Recept: Enchiladas met kidneybonen

Op een dag werd ik wakker en had ik gruwelijk veel zin in enchilidas. Ik maakte het mijn missie om de lekkerste enchiladas ooit te maken. Meerdere recepten kwamen voorbij en Steve en ik aten onze buiken ronder dan rond. Met tofugehakt, zonder tofugehakt, met saus die een uur moest pruttelen, of met een makkelijke snelle saus.. Ik probeerde het allemaal! Dit vond ik uiteindelijk de lekkerste variant. De enchiladas zijn uiteraard vegetarisch, maar door de toevoeging van (biologische!) kaas en crème fraîche niet vegan. Voor een vegan variant verwijs ik u door naar de vegan-heldinnen Merel en Jamie die dit recept ooit eens bedachten. Goed, terug naar de orde van de dag, want dit is lekker: 

vegetarische enchiladas

Hoeveelheid: Steve en ik hebben het echt voor elkaar gekregen om alles met zijn tweeën op te eten. Maar toen hadden we heeel veel honger en zaten we daarna hééél erg vol. Ik denk dat dit een prima hoeveelheid is voor 3 tot 4 personen, misschien nog een salade erbij serveren als je lekker veel wil eten.

Ingrediënten voor 6 enchiladas (ongeveer 3-4 personen):

Voor de tomatensaus:

 • 500 ml tomatensaus / gezeefde tomaten
 • 1/2 tl knoflookpoeder
 • 1/2 tl uienpoeder
 • 1/8 tl chilipoeder
 • 1/4 tl oregano
 • 1/4 tl gerookt paprikapoeder
 • zout

Voor de enchiladas:

 • 1 tomaat, in blokjes gesneden
 • 1 paprika, in blokjes gesneden
 • 1 kleine rode ui, gesnipperd
 • 250 gram kidneybonen (uitlekgewicht)
 • 3 eetlepels van de tomatensaus met kruiden
 • 6 tortillawraps
 • 150 gram crème fraîche
 • 200 gram ijsbergsla
 • 75 gram geraspte kaas
 • 1 takje peterselie
 • 1 stengel lenteui

Voor de guacamole:

 • 2 avocado’s, ontpit en zonder schil
 • 1 limoen, voor het sap
 • 1 kleine rode ui (of 1/2 middelgrote ui), gesnipperd
 • 1/2 tomaat, in blokjes
 • 1 klein stukje groene peper
 • 1 knoflookteentje
 • 1 takje peterselie
 • peper & zout

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Mix de tomatensaus met het knoflookpoeder, uienpoeder, chilipoeder, oregano en gerookt paprikapoeder. Voeg eventueel een beetje zout toe.
 3. Meng in een andere kom de tomaat, paprika, rode ui, uitgelekte kidneybonen en 3 eetlepels van de gekruide tomatensaus die je bij de vorige stap maakte.
 4. Zet een grote ovenschaal klaar. Vul de tortillawraps met een laagje crème fraîche, wat ijsbergsla en een paar lepels van het kidneybonenmengsel. Rol op en leg met de naad naar beneden in de ovenschaal. Doe dit voor alle tortilla’s.
 5. Verdrink de tortilla’s vervolgens in de tomatensaus. Strooi er de geraspte kaas overheen en zet in de voorverwarmde oven voor ongeveer een half uur. (Ligt heel erg aan je oven, bij mij duurt het soms wel 45 minuten, dus gewoon even goed in de gaten houden of de enchiladas goed warm zijn van binnen.)
 6. Maak ondertussen de guacamole door de avocado te pureren met het limoensap, peterselie, rode ui, tomaat, groene peper en knoflook. Breng op smaak met peper en zout. Je hoeft er niet een smeuïge puree van te maken, het is juist wel lekker als de guacamole nog een beetje ‘chunky’ is.
 7. Als de enchiladas klaar zijn kan je er nog wat fijngesneden peterselie en lenteui overheen strooien, want dat staat leuk. Serveer met de guacamole.

