Boek: Bonita Avenue

Ik kreeg dit boek ooit eens van mijn moeder omdat ze had gelezen dat het verhaal zich afspeelt op de Universiteit van Twente (daar studeer ik, dat weten jullie inmiddels wel, toch?) Ik heb het heel lang in de kast laten staan omdat ik eerst door mijn studieboeken moest ploeteren voordat ik aan dit dikke boek van meer dan 500 bladzijden kon beginnen. In de zomervakantie had ik dan eindelijk tijd om lekker veel boeken te gaan lezen. Dat was de bedoeling althans, Bonita Avenue gooide roet in het eten doordat ik er zo’n 3 a 4 weken over heb gedaan om hem uit te krijgen. Ik wilde er dan eigenlijk ook geen review over schrijven maar ik kreeg best veel vragen, van mensen die het boek ook in de kast hadden staan, of het wat was. Dus toch maar wel een review!

Bonita Avenue

Het lezen van Bonita Avenue was alsof ik een doos losse puzzelstukjes bekeek met de mooiste gedetailleerde penseelstreken maar waarvan ik geen flauw idee had wat ik ervan moest maken. Vanaf het begin aan miste ik een hoop context waardoor ik geen idee had waarover ik aan het lezen was. Ik leerde de karakters van de drie hoofdpersonen steeds beter kennen door de (te?) rijke beschrijvingen. Sigirus is rector magnificus van Universiteit Tubantia te Enschede, een wiskundige die in zijn jeugd een goede judoka was. Zijn dochter Joni heeft een relatie met de psychisch-niet-helemaal-honderd Aaron waar Sigirus goed bevriend mee raakt. De dramatische gebeurtenissen leiden tot de ondergang van het drietal, maar het hoe en wat wordt pas honderden bladzijdes later duidelijker.

Pas toen ik ruim over de helft van het boek was, werd de puzzel van dit familiedrama duidelijker. En toen werd het ook interessanter om te lezen. Als ik het boek dan naast me neer had gelegd, bleef ik erover nadenken waardoor ik het toch weer op pakte. Maar de driehonderd bladzijdes die daar aan vooraf gingen moest ik mij echt doorheen ploeteren. Letterlijk ploeteren, want ik vond het onwijs vermoeiend om te lezen. De schrijver neemt het niet zo nauw met een chronologische volgorde qua vertellen, dus je wordt van de ene verhaallijn in de andere gegooid. Hij is ook nogal van de gedetailleerde beschrijvingen, waar op zich niets mis mee is, hij kan namelijk ontzettend mooi schrijven. Maar in zo’n dik boek met zo’n complex verhaal kan dat wel eens gaan vervelen. Het voelde alsof ik er nooit echt in zat, en ik vind het juist zo fijn om opgeslokt te worden door een verhaal. Dit boek vraagt heel-heel veel van je concentratievermogen.

Maar als je dan eenmaal de laatste bladzijde bereikt denk je: wauw. Dus of je dat waard vindt ligt aan jezelf. Als je van lekker doorlezen houdt (zoals ik) dan is het misschien niet het meest fijne boek maar als je wel van dikke boeken en échte literatuur houdt, ja, dan vind je dit wel wat, gok ik. Ik denk dat dit boek ook perfect is om nog voor een tweede keer te lezen, omdat je dan meer duidelijkheid hebt (maar daar waag ik mij nu nog niet aan hoor).

lijn

mint-hartje Pluspunten: Het verhaal speelt zich grotendeels af in Enschede en op ‘mijn’ universiteit (alleen dan onder de naam Tubantia), ik herkende veel dingen van de campus en de stad wat ik leuk vond om te lezen. Maar als je hier niet uit de buurt komt heb je daar natuurlijk niet zo veel aan. Het is heel mooi geschreven, een meesterwerkje wat dat betreft. Ook pluspunten voor de bizarre en lugubere delen van het boek.

gebroken-hartje Minpunten: Maar goed, de Nachtwacht is ook een meesterwerk maar dat hang ik ook niet boven mijn bed. Het leest écht niet fijn weg. Ik dacht dat het aan mij lag maar ik hoorde dit van best veel mensen (pfiew). En het boek is zoooo dik. Als de beschrijvingen en details nu wat worden ingekort dan hoef je er ook niet zo lang over te doen, maar dat zal wel niet literair verantwoord zijn. Ik weet het ook niet.

mint-hartje Cijfer: Ik heb geen idee. Een 7- maar doen? Het verhaal is namelijk heel goed. Maar als ik een cijfer moest geven terwijl ik het nog las zou het een 4 worden.

Bestel hier ‘Bonita Avenue’ voor 12,50 euro.

Back to Top