Kookboek: Vegalicious

Ik kan er de concentratie niet zo voor vinden om boeken te lezen (ik heb nog te veel studieboeken op mijn to read lijstje staan) dus daarom ga ik nu mijn kookboeken reviewen! Op Facebook vroeg ik van welk kookboek jullie als eerste een review wilden lezen, Vegalicious van Alice Hart werd het meest genoemd. Leuk! Want dat is mijn allerliefstelievelingskookboek uit mijn kast. 

Kookboek Vegalicious

Vegalicious

Twee jaar geleden kwam Steve met dit kookboek thuis als cadeautje voor mij, superlief! In die tijd heb ik er al vaak door gebladerd en uit gekookt. Ik vind het zo fijn om op de bank te hangen en door kookboeken te bladeren, ook al maak ik er niet direct een recept uit, ik vind het altijd wel leuk om kookinspiratie op te doen. Dit boek is mijn all time lievelingskookboek omdat ik hier de meeste recepten uit heb gekookt van alle kookboeken die ik heb, en ze werden allemaal lekker! Soms staan er wel ingrediënten in waarvan ik in eerste instantie niet weet waar ik het kan kopen, maar het meeste is vrij makkelijk te verkrijgen in de supermarkt of op de markt. Gelukkig staat er achterin het boek een verklarende woordenlijst waar wordt uitgelegd wat sommige ingewikkeld klinkende ingrediënten zijn en waar ze meestal te koop zijn. Persoonlijk vind ik dit boek echt een aanrader, ook als je geen vegetariër bent, maar gewoon wat wil variëren en nieuwe gerechten wilt proberen. Volgens mij is het boek nog wel te koop in boekenwinkels, maar anders is hij ook nog steeds online te verkrijgen.

Kookboek Vegalicious Kookboek Vegalicious

141 vegetarische feel-good recepten

Door dit kookboek ontdekte ik ook nieuwe dingen, zoals quinoa toentertijd. Mijn favoriete quinoasalade is geïnspireerd op een recept uit dit boek. Een andere favoriet is de tomaten-auberginetian (of ‘bladerdeegpizza-ding’ zoals ik het noem), mm.. De risotto met venkel, citroen en mascarpone heb ik inmiddels ook al honderd keer gemaakt, maar kan ik geen genoeg van krijgen. Er staan ook leuke variaties voor hummus in en een aantal makkelijke sauzen; van mayonaise tot chermoula. Ik krijg meteen zin om te koken nu ik weer door het kookboek blader. Of eigenlijk moet ik zeggen: zin om te eten. Het ziet er allemaal ook zo lekker uit op de mooie foto’s, gemaakt door Lisa Linder. Want mooie foto’s in een kookboek vind ik toch wel erg belangrijk, daar kijk ik als eerste na als ik een antwoord probeer te vinden op de dagelijkse ‘Wat eten we vandaag?’-vraag.

Kookboek VegaliciousKookboek Vegalicious

Tips & Tricks

Het kookboek staat niet alleen bomvol met recepten, maar je vindt er ook extra tips en info in. Bijvoorbeeld hoe je aan genoeg eiwit kan komen op een dag, wat niet in je voorraadkast mag ontbreken (denk aan vanillestokjes, rozenwater, tahini, sojasaus) en een simpele kalender met seizoensproducten. Het boek eindigt met enkele menusuggesties. Zoals een Aziatische lunch met zomerloempiaatjes (p. 206), krokante vijfkruidentofoe (p. 154) en gestoofde aubergine met paksoi en cashewnoten (p. 182). Die extra dingen maken dit een fantastisch kookboek voor beginnende vegetarische keukenprinsesjes en prinsjes. Voor mij is het in ieder geval een erg leerzaam kookboek, ik ontdek er nog steeds nieuwe dingen door.

Kookboek Vegalicious

Waardering

geel_hartje Vormgeving: 9/10 (één minpunt voor het lettertype op de kaft)
geel_hartje Hoeveelheid recepten: 9/10
geel_hartje Toepasbaarheid recepten: 9/10 (het meeste is niet al te ingewikkeld, wel uitdagend)
rood_hartje Eindoordeel: Een dikke 9!

