Kookboek: Tijd voor een vegetarische barbecue

Vegetariërs kennen de horror van het barbecuen vast wel. Van een blok ongemarineerde tofu op de grill tot droge vegaburgers van de supermarkt. Yuk. Gelukkig is vegetarisch eten tegenwoordig helemaal hip, dus hoeven we niet meer te leven op stokbrood met kruidenboter tijdens de familiebarbecue. Yay! Kan je wel wat inspiratie gebruiken voor lekkere groentegerechten? Dan is Tijd voor een vegetarische barbecue van chefkok Ross Dobson een aanrader. Ook voor de vleeseters!

Tijd voor een vegetarische barbecue

Tijd voor een vegetarische barbecue

Ross Dobson heeft al enkele kookboeken op zijn naam staan. Ik had eerlijk gezegd nog niet eerder van hem gehoord en moest er eerst een Google-sessie op loslaten. Blijkbaar is hij eigenaar van twee restaurants en is hij bekend om zijn barbecuekookboeken. Dat hij een barbecueboek met enkel vegetarische recepten heeft samengesteld vind ik dan ook heel tof! In ‘Tijd voor een vegetarische barbecue’ (in het Engels bekend onder de titel ‘Fired up vegetarian – no nonsense barbecuing’) vind je zijn favoriete vegetarische barbecuerecepten.

Tijd voor een vegetarische barbecue

Inhoud

Ross Dobson begint zijn kookboek met een inleiding waar hij op romantische wijze over vegetarisch barbecuen vertelt. “Het gesis van voedsel op de barbecue en de onweerstaanbare aroma’s die de lucht vullen, hebben iets magisch.” Ik sta op het punt om direct naar buiten te hollen om de kolen aan te steken als ik dat lees. Pure #foodporn. Hierna vind je informatie over soorten barbecues, per apparaat kan je in het kort lezen over de voor- en nadelen. De recepten zijn vervolgens ingedeeld in enkele overzichtelijke hoofdstukken: dipsauzen & hapjes, kleine gerechten, grote gerechten, bijgerechten & salades en brood. Het kookboek eindigt met een register waar je met gemak alle recepten terug kan vinden.

Tijd voor een vegetarische barbecue

Recepten

Je vindt gangbare recepten als gepofte aardappel, gegrilde maïskolven en zelfgemaakte vegaburgers. Maar ook meer uitdagende recepten! Denk aan geroosterde witlof (die vond ik zelf erg lekker), geroosterde prei met misodressing, vijgenspiesjes en polentachips met verse mozzarella. Het recept voor patatas bravas is mijn lievelings, vooral het recept voor de bijbehorende saus. Deze maak ik nu altijd bij gebakken aardappeltjes, ook als ze gewoon uit de pan komen in plaats van uit de barbecue. Sowieso kan je veel recepten ook gewoon in je keuken maken met een grillpan. Dus het is niet zo dat je dit boek alleen in de zomer zo nu en dan bij het barbecuen kan gebruiken.

Voor sommige recepten heb je best een luxe barbecue nodig als je het goed wil doen, lijkt het. In de beschrijving lees je bijvoorbeeld over het voorverwarmen van de bakplaat van de barbecue op de middelste stand. Ho, wat? Ik heb maar een simpele houtskoolbarbecue, dus ik weet niet zo goed wat ik daarmee aan moet. Maar toch moet je hier ook niet te moeilijk over nadenken. Als je bijvoorbeeld iets op de barbecue moet bakken met de deksel erop, zou je hier ook een omgekeerde metalen mengkom voor kunnen gebruiken. Als je een luxere barbecue hebt, is dat heel mooi meegenomen. Maar ook met een simpele barbecue kan je genoeg recepten uit dit boek maken.

Tijd voor een vegetarische barbecue

Een leuk kookboek voor een kleine prijs

Ik vind het een aanrader! Ik ben zelf niet helemaal thuis in het barbecuen dus bijna alle recepten vind ik erg origineel en vernieuwend. Het zijn geen gerechten die ik zelf snel zou kunnen bedenken. En dat maakt het voor mij een mooie aanwinst in mijn boekenkast. Voor vegetariërs die graag barbecuen is dit boek ideaal. Maar dit boek is ook zeker fantastisch voor de vleeseters die wat meer willen variëren bij het barbecuen. Het boek oogt niet erg luxe, het is gewoon een standaard kookboek in handzaam formaat. Maar het heeft dan ook maar een klein prijsje voor een kookboek. Dus de prijs-kwaliteitverhouding is wat mij betreft ook helemaal goed.

