegbedrag er niet uit. Mijn conclusie: je moet wel écht wat spullen hebben wil het de moeite lonen.
  En wat betreft de duurzame kleding… Ik had een super leuk shirtje van Miss Green deze zomer. De kwaliteit leek heel goed. Maar na 2 maanden dragen voelde de stof al dun aan en begonnen de randjes te krullen. Ontzettend jammer voor een shirt van 60 euro! Mijn doorsnee H&M shirtjes gaan gemiddeld veel langer mee. Ik ben mede door jouw inspiratie wel flink minder kleren gaan kopen, en ik heb heel wat oude kleding weggebracht naar de H&M (want die beloven dat ze daar ook allemaal duurzame dingen mee doen, en je krijgt een kortingsbon per tas). Ik koop alleen nog maar iets nieuws als ik het echt leuk vind of nodig heb. Maar ik zal niet meer zomaar duurzaam kopen omdat iets het labeltje ‘duurzaam’ heeft. (Ik bedoel, bv de broeken van kuyichi, omg, zoveel fijner dan een H&M broek! Die zijn het geld wel echt waard.)

  | Reageer op deze reactie
 3. Benthe schreef:

  Mijn voornemen op groen gebied is: eet/koop lokaal! Waarom eieren die al een groot aantal kilometers hebben afgelegd terwijl de buren drie km verderop ook prima eitjes hebben? (Etc.) Ik heb onlangs een beleidsnota geschreven over klimaatverandering, waarvan een van de door ons voorgestelde beleidsalternatieven een vlees/zuiveltax is. Ook dat heeft me bewust gemaakt van hoe slecht vlees eigenlijk is voor het milieu, en alhoewel ik geen vegetarier ben, wil ik ook minder, en dan vooral ook minder belastend, vlees gaan eten.

  | Reageer op deze reactie
 4. Inge schreef:

  Ahh ja fijn dit overzichtje! Ik had al eens geïnformeerd naar groene boterhamzakjes maar het was er nog niet van gekomen om er daadwerkelijk één aan te schaffen. Ik ga eens mooi op onderzoek uit deze feestdagen 🙂

  | Reageer op deze reactie
 5. Godelieve schreef:

  Bedankt voor al je leuke groene tips Iris!
  Veel van de dingen die jij noemt doe ik al. Zo staat de verwarming hier vrij laag en dragen we elke dag een warme trui. Ook neem ik altijd zelf tassen mee naar de winkel en heb ik altijd een katoenen boodschappentasje in mijn handtas.

  Ik wens jou en Steve hele prettige en gezellige kerstdagen 🙂

  | Reageer op deze reactie
 6. Veerlez schreef:

  Ik ben zo blij dat het tegenwoordig zoveel aandacht is voor het groene leven, ik geloof dat ik eigenlijk bijna alle tips wel doe, indien mogelijk! Ik heb zelf geen zeggenschap over de elektriciteit, maar verder kabaam, bijna alles! 🙂 Ik ben vooral zo blij dat er geen plastic tasjes meer kosteloos worden weggegeven! En ik hoop echt op dat steeds meer mensen voor duurzame kleding gaan! Ik hoop dat je hier heel veel mensen mee aansteekt! yeah! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 7. Linda schreef:

  Ah toffe tips! Er ligt bij een vriendin nog een Dopper voor me klaar, maar ik gebruik sowieso mijn flesjes vaker – en kraanwater – dus dat scheelt al. De vriezer is pas ontdooid én ik ga één dezer dagen een nee-ja-sticker aanvragen bij de gemeente – mijn man wil wel graag nog de krantjes lezen, maar de folders gaan er dus sowieso uit in het nieuwe jaar! 🙂 Voel me al wat groener nu haha!

  | Reageer op deze reactie
  1. Linda schreef:

   Oh en trouwens, ik vind het vét goed dat er geen gratis plastic tasjes meer worden gegeven! Eigenlijk vind ik zelfs dat ze er helemaal uit moeten, maar hé, dit is een goed begin natuurlijk 😉 Ik heb eigenlijk altijd al wel een tasje bij me waar wat extra’s in kan, wel zo handig en ik vind het altijd zo stom als mensen met 100 tasjes lopen waar dan nog 100 spullen bij kunnen en dat ze dan bij het volgende kleine dingetje wat ze kopen nóg een tasje willen…

   | Reageer op deze reactie
 8. Merel schreef:

  Ah super leuk om al dit soort tips en onderwerpen weer eens even op een rijtje te zien staan! Lekker bezig! X

  | Reageer op deze reactie
 9. Ise schreef:

  Veel bruikbare tips! Ik ga komend jaar ook weer een beetje extra opletten 🙂

  | Reageer op deze reactie
 10. Madam Elisa schreef:

  Heel veel punten worden al uitgevoerd hier 🙂 Heb ik nu toch het gevoel dat we best goed bezig zijn. (miste dat gevoel even 😉 )

  | Reageer op deze reactie
 11. G. schreef:

  Met een groot deel van deze voornemens ben ik al een tijdje bezig, of ik ben in elk geval van plan om ermee aan de slag te gaan! 🙂 Zo ben ik twee dagen geleden overgestapt naar ASN (na dit vrij lang uitgesteld te hebben), heb ik standaard een extra tasje in mijn tassen en ben ik druk bezig met minimaliseren. Ik heb al een aantal spullen apart gezet die ik zou willen verkopen, misschien wel via Jouw Marktkraam… na jouw enthousiasme over dat concept ben ik wel erg nieuwsgierig geworden, moet ik zeggen! Wat fijn dat je even alles op een rijtje gezet hebt! Jij bent al heel goed bezig ^^.

  | Reageer op deze reactie
 12. Iris schreef:

  Goede voornemens en je bent al zo goed bezig met alles! Heel veel van deze voornemens heb ik inmiddels ook al overgenomen, dus ik ga ook de goede kant op, joepie 😀

  | Reageer op deze reactie
 13. Elaintje schreef:

  Wat een fijn artikel. Blij dat ik een aantal dingen al doe. Maar die bank nog steeds niet gedaan terwijl ik er al vaker met mijn vriend naar gekeken heb. Goed voornemen voor 2016!

  | Reageer op deze reactie
 14. Iris schreef:

  Nummertje een vind ik een erg positieve ontwikkeling. Bij Zeeman kun je van die vouwbare tasjes kopen (voor een euro) en je mag een nieuw tasje halen als de oude stuk is. Ik weet niet of het tijdelijk was, maar volgens mij niet.

  | Reageer op deze reactie
 15. Lotte schreef:

  Ik zou eens moeten checken waar de Belgische banken het geld van hun klanten voor gebruikt. Ik wil ook geen bank helpen die mijn zuurverdiende centjes gebruikt voor dieronvriendelijke projecten of iets dergelijks.
  Trouwens weer zalige foto’s van Bunny 🙂

  | Reageer op deze reactie
 16. Charelle schreef:

  Oh wat een Super fijne voornemens dit allemaal! Ik ga die neenee sticker meteen in mijn agenda zetten want ik vergeet dat echt steeds! En bij de bank had ik echt nooit stilgestaan… Ga ik me ook eens in verdiepen!

  | Reageer op deze reactie
 17. Anneke schreef:

  De vriezer wil ik sowieso nog in de kerstvakantie schoonmaken en wij hebben ook een neenee sticker. Helaas wordt er alsnog wel eens reclame door de bus gegooid…

  | Reageer op deze reactie
 18. Julie schreef:

  Erg goede tips! Er zijn veel dingen bij die ik nog wel eens kan proberen 🙂
  Groetjes en een fijne kerst! x

  | Reageer op deze reactie
 19. Djuli schreef:

  Goede tips! Ik ben al goed op weg (ik eet vegan, neem een berg linnen tasjes mee naar de supermarkt en ik heb Food Huggers en een Dopper), maar ik wil nog een stuk groener leven. In 2016 ga ik meer eerlijke kleding kopen en wil ik vaker verpakkingsvrij winkelen.

  | Reageer op deze reactie
 20. Natasja schreef:

  Dat stukje over de bank zette me wel aan het denken, nooit over nagedacht op zo’n manier! Mooie tips Iris, heel inspirerend! Stoffen boodschappentas check, spaarlampen en groene energie ook maar ik heb nog wat te gaan. Het minimaliseren probeer ik ook maar vind ik erg lastig, merk wel dat het ook meer opgeruimd in mijn hoofd voelt.

  | Reageer op deze reactie
 21. Kim schreef:

  Goede tips. Ik heb altijd een tasje in mijn handtas, een nee nee sticker heb ik ook al sinds het begin op de deur en qua kleding koop ik vaak wel duurdere kleding, maar of het duurzaam is, geen idee. Ik heb een no Frost vriezer dus er zit nooit ijs in.

  | Reageer op deze reactie
 22. Angélica schreef:

  Ha, ik heb toevallig een paar weken geleden mijn vriezer ontdooit! Wel voor het eerst in bijna 4 jaar…. Oeps! Maar wat was het nodig, en hoeveel ruimte heb ik nu! Meteen pizza’s ingeslagen 😉

  Overstappen naar een andere bank zit ik ook over na te denken en ik heb altijd katoenen tasjes bij me, dus dat komt vast goed 🙂 En zo’n sticker heb ik ook, wat een verschil maakt dat!

