Hardlopen: van 1 minuut naar 5 kilometer

Toen ik in februari begon met hardlopen kon ik net één minuut hardlopen zonder dat ik het gevoel kreeg dat ik moest overgeven of stikken, of beide tegelijk. En dan weer twee minuten lopen met een hoofd als een tomaat en een brandend gevoel in mijn voormalige rokerslongen tot ik “next interval.. one minute.. steady!” door mijn oordopjes hoorde. Rond het vierde intervalpiepje wilde ik hardop “bitch please” terug zeggen maar daar was ik dan al te veel buiten adem voor.

hardlopen als een baas

Tussen nu en februari zit naast een verschil van zeven maanden ook een significant verschil wat betreft mijn conditieniveau. Vorige week woensdag, de 53e keer dat ik met hardloopschoenen buiten stond, was namelijk de dag dat ik vijf kilometer aan één stuk door kon hardlopen zónder looppauzes. Het voelde alsof ik de marathon in New York in een half uurtje had uitgelopen, zo trots was ik. Maar eigenlijk was het een stukje Singel plus een rondje Volkspark waar ik 38 minuten over deed. Maar dat maakt niet uit, confetti!feestje

Ik had eigenlijk niet eens zo veel zin om te gaan rennen die dag. Daarom lag mijn tempo veel lager dan normaal, blijkbaar moest ik dat al veel eerder doen want daardoor kon ik het veel langer volhouden. Maar meestal ben ik daar te eigenwijs voor. De laatste paar keren liep ik intervallen van elf, nog eens elf en acht minuten met tussendoor twee minuten wandelen. Rond de negen minuten begon ik me dan al af te vragen waar dat verdomde piepje bleef omdat ik zo buiten adem was. Maar nu kreeg ik het eerste piepje te horen en was ik vooral heel verrast dat ik nog kon ademen. Dus plakte ik die twee minuten er ook maar meteen achteraan. En bij het volgende piepje ging het wéér heel goed. Toen ik hoorde dat ik rond de drie kilometer zat (die mevrouw van Runkeeper houdt dat allemaal heel goed bij) wilde ik door blijven gaan als een baas, want nu was ik al over de helft. Op een gegeven moment raakte ik behoorlijk afgepeigerd, gelukkig gaf Foo Fighters me een schop onder mijn kont met hun nummer Walk. Dat is het beste hardloopnummer ooit als je het mij vraagt. Als je trouwens een meisje heel intens ‘i neverrrr wannaaa dieeee I NEVAA WANNA DIEE’ (rond 4:00 in onderstaand filmpje; pure liefde) ziet playbacken tijdens het rennen dan ben ik dat waarschijnlijk.

Toen ik ook het rondje Volkspark had overleefd, was ik er wel een beetje klaar mee. Al rennend probeerde ik het ritsje van het ienieminiheuptasje open te maken om op mijn telefoon te kunnen zien of ik de vijf kilometer al had aangetikt (dat is best moeilijk, het zag er waarschijnlijk ook heel debiel uit). Maar nee, 4.75 kilometer. BIJNA. Maar ik vond het echt he-le-maal niet leuk meer. En toen zo ineens, alsof de goden zagen hoe moeilijk ik het had, zaten daar plots twee bouwvakkers met klapstoeltjes op de stoep te lunchen. Alsof ik nu echt een marathon in New York liep (zo zag ik er waarschijnlijk wel uit) klapten ze uitbundig in hun handen en moedigden ze me aan. Dankjewel, lieve bouwvakkers, jullie maakten de laatste paar meters iets minder hels. Met It’s just a matter of time uit mijn oordopjes vloog ik over de denkbeeldige finish en dacht ik ‘YES nu heb ik weer iets om een blog over te schrijven’.

i never wanna dieee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

61 reacties op “Hardlopen: van 1 minuut naar 5 kilometer

 1. Bente schreef:

  Haha leuk om te lezen! En wat goed van je. Heerlijk om eindelijk zo’n doel te behalen!

  | Reageer op deze reactie
  1. Oh ja, en ook: proficiat met de prestatie! Ik deed het een paar jaar geleden ook, maar ik herinner me niet dat ik me daardoor zo euforisch voelde – jammer, want het is toch wel een mooie prestatie 🙂

   | Reageer op deze reactie
 2. Linda schreef:

  Goed gedaan zeg! Daar heb je echt wel discipline voor nodig!
  Da’s ook één van de voornaamste redenen dat ik nooit ga beginnen met hardlopen: ik mis echt de discipline (:

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Dat dacht ik ook altijd van mijzelf, omdat ik altijd heel enthousiast aan dingen begin maar ze nooit af maak en nogal lui ben aangelegd (ik ben net wakker, oeps). Maar nu best veel dingen lukken denk ik hé. misschien heb ik dan toch nog best wel wát discipline. Maar ik vind het ook vooral leuk om te zien hoe ik vooruit ga dus dat motiveert wel genoeg om door te blijven zetten 😀 Dus misschien dat het bij jou in praktijk stiekem ook wel mee valt 😉

   | Reageer op deze reactie
   1. Linda schreef:

    Wel tof om te zien dan dat het tóch lukt!
    Haha, je hebt vakantie dus uitslapen tot 1 uur ’s middags mag dan! 😀
    Ik hou sowieso ook niet echt van hardlopen trouwens, haha. Ik ben wel fanatiek aan het wandelen met mijn vriend, dat telt ook wel toch? We zijn aan het trainen voor een vierdaagse misschien volgend jaar. Lijkt me wel een uitdaging, en daar is natuurlijk ook discipline voor nodig haha!

    | Reageer op deze reactie
    1. iris schreef:

     Jaa dat telt ook! En daar is heel veel discipline voor nodig inderdaad, ik doe het je niet na in ieder geval, ik heb weer niet zo veel met (lange stukken) wandelen. Goed bezig 😀

     | Reageer op deze reactie
     1. Linda schreef:

      Yes! Ja, da’s waar. Wij hebben ook niet altijd de discipline hoor, haha!
      Van de week liepen we 5 kilometer en toen hebben we daar anderhalf tot twee uur over gedaan omdat we steeds foto’s gingen maken, haha! (zie mijn blog: leentjegerritdina.wordpress.com, tweede blog van boven)

      Maar nu weer 10 km. Ik moet eens een trainingsschema opzoeken ergens, werkt allicht beter dan random lopen haha! 🙂 Hoewel we wel een boekje hebben met routes in de buurt ^^

      | Reageer op deze reactie
 3. Janine schreef:

  Wow, goed bezig! Ik heb ooit eens via een schema een half uur achter elkaar kunnen joggen maar het dan vervolgens volhouden vind ik misschien nog wel het lastigste. Ik ben het nu maar weer aan het opbouwen op de sportschool (lang leve de loopband!)

  | Reageer op deze reactie
 4. Farah schreef:

  Goed beziggg!
  Ik denk nu al maanden dat ik eens moet gaan rennen. Maar heb de moed nog steeds niet verzameld 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Haha herkenbaar, zo begon ik ook! Volgens mij heb ik een half jaar gedacht: ‘Misschien.. moet ik toch eens gaan.. ehhhh.. hardlopen??? … Neh.’ maar op een gegeven moment zie je dan wel het licht en denk je OKE ik ga het gewoon doen!! Dat moment had ik tijdens The Silver Linings Playbook. Kijken naar een joggende Jennifer Lawrence helpt blijkbaar.

   | Reageer op deze reactie
   1. Farah schreef:

    Haha nou ik was toch van plan om die film binnenkort te gaan kijken… Dus wie weet helpt het voor mij ook ;).

    | Reageer op deze reactie
 5. Ann schreef:

  Respect hoor! Ik heb het ook geprobeerd zonder succes doe mij maar lekker skeeleren 😀

  | Reageer op deze reactie
 6. Anne schreef:

  haha hilarisch! Gefeliciteerd hoor, ik vind het wel confetti-waardig. Fijn ook van de bouwvakkers, mentale support kan je op dat soort momenten goed gebruiken. Op naar de tien!?

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Volgend jaar ga ik de 10 proberen! Nu houd ik het nog even bij de 5, want ik ben helemaal kapot als ik klaar ben :’) En ik wil hem ook nog wel graag iets sneller kunnen dan 38 minuten dus dat wordt nu mijn doel 😀

   | Reageer op deze reactie
 7. Annebelle schreef:

  Wat goed van je dat je hebt vol gehouden! Misschien ga ik ook weer beginnen met hardlopen. Weet iemand een goede app die je kilometers bijhoudt?