Tijd voor een vegetarische barbecue is o.a. hier te koop voor 16,95 euro

Tijd voor een vegetarische barbecue

Met dank aan uitgeverij Deltas voor het recensie-exemplaar zodat ik hier een blogpost over kon schrijven. In de blogpost staan affiliatelinks. Meer info vind je in mijn disclaimer. Dankjewel voor je support!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 reacties op “Kookboek: Tijd voor een vegetarische barbecue

 1. Sytske schreef:

  Oh dit lijkt me best ideaal, ik heb een paar standaard vega recepten voor de bbq (laatst ging het te hard was mijn groenten pakketje verbrand 🙁 ) maar kan wel wat nieuwe inspiratie gebruiken, we hebben nu ook een piza steen voor op de bbq. Mmm ja zeker een die ik misschien wel aan ga schaffen, dank voor de tip!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oeh fancy, een echte pizzasteen! Graag gedaan, ben benieuwd welke recepten jij er uit gaat maken 😀

   | Reageer op deze reactie
 2. Kim schreef:

  Oh wat goed! Zelf eet ik wel vlees, maar ik ben aan het minderen. We hadden laatst ook spiesjes met paprika en andere groenten gemaakt, was lekker!

  | Reageer op deze reactie
 3. H* schreef:

  Dat klinkt leuk! Ik eet wel eens vlees, maar snap nooit zo goed waarom er bij een barbecue opeens kilo’s van verorberd moeten worden. Groenten zijn er juist zo lekker op. Leuk voor meer inspiratie, witlof had ik bijvoorbeeld zelf niet bedacht maar lijkt me heerlijk.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja precies, dat van de witlof had ik ook nooit zelf kunnen bedenken! En het was nog lekker ook. Vind het daarom echt een leuk boek, geeft veel inspiratie 😀

   | Reageer op deze reactie
 4. Iris schreef:

  Een barbecue betekent hier voor mij dat ik alsnog aan de stokbrood met kruidenboter moet, misschien kan ik even mensen hinten naar dit boek.

  | Reageer op deze reactie
 5. Wat een leuk boek! Ik ben sinds een paar maanden vegetariër. Laatst vroeg mijn vriend: gaan we nu nooit meer bbq-en? Natuurlijk gaan we dat nog weleens doen. 🙂 En met dit boek wordt het nog leuker.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah jaaa dan moet je hem echt dit boek laten zien! Dan zie je dat er echt nog zo veel mogelijk is. Misschien dat je daardoor juist alleen nog maar lekkerder gaat bbq-en omdat je dan wat creatiever moet zijn 😀

   | Reageer op deze reactie
 6. Demi schreef:

  Wat super handig zo’n vegetarisch kookboek! En inderdaad, helemaal niet zo duur. Ga bij m’n volgende boekenwinkel bezoekje er zeker doorheen bladeren 🙂

  | Reageer op deze reactie
 7. Kirsten schreef:

  Barbecue… mmm… heerlijk! Ik ben vaak op zoek naar originele bijgerechten en denk dat ik daar mijn smaak wel in zou vinden. Let’s put it on the wishlist 😉

  | Reageer op deze reactie
 8. Evelien schreef:

  Als mensen vragen waar ik dan wel eens ‘last’ van heb bij mijn vegetariër-zijn, dan noem ik nog weleens barbecues. Laatst kwam ik er pas achter dat dit op te lossen is met de lekkerste maaltijdsalades e.d. Dit kookboek is dus écht ideaal.

  | Reageer op deze reactie
 9. Kelly schreef:

  Ik vind barbecueën héérlijk, en zelfs nog meer sinds ik vegetariër ben geworden. Lange zomeravonden, altijd allerlei soorten groentes en salades, warme en koude aardappelen, oh en stokbrood met look … Meteen even doorklikken!

  | Reageer op deze reactie
 10. Marjolijn schreef:

  Ik zag dit boek een poosje geleden bij Dille&Kamille en toen vond ik het al zo’n mooi boek! Bedankt voor dit artikel ^^

  | Reageer op deze reactie
 11. Martha schreef:

  Mwah, als je het mij vraagt is een bbq zonder vlees ongeveer hetzelfde als een bos zonder bomen, maar goed ik snap dat meningen daarin kunnen verschillen en dan is een boek als dit natuurlijk super handig!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Haha vind dat zo zonde! Je kan zo veel leuke groentegerechten erbij maken, bij het avondeten eet je toch ook niet alleen maar lappen vlees? :p

   | Reageer op deze reactie
Back to Top