  Slow Fashion is ook een goede! Ik probeer zoveel mogelijk kleren bij bijv. de kringloop te halen, scheelt ook weer iets. Maar mooie duurzame dingen is wel beter ja, dan al dat goedkope rotzooi. Zo koop je ook minder en dat houdt Marie Kondo ook weer tevreden 😉

  | Reageer op deze reactie
 23. Sabrina schreef:

  Aah dit zijn zulke goede tips allemaal! Inspireert mij ook haha, zeker de ‘nee nee’-sticker want ik krijg echt belachelijk veel post altijd. Heel veel succes ermee volgend jaar!!

  | Reageer op deze reactie
 24. Yara Miora schreef:

  Oh maar dit is super handig! Ik wil al heel lang wat stappen zetten maar weet nooit waar ik moet beginnen met groener leven! Leuke lijst 🙂 <3

  | Reageer op deze reactie
 25. Miriam schreef:

  Warme truien dag lijkt mij wel wat, aangezien ik het gewoon altijd standaard koud heb! ;p

  | Reageer op deze reactie
 26. Bianca schreef:

  Voel me toch goed bezig;) Deel van de tips doe ik gewoon al
  – nee-nee sticker
  – heb een broodhambakje + drinkbeker voor lunch naar werk
  – sowieso eerder een vest / trui extra aan ipv verwarming hoger
  – scheid netjes mijn afval
  – ontdooide mijn vriezer al regelmatig;)
  – Jouw Marktkraam ook geprobeerd! Maar waar ik over Hedel SUPER tevreden was, viel het in Maarssen tegen (niet mijn kraamhuur eruit) dus het ligt echt aan de plaats of het wel of geen nut heeft;)) (tevens staat er alweer stapel klaar die op marktplaats moet)
  – duurzame kleding: niet perse (mede om reactie die Ester ook al gaf: soms is de kwaliteit echt slecht), maar wel minder kleding.

  | Reageer op deze reactie
 27. Desiree schreef:

  Leuk en vooral handig artikel! Ik moet echt mee doen aan nummer een! Scheelt zoveel en het is maar een kleine moeite!

  | Reageer op deze reactie
 28. Sytske schreef:

  vind je het erg, ik ga wat van je goede voornemens jatten denk ik.. haha.. Overstappen van bank is inderdaad ook zo’n ding bij mij. Zit al sinds jaar en dag bij ABN Amro, maar ja dat is niet zo’n groene bank. Al het geregel, overal je nieuwe rekeningnr doorgeven (waarom kan je niet hetzelfde nr houden..) maar ik ga het dit jaar toch echt doen. De rest doe ik al veel, laatst een super mooi vest van Alchemist gekocht, echt een die nog jaren mee gaat.
  Ik deed altijd met de veganchallenge mee, dit jaar neit vanwege een nieuwe baby waardoor mn hoofd er niet naar stond, maar dit jaar wil ik er weer aan mee doen.
  Oh ja en vriezer ontdooien.. vind ik alleen zo lastig want waar laat je de spullen uit je vriezer? in mijn geval veel flesjes borstvoeding..

  | Reageer op deze reactie
 29. Rowan schreef:

  Wat een goede en leuke tips! Aangezien het mijn doel is om aankomend jaar nog (milieu) bewuster te leven, heb ik hier zeker iets aan! Bedankt!

  | Reageer op deze reactie
 30. Valerie schreef:

  Je hebt hele leuke tips die je ook inderdaad waar kan maken. Ik ga eens een paar apps downloaden en meedoen aan de dont-challenge. Qua bank omswitchen heb ik paar jaar geleden gedaan. Rabobank is inderdaad een geldtrekker die ook nog eens onnoemelijk veel post verstuurd. Ik zit bij RegioBank en mijn financieuse is ook nog een bekende, ik kan alles makkelijk online of telefonisch afhandelen zonder al te lang wachten! Ben benieuwd naar hoe je ‘moestuintje’ het van de zomer gaat maken, ik zelf ga er ook aan beginnen en ga een toiletrolletjes & eierdozen voor gebruiken.

  | Reageer op deze reactie
Back to Top