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Dankje! Ik gebruik zelf vanaf dag één de Nike+ app voor de grafiekjes en om gemotiveerd te blijven. Je kan daar mensen op toevoegen en dan zie je op wellke plek je staat met aantal km’s per week/maand. En ik wil natuurlijk niet op de onderste plek staan dus doe ik iets beter mijn best, hahaha. Heel suf, maar het werkt wel. Op de achtergrond heb ik ook Runkeeper aan staan waar ik zo’n intervalschema in zet zodat ik weet wanneer ik moet rennen/wandelen, daar kan je ook grafiekjes en dingen inzien maar daar let ik nooit zo op, wel een fijne app in ieder geval. Runtastic moet ook een hele goede app zijn, hoorde ik in ieder geval, ik heb hem zelf nog niet uitgeprobeerd. Ik hoop dat je hier iets aan hebt! 😀 En het is nu het ideale weer om weer te gaan hardlopen, niet zo bloedheet meer gelukkig, dus gewoon doen 😉

   | Reageer op deze reactie
 8. Sara schreef:

  Haha, wat geweldig dat je ook nog eens werd aangemoedigd!
  Ik heb het vorige week na een lange tijd een ‘tweede keer’ geprobeerd, dat rennen. Maar ik heb zo’n gevoel dat we geen goede vriendjes gaan worden. Nu ben ik een beetje ziekjes (lees: snotter nies snotter), dus dan doe ik het mezelf zeker niet aan. Een paar mensen hebben me het boek ‘Born to run’ aangeraden, dat zou me moeten helpen om meer zin te krijgen in lopen. Sowieso moet ik iets aan mijn conditie doen, want ik lijk soms echt een vrouwtje van 80 🙁

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ah ja maar als je het gewoon écht niet leuk vindt, dat kan natuurlijk ook. Ik heb bijvoorbeeld he-le-maal niets met teamsports, daar zou ik ook nooit zin in kunnen krijgen. Maar ik zou het gewoon nog een paar keer proberen, want rennen is zo’n makkelijke (als in: het kan altijd en overal) en goedkope sport om je conditie te verbeteren 🙂 In het begin vond ik het ook niet echt wat hoor, vooral omdat ik had verwacht dat ik er veel beter in zou zijn. Maar ik leek ook zo’n vrouwtje van 80 dus toen stelde ik iets te hoge doelen, hihi.

   | Reageer op deze reactie
   1. Sara schreef:

    Hihi! Je werkt wel heel motiverend moet ik zeggen 🙂
    Ik heb ook niet echt iets met team sporten of sportscholen. Daarom lijkt rennen me een goede optie. Ik heb ook al wat filmpjes met workouts die je thuis kan doen opgezocht, misschien dat combineren met het lopen.

    | Reageer op deze reactie
 9. Veerle schreef:

  <3 jaaaa hardloopposts! Dat werkt zo motiverend! Ik loop sinds april en merk ook duidelijk het verschil! Ik heb nog geen vijf kilometer zonder tussenstops gelopen, maar ik gok dat ik het wel zou moeten kunnen! Ik hou me voor dat ik het kan en over een maand ga ik het ook echt doen, want dan loop ik de singelloop, dus moet het wel! Nog een maandje ploeteren! Hopelijk ben ik net zo euforisch als jij wanneer het me lukt!

  | Reageer op deze reactie
 10. annouska schreef:

  Een hele prestatie, ik ben trots op je. 😀 En nu lekker voorlopig volhouden want dan gaan die vijf op een gegeven moment vanzelf. 😀

  | Reageer op deze reactie
 11. Maartje schreef:

  Leuk om te lezen! Ik krijg gelijk motivatie om ook die 5 km te halen, ik ben steeds kapot bij 4.

  | Reageer op deze reactie
 12. Lisa schreef:

  Ik moest wel lachen om dat stukje met die bouwvakkers, haha. Goed gedaan Iris!

  | Reageer op deze reactie
 13. Ik ben geloof ik al 293463872 keer begonnen aan een poging mijn conditie op te bouwen. Lukt niet. Misschien dan maar voor de 293463873e keer proberen. Als jij het kan, kan ik het ook. Toch?

