Eat yo’ veggies

Mijn lievelingsgroenten zijn portobello’s, gebakken met wat sojasaus doen ze me denken aan malse biefstukjes. Net als aubergine trouwens. Ik houd van de stevige structuur. Vriendlief zegt dat het absoluut niet naar biefstuk smaakt trouwens, dus waarschijnlijk ben ik de smaak van vlees gewoon vergeten. Wat eigenlijk ook niet zo erg is, ik was toch nooit zo’n vleeseter.

Vintage Veggies
Seed & Plant Catalogue (1897) via SIL

Vroeger ook niet, toen hield ik vooral van tomaatjes met zout, plakjes komkommer in azijn, olie en peper, of spitskool die mijn moeder bakte met wat pindakaas. En de witte bonen in tomatensaus die we standaard elke maandag aten als papa kookte. Dan maakte hij ook speklappen maar die at ik altijd met tegenzin op. Met gekookte aardappelen natuurlijk. Elke avond. Waar ik ook niet zo’n fan van was, alleen als ik er drie liter jus en een kilo zout overheen deed. Elke zondag aten we groentesoep, misschien was het alleen zo nu en dan op een zondag, maar in mijn herinneringen was zondag soepdag. Verder was ik volgens mij nog niet zo’n fervent groente-eter als dat ik nu ben. Maar de Hollandse bereiding is sowieso niet heel florissant voor groenten, dus dat kan je een kind ook niet kwalijk nemen. Toen ik uit huis ging en zelf voor mijn eten moest zorgen, heb ik bijna nooit meer het standaard Hollandse trio – (nep)vlees, groente en aardappelen – op mijn bord gehad.

Een hele maïskolf met boter vind ik trouwens ook de bom. Toen ik dat voor het eerst zelf maakte moest ik mama bellen om te vragen hoe dat moest. Toen kon ik nog geen eens een ei koken. Oeps. Maar na veel (mislukte) recepten uit kookboeken en hulp van het internet ben ik toch aardig ver gekomen wat koken betreft. Ik maak de beste zuurkool die zelfs mijn zuurkoolhatende vriend lekker vindt, dat zegt ‘ie althans. Op mijn salades, met dressing die niet eens uit een zakje komt, ben ik het meest trots. En gegrilde groenten zijn mijn lievelings, maar meestal ben ik daar te lui voor en worden ze alleen even simpel aangebakken. Want ze moeten wel knapperig blijven. Groente is heus wel superduperlekker, als je het maar goed bereidt.

Spring Catalogue (1897) via SIL
Spring Catalogue (1897) via SIL

Met uitzondering van boerenkool overigens. Hoe gezond het ook is, ik vind de smaak zó vies. Net als spruitjes en doperwtjes. En spinazie uit een potje. Vroeger speelde ik er dan een beetje mee op mijn bord. Dit is de moderne versie van spelen met je veggies:

Play with yo’ veggies


Tof hè? Heel lang geleden zag ik hem eens op Facebook voorbij komen en toen dacht ik nog ‘die moet ik op mijn blog zetten!’ maar daar kwam het nooit van. Wat is jouw lievelingsgroente? (En welke groente vind je echt heel vies?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

26 reacties op “Eat yo’ veggies

 1. Chantal schreef:

  Ik walg echt van zuurkool. Brr!!! En boerenkool en taugé (is dat een groente?) en spinazie eet ik ook nooit zomaar (maar met roomkaas er een saus van gemaakt is het wel lekker). Maar ik word wel heel blij van sperziebonen en van spruitjes. Wel met satesaus trouwens, want ik ben een soort van satesaus verslaafde. Oh! En witte bonen in tomatensaus is nog steeds een favoriet.

  Groente staat me zeker niet tegen. Vooral als het koud is buiten vind ik het heerlijk om mezelf achter een bord brocolie, aardappels en vlees te zetten. Maar over het algemeen eet ik mijn meeste groente in combinatie met rijst (want ik ben te lui om aardappels te schillen. En ik vind aardappels saai).

  | Reageer op deze reactie
 2. Natasja schreef:

  Ik haaaaaaaaaat gekookte witlof en radijsjes! Wel heel lekker zijn spruitjes (ja echt), ordinaire spinazie (liefst uit de diepvries) en eigenlijk best wel veel groenten. Zou het alleen meer moeten eten.

  | Reageer op deze reactie
 3. Nanda schreef:

  Ik hou van aubergine, zo lekker vind ik dat. En tomaatjes die gepoft zijn in de pan. En witlof met ham en kaas vind ik ook lekker ennnn doperwten ook en spinazie en wortels ook.. Ik vind alles lekker 🙂
  Oke, broccoli is niet mijn lievelings, maar soms eet ik het wel.

  | Reageer op deze reactie
 4. Karlijn schreef:

  Als je mij blij wilt maken tijdens het eten, dan lukt dat met heel veel groentes. Zo lekker, ik ben vooral gek op courgette, aubergine, mais en paprika. Maar ook champignons, lekker roerbakken! Ik eet eigenlijk niet zo vaak vlees. Maar rode kool, ielll!!! Daar houd ik echt niet van, ik weet niet wat het is maar de rillingen lopen er van over me rug als ik het woord alleen al hoor 🙂 Spruitjes vind ik wel heel lekker, vooral als ze geroerbakt zijn. Zoals je merkt, roerbak ik nogal veel 🙂

  | Reageer op deze reactie
 5. Zina schreef:

  Ik vind juist bloemkool en spruitjes heel lekker, haha! Maar stiekem ben ik nog steeds niet een echt groenten-mens, al gaat het wel steeds beter. Vorige week heb ik zelfs aubergine gegeten *trots* Het ligt er vaak maar net aan hoe het bereid wordt, gekookt vind ik vaak niet zo lekker, gebakken of gegrild wel.

  | Reageer op deze reactie
 6. ellen schreef:

  die video, gaaf! ik vind paprika erg lekker, eigenlijk eet ik de meeste groentes verwerkt in een stoofpot. Dat vind ik lekker 🙂

  | Reageer op deze reactie
 7. marloes schreef:

  Volgens mij vind ik geen enkele groente écht vies. Witlof zal nooit mijn favoriet worden.
  Heb je wel eens boerenkoolchips geprobeerd? Erg lekker met een beetje wasabipoeder

  | Reageer op deze reactie
 8. Aline schreef:

  Ohhh jij herinnert me er aan dat ik altijd nog eens maïskolven moet maken. Lekker met kruidenboter hmmm <3 Bij ons was vroeger ook standaard zondag soepdag haha, lekker een huge ass pan groentesoep. Die de dag erna nóg lekkerder was. Als klein kind at ik nooit groentes (want: vies) en mijn moeder zich maar zorgen maken over dat ik niet m'n vitaminen binnen zou krijgen. Nu maak je me blij met een grote lekkere salade met van alles en nog wat erin. Ben niet zo van de gekookte groentes. Ik heb volgens mij nog nooit zo'n lange comment over groentes getypt.

  | Reageer op deze reactie
 9. Marlies schreef:

  Ik lust volgens mij alle groentes wel. Mijn lievelings? Peultjes/sugarsnaps en asperges. Yum!

  | Reageer op deze reactie
 10. Con leche schreef:

  Ik vind volgens mij alle groentes wel lekker, maar met witlof maak je me niet echt heel blij. Dat eet ik dan wel eens als salade met tomaatjes e.d. Verder zijn veggies jammiejjj!

  | Reageer op deze reactie
 11. James schreef:

  Bah bah bah ik gruwel van aubergines 🙁 Maar iedereen vindt het lekker, niemand snapt wat ik er zo vies aan vind! Terwijl ik dan weer niet snap hoe het mogelijk is dat zoiets smerigs als lekker beschouwd kan worden. Dus dacht ik dat het aan mij lag, en ging ik het mezelf proberen te leren eten. Traumatische ervaring :'(

  Spinazie is mijn lievelingsgroente denk ik, maar dat mag je niet te vaak eten omdat er één of andere gifstof in zit die ik niet helemaal begrijp maar het zal wel zo zijn. En witlof! En spruitjes. Alles eigenlijk, als het maar geen aubergines zijn. Of courgettes of maïs of wortelen. Nou ja. Laat maar :’)

  | Reageer op deze reactie
 12. Debby schreef:

  Haha vet, dat filmpje! Ik vind spruitjes en doperwtjes juist heerlijk. Ben niet zo’n fan van artisjok, lust eigenlijk alle groenten wel. Ja die chinezenslierten dat vind ik allemaal niet zo boeiend :P.

  | Reageer op deze reactie
 13. DingenvanKim schreef:

  Broccoli en prei zijn denk ik wel een van mijn favorieten, maar ik ben daarentegen ook gek op paddestoelen. Wat ik ook heerlijk vind maar echt nooit eet is andijvie en artisjok !

  | Reageer op deze reactie
 14. Lotte schreef:

  Wow, wat gaaf! Ik wist dat je een augurk licht kon laten geven, maar niet dat je muziek kon maken met groenten.
  Ik ben trouwens ook dol op groenten. Vooral kikkererwten, jammie! Al is er vrij weinig dat ik niet lust. Zo snel schiet me tenminste niks te binnen. Vroeger vond ik aubergine afschuwelijk, maar zelfs dat eet ik nu met liefde!

  | Reageer op deze reactie
 15. Eva schreef:

  Favoriet: bloemkool en advocado en ik heb echt een hekel aan spruitjes!

  | Reageer op deze reactie
 16. Suzanne schreef:

  Ik ben echt dol op sperziebonen. Ik kan er geen genoeg van krijgen, eet ze dan ook wel 2 keer in de week. Hihi Ik moet verder echt nog een boel groenten proberen ! Ik hou het nu nog veilig.

  | Reageer op deze reactie
 17. Tamára schreef:

  Aubergin, bloemkool en broccoli gaan echt niet mijn mond binnen en voor de rest ligt het aan de manier waarop het klaargemaakt is. Gekookte andijvie is ook niet mijn ding, maar als stamppot vind ik het heerlijk! Mijn oma lustte vroeger geen postelein, dacht altijd dat ze niet van porselein hield haha.

  | Reageer op deze reactie
 18. Marcella schreef:

  Leuke blog! Rode kool en bieten heb ik nooit lekker gevonden. Maar je hebt gelijk dat het de truc is om iets goed klaar te maken, dus wie weet doe ik nog eens een poging. Momenteel eet ik vooral mijn favoriete groente (tomaat, boontjes, sla, spinazie) omdat mijn lief niet zo van de groente is. Maar ik denk dat daar ook nog wel te behalen is als we het gewoon echt goed en lekker klaar maken. Ik zal es op zoek naar recepten!

  | Reageer op deze reactie
 19. Harrie schreef:

  Salade Niçoise (maar dan natuurlijk zonder ei, ansjovis en tonijn)! Griekse salade (uiteraard zonder feta). Ik gooi meestal een heleboel soorten rauwe groente plus gekookte zoete aardappel in de staafmixerset, veel knoflook en soms harisa erbij, afmaken met een blik klappermelk. Ik gooi nooit meer zout ergens in en nu proef ik opeens veel meer, net als een roker die gestopt is. Ik staafmix er soms ook fruit en rauwe noten door. Verslaafd aan rauwe knoflook, olijven en kikkererwten. Aubergines, courgettes e.d. moeten heel goed bereid worden, maar veel mensen maken er iets goors van inderdaad. Gekookte groente BAH! Dus ook geen soep (behalve pompoensoep. Paddenstoelen (geen groente) droogbakken tot ze krokant zijn en zelfgemaakte vegan knoflookboter erop. Broccoli van de Chinees smaakt heerlijk, ik probeer het na te maken, maar het lukt niet. Overigens: gekleurde groenten en groene bladgroenten zijn gezonder dan ‘bleke groenten’. Verder eet ik overal rauwe uien bij haast. Spinazie is heerlijk bij Indiaas en Italiaans.

  | Reageer op deze reactie
 20. Ina schreef:

  Ik vroeg me al af waarom niemand Brussels lof als een uiterst gehate groente noemde, maar na veel geGoogle ben ik er achter gekomen dat dat nu witlof heet. (Ik ben al bijna 40 jaar uit Holland weg). Maar mijn moeder was er dol op en kookte het regelmatig, tot mijn broer’s en mijn grote verdriet.

  | Reageer op deze reactie
 21. Laura schreef:

  Je moet echt een keer mijn spruitjes eten. Die zijn heel lekker (zo lekker dat ik nu al een maand iedere avond denk ‘ik heb zin in spruitjes’). Sowieso ben ik gek op groenten, behalve spinazie (daar ben ik allergisch voor) en ik mag sinds kort geen koolsoorten meer, maar daar was ik toch niet zo weg van dus die ga ik niet missen.

  Oja, mijn lievelingsgroente zijn spruitjes en courgette en ik walg van spinazie omdat ik er heel erg ziek van word. Niet zo’n moeilijke keuze dus 😛

  | Reageer op deze reactie
 22. Ayla schreef:

  Dat filmpje is heel gaaf! Ik probeer alle groenten te eten lately, maar wat ik echt niet wegkrijg zijn champignons, denk niet dat ik dat ooit ga leren eten. Ooit wil ik gewoon alles lusten 😛

  | Reageer op deze reactie
 23. Mariska schreef:

  Ik hield vroeger helemaal niet van groentes, maar ben er later achter gekomen dat dat idd was omdat ik het altijd gekookt moest eten, met aardappelen erbij. Ik eet ook echt nooit meer groente, vlees, aardappelen sinds ik op mezelf woon. Ik houd het meest van bonen (sperziebonen, kidneybonen, zwarte bonen) en vérse spinazie.

  | Reageer op deze reactie
 24. Femke schreef:

  Wat een leuke blogpost!

  Ik ben gek, nee, verslááfd aan tomaatjes. Heerlijk. Liefst met mozzarella of geitenkaas, maar ook gewoon zó. Of komkommer. Of courgette. En alle soorten paddestoelen.

  Eigenlijk vind ik alles wel lekker, als het goed bereid is idd haha. Onee wacht, ben niet dol op spruitjes en asperges.

  | Reageer op deze reactie
Back to Top