recept vegetarische enchiladas zelfgemaakte guacamole

Eet smakelijk! Als je je creatie deelt op Instagram zet je dan de enige echte #ikbenirisniet hashtag erbij? Dan krijg je een gratis like van yours truly (als je geen slotje op je account hebt)! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

55 reacties op “Recept: Enchiladas met kidneybonen

  1. iris schreef:

   Neee erg hè! Maar in mijn nieuwe layout komt straks ALLES. Ik gebruik zelf altijd de pin-button van Pinterest in mijn browser trouwens.

   | Reageer op deze reactie
   1. Benthe schreef:

    Oké top! Ik normaal ook, maar hij is verouderd en ik ben tot nu toe te lui geweest om up te daten 😉

    | Reageer op deze reactie
 1. Kim schreef:

  Ik ben heel benieuwd naar dit gerecht! 🙂
  Waarschijnlijk zie je binnenkort een fotootje voorbij komen op instagram van mij!

  | Reageer op deze reactie
 2. Bente schreef:

  Jaaa, daar zijn ze eindelijk 😉 Het ziet er echt super (!!!) lekker uit! Ik krijg er spontaan trek van (al denk ik niet dat ik het hele blik leeg zou krijgen samen met mijn vriend 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   De laatste keer kregen we ook niet alles op haha! Het is ook wel absurd veel voor twee personen hoor :p Maar je kan het goed bewaren in de koelkast en de volgende dag weer opwarmen in de oven (of magnetron, maar oven vind ik zelf lekkerder) als lunch <3

   | Reageer op deze reactie
 3. Nathalie schreef:

  Oooh, hier keek ik naar uit! Dit ga ik sowieso deze week uitproberen.

  | Reageer op deze reactie
 4. Meike schreef:

  Wat is een lekkere vervangen voor crème fraîche? Iets wat lactose vrij is?
  Dit ziet er namelijk super lekker uit en wil het graag een keertje uitproberen!!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Poeh ik heb geen idee (lezers, als jullie iets weten, laat het ons weten!). Ik weet wel dat Ekoplaza een soort van vegan zuivelspread verkoopt die heel lekker is, misschien dat dat er iets van weg heeft. Maar je kan het ook prima weglaten hoor! Ik was het namelijk de tweede keer dat ik het maakte de creme fraiche vergeten te kopen en het was nog steeds heel lekker 🙂

   | Reageer op deze reactie
  2. hanne schreef:

   je kan het met cashew creme (een soort kaas gemaakt van cashewnoten) proberen, maar weet niet of ik die mee in de oven zou bakken, eerder achteraf oversmeren.

   | Reageer op deze reactie
 5. Lilian schreef:

  Nu heb ik ook gruwelijk veel zin in enchilidas! Ik heb me net voorgenomen om zaterdags uitgebreid te gaan koken en dit recept maakt een erg grote kans as zaterdag! Jammie 🙂

  | Reageer op deze reactie
 6. Mo schreef:

  Ooh, dit is zo lekker! Heb laatst toevallig ook enchilada’s gemaakt met kidneybonen; we hebben een hele voorraad gedroogde bonen dus daar moesten we iets mee, vond ik. Ik zal jouw recept binnenkort ook eens maken! Oh, en een tip: het is nog veel lekkerder als je de tortilla’s ook zelf maakt 😀

  | Reageer op deze reactie
 7. Inge schreef:

  Ik heb nog nooit enchilada’s op. Als ik dit zie dan vraag ik me eigenlijk af waarom niet. Oh yummie, wat ziet dit er goed uit! Lijkt me zeer smakelijk!

  | Reageer op deze reactie
 8. jer schreef:

  Hee en die ijsbergsla he, die gaat dus drie kwartier mee de oven in? Is er daarna nog wel iets van over?

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ja, hoor. Anders had ik het toch ook niet tussen de ingrediënten gezet als het vies en zompig zou worden :p

   | Reageer op deze reactie
 9. Melle schreef:

  Ik zal nog een keer inspiratieloos in de supermarkt staan. Nog nooit zoveel complimenten gehad van vriendlief (de man die stiekem erg van vlees houdt). Hij (en ik ook!) vonden het echt onwijs heerlijk, we hebben gesmuld 🙂 Ik stuur je zo nog even een foto via twitter.. MMMMM bedankt!

  | Reageer op deze reactie
 10. Femke schreef:

  Dat vraag ik mij ook af: ijsbergsla in de oven? Dat wordt toch heel slap en er blijft dan toch weinig van over?

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Nope, geen paniek! Komt allemaal goed. Zonder de ijsbergsla zijn ze significant minder lekker. Maar als je het niet vertrouwt mag je het er natuurlijk ook gewoon uitlaten hè :p

   | Reageer op deze reactie
 11. kelly schreef:

  Yummie!! :):)..Volgens mij erg lekker.!! Ga er alleen mais aan toevoegen..hou van de combi bonen en mais.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oeh ja dat is ook lekker inderdaad! Steve vindt maïs het allervieste van de hele wereld geloof ik haha, dus dat had ik er maar niet in gedaan :p

   | Reageer op deze reactie
 12. Ilse schreef:

  Wowie dit ziet er zoooo goed uit, en de ingrediënten zijn ook helemaal niet zo ingewikkeld! Die ga ik binnenkort eens maken 😀

  | Reageer op deze reactie
 13. Laura schreef:

  I <3 enchilada's! Ik heb ook een lekker recept hiervoor (weliswaar uit een kookboek;-). Zal het je eens bezorgen.
  Deze ziet er ook heel erg goed uit! Vanavond staat jouw one pot rice al op het programma. Ben benieuwd!

  | Reageer op deze reactie
 14. Ilse schreef:

  Woeiii ik ga ze vanavond maken! Ik heb er sinds ik je post voorbij zag komen al zin in, haha. Ik laat je weten hoe ze zijn gelukt!

  | Reageer op deze reactie
 15. Michelle schreef:

  Dit is zooo lekker! Eergisteren gegeten en het is een blijvertje 😄

  | Reageer op deze reactie
 16. Pingback: Dagelijks leven: dit gebeurde er deze week (3) * ALYSSAA.NL
 17. Pingback: 25x Ultieme herfstgerechten
 18. sanne schreef:

  Dit recept tegengekomen toen ik zocht naar vegetarische enchiladas. Ik kon het niet laten om niet te reageren. Mijn god, wat zijn deze lekker! Het voelde een beetje als vakantie toen ik ze at. Dankjewel voor dit recept!

  | Reageer op deze reactie
 19. Pingback: Plog: Maandag 15 februari * ALYSSAA.NL
 20. Pingback: Weekoverzicht: chaos, taart en een enge aanval | IKBENIRISNIET
 21. Luna schreef:

  Hoi! Ik sta op het punt om alle ingrediënten te kopen om zo lekker te koken!
  Toch vraag ik me 1 dingetje af… Waarom de naad naar beneden? Vallen ze dan niet ontzettend uit elkaar wanneer je ze er uit probeert te halen?

  Groetjes Luna

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Bij mij niet maar ik haal ze er uit met zo’n grote spatel! Ik doe de naad naar beneden omdat ze dan goed dicht gerold blijven, maar je kan ze er natuurlijk ook op een andere manier erin leggen, de smaak wordt er niet anders om 😀

   | Reageer op deze reactie
 22. Avi schreef:

  Dit was super lekker!! De eerste heb ik in no time naar binnengewerkt. Al jouw recepten pakken heel goed uit. Ik had al vaak chili gemaakt, maar nog nooit op deze manier . Super leuk en lekker. En ja, bij die ijsbergsla was ik ook even verbaasd maar het pakte hartstikke goed uit. Dankjewel Iris!

  | Reageer op deze reactie
 23. Pingback: Ik ben tegenwoordig een “flexi” veganist – verzinsel in zee
Back to Top