Vegalicious is hier te bestellen voor 24,95 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

38 reacties op “Kookboek: Vegalicious

 1. chucky1012 schreef:

  Wat een mooi en handig boek met goede foto en duidelijke foto’s!
  het klinkt heerlijk want veel producten die hierin staan ken ik al maar weet van sommigen niet hoe men dit lekker kan koken.
  Ik hou van healthy food 😉

  | Reageer op deze reactie
 2. Gwendolyn schreef:

  Ohhh, ja dankjewel! Ik heb nu helemaal trek (terwijl ik net twee wraps achter mijn kiezen heb) dus dat boek gaat mee naar huis. Dankjewel 😀

  | Reageer op deze reactie
 3. Rianne schreef:

  Lijkt me een goed boek! Ik ben zelf niet zo’n keukenprinses (en hoef eigenlijk ook nog niet zelf te koken haha), maar wel leuk om cadeau te doen!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Wat een luxe 😉 Maar het is inderdaad een leuk cadeau, want zelf kreeg ik hem ook als cadeau en ik was er heel blij mee (nog steeds!).

   | Reageer op deze reactie
 4. Marion schreef:

  Ziet er mooi uit! Ik kijk meestal alleen plaatjes in een kookboek en daarna bak ik gewoon een eitje. 😛

  | Reageer op deze reactie
 5. Rebecca schreef:

  Jaaa, dit boek is zo fijn! Ik heb ‘m ook al een jaartje ofzo, en de recepten die ik heb geprobeerd zijn allemaal blijvertjes! De Maleisische eiercurry is ook een topper. Moet de risotto met venkel en citroen ook maar eens gaan maken. 🙂

  | Reageer op deze reactie
 6. Amy schreef:

  Klink heel erg goed, mooie foto’s ook in het boek. Ik sla hem in ieder geval even op!

  | Reageer op deze reactie
 7. Ziet er uit als een prachtig kookboek! Ik vind foto’s ook altijd erg belangrijk voor een kookboek. Ik heb één kookboek (of, nou ja, bakboek) waar bij sommige recepten geen foto’s staan, en die sla ik altijd over tijdens het bladeren. Het bladeren door kook- of bakboeken is ook één van mijn favoriete bezigheden, haha! Ik ben ook altijd veel te lang bezig met een recept uitzoeken, omdat ik niet kan kiezen…

  | Reageer op deze reactie
 8. Hanneke schreef:

  Leuke review Iris! Ik knapte altijd een beetje af op de kaft. Die kleurtjes, die vormen, mmmmmm….daar werd ik niet warm van. Vormgeving van de binnenkant vind ik wel tof.
  Inmiddels heb ik al aardig wat vegetarische kookboeken verzameld (favo zijn ‘ De zon op je bord’, ‘Mijn keuken van de zon’, ‘Green Kitchen’ en ‘Veg’ en ‘Veggiestan’). Enig idee of dit dan nog een aanvulling is? Die tips over eiwit vind ik dan wel weer goed…Ik ga volgende keer toch eens bladeren in dit boek als ik in de boekwinkel ben.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Heel herkenbaar! Daarom ben ik ook zo blij dat ik hem cadeau heb gekregen, want uit mijzelf had ik hem waarschijnlijk ook niet gekocht. De kaft lijkt wat saai, maar de binnenkant heeft juist een supermooie vormgeving. Van het lijstje dat je noemt heb ik alleen Veg (Green Kitchen en Veggiestan staan wel heel hoog op mijn verlanglijstje) dus ik kan helaas niet zo goed zeggen of het een aanvulling is. Maar persoonlijk vind ik dat een mens nooit te veel kookboeken kan hebben 😉

   | Reageer op deze reactie
 9. Panda schreef:

  Ziet er goed uit Iris! Venkel is echt een onderschatte groente haha!

  | Reageer op deze reactie
 10. Paul schreef:

  Deze heb ik in de kast staan, gisteren net nog uitgekookt (een salade met vijgen en camembert). Heb je het kookboek “Veg!” al? Dat is ook echt een aanrader.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oeh die heb ik nog nooit gemaakt, klinkt heel goed! Veg heb ik ook in mijn kast staan, maar hier heb ik nog nooit iets uit gekookt, stom he? Ik blader er wel vaak doorheen maar ik zie nooit iets waarvan ik denk ‘Ja! Dat ga ik maken!’. Het laatste half jaar staat hij meer voor de sier in mijn kast, zonde natuurlijk. Ik ga er straks nog eens even goed in kijken 😀

   | Reageer op deze reactie
 11. Yvonne schreef:

  Lijkt me een mooi boek, ik eet ook steeds meer vegetarisch de laatste tijd en ik denk eigenlijk dat ik ook best zonder vlees kan. Lekker vegetarisch eten kan heel goed (ik dacht vroeger nl van niet). Plaatjes zijn heel belangrijk;)

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Jeej, goedzo! Ik kan het mij ook wel voorstellen dat je dat dacht hoor. Mijn vriend was precies hetzelfde toen we net gingen daten. Maar nu weet hij wel beter gelukkig 😉 Haha!

   | Reageer op deze reactie
 12. Sandra schreef:

  Ik heb het boek uitgeleend in de bibliotheek maar vind de recepten toch niet echt dat, veel ingrediënten die ik vrees ik niet in de gewone supermarkt kan vinden 🙁

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh wat jammer zeg, maar goed dat je hem had geleend en niet had gekocht. Ik heb dat probleem zelf niet eigenlijk. Soms wel hoor, maar dan vervang ik het voor een ander product of laat ik het gewoon weg als het niet zo belangrijk is. En ik vind het juist ook wel leuk om op ‘zoektocht’ te gaan naar nieuwe producten in kleine buitenlandse zaakjes bijvoorbeeld 😉

   | Reageer op deze reactie
 13. Suzanne schreef:

  Haha mijn kast staat ook echt vol met kookboeken en als iemand naar mijn favoriete boek vraagt krijg je een kookboek van me haha. Dit lijkt mij ook echt een juweeltje!

  | Reageer op deze reactie
 14. Laura schreef:

  Wat leuk, dat klinkt goed! Goed dat er plaatjes instaan. Soms heb je kookboeken zonder foto’s, dan wordt het sowieso al niks met mij

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ja, ik heb precies hetzelfde probleem! Ik heb een heel goed kookboek maar met alleen maar tekst en niet eens illustraties ofzo. Het geeft dan niet echt de motivatie om iets eruit te pikken om te gaan koken, best zonde eigenlijk.

   | Reageer op deze reactie
 15. Pauline schreef:

  Ik ben zelf geen vegetariër, maar ik hou wel van variatie.
  Zal hem zeker op mijn verlanglijstje zetten! 🙂

  Liefs,
  Pauline

  | Reageer op deze reactie
 16. Con leche schreef:

  Best een leuk kookboek! Ik vind foto’s en vormgeving ook altijd heel belangrijk voor een mooi kookboek. Je bent wel een beetje streng met een hele punt aftrek voor het lettertype op de kaft 😉 Ik ben benieuwd naar een volgende review!

  | Reageer op deze reactie
 17. annouska schreef:

  Oeh dat ziet er uit als een heerlijk gezond en tof kookboek. Jammer dat ik geen plek meer heb voor kookboeken.

  | Reageer op deze reactie
 18. Marleen schreef:

  Lekker positief! Tips en tricks vind ik altijd erg prettig! Gerechten zien er wel pittig, maar heeeeel lekker uit.

  | Reageer op deze reactie
 19. LNNK schreef:

  Ik heb hier dus afgelopen week mee in mijn handen gestaan. Hij leek me zo leuk, maar ik besloot even verstandig te zijn.. nu maak je me weer hebberig 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh wat goed zeg! Ik wist niet eens dat ‘ie er ook in paperback uitvoering was. Leuk! Met zo’n prijsje is ‘ie het helemaal waard. Bedankt voor de tip 😀

   | Reageer op deze reactie
 20. Pingback: Kookboek: The Forest Feast | IKBENIRISNIET
 21. Pingback: Groene tip #8: Vegetarisch eten | IKBENIRISNIET
 22. Pingback: Groene tip #9: Vegetarisch eten | IKBENIRISNIET
Back to Top