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Sowieso! Ik heb nooit eerder in mijn leven aan sport gedaan (o ja, ik ben 3 keer naar de sportschool gegaan toen ik een fitnessabo van een half jaar had.. oeps). Dus dat moet helemaal goed komen hoor 😀 Wat bij mij het beste hielp qua motivatie was om niet te hoge doelen te stellen in ieder geval.

   | Reageer op deze reactie
 14. Femke schreef:

  JAAA supergoed van je Iris! Applaus! Trots op je! 😀

  Maar ohh meeeen. Ik begin steeds vaker te twijfelen of ik het ook niet moet proberen. Het lijkt me eigenlijk verschrikkelijk want als ik iets NIET kan, is het normaal rennen, maar het is zo goed voor je… Meh. Twijfel. Je inspireert in ieder geval. 😉

  | Reageer op deze reactie
 15. Aline schreef:

  Ja potver ik was gister aan het hardlopen en toen dacht ik ‘hier ga ik een stukje over schrijven’ maar volgens mij zijn wij telepathisch verbonden ofzo. Ik ben wel echt jaloers dat je al zover bent gekomen! Is ook mijn doel uiteindelijk maar ik ben al 100 keer gestopt en 100 keer opnieuw begonnen met Evy. Nu bezig met poging 101.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   OMG echt hè! Dit is geen toeval meer!! Succes met poging 101. Vind je die muziek van Evy niet irritant trouwens?

   | Reageer op deze reactie
 16. Suzanne schreef:

  Je bent een kanjer! Goed gedaan hoor, ik ga er een voorbeeld aan nemen en hopelijk ren ik ook met 7 maanden mijn 5km.

  | Reageer op deze reactie
 17. Jana Vmh schreef:

  Ik heb echt veel respect voor je dat je blijft doorzetten en telkens opnieuw gaat lopen. Bij velen blijft het echter bij een paar keer! Doe zo verder 😉 x

  | Reageer op deze reactie
 18. Sabine schreef:

  Jaaa, confetti! Ik ben trots op je! En oh, wat een herkenning. Ik had ook een heel terras met mooie mannen die voor me opstonden en me high fives gaven en toen heb ik de eerste keer een 5k onder 30 minuten gelopen! Woehoe! Die aanmoediging had ik blijkbaar ook even nodig.

  | Reageer op deze reactie
 19. Louise schreef:

  Hahaha dat laatste plaatje 😀 Ik herken het: 5km is je eerste echte mijlpaal. Nu kun je meedoen aan een renwedstrijd: voor 5km rennen krijg je doorgaans een medaille en een gratis t-shirt 😉

  | Reageer op deze reactie
 20. Jana schreef:

  Proficiat! Ergens zou ik ook wel vijf kilometer willen kunnen lopen, maar dan besef ik weer dat ik lopen echt ongelooflijk stom vind en dat het dus echt niks voor mij is 🙂

  | Reageer op deze reactie
 21. Ilse schreef:

  Super goed van je! Gefeliciteerd!
  Het is ook top om je als nike+ buddy te hebben, want ik voel me zo’n suffie dat ik een week geslipt heb terwijl iedereen goed doorloopt. Eens kijken of ik vandaag een rondje kan doen weer.

  Keep it up!

  | Reageer op deze reactie
 22. ellen schreef:

  Wow knap hoor! Ik ben er 4 maanden geleden mee gestopt, ik ben gewoon heel bang en eigenwijs dat ik dat toch nooit kan gaan halen, ik heb al hoofdpijn, ben misselijk en loop ook half naar lucht happend door de straat als ik al 200 meter heb gerent.

  | Reageer op deze reactie
 23. Pingback: Nou. Ik dacht, ik probeer het maar gewoon. | Afgeschreven
 24. Veronica schreef:

  Wat goed zeg, ik krijg altijd zo’n motivatieboost van dit soort stukjes, alleen ik kom echt niet ver met rennen aan één stuk, een beetje zoals jij begon zeg maar. Ik wil wel maar er komt aaaaltijd iets tussendoor (doorzettingsvermogen waar?)

  | Reageer op deze reactie
 25. iooon schreef:

  Ik heb vandaag gewoon 5 minuten achter elkaar gerend!!! 😀 Ha ik ben zo trots op mezelf. Herinnerde me wat jij laatst zei, dat je het ook maar paar minuten kon volhouden op het begin. 😀 Vooruitgang is leuk om te zien. 😀

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Woooow, je gaat echt goed, zo snel ook al! Je kan het wel 😀 Die vooruitgang vind ik ook leuk, het motiveert zo goed, dat houdt het sporten leuk.

   | Reageer op deze reactie
 26. Stephanie schreef:

  Respect hoor! 🙂 Wat knap! Ik doe het je niet na, haha.
  Heb ook gelachen om je humor in het artikel trouwens, haha.

  | Reageer op deze reactie
 27. Pingback: Terugblik: Jaaroverzicht 2013 | IKBENIRISNIET
 28. Pingback: Summer Resolutions: Hardlopen | IKBENIRISNIET
Back to Top