10 x Groene voornemens voor 2016

Inspiratie nodig voor je lijstje met voornemens? I’m your girl! Wat dacht je van deze tien groene voornemens:

groene voornemens: eigen tas

1. Stop in al je tassen een mini-tasje

Vanaf januari mogen winkels geen gratis plastic tasje meer aan je meegeven. Een goede meid is op haar toekomst voorbereid, dus stop in àl je tassen zo’n klein opvouwbaar mini-tasje (zoals deze* of deze*) zodat je zeker weet dat je je tas niet vergeet. En zorg ervoor dat je een goede, stevige boodschappentas hebt! Mijn lievelingstassen daarvoor zijn die van Hinza en Windward Made, er kan veel in en ze zijn stevig genoeg voor zware boodschappen.

*affiliatelinks want kerstboodschappen zijn dúúr.

groene voornemens: eerlijke bank

2. Stap over naar een eerlijke bank

Wil je iets doen dat écht het verschil maakt? Stap over naar een eerlijke bank! Dit was mijn goede groene voornemen van vorig jaar en ik ben nog steeds erg blij dat ik dit heb gedaan. Mijn hele leven zat ik bij Rabobank, ik was tevreden qua service maar zij gebruikten mijn geld niet voor dingen waar ik achtersta (denk bijvoorbeeld aan megastallen, daar wordt deze vegetariër niet blij van). Triodos doet dat wel. ASN is ook een goede optie. Lees er hier meer over.

groene voornemens: plantaardig

3. Eet (vaker) plantaardig

Ook als vegetariër is dit iets wat ik elk jaar weer als groene voornemen voor mijzelf in mijn achterhoofd houd. Want wist je dat het voor het milieu niet veel verschil maakt of je nu voor vlees of voor kaas of een vleesvervanger op basis van zuivel kiest? Gelukkig bestaan er veel lekkere plantaardige recepten! In mijn receptenindex kan je de recepten filteren op ‘veganistisch’, je krijgt dan meer dan 80 recepten te zien.

groene voornemens: boc n roll

4. Kies voor herbruikbaar

Hier heb ik een aantal fijne producten voor gereviewd het afgelopen jaar. Denk aan de Food Huggers en bijenwasdoeken om vershoudfolie te vervangen. De mensen van Food Huggers hebben nu óók Bowl Huggers uitgebracht, deze review ik binnenkort. Om boterhamzakjes te vervangen zijn sandwichsleeves of de Boc’n’Roll handig. De Nederlandse webshop Babongo.nl heeft veel van dit soort handige eco-goodies te koop. En qua drinkflessen zijn de flessen van Dopper en KRNWTR mijn favorieten. Voor een koffie to go kan je je eigen (KeepCup-)beker gebruiken, bij Starbucks krijg je dan zelfs 30 cent korting op je drankje. Kijk voor meer tips over afvalvrij leven bij De Groene Meisjes en emma + john.

groene voornemens slow fashion

5. Kies voor slow fashion

Ik hoop dat dit dé trend voor 2016 wordt. Fast fashion is uit! Kies voor tijdloze kleding van goede kwaliteit die lang mee gaat en skip de Primark, Zara en de rest. “Maar daar heb ik geen geld voor” krijg ik vaak als reactie. Dan ben ik als arme student je blij om te vertellen dat ik júist geld bespaar sinds ik alleen nog maar van duurzame merken koop. Daardoor doe ik namelijk minder impulsaankopen en denk ik goed na over mijn kledingstijl en of het een kledingstuk is dat ik écht nodig heb.

groene voornemens energie

6. Stap over naar een groene energie

Ik schreef er al eens een Groene Tip over, hierin vind je een lijst van energieleveranciers op volgorde van hoe duurzaam ze zijn op basis van onderzoek van vorig jaar. Er is inmiddels een nieuwe stroomranglijst op de website van Greenpeace beschikbaar, handig om mee te nemen in je keuze voor een andere, écht groene, energieleverancier.

groene voornemens: vegan challenge

7. Doe mee aan een challenge

Leuke challenges zijn: Warmetruiendag (5 februari 2016) waarbij je de verwarming lager of uit zet en een warme trui aan doet en de Vegan Challenge (april 2016) waarbij je een maand lang vegan eet. Opgemärkt heeft een mooie kalender met duurzame voornemens samengesteld waarbij elke maand een nieuwe challenge wordt genoemd. Van makkelijk (zorg ervoor dat er een maand lang geen roltrap voor je aangaat) tot meer uitdagende challenges. Laat het in de comments vooral weten als je nog meer leuke groene initiatieven weet!

groene voornemens: nee nee sticker

8. Plak een nee-nee sticker op je brievenbus

Eén van de makkelijkste dingen die je kan doen; de nee-nee sticker kan je namelijk gratis ophalen bij je gemeente en zorgt ervoor dat je heel wat minder oud papier op je deurmat krijgt. Reclamefolders kan je ook online bekijken.

groene voornemens: minimaliseren

9. Minimaliseer à la Marie Kondo

Dit is mijn belangrijkste voornemen voor 2016. Iets waar ik dit jaar al mee begon, maar wat nog steeds beter kan. Minimaliseren! Ik merk dat het hebben van minder spullen rust geeft en ervoor zorgt dat ik beter nadenk over nieuwe aankopen. Ik kan het aanraden om een kraam te huren bij Jouw Marktkraam, maar je kan je overbodige spullen natuurlijk ook op Marktplaats zetten of doneren aan een kringloopwinkel.

groene voornemens: vriezer ontdooien

10. Ontdooi je vriezer regelmatiger

En we sluiten af met deze spectaculaire tip! Niet echt hè? Maar wel erg handig nu de feestdagen dichterbij komen. Want meer ruimte in de vriezer betekent méér eten! Door het regelmatig ontdooien en schoonmaken van je vriezer zorg je ervoor dat je energie bespaart. Het kost het apparaat namelijk meer moeite (en dus energie) om de inhoud van de vriezer koud te houden als er een ijslaag aan de binnenkant zit. Dan weet je gelijk wat mijn klusje van de dag wordt, want ik heb dit alweer veel te lang uitgesteld.. Ik vind het fijn om dat soort dingen aan het eind van het jaar toch nog even te doen, zodat ik 2016 echt met een schone lei kan beginnen!

Je kan dit lijstje zien als een ’the best of’ van de Groene Tips waar ik mij afgelopen jaar mee bezig hield. Plus wat extra tips! Wat zijn jouw voornemens voor het nieuwe jaar?

Back to Top