Kookboek: Tijd voor een vegetarische barbecue

Vegetariërs kennen de horror van het barbecuen vast wel. Van een blok ongemarineerde tofu op de grill tot droge vegaburgers van de supermarkt. Yuk. Gelukkig is vegetarisch eten tegenwoordig helemaal hip, dus hoeven we niet meer te leven op stokbrood met kruidenboter tijdens de familiebarbecue. Yay! Kan je wel wat inspiratie gebruiken voor lekkere groentegerechten? Dan is Tijd voor een vegetarische barbecue van chefkok Ross Dobson een aanrader. Ook voor de vleeseters!

Tijd voor een vegetarische barbecue

Tijd voor een vegetarische barbecue

Ross Dobson heeft al enkele kookboeken op zijn naam staan. Ik had eerlijk gezegd nog niet eerder van hem gehoord en moest er eerst een Google-sessie op loslaten. Blijkbaar is hij eigenaar van twee restaurants en is hij bekend om zijn barbecuekookboeken. Dat hij een barbecueboek met enkel vegetarische recepten heeft samengesteld vind ik dan ook heel tof! In ‘Tijd voor een vegetarische barbecue’ (in het Engels bekend onder de titel ‘Fired up vegetarian – no nonsense barbecuing’) vind je zijn favoriete vegetarische barbecuerecepten.

Tijd voor een vegetarische barbecue

Inhoud

Ross Dobson begint zijn kookboek met een inleiding waar hij op romantische wijze over vegetarisch barbecuen vertelt. “Het gesis van voedsel op de barbecue en de onweerstaanbare aroma’s die de lucht vullen, hebben iets magisch.” Ik sta op het punt om direct naar buiten te hollen om de kolen aan te steken als ik dat lees. Pure #foodporn. Hierna vind je informatie over soorten barbecues, per apparaat kan je in het kort lezen over de voor- en nadelen. De recepten zijn vervolgens ingedeeld in enkele overzichtelijke hoofdstukken: dipsauzen & hapjes, kleine gerechten, grote gerechten, bijgerechten & salades en brood. Het kookboek eindigt met een register waar je met gemak alle recepten terug kan vinden.

Tijd voor een vegetarische barbecue

Recepten

Je vindt gangbare recepten als gepofte aardappel, gegrilde maïskolven en zelfgemaakte vegaburgers. Maar ook meer uitdagende recepten! Denk aan geroosterde witlof (die vond ik zelf erg lekker), geroosterde prei met misodressing, vijgenspiesjes en polentachips met verse mozzarella. Het recept voor patatas bravas is mijn lievelings, vooral het recept voor de bijbehorende saus. Deze maak ik nu altijd bij gebakken aardappeltjes, ook als ze gewoon uit de pan komen in plaats van uit de barbecue. Sowieso kan je veel recepten ook gewoon in je keuken maken met een grillpan. Dus het is niet zo dat je dit boek alleen in de zomer zo nu en dan bij het barbecuen kan gebruiken.

Voor sommige recepten heb je best een luxe barbecue nodig als je het goed wil doen, lijkt het. In de beschrijving lees je bijvoorbeeld over het voorverwarmen van de bakplaat van de barbecue op de middelste stand. Ho, wat? Ik heb maar een simpele houtskoolbarbecue, dus ik weet niet zo goed wat ik daarmee aan moet. Maar toch moet je hier ook niet te moeilijk over nadenken. Als je bijvoorbeeld iets op de barbecue moet bakken met de deksel erop, zou je hier ook een omgekeerde metalen mengkom voor kunnen gebruiken. Als je een luxere barbecue hebt, is dat heel mooi meegenomen. Maar ook met een simpele barbecue kan je genoeg recepten uit dit boek maken.

Tijd voor een vegetarische barbecue

Een leuk kookboek voor een kleine prijs

Ik vind het een aanrader! Ik ben zelf niet helemaal thuis in het barbecuen dus bijna alle recepten vind ik erg origineel en vernieuwend. Het zijn geen gerechten die ik zelf snel zou kunnen bedenken. En dat maakt het voor mij een mooie aanwinst in mijn boekenkast. Voor vegetariërs die graag barbecuen is dit boek ideaal. Maar dit boek is ook zeker fantastisch voor de vleeseters die wat meer willen variëren bij het barbecuen. Het boek oogt niet erg luxe, het is gewoon een standaard kookboek in handzaam formaat. Maar het heeft dan ook maar een klein prijsje voor een kookboek. Dus de prijs-kwaliteitverhouding is wat mij betreft ook helemaal goed.

Tijd voor een vegetarische barbecue is o.a. hier te koop voor 16,95 euro

Tijd voor een vegetarische barbecue

Met dank aan uitgeverij Deltas voor het recensie-exemplaar zodat ik hier een blogpost over kon schrijven. In de blogpost staan affiliatelinks. Meer info vind je in mijn disclaimer. Dankjewel voor je support!

